Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Peste 6,5 milioane de euro pentru modernizarea Pieței Cetate din Oradea

Săptămâna trecută s-a finalizat perioada de consultare publică a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) privind modernizarea Pieței Cetate, respectiv construirea unui Centru de Antreprenoriat cu produse agroalimentare pe actualul amplasament al Pieței Cetate.

Urmează ca în ședința Consiliului Local de joi, 28 mai, PUD-ul privind modernizarea Pieței Cetate să fie supus aprobării. După aprobare se va trece la realizarea proiectului tehnic, la aprobarea acestuia, iar apoi la organizarea licitației pentru lucrări.

De menționat că lucrările de modernizare a Pieței Cetate sunt finanțate din bugetul orașului și din fonduri europene, prin Programul de finanțare: Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, proiectul “Îmbunătățirea ocupării forței de muncă în judetul Bihor, Oradea și în Hajduboszormeny prin dezvoltarea infrastructurilor cu potențial local”.

Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Municipiul Oradea este în sumă de 6.513.167,22 EUR (în această sumă nu e inclus subsolul pieţei, parcarea subterană), din care: 1.724.035,36 EUR reprezentând 26,47% – contribuţie FEDR; 263.402,26 EUR reprezentând 4,04% – cofinanţare buget de stat (cofinanțare națională) și 4.525.729,60 EUR reprezentând 69,49% – contribuție proprie.

Din actuala piață se va păstra doar hala mare, cea cu acoperișul cărămiziu, clădirea fiind monument istoric și fostul depou de tramvaie de la începutul secolului trecut. Toate celelalte clădiri vor fi noi.

La subsolul pieței se va amenaja o parcare subterană cu 150 de locuri. Accesul în parcare se va face pe sub o zonă pietonală, prin spatele sediului Finanțelor, mai exact prin pasajul subteran de legătură ce se va crea între strada Griviței și B-dul Dimitrie Cantemir.

În ceea ce privește organizarea pieței pe sectoare, aceasta va cuprinde 500 de mese pentru sectorul de legume și fructe, 76 de module comerciale (flori, carne, lactate) amenajate în hala mare, 40 de spaţii comerciale de uz general cu acces din zona pietonală ce înconjoară piața și 138 de module comerciale pentru produse nealimentare.

Va fi amenajat și un sector de alimentație publică cu acces dinspre cetate, pe strada Griviței. La etaj, piața va avea o zonă de instruire pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul comercial agricol.

Alei pietonale și spații verzi în jurul pieței

Spațiul din jurul pieței va fi amenajat cu alei și zone pietonale, cu spaţii verzi şi arbori de talie mare.

În ceea ce privește data estimată pentru începerea lucrărilor, primarul Ilie Bolojan a precizat: ”În iunie se va aproba proiectul tehnic, iar în prima jumătate a lunii iulie vom demara licitația pentru contractarea lucrărilor, urmând ca din toamnă să putem începe lucrările. În final, va fi evident un progres major față de ceea ce avem azi. Mulțumesc astfel colegilor care sunt implicați în gestionarea proiectului pentru că au reușit să treacă peste toate dificultățile care au apărut”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ghelamco introduces unprecedented solutions in The Warsaw HUB amid pandemic

Articolul următor

Grupul TeraPlast estimează creșteri de 15% la cifra de afaceri și de 32% la profitabilitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share