Agricultura Ultimele stiri

Maramureșul cere Europei linii de desfacere pentru micii producători

Județul Maramureș a transmis o serie de acțiuni concrete la apelul lansat de Comisia Europeană (CE) pe strategia ”De la fermă la furculiță”.

CE a lansat o consultare publică pe această strategie, iar în 16 martie vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ioan-Doru Dăncuș, a propus acțiuni care să vină în sprijinul producătorilor locali.

Prioritățile strategiei trebuie să aibă în vedere stimularea și facilitarea formării exploataţiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploataţiilor agricole de subzistenţă, păstrând modul tradițional de a fabrica produsele agro-alimentare, conform CJ.

Trebuie să se urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agro-alimentare care sunt realizate într-un mod autentic, tradițional și ecologic, dar și identificarea și recunoașterea acelor produse tradiționale cu o valoare nutrițională deosebită.

CJ recomandă restrângerea zonelor rurale defavorizate şi a sărăciei rurale severe, strategia trebuind să lupte și împotriva muncii precare. Alte propuneri vizează încurajarea formării ecomuzeelor, o formă de asociere și organizare a comunităților locale bazată pe dezvoltare durabilă, stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice.

Reprezentanții CJ spun că e importantă obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio prin fundamentare economică, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio, în special a procesării bio, pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor și analiza și îmbunătățirea cunoștințelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE.

Aceștia spun că sunt necesare organizarea și controlul sistematic pe toată filiera produselor bio ”De la fermă la furculiţă”, înfiinţarea unui institut european de cercetări în domeniul biotehnologiei şi ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea staţiunilor de cercetări agricole zonale.

“Pentru a nu pierde irecuperabil material biologic valoros din state membre, se impune conservarea şi înmulţirea soiurilor şi raselor autohtone, modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază ce influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice. Propunem crearea de oportunităţi ocupaţionale și conectarea satelor producătoare de hrană bio cu orașele, prin stabilirea unor rețele de desfacere specifice”, relevă CJ.

”În perioada crizei sanitare și economice cauzată de coronavirus, producătorii locali din Maramureș s-au angajat cu toate forțele să ajute județul, oferind spre consum alimente sanatoase, proaspete și ecologice. CJ a cerut CE să prioritizeze nevoile lanțului scurt alimentar din zonele rurale și să ofere sprijin în promovarea produselor agroalimentare sustenabile și autentice prin înființarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât și național și european.

Am răspuns consultării lansate de CE încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit și mai urgent ca oricând. Gospodarii și micii fermieri ai Maramureșului pot hrăni locuitorii județului și nu numai, evitând cozile și înghesuiala, asigurând o alimentație echilibrată, cu nutrienți bogați și sănătoși. CE va publica strategia care sperăm să reflecte situația și realitatea locală, atât în vreme de criză, cât și postpandemie”, a declarat Dăncuș.

Related posts

Capitala Unirii, capitala business-ului. Noul val de antreprenori din Ardeal

redactia

Kromberg & Schubert caută chiar și peste graniță 250 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

redactia

Vastint închiriază 1.700 m² în cadrul Timpuri Noi Square către Zitec

Ionut Oprea

Proprietarii privați fără resurse din Ardeal, sprijiniți să își facă împăduriri

Nora Dumitrescu

Piscină de patru stele, redeschisă în Țara Lăpușului

Nora Dumitrescu

Afacerile furnizorului de soluţii IT Net Brinel au ajuns la 34 mil. euro

Stefana Muresan

Primele şase autobuze noi Mercedes au sosit la Oradea, urmează hibridele

Traian Dan

Priaevents, în parteneriat cu Confederația Patronală Concordia, organizează evenimentul online, cu tema : Impactul învățământului dual asupra economiei naționale

Papuc Irina

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

Universitatea Babeș-Bolyai va avea centru de industrii creative în Cluj Innovation Park

Nora Dumitrescu

Premiul Societății Europene de Matematică a fost câștigat în acest an de o româncă: Ana Caraiani, profesor la Imperial College London

Papuc Irina

Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBALG.A.P.

Stefana Muresan

AB | Vin de casa cu must de la Jidvei

Transilvania Business

Corina Crețu a aprobat finanțarea a trei proiecte de infrastructură rutieră, printre care o secțiune din autostrada Lugoj-Deva

Stefana Muresan

ASA Cons a început lucrările la Dedeman Lugoj

Nora Dumitrescu

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

AFIR: Sesiune de finanțare de peste 35 de milioane de euro pentru investiții în procesarea produselor agricole

redactia

Peste 1.500 de noi locuri de muncă, generate de inaugurarea a 11 noi hoteluri afiliate marilor lanţuri internaţionale

redactia

Bosch inchiriaza 4 etaje in viitorul Isho Offices

Ionut Oprea

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

Nouă oferte pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița; valoarea estimată a proiectului, 765,84 milioane de lei

Stefana Muresan

Descoperă Lumea Automotive și Oportunitățile ei. Explorează, apoi alege unul din posturile disponibile la Star Transmission și Star Assembly!

Stefana Muresan

Medlife lansează serviciul de consultanță medicală online, prin videoconferință

Ion Surdu

Leave a Comment