Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Şomajul tehnic, folosit la maxim în Timiş. 68.000 de persoane au primit de la stat peste o sută de milioane de lei

Soluţia şomajului tehnic a fost folosită la maxim de firmele din Timiş. Acestea au ştiut să-şi reducă cheluielile salariale şi să-şi păstreze angajaţii apelând la acest procedeu. Luna martie a scos din buget în Timiş suma de doar 18 milioane de lei pentru plata şomajului tehnic din Timiş, pentru ca în luna aprilie suma să urce foarte mult, la 118 milioane de lei. Aproape 68.000 de persoane au oprit temporar lucrul în această lună, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, în luna martie au fost procesate 2.210 cereri de şomaj tehnic depuse, pentru un număr de 28.926 persoane. Din acestea, 2.112 cereri au fost aprobate şi 98 respinse. Suma plătită angajatorilor care în luna aprilie au solicitat şomaj tehnic pentru luna martie, conform legii, a fost de 18.015.525 lei.

În luna aprilie cifrele au urcat spectaculos. Au fost procesate 5.223 cereri depuse, pentru un număr de 67.875 persoane. Din acestea, 5.192 cereri au fost aprobate şi 31 respinse. Suma plătită angajatorilor care în luna mai au solicitat şomaj tehnic pentru luna aprilie, conform legii, a fost de 118.620.854 lei.

Pe perioada stării de urgență, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului.

În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia pentru perioada de „şomaj tehnic”, poate fi suplimentată de către angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premierul României, în inspecție la două fabrici din Maramureș

Articolul următor

Universitatea de Științe Agricole Cluj a introdus operațiile transmise online

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share