Industrie Ultimele stiri

Inspecția muncii a controlat fabricile de textile din Cluj

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de 44.000 de lei după verificarea unităților de fabricare și comercializare de produse textile, pielărie și încălțăminte din județ.  

Instituția a efectuat controale la 55 de angajatori.  Au fost aplicate amenzi de 44.000 lei la trei angajatori. Doi au fost amendați cu 20.000 de lei fiecare pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă și a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul suspendat.

O societate a fost sancționată cu amendă de 4.000 de lei deoarece nu a respectat măsurile din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, în ceea ce privește organizarea locurilor de muncă. Deficiențele constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost de 40. 

Printre cele mai frecvente se numără echipamente individuale de protecție deteriorate, căi de circulație încărcate cu materiale, nu s-a făcut verificarea periodică a prizelor de împământare, nepurtarea echipamentelor individuale de protecție, semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse 31 de avertismente și au fost stabilite măsuri cu termene de remediere. Reprezentanții ITM au motivat că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv ca urmare a consecințelor sociale și economice pe care le produce.

Principalele obiective au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în aceste domenii și a prevederilor legale în relațiile de muncă, securitatea și sănătătatea în muncă.

“Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la și la indemnizație de șomaj).

Persoana care prestează munca fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. Acesta e lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse.

Sunt condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implicăpentru sănătatea lucrătorilor. Fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, a precizat inspectorul șef Daniel Păcurariu.

ITM susține că este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind modul în care lucrătorii conştientizează riscurile din unitate ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

Related posts

Liber la Autostrada Nordului. Licitație deblocată pentru Baia Mare – Suceava

Nora Dumitrescu

Leul, minim istoric în raport cu euro. Ministrul de Finanţe spune că situaţia bugetului este mai gravă decât cele mai pesimiste aşteptări

Papuc Irina

Primul Selgros din Baia Mare va fi funcțional până la finalul anului

Nora Dumitrescu

Un argeşean a dat lovitura cu o cultură de cartofi mov

redactia

Maramureșenii vor să aducă investitori și turiști din Israel

Nora Dumitrescu

Arad: Peste 300 km de drumuri județene intră în modernizare

Stefana Muresan

Ministrul fondurilor europene, în vizită în județele Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Nokia recrutează anual 150-200 de studenţi

Stefana Muresan

Orădeanul Mihai Jurca, director Visit Oradea, a fost ales președinte al FAPT

Traian Dan

Centura din zona Turzii va fi legată la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

România, supremaţia în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa

Stefana Muresan

Producătorii din Cluj au ocupat centrul orașului

Nora Dumitrescu

Licitație internațională pentru drumul ce va lega Oradea de Autostrada A3

Traian Dan

Singurul tablou românesc din colecția IBM, repatriat de Artmark

Ligia Voro

SIFI TM Agro anunță noi servicii de ultimă generație la Siloz Carani

redactia

Tranzacțiile imobiliare din Sălaj, la coada topului pe România

Nora Dumitrescu

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

„Industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă”: raport despre consecințele scăderii continue a activității

Papuc Irina

Vitacom Electronics face analiza mediului de business pentru tinerii antreprenori români

Ligia Voro

ES James Rosapepe va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Ligia Voro

Inteligență artificială, automatizare, flexibilitate. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă la Tomorrow@Work 2020

Papuc Irina

Sistemul automat de încărcare wireless de la Continental: convenabil și eficient

Stefana Muresan

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Leave a Comment