Real Estate Ultimele stiri

Oamenii se reîntorc treptat la birouri și la metrou

În luna mai, odată cu instalarea stării de alertă și relaxarea măsurilor impuse la jumătatea lunii martie, companiile care activează în clădirile de birouri din Capitală și-au reluat treptat activitatea.

Astfel, de la jumătatea lunii mai, numărul de călătorii la metrou aproape s-a dublat față de luna aprilie, conform datelor Metrorex, solicitate de Crosspoint Real Estate. În luna aprilie, traficul la metrou a acoperit 1,8 milioane de călătorii, iar în cele 15 zile din luna mai, de la finalul stării de urgență și instalarea stării de alertă, numărul călătoriilor a crescut la 3,4 milioane.

“Mai mult de atât, în luna mai putem observa o densitate mai mare a călătorilor în intervalele orare 6:00-9:00 și 16:00-19:00, ceea ce poate indica revenirea la birou în diferite zone din București”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst Crosspoint Real Estate.

Criza sanitară și starea de urgență au coborât traficul la metrou în luna martie la jumătate față de lunile anterioare, de la peste 14 milioane de călătorii în lunile ianuarie și februarie la sub 8 milioane de călătorii în martie, arată cifrele Metrorex.

“Noi ne-am întors la birou de la finalul stării de urgență, iar de atunci am observat că traficul general a început să crească de la zi la zi. Datele de trafic arată o creștere a numărului de angajați care s-au reîntors la birou. În același timp, și proprietarii clădirilor de birouri sunt pregătiți pentru a crea acestora un mediu de lucru cât mai sigur”, spune Simona Urse, Associate Director, Office Agency Crossppoint Real Estate.

Datele referitoare la traficul de călători în stațiile de metrou aferente principalelor zone de birouri din București arată o scădere semnificativă a numărului de călătorii spre și dispre hub-urile principale de birouri din București, în luna mai comparativ cu primele două luni ale anului, dar și o ușoară revenire, comparativ cu luna aprilie. Stațiile consacrate zonelor de birouri, în special Aurel Vlaicu și Pipera, se află în mod constant în topul celor mai aglomerate stații de metrou din Capitală.

Aceste zone cuprind clădiri de birouri care găzduiesc peste 125.000 de angajați, de aceea clălătoriile din stațiile de metrou Aurel Vlaicu și Pipera au ajuns pe ultimele locuri în lunile aprilie și mai. În lunile menționate, stațiile cele mai circulate au fost Preciziei (singura stație cu un stoc semnificativ de birouri), Păcii și Gorjului.

În concluzie, numărul călătoriilor a scăzut în luna mai cu 76% față de luna ianuarie a acestui an, dar a crescut cu 72% față de luna precedentă după doar două saptamani de relaxare.

Statie/luna ianuarie februarie martie aprilie mai mai/ian mai/apr
Aurel Vlaicu 669.186 683.978 342.078 64.838 111.523 -83% 72%
Victoriei 581.454 610.431 310.379 62.026 116.642 -80% 88%
Pipera 512.109 520.113 256.952 48.402 68.875 -87% 42%
Grozavesti 265.502 263.144 135.278 19.429 36.181 -86% 86%
Preciziei 291.855 298.499 163.783 29.787 52.156 -82% 75%
Politehnica 361.028 346.145 176.676 23.094 42.137 -88% 82%

Evoluția numărului de călătorii în primele 5 luni ale anului în principale stații aferente polilor principali de birouri din București

“Deși un număr important de companii și-au amânat reîntoarcerea la birou până cel putin în luna septembrie și munca de acasă pare sa fie în continuare preferată în situația actuală, atât de angajatori cât și de angajați, faptul că relaxarea recent instalată a dus la o creștere rapidă a reluării activității, în principalele zone de birouri, poate indica o revenire până la sfârșitul verii a cel puțin jumătate dintre angajații care activează în aceste zone”, completează Simona Urse.

În ceea ce privește traficul rutier, acesta a înregistrat o creștere mai mare, nivelul de aglomerare a principalelor artere rutiere din Bucuresti ajungând deja la 50% comparativ cu perioada dinaintea introducerii stării de urgență, conform datelor platformei specializate în date de trafic rutier www.tomtom.com. “Momentan, estimăm că între 30% și 35% din companii și-au reluat, parțial sau integral, activitatea în clădirile de birouri pe care le ocupă”, spune Ilinca Timofte.

Montarea de termoscanere, regândirea circuitelor de trafic în interiorul clădirii, măsurile de distanțare în utilizarea lifturilor – sunt o parte din măsurile necesare în clădirile de birouri, în această perioadă. “În același timp, îmbunătățirea sistemelor de ventilație, dezinfecția aparaturii HVAC, cât și micșorarea densității la birou sunt factori importanți care vor determina o creștere a productivității. Astfel, cererea pe termen mediu și lung pentru spații de birouri de bună calitate va ramane stabilă în continuare. Pentru că spațiul de birouri rămane o componentă importantă a vieții cotidiene, iar acest lucru nu se va schimba fundamental”, conchide Simona Urse.

 

Crosspoint Real Estate

Fondat în 2005, Crosspoint Real Estate oferă atăt servicii de tranzacționare și consultanță pentru domeniul imobiliar, cât și solutii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăți: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri și rezidențial. Crosspoint Real Estate este asociatul internațional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în 1855 – cu venituri de peste 1,9 mld GBP generate în 2019.

Related posts

Un milion de euro pentru Aeroportul din Timișoara: ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană

Papuc Irina

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Stefana Muresan

Banca Transilvania, Digi, Timișoreana și Azomureș, în Top 50 cele mai puternice branduri românești

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Andreea Esca va transforma o clădire istorică într-un hotel de patru stele, împreună cu un om de afaceri local

Stefana Muresan

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

Studiu Siemens: 532 milioane de euro, valoarea potenţială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba lulia

Stefana Muresan

AgroTransilvania Cluster, în negoieri cu companii coreene

Stefana Muresan

Grupul Banca Transilvania a luat trei premii la bursă

Nora Dumitrescu

Clujul vrea să atragă 4 mil. euro din taxa pe turism

redactia

Aeroportul Iasi a inregistrat, in premiera, 1 milion de pasageri

Stefana Muresan

Liderii de business din Transilvania, despre cooperare și competiție, la RBL Cluj

Ligia Voro

Lucrări de infrastructură apă în regiunea Turda – Câmpia Turzii în valoare de 150 milioane euro

Stefana Muresan

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

Stefana Muresan

BERD a investit 240 milioane lei în emisiunea de obligaţiuni subordonate derulată de Raiffeisen Bank în România

Papuc Irina

Hotelul de Gheaţă atrage mii de turiști în fiecare iarnă

Stefana Muresan

Grupul german Güntner a inaugurat a doua fabrică la Sibiu – „Megafactory Plant II”: investiție de 30 de milioane de euro

Papuc Irina

Drama copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, alinată cu ajutorul proiectelor cu bani europeni

redactia

Laurențiu Lazăr, noul Managing Partner al Colliers International Romania

Ionut Oprea

Industria mobilei din România caută noi oportunități de export la Milano

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Oradea, jewel polished with community funds. Record amount attracted from projects with European funding

Ligia Voro

Patronul Multicom, Gavril Iepure, vres să ridice un complex rezidențial-comercial în Zalău

redactia

Kronstadt Hospitality Expert, expertiză în consultanță hotelieră

Nicolae Pop

Leave a Comment