Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cultura și gastronomia slovacă la Huta Slavia

   Șinteul, o localitate frumos răsfirată pe culmile Munților Șes-Plopiș, creată de descendenții slovacilor din Munții Tatra, vă întâmpină la Huta Slavia cu fireasca ospitalitate slovacă a unui sat de munte. Aici veți găsi un loc de popas tradițional în care e bine pentru oricare drumeț să zăbovească măcar un ceas de vreme pentru a-și trage sufletul. La 22,2 km de Aleșd, pe modernul drum către Zalău, în comuna Șinteu se află popasul numit Huta Slavia, un sălaș de cultură și gastronomie slovacă.
   La Huta Slavia ambianța e arhaică, veselă, primitoare, caldă, așa cum e de fapt rânduiala firescului tradițional. Bucatele, multe dintre ele cu specific slovac preparate din cartofi, respectă rețetele vechi ale locului și sunt pregătite din ingrediente proaspete din zonă. Plăcintele savuroase, papanașii delicioși, palinca de cireșe sălbatice, vinul bun și berea slovacă justifică pe deplin denumirea slovacă de Huta Slavia: un loc de popas în care e sărbătoare și voie bună de fiecare dată când drumeții trec pragul hanului din Șinteu.
   Se află în Șinteu o comunitate formată din mai multe sate (Huta Voivozi, Socet, Șinteu și Valea Târnei) în care cei mai mulți locuitori sunt slovaci, fapt care a dus la o bună păstrare a tradițiilor. Dincolo de a fi un restaurant, Huta Slavia este o oază de relaxare, cu mult spațiu verde de jur împrejur și chiar și un lac unde se poate pescui. Altitudinea este de aproximativ 700 de metri în zonă, dar când ajungi acolo simți aerul curat de la munte. Automat te învăluie o stare de vacanță. Prin preajmă sunt diverse atracții turistice cu specific local care merită cunoscute.
   Slovacii numesc aceste locuri Nova Huta și sunt în regiune de peste 200 de ani. Aduși de stăpâniri habsburgice vremelnice, slovacii, oameni harnici, au transformat zona într-o localitate prosperă, ridicând în munți o manufactură de prelucrare a sticlei, al cărei cuptor era alimentat de lemnul provenit din defrișări. Zonele defrișate au fost transformate în terenuri agricole și astfel a devenit vestită cultura cartofului de Șinteu.

Miroslav Iabloncsik, consul onorific al Slovaciei în România și gazda voastră la Huta Slavia (în dreapta)

Total
28
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rebuilding travel - cinci măsuri care te ajută să călătorești (aproape) gratis

Articolul următor

Patru proiecte digitale de sănătate din Cluj, dezvoltate pe bani europeni

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
28
Share