Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

  • Inițiativa legislativă care interzice timp de 2 ani listarea companiilor de stat restricționează capacitatea statului de a utiliza piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și a investițiilor.
  • Bursa de Valori București (BVB) este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea companiilor românești și, implicit, a economiei locale.
  • BVB consideră că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezența companiilor românești pe bursa locală și să stimuleze accesul populației la piața de capital prin măsuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor.

Bursa de Valori București (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.

Încă de la adoptarea de către Senat a inițiativei legislative menționate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, către Guvern și Președinție, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală.

Reamintim că vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări.

De asemenea, în multe dintre aceste companii statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Evoluția crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidență importanța companiilor românești, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, și oportunități de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanțarea necesară, iar Bursa de Valori București este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora și, implicit, a economiei locale.

Este foarte important de ținut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri de pensii dețin activele populației. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație.

Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă.

Considerăm că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Inspecția muncii a controlat fabricile de textile din Cluj

Articolul următor

INTERVIU/ Florica Bărbuceanu, director IDSA: „Implicarea în realizarea testelor de biologie moleculară pentru identificarea SARS-COV-2 este un gest de responsabilitate, unitate și spirit de echipă”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share