Arad Bihor Bistrița-Năsăud Caraş-Severin Cluj Energie Investitii Maramureș Mureș Sălaj Satu-Mare Sibiu Slider Timiș Ultimele stiri

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică și gaze naturale, pentru acest an fiind planificată o valoare similară.

În domeniul energie electrică valoarea investiţiilor a fost de circa 242 milioane lei. Au fost realizate lucrări de modernizare în 61 de stații de transformare, altele 4 fiind integrate în SCADA (achiziție de date și control la distanță). Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de peste 450 km, inclusiv prin montarea a peste 1100 echipamente telecomandate. Au fost modernizate 106 de posturi de transformare și au fost integrate în SCADA 36 de unități. Totodată, reţeaua de electricitate a fost extinsă cu circa 340 de km pentru racordarea de noi consumatori. Urmare a investiţiilor derulate au fost obținute deja rezultatele vizibile, principalii indicatorii de calitate, în special cei referitori la asigurarea continuității serviciului de distribuție, s-au îmbunătăţit de la an la an.

În domeniul gaze naturale au fost investite peste 215 milioane lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de circa 340 km. În același timp, reţeaua a fost extinsă cu peste 170 km pentru conectarea de noi clienți. Prin alocarea în fiecare an a unor resurse importante pentru investiții în creșterea siguranței în funcționare a sistemului de distribuție, reușim să oferim clienților noștri servicii de încredere și de o calitate în continuă creștere.

Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viața noastră de zi cu zi și este foarte important ca investițiile să continue. Modernizarea și digitalizarea rețelelor rămân prioritățile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiții de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1.065 mil. lei sunt pentru modernizarea rețelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

Pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la același nivel ca anul trecut, respectiv cca. 456 mil. lei. Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiţi 249 mil. lei în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, și pentru racordarea de noi consumatori.

Pe partea de gaze naturale sunt prevăzute investiţii de 207 mil. lei obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte şi branşamente.

Investiții în digitalizarea rețelei de electricitate

118 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem. Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea și integrarea totală a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei. În plus, sunt în implementare în prezent două proiecte cu finanțare europeană prin care vor fi modernizate şi integrate total în SCADA alte 8 stații de transformare, valoarea investițiilor fiind de 47 milioane de lei. În mediul urban, 230 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA până în 2023, peste 70 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop.

În ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, un număr de circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126,5 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienți, reprezentând 50% din totalul clienților racordați la rețeaua de electricitate ale companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul lui 2028.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

Related posts

76 mil. euro pentru românii din diaspora care vor să-şi deschidă o afacere

Stefana Muresan

Județele din Transilvania și Banat, fruntașe la servicii poștale private

Nora Dumitrescu

La Cluj se va construi un centru integrat de transplant, unic în România, din fonduri europene

redactia

Clujul a luat peste 400 milioane de euro de la UE

Stefana Muresan

GfK: Puterea de cumpărare în Europa 2019. România se află pe locul 32, cu o medie de 5.881 euro pe cap de locuitor

Papuc Irina

Confort Construct & Instal, Arad, 22-25 martie

Stefana Muresan

Brașov: Reinert, afaceri de peste 89 de milioane de lei

Stefana Muresan

Ian Worboys, CEO-ul P3 Logistic Parks, lansează prima carte pentru copii în memoria fiului său

redactia

Programul Operaţional Regional a adus contracte de un miliard de euro în Regiunea Vest

Robert Bloancă

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

MS | Energia interesului național

CTP a livrat o nouă hală în CTPark Cluj II

redactia

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Energie electrică mai ieftină cu 1,89% pentru 1 iulie – 31 decembrie 2020

Traian Dan

Peste 80 mil. lei, pentru modernizarea drumului Birsa-Moneasa-limita judet Bihor

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Stefana Muresan

Alergia la polenul de ambrozie poate fi tratată natural

Ligia Voro

 AFI Europe a pus piatra de temelie a celui de-al treilea centru comercial al companiei in Romania

Ionut Oprea

Bani europeni destinati îmbunătătirii procedurilor si optimizării proceselor în Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Hunedoara: 20 de blocuri și o școală, reabilitate din fonduri europene

Stefana Muresan

NOTE FURNITURE, mobilier din lemn masiv de cea mai înaltă calitate

Tirdea Ionut

CJ Sibiu caută constructor pentru modernizarea unui drum de 35 km. Contract de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

S-a deschis segmentul de Autostradă dintre Gilău-Nădășelu

redactia

Leave a Comment