Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcarea de 460 de locuri din centrul Oradiei, aproape de darea în folosință

Lucrările derulate la parcarea subterană de pe strada Independenţei sunt aproape de finalizare. După deschidere, timp de trei luni, accesul va fi gratuit.

Parcarea de pe strada Independenţei este o construcţie pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri dintre care șase sunt destinate persoanelor cu dizabilități. „Este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, de aici şi ampla complexitate tehnologică a construcţiei. A fost o lucrare care a depășit așteptările tuturor, inclusiv ale proiectanților”, a declarat Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea.

Parcarea este prevăzută cu un sistem automat de stingere a incendiilor şi instalaţie de evacuare a gazelor. „Vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcționare. În caz că vom obține acest aviz în cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, vom deschide această parcare pentru a fi accesibilă celor care vor frecventa zona centrală. Această parcare va fi o gură de oxigen pentru cei care vin în zona centrală, deoarece odată ce am decis pietonalizarea zonei centrale au fost desființate foarte multe locuri de parcare, iar aceste 460 de locuri de parcare vor aduce un confort celor care vor ajunge în această zonă”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

Se organizează concurs de proiecte pentru decorarea parcării

Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, în timp ce suprafața desfășurată este de 14.158 mp. La fiecare nivel sunt prevăzute patru rampe, două centrale, două laterale. Circulația va fi într-un singur sens, existând două rampe de acces și alte două de evacuare, ceea ce permite intrarea și ieșirea a două mașini în același timp. Accesul pietonilor va fi posibil prin intermediul a trei scări, două spre str. Independenței și una spre Crișul Repede.

Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor pe principiul creditului furnizor, plata urmând să se facă de către Administrația Domeniului Public Oradea, doar după finalizarea investiției, în șase rate semestriale egale.

Valoarea investiției este de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a RDS.

Așa cum am obișnuit orădenii la celelalte parcări construite de municipalitate, și această parcare va fi la dispoziția cetățenilor în mod gratuit în primele 90 de zile de la deschiderea acestuia”, a anunțat Florin Birta.

Totodată, viceprimarul a reamintit că Primăria Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a lansat în cursul lunii mai concursul internațional de soluții, care are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crişului Repede, deasupra parcării construite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul va avea parc fotovoltaic-eolian de 2,7 milioane de euro

Articolul următor

Piață modernizată din Satu Mare, model pentru Maramureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share