Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va avea parc fotovoltaic-eolian de 2,7 milioane de euro

Un centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice realizat pe bani europeni va fi amplasat în Cluj Innovation Park (CIP), pe Dealul Lombului.

Licitația a fost demarată de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj. Proiectul este derulat de un cluster inovativ regional pentru tehnologii avansate pilot în energii alternative.

Valoarea proiectului realizat în cadrul Programului Operațional Competitivitate este de 2,7 milioane de euro, 1 milion fiind contribuția CIP. Parcul fotovoltaic și eolian va fi amplasat lângă clădirea TEAM.

Acesta se va întinde pe 27.200 mp și va fi una din sursele de alimentare suplimentare cu energie electrică a clădirilor aferente parcului științific și tehnologic, a sistemelor de calcul IT și de aer condiționat.

Parcul va fi compus din panouri fotovoltaice pentru 990 kW putere instalată, sisteme de stocare energie electrică, turbină eoliană cu ax vertical 10kW. Investițiile programate în infrastructura fizică a CIP se ridică la 20 de milioane de euro, iar cele în oameni și echipamente, la 30 de milioane, majoritatea programate din fonduri europene.

Conceptul de Cluj Innovation City, promovat de primarul Emil Boc, presupune 20.000 de astfel de specialiști concentrați în tot orașul. CIP este primul pilon în elaborarea acestui concept mai mare, pe 15-20 de ani, care să însumeze o valoare între 0,7 și 1 miliard de euro.

CIP este un proiect inițiat de Primăria Cluj-Napoca. Compania administrează CREIC și TEAM, pe 18,1 ha. Cele două centre de sprijinire a afacerilor valorifică potențialul creativ și antreprenorial existent în Regiunea Nord-Vest și stimulează dezvoltarea economiei prin promovarea industriilor creative în general, IT&C în special.

CREIC este o clădire dispusă în patru corpuri diferite, cu trei niveluri de subsol, parter și patru etaje. Cu o suprafață utilă de 13.300 mp, are 2.230 mp dedicați pentru birouri, 966 mp pentru ateliere de creație, 1.056 mp pentru spațiile multifuncționale și o hală studio de 6.290 mp. În exterior, dispune de un amfiteatru verde înierbat în aer liber, pentru organizarea de evenimente.

TEAM este un ansamblu format dintr-un corp de clădire pentru birouri și servicii suport, cinci microhale de producție și 22 de parcele de dimensiuni variabile. Suprafața utilă construită este de 4.840 mp. Are 3.302 mp dedicați spațiilor de birouri și servicii suport (subsol, parter și trei nivele) și 1.538 mp pentru cinci microhale de producție (308 mp/hală).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Povestea Bers Nova - bere artizanală pe muzică rock

Articolul următor

Parcarea de 460 de locuri din centrul Oradiei, aproape de darea în folosință

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share