Real Estate Ultimele stiri

Oamenii se reîntorc treptat la birouri și la metrou

În luna mai, odată cu instalarea stării de alertă și relaxarea măsurilor impuse la jumătatea lunii martie, companiile care activează în clădirile de birouri din Capitală și-au reluat treptat activitatea.

Astfel, de la jumătatea lunii mai, numărul de călătorii la metrou aproape s-a dublat față de luna aprilie, conform datelor Metrorex, solicitate de Crosspoint Real Estate. În luna aprilie, traficul la metrou a acoperit 1,8 milioane de călătorii, iar în cele 15 zile din luna mai, de la finalul stării de urgență și instalarea stării de alertă, numărul călătoriilor a crescut la 3,4 milioane.

“Mai mult de atât, în luna mai putem observa o densitate mai mare a călătorilor în intervalele orare 6:00-9:00 și 16:00-19:00, ceea ce poate indica revenirea la birou în diferite zone din București”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst Crosspoint Real Estate.

Criza sanitară și starea de urgență au coborât traficul la metrou în luna martie la jumătate față de lunile anterioare, de la peste 14 milioane de călătorii în lunile ianuarie și februarie la sub 8 milioane de călătorii în martie, arată cifrele Metrorex.

“Noi ne-am întors la birou de la finalul stării de urgență, iar de atunci am observat că traficul general a început să crească de la zi la zi. Datele de trafic arată o creștere a numărului de angajați care s-au reîntors la birou. În același timp, și proprietarii clădirilor de birouri sunt pregătiți pentru a crea acestora un mediu de lucru cât mai sigur”, spune Simona Urse, Associate Director, Office Agency Crossppoint Real Estate.

Datele referitoare la traficul de călători în stațiile de metrou aferente principalelor zone de birouri din București arată o scădere semnificativă a numărului de călătorii spre și dispre hub-urile principale de birouri din București, în luna mai comparativ cu primele două luni ale anului, dar și o ușoară revenire, comparativ cu luna aprilie. Stațiile consacrate zonelor de birouri, în special Aurel Vlaicu și Pipera, se află în mod constant în topul celor mai aglomerate stații de metrou din Capitală.

Aceste zone cuprind clădiri de birouri care găzduiesc peste 125.000 de angajați, de aceea clălătoriile din stațiile de metrou Aurel Vlaicu și Pipera au ajuns pe ultimele locuri în lunile aprilie și mai. În lunile menționate, stațiile cele mai circulate au fost Preciziei (singura stație cu un stoc semnificativ de birouri), Păcii și Gorjului.

În concluzie, numărul călătoriilor a scăzut în luna mai cu 76% față de luna ianuarie a acestui an, dar a crescut cu 72% față de luna precedentă după doar două saptamani de relaxare.

Statie/luna ianuarie februarie martie aprilie mai mai/ian mai/apr
Aurel Vlaicu 669.186 683.978 342.078 64.838 111.523 -83% 72%
Victoriei 581.454 610.431 310.379 62.026 116.642 -80% 88%
Pipera 512.109 520.113 256.952 48.402 68.875 -87% 42%
Grozavesti 265.502 263.144 135.278 19.429 36.181 -86% 86%
Preciziei 291.855 298.499 163.783 29.787 52.156 -82% 75%
Politehnica 361.028 346.145 176.676 23.094 42.137 -88% 82%

Evoluția numărului de călătorii în primele 5 luni ale anului în principale stații aferente polilor principali de birouri din București

“Deși un număr important de companii și-au amânat reîntoarcerea la birou până cel putin în luna septembrie și munca de acasă pare sa fie în continuare preferată în situația actuală, atât de angajatori cât și de angajați, faptul că relaxarea recent instalată a dus la o creștere rapidă a reluării activității, în principalele zone de birouri, poate indica o revenire până la sfârșitul verii a cel puțin jumătate dintre angajații care activează în aceste zone”, completează Simona Urse.

