Asigurări/Burse București Ultimele stiri

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

  • Inițiativa legislativă care interzice timp de 2 ani listarea companiilor de stat restricționează capacitatea statului de a utiliza piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și a investițiilor.
  • Bursa de Valori București (BVB) este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea companiilor românești și, implicit, a economiei locale.
  • BVB consideră că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezența companiilor românești pe bursa locală și să stimuleze accesul populației la piața de capital prin măsuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor.

Bursa de Valori București (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.

Încă de la adoptarea de către Senat a inițiativei legislative menționate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, către Guvern și Președinție, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală.

Reamintim că vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări.

De asemenea, în multe dintre aceste companii statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Evoluția crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidență importanța companiilor românești, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, și oportunități de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanțarea necesară, iar Bursa de Valori București este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora și, implicit, a economiei locale.

Este foarte important de ținut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri de pensii dețin activele populației. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație.

Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă.

Considerăm că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici.

Related posts

Euro Gas Systems va construi o stație de comprimare a gazelor în Croaţia, contract de peste 8 mil. euro

Stefana Muresan

CJ Cluj: A fost semnat contractul pentru lucrarile de stabilizare a Dealului Hoia

Stefana Muresan

Let IT Go: Outsource IT to See Your Business Growing Smoothly

Ionut Oprea

Un startup care a realizat prima mască transparentă și biodegradabilă a primit o finanțare de peste 1 milion de euro pentru a dezvolta producția la scară largă

Papuc Irina

Șimleu Silvaniei are proiecte europene de 10 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, cetățean de onoare al Sibiului. A donat peste 4 milioane de euro Universității „Lucian Blaga”

redactia

Cel mai mare parc etnografic din România se extinde la 42 hectare. Investiție de 10 milioane euro

Stefana Muresan

Cum arată investiția de 2 milioane de euro a Simonei Halep în Poiana Brașov

redactia

Bittnet Group a atras peste 9 milioane de lei de la 51 de investitori pe Bursa de Valori București

Ion Surdu

Piața ambalajelor din România se apropie de 900 de milioane de euro: sub 15% sunt din materiale biodegradabile

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] #TheRoadThatUnites is an NGO with the Authorities

Transilvania Business

Prima ediție a Made in Romania s-a încheiat. Transilvania și Banat reprezentate la vârf

Ligia Voro

Adriana Cotel, şefa Agenţiei Medicamentului, numită în fruntea Casei Naţionale de Sănătate

redactia

ADR Centru: IJJ Sibiu este beneficiarul unui contract peste un milion euro, prin Programul REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

Asiguratorii susțin introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto

Traian Dan

Cluj-Napoca, cel mai important Digital Innovation Hub din centrul și estul Europei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Reghin municipality, from a rich history to digital technology

Transilvania Business

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

Superyachtul SeaXplorer 77 “La Datcha” a plecat de la Galați

Ligia Voro

Gala Scheherazade – "Călătoria unei speranţe"

Stefana Muresan

La fiecare trei minute un proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018. Tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului

redactia

O comună din Bihor, Sânmartin, prima din ţară care licitează distribuţia de gaz

Traian Dan

Administrația clujeană vrea să dezvolte parteneriate economice cu China. Sunt vizate trenul de mare viteză Cluj-Budapesta și centrala de la Tarnița

Stefana Muresan

Municipiul Turda, cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european

Stefana Muresan

Leave a Comment