Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Localitatea Jimbolia din Timiş va oferi locuitorilor transport public gratuit cu microbuze electrice, din bani europeni

Localitatea timişeană Jimbolia va avea transport local public electric înaintea Timişoarei şi a multor alte oraşe din ţară. În oraşul aflat la graniţa cu Serbia va deveni funcţionabil un sistem de transport public cu autobuze electrice. Acesta va fi realizat în cadrul unui proiect transfrontalier, realizat cu bani europeni, cu localitatea Moraholm din Ungaria.

Pe 1 martie 2019, orașele Jimbolia și Mórahalom – Ungaria, au lansat implementarea proiectului ”Transport verde – promovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Mórahalom”, acronim E-Transport, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.

Proiectul deschide calea către un nou domeniu de cooperare între cele două localități înfrățite, Jimbolia și Mórahalom, și anume cel al transportului public în comun. Obiectivele principale ale proiectului sunt crearea unui sistem de transport public favorabil mediului înconjurător, dezvoltarea transportului public local din Jimbolia și Mórahalom și consolidarea legăturilor dintre comunitățile situate de ambele părți ale frontierei româno-maghiare. Proiectul vizează, așadar, dezvoltarea unei rețele de transport public local atât în Jimbolia, cât și în Mórahalom, care să poată fi conectate la serviciul de transport public transfrontalier. Proiectul-pilot încearcă să prezinte o alternativă viabilă la transportul local existent, să introducă noi posibilități pentru reducerea emisiilor de carbon.

În cadrul proiectului, Jimbolia va achiziționa microbuze necesare înființării sistemului de transport, va construi o parcare dotată cu o stație de încărcare pentru autovehiculele electrice, va amplasa un ”copac digital” cu conexiune Wi-Fi, iar Mórahalom a achiziționat un microbuz electric de mici dimensiuni și va construi două stații de încărcare cu parcare.

Bugetul proiectului se ridică la suma 779.715 de euro, sumă din careJimbolia are un buget de 535.710.90 de euro, iar Mórahalom dispune de un buget de 244.005,00 de euro.

În data de 21 mai s-a semnat contractul pentru furnizarea microbuzelor electrice. Astfel, orașul Jimbolia va achiziționa două microbuze electrice: unul de 19+1 locuri și unul de 14+1+1 locuri. După obținerea autorizațiilor necesare, Jimbolia va lansa sistemul de transport public gratuit în oraş. Microbuzele electrice vor circula pe o rută prestabilită și conform unui orar stabilit. Microbuzele vor circula cel puțin 5 zile/săptămână, între orele 07 – 17. După o perioadă de testare și pe baza rezultatelor consultării publice, programul de funcționare ar putea fi modificat.

Pe lângă traseele locale, vor fi organizate deplasări la partenerul de proiect din Mórahalom –Ungaria, cel puțin o dată pe lună. În perioada de derulare a proiectului vor fi organizate 12 excursii la Mórahalom, care au un rol de test și vor fi utilizate pentru activitatea de sensibilizare a publicului. Călătoriile vor fi organizate pentru diverse grupuri (copii, tineri, reprezentanți ai diferitelor instituții etc.). Va fi acordată o atenție deosebită grupurilor defavorizate și le va încuraja să călătorească în Mórahalom.

În data de 27 mai a.c, s-a predat amplasamentul pentru a se putea începe lucrarea la staţia de încărcare a autovehiculelor electrice din Jimbolia.

Prin aceste acțiuni orașul Jimbolia se înscrie în rândul localităților care promovează intens energia verde. În plus, oraşul face încă un pas major către ridicarea standardelor de viață ale locuitorilor urbei prin asigurarea transportului public gratuit și pentru următorii cinci ani după implementarea proiectului.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte commune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei luni, activitatea UPU Oradea se va desfășura în 43 de containere modulare

Articolul următor

Timişorenii pot ajunge, cu avionul, pe litoralul românesc, de la jumătatea lui iulie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share