Asigurări/Burse București Ultimele stiri

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

  • Inițiativa legislativă care interzice timp de 2 ani listarea companiilor de stat restricționează capacitatea statului de a utiliza piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și a investițiilor.
  • Bursa de Valori București (BVB) este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea companiilor românești și, implicit, a economiei locale.
  • BVB consideră că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezența companiilor românești pe bursa locală și să stimuleze accesul populației la piața de capital prin măsuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor.

Bursa de Valori București (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.

Încă de la adoptarea de către Senat a inițiativei legislative menționate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, către Guvern și Președinție, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală.

Reamintim că vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări.

De asemenea, în multe dintre aceste companii statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Evoluția crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidență importanța companiilor românești, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, și oportunități de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanțarea necesară, iar Bursa de Valori București este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora și, implicit, a economiei locale.

Este foarte important de ținut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri de pensii dețin activele populației. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație.

Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă.

Considerăm că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici.

Related posts

Proiectul de buget pe anul 2019 al Ministerului Transporturilor, aviz pozitiv în comisii. Lista principalelor proiecte

redactia

Antibiotice Iași va produce 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină, precum şi alte produse necesare sistemului sanitar din România

Ion Surdu

Continental investește la Timișoara într-un sistem de depozitare integral automatizat

Stefana Muresan

Joi, 19 noiembrie –  „Romanian Food & Agribusiness Conference”, online  

Ionut Oprea

Asocierea firmelor orădene Costa Voc şi Trebor Drum Construct a câștigat contractul pentru amenajarea Parcului Industrial din Tileagd

redactia

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Transilvania Business

Fermieri campioni la rapiță cu producții de peste 5 t/ha

Stefana Muresan

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

CFR repune pe traseu trenurile suspendate în Transilvania-Banat

Nora Dumitrescu

The winners of the MIPIM Awards 2020 are…

Ionut Oprea

CNAIR înființează o nouă direcție regională

Ligia Voro

CJ Cluj, receptie finala a lucrarilor din prima etapa de stabilizare a Dealului Hoia

Stefana Muresan

Oferta restaurantelor și o experiență de cumpărături relaxantă vor modela viitorul industriei outlet

Ionut Oprea

Universitatea Babeș-Bolyai, în top 200 Shanghai

Stefana Muresan

O nouă perspectivă: Unirii View

Stefana Muresan

Responsabilitate socială: Grupul GRAMPET donează 10 aparate şi 10.000 de kituri pentru depistarea SARS-CoV-2

Papuc Irina

Continental a prezentat la Timișoara tehnologii și produse inovatoare

Stefana Muresan

Credite garantate de stat, dobândă zero, plafon de un miliard de lei

redactia

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Lucrări de modernizare a 80 km de cale ferată, între Simeria şi Arad, cu o valoare de circa 770 mil euro, pentru trenuri cu viteză de până la 160 km/h

Stefana Muresan

Charter Sibiu – Antalya – Sibiu în sezonul de vară 2018

Stefana Muresan

Exonia: Apel către autorităţile române pentru a sprijini pornirea fabricii de ambalaje destinate biocidelor

Papuc Irina

Lucrări de refacere a faţadei Palatului Parlamentului în valoare de 1,72 milioane euro

Papuc Irina

Kaufland oferă spațiu pentru micii producătorii locali de legume fructe

Traian Dan

Leave a Comment