Agricultura Ultimele stiri

Maramureșul cere Europei linii de desfacere pentru micii producători

Județul Maramureș a transmis o serie de acțiuni concrete la apelul lansat de Comisia Europeană (CE) pe strategia ”De la fermă la furculiță”.

CE a lansat o consultare publică pe această strategie, iar în 16 martie vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ioan-Doru Dăncuș, a propus acțiuni care să vină în sprijinul producătorilor locali.

Prioritățile strategiei trebuie să aibă în vedere stimularea și facilitarea formării exploataţiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploataţiilor agricole de subzistenţă, păstrând modul tradițional de a fabrica produsele agro-alimentare, conform CJ.

Trebuie să se urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agro-alimentare care sunt realizate într-un mod autentic, tradițional și ecologic, dar și identificarea și recunoașterea acelor produse tradiționale cu o valoare nutrițională deosebită.

CJ recomandă restrângerea zonelor rurale defavorizate şi a sărăciei rurale severe, strategia trebuind să lupte și împotriva muncii precare. Alte propuneri vizează încurajarea formării ecomuzeelor, o formă de asociere și organizare a comunităților locale bazată pe dezvoltare durabilă, stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice.

Reprezentanții CJ spun că e importantă obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio prin fundamentare economică, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio, în special a procesării bio, pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor și analiza și îmbunătățirea cunoștințelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE.

Aceștia spun că sunt necesare organizarea și controlul sistematic pe toată filiera produselor bio ”De la fermă la furculiţă”, înfiinţarea unui institut european de cercetări în domeniul biotehnologiei şi ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea staţiunilor de cercetări agricole zonale.

“Pentru a nu pierde irecuperabil material biologic valoros din state membre, se impune conservarea şi înmulţirea soiurilor şi raselor autohtone, modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază ce influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice. Propunem crearea de oportunităţi ocupaţionale și conectarea satelor producătoare de hrană bio cu orașele, prin stabilirea unor rețele de desfacere specifice”, relevă CJ.

”În perioada crizei sanitare și economice cauzată de coronavirus, producătorii locali din Maramureș s-au angajat cu toate forțele să ajute județul, oferind spre consum alimente sanatoase, proaspete și ecologice. CJ a cerut CE să prioritizeze nevoile lanțului scurt alimentar din zonele rurale și să ofere sprijin în promovarea produselor agroalimentare sustenabile și autentice prin înființarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât și național și european.

Am răspuns consultării lansate de CE încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit și mai urgent ca oricând. Gospodarii și micii fermieri ai Maramureșului pot hrăni locuitorii județului și nu numai, evitând cozile și înghesuiala, asigurând o alimentație echilibrată, cu nutrienți bogați și sănătoși. CE va publica strategia care sperăm să reflecte situația și realitatea locală, atât în vreme de criză, cât și postpandemie”, a declarat Dăncuș.

Related posts

Primul traseu de mountain-bike din masivul Postăvarul, gata peste o lună. Acesta va fi conectat cu traseul spre Brașov

Ion Surdu

Producătorul de mobilă Simex din Sălaj, afaceri de aproximativ 7 mil. euro

Stefana Muresan

Piața imobiliară mondială de clădiri comerciale se menține pe creștere

Traian Dan

Începe competiția pentru prima ediție a Camp Kennedy RURAL

Ligia Voro

Strabag muncește la capacitate maximă pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

Aeroportul Internațional Iași, nou record de trafic – avans de 10% în 2018

redactia

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Smart ID Dynamics, “Partner of the year 2018” pentru Europa Centrală și de Est

Ligia Voro

Producătorii din Cluj s-au pus pe vânzări în Banat

Nora Dumitrescu

S-a semnat contractul pentru modernizarea drumului Prinţului Charles

redactia

Asociaţiile civice care militează pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş solicită declararea autostrăzii drept obiectiv de interes strategic naţional

redactia

Peste 30 de milioane de lei, sprijinul ROMGAZ pentru comunitate

Ligia Voro

Hunedoara: Moment bun pentru Complexul Energetic

Stefana Muresan

Proiect imobiliar de duplexuri pe unul dintre dealurile Clujului

Nora Dumitrescu

Încep lucrările la Drumul Bistriței. Investiții de peste 23 mil. lei din fonduri europene

Stefana Muresan

Florin Piersic, ”cel mai frumos cadou dăruit de Dumnezeu poporului român”. Cât încasează actorul din drepturi de autor

redactia

Germanii ridică un data center cu 300 de rack-uri la Cluj

Nora Dumitrescu

Angajații din construcții au avut cele mai mari creșteri salariale în ultimul an

Papuc Irina

România – Marea Britanie, post-Brexit. Radu Oprea: Oportunităţi şi perspective de cooperare

redactia

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

În vizită la reşedinţa de vacanţă din Ibăneşti a Prinţului Dimitrie Sturdza

Stefana Muresan

Relaxarea normelor pentru companiile farmaceutice: Consiliul Concurenței le permite să acționeze astfel încât să nu existe întreruperi în aprovizionarea cu medicamente

Ion Surdu

CBRE: Proprietarii de clădiri aleg externalizarea administrării acestora

Stefana Muresan

Leave a Comment