În ceea ce privește traficul rutier, acesta a înregistrat o creștere mai mare, nivelul de aglomerare a principalelor artere rutiere din Bucuresti ajungând deja la 50% comparativ cu perioada dinaintea introducerii stării de urgență, conform datelor platformei specializate în date de trafic rutier www.tomtom.com. “Momentan, estimăm că între 30% și 35% din companii și-au reluat, parțial sau integral, activitatea în clădirile de birouri pe care le ocupă”, spune Ilinca Timofte.

Montarea de termoscanere, regândirea circuitelor de trafic în interiorul clădirii, măsurile de distanțare în utilizarea lifturilor – sunt o parte din măsurile necesare în clădirile de birouri, în această perioadă. “În același timp, îmbunătățirea sistemelor de ventilație, dezinfecția aparaturii HVAC, cât și micșorarea densității la birou sunt factori importanți care vor determina o creștere a productivității. Astfel, cererea pe termen mediu și lung pentru spații de birouri de bună calitate va ramane stabilă în continuare. Pentru că spațiul de birouri rămane o componentă importantă a vieții cotidiene, iar acest lucru nu se va schimba fundamental”, conchide Simona Urse.

 

Crosspoint Real Estate

Fondat în 2005, Crosspoint Real Estate oferă atăt servicii de tranzacționare și consultanță pentru domeniul imobiliar, cât și solutii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăți: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri și rezidențial. Crosspoint Real Estate este asociatul internațional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în 1855 – cu venituri de peste 1,9 mld GBP generate în 2019.

Related posts

Chiria percepută în parcurile Tetarom, suspendată pe timpul stării de urgență

Nora Dumitrescu

Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” – prima asociație de producători de fructe de pădure din Cluj

redactia

Unul dintre cei mai mari retaileri online din România începe livrarea prin Poșta Română

Ion Surdu

Producătorii clujeni, asalt la mall

Nora Dumitrescu

România, loc I în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în decembrie 2019

Traian Dan

CJ Cluj: Lucrări de reabilitare a drumului județean Gilău – Someșul Rece – Marisel

Stefana Muresan

Medlife lansează serviciul de consultanță medicală online, prin videoconferință

Ion Surdu

Castelele din Transilvania, vizitabile virtual

Nora Dumitrescu

Mai multe curse low-cost de pe aeroportul din Someșeni

Nora Dumitrescu

Groupe Renault România sponsorizează cu 100 vehicule Dacia și Renault

Ligia Voro

Despre responsabilitate socială și sustenabilitate, la cea de-a 7-a ediție a CSR OVERVIEW 2019

Papuc Irina

Apare o platformă cu oportunitățile de finanțare din Regiunea Nord-Vest

Nora Dumitrescu

Apulum Alba Iulia – de la cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen, la afaceri de zeci de milioane de euro pe piața liberă

redactia

Tronson de 61 km al celui mai circulat drum judetean din Arad, reabilitat cu peste 140 mil. lei

Stefana Muresan

Italienii de la Itinera, câștigătorii contractului de peste 35 mil. euro pentru construirea pasajului Oltenița

Stefana Muresan

Comisarul Malmström va participa la o discuţie cu românii obişnuiţi

redactia

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj Napoca, reabilitată cu fonduri europene

Stefana Muresan

Încă un pas pentru Autostrada Nordului. Se face studiul de fezabilitate

Nora Dumitrescu

Apele Române vor face inventarul zonelor expuse la inundații din Ardeal

Nora Dumitrescu

Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts 2018- A place to reCREATE yourself!

Stefana Muresan

Borsec, Gerovital și Arctic, pe primele poziții în top 100 cele mai puternice branduri românești 2017

Stefana Muresan

TeraPlast, majorare de participație cu încă 7% în Depaco

Stefana Muresan

Șimleul vrea facilități fiscale pentru investitori după plecarea Ara Shoes

Nora Dumitrescu

CSALB și FinZoom.ro recomandă mare atenție la costurile amânării ratelor

Traian Dan

Leave a Comment