Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Inspecția muncii a controlat fabricile de textile din Cluj

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de 44.000 de lei după verificarea unităților de fabricare și comercializare de produse textile, pielărie și încălțăminte din județ.  

Instituția a efectuat controale la 55 de angajatori.  Au fost aplicate amenzi de 44.000 lei la trei angajatori. Doi au fost amendați cu 20.000 de lei fiecare pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă și a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul suspendat.

O societate a fost sancționată cu amendă de 4.000 de lei deoarece nu a respectat măsurile din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, în ceea ce privește organizarea locurilor de muncă. Deficiențele constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost de 40. 

Printre cele mai frecvente se numără echipamente individuale de protecție deteriorate, căi de circulație încărcate cu materiale, nu s-a făcut verificarea periodică a prizelor de împământare, nepurtarea echipamentelor individuale de protecție, semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse 31 de avertismente și au fost stabilite măsuri cu termene de remediere. Reprezentanții ITM au motivat că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv ca urmare a consecințelor sociale și economice pe care le produce.

Principalele obiective au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în aceste domenii și a prevederilor legale în relațiile de muncă, securitatea și sănătătatea în muncă.

“Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la și la indemnizație de șomaj).

Persoana care prestează munca fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. Acesta e lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse.

Sunt condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implicăpentru sănătatea lucrătorilor. Fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, a precizat inspectorul șef Daniel Păcurariu.

ITM susține că este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind modul în care lucrătorii conştientizează riscurile din unitate ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Articolul următor

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share