Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul cere Europei linii de desfacere pentru micii producători

Județul Maramureș a transmis o serie de acțiuni concrete la apelul lansat de Comisia Europeană (CE) pe strategia ”De la fermă la furculiță”.

CE a lansat o consultare publică pe această strategie, iar în 16 martie vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ioan-Doru Dăncuș, a propus acțiuni care să vină în sprijinul producătorilor locali.

Prioritățile strategiei trebuie să aibă în vedere stimularea și facilitarea formării exploataţiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploataţiilor agricole de subzistenţă, păstrând modul tradițional de a fabrica produsele agro-alimentare, conform CJ.

Trebuie să se urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agro-alimentare care sunt realizate într-un mod autentic, tradițional și ecologic, dar și identificarea și recunoașterea acelor produse tradiționale cu o valoare nutrițională deosebită.

CJ recomandă restrângerea zonelor rurale defavorizate şi a sărăciei rurale severe, strategia trebuind să lupte și împotriva muncii precare. Alte propuneri vizează încurajarea formării ecomuzeelor, o formă de asociere și organizare a comunităților locale bazată pe dezvoltare durabilă, stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice.

Reprezentanții CJ spun că e importantă obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio prin fundamentare economică, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio, în special a procesării bio, pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor și analiza și îmbunătățirea cunoștințelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE.

Aceștia spun că sunt necesare organizarea și controlul sistematic pe toată filiera produselor bio ”De la fermă la furculiţă”, înfiinţarea unui institut european de cercetări în domeniul biotehnologiei şi ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea staţiunilor de cercetări agricole zonale.

“Pentru a nu pierde irecuperabil material biologic valoros din state membre, se impune conservarea şi înmulţirea soiurilor şi raselor autohtone, modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază ce influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice. Propunem crearea de oportunităţi ocupaţionale și conectarea satelor producătoare de hrană bio cu orașele, prin stabilirea unor rețele de desfacere specifice”, relevă CJ.

”În perioada crizei sanitare și economice cauzată de coronavirus, producătorii locali din Maramureș s-au angajat cu toate forțele să ajute județul, oferind spre consum alimente sanatoase, proaspete și ecologice. CJ a cerut CE să prioritizeze nevoile lanțului scurt alimentar din zonele rurale și să ofere sprijin în promovarea produselor agroalimentare sustenabile și autentice prin înființarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât și național și european.

Am răspuns consultării lansate de CE încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit și mai urgent ca oricând. Gospodarii și micii fermieri ai Maramureșului pot hrăni locuitorii județului și nu numai, evitând cozile și înghesuiala, asigurând o alimentație echilibrată, cu nutrienți bogați și sănătoși. CE va publica strategia care sperăm să reflecte situația și realitatea locală, atât în vreme de criză, cât și postpandemie”, a declarat Dăncuș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centru de excelență a mobilei în Transilvania

Articolul următor

PRIA Fire Safety in Buildings, joi - 28 mai, LIVE, începând cu 11: 30

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share