Industrie Ultimele stiri

Inspecția muncii a controlat fabricile de textile din Cluj

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de 44.000 de lei după verificarea unităților de fabricare și comercializare de produse textile, pielărie și încălțăminte din județ.  

Instituția a efectuat controale la 55 de angajatori.  Au fost aplicate amenzi de 44.000 lei la trei angajatori. Doi au fost amendați cu 20.000 de lei fiecare pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă și a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul suspendat.

O societate a fost sancționată cu amendă de 4.000 de lei deoarece nu a respectat măsurile din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, în ceea ce privește organizarea locurilor de muncă. Deficiențele constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost de 40. 

Printre cele mai frecvente se numără echipamente individuale de protecție deteriorate, căi de circulație încărcate cu materiale, nu s-a făcut verificarea periodică a prizelor de împământare, nepurtarea echipamentelor individuale de protecție, semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse 31 de avertismente și au fost stabilite măsuri cu termene de remediere. Reprezentanții ITM au motivat că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv ca urmare a consecințelor sociale și economice pe care le produce.

Principalele obiective au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în aceste domenii și a prevederilor legale în relațiile de muncă, securitatea și sănătătatea în muncă.

“Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la și la indemnizație de șomaj).

Persoana care prestează munca fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. Acesta e lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse.

Sunt condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implicăpentru sănătatea lucrătorilor. Fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, a precizat inspectorul șef Daniel Păcurariu.

ITM susține că este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind modul în care lucrătorii conştientizează riscurile din unitate ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

Related posts

Primăria Sibiu participă în premieră la Târgul Internațional de Turism de la Tel Aviv

Papuc Irina

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

Primul parc agroindustrial din Moldova, salvat de la eșec, devine pol agricol al regiunii. TransAgropolis, în plin proces de extindere

redactia

Stabilitatea juridica, un factor decisiv

Ionut Oprea

Turda va avea o Sală Polivalentă de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Medist Group se relocheaza in Novis Plaza

Stefana Muresan

Transgaz, investiție de 360 de mil. euro pentru realizarea conductei ce va prelua gazele din Marea Neagră

Stefana Muresan

Cruising Chauffeur: Continental aduce viitorul conducerii cu grad înalt de automatizare pe autostrăzi

Stefana Muresan

Holcim România și JA România continuă implicarea în proiectele de CSR

Traian Dan

Cluj-Napoca, printre cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Europa alături de Viena, Köln, Bruxelles sau Praga

redactia

Noi măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation – ediția 20

Ligia Voro

SHARE Bucharest 2017

Ionut Oprea

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs' lack of digital culture opens all gates to hackers.

Ligia Voro

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

Academia IMPACT, program complex de transFORMARE pentru profesori

Ligia Voro

Pariu contra trendului din partea Frigotehnica, care păstrează planurile de expansiune

Ligia Voro

Încep lucrările pe tronsoanele 2,3 și 4 din Poarta Transilvaniei; valoarea contractelor, peste 24 mil. de euro

Stefana Muresan

Acțiunile Tesla au depășit pragul de 1.000 de dolari după ce Elon Musk a confirmat începerea producției de masă a camioanelor comerciale Tesla Semi

Ion Surdu

CORESPONDENȚĂ TB – Discursul emoționant al fostului președinte al PE: ”Este minunat că președintele Klaus Iohannis i-a unit pe liderii UE la Sibiu. Acest lucru nu va fi uitat niciodată”

Stefana Muresan

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Industry 4.0 – Graniţa dintre ieri şi mâine. Angajaţii cu skill-uri în zona digitalizată vor fi tot mai căutaţi de către companii

Stefana Muresan

Cât au câștigat românii la Loterie în anul 2019

Papuc Irina

Investiții în valoare de 32 mil. euro în domeniul apelor, la Ineu

Stefana Muresan

Primăria Oradea susține construcția de apartamente în municipiu, lansând un regulament în acest sens

Stefana Muresan

Leave a Comment