Bihor Comunitate Fonduri Europene Mediu Slider Ultimele stiri

Deșeurile din județul Bihor vor fi colectate selectiv, pe cinci fracții

Din acest an, toţi bihorenii vor colecta separat deşeurile pe care le produc, în mai multe fracţii, contribuind astfel la eficientizarea reciclării şi salvarea resurselor pământului.

În cadrul “Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor”, un proiect implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect (ADI) Group Bihor, regulile salubrizării vor fi unitare pentru toţi locuitorii Bihorului.

Cinci fracții

Toţi bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, pentru care operatorii de salubritate le vor pune la dispoziţie câte cinci recipiente de tip pubele şi saci.

Fracţia deşeurilor reziduale, în care se vor colecta în recipiente de culoare gri sau negru, va conţine resturi precum: excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (doar dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan sau sticle sparte, păr şi blană.

În fracţia deşeurilor bideogradabile se va colecta în recipiente de culoare maro, fiind compusă din resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă. În mediul rural, deşeurile biodegradabile nu se vor colecta de operatorii de salubritate, ci vor fi compostate de bihoreni, în gospodăriile proprii, pentru a obţine un îngrăşământ folositor în grădini.

În fracţia deşeurilor de hârtie şi carton se va colecta în saci sau pubele de culoare albastră, ori în cutii de carton sau vrac, legate cu sfoară. Această categorie va fi formată din ambalaje diverse de hârtii şi carton, cutii de carton, cutii ale produselor cosmetice, pungi de hârtie, ziare, reviste, maculatură, cărţi de vizită, cărţi, plicuri.

Deşeurile de plastic şi metal, a patra fracţie, se vor colecta în saci sau pubele de culoare galbenă. Exemple de deşeuri care vor forma această categorie sunt recipiente de plastic pentru băuturi şi alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, ambalaje metalice, spray-uri, ambalaje de tetra pak sau de carton pentru băuturi, agrafe deteriorate, pixuri, capse, perforatoare, suporturi pentru pixuri, doze de aluminiu, farfurii, pahare de unică folosinţă, capace de metal, mape de plastic, blistere şi folii de medicamente goale.

Cea de-a cincea fracţie pe care bihorenii o vor colecta este cea a deşeurilor de sticlă, care vor ajunge în pubelele de culoare verde. Aceasta include recipiente din sticlă, de diferite culori, provenite de la băuturi şi de la produse alimentare, şi borcane.

Colectarea separată este obligatorie pentru ca o parte cât mai mare a deşeurilor produse de locuitorii judeţului Bihor să poată fi valorificate. Reciclate, ele se transformă în materii prime pentru noi obiecte, utile tuturor.

Related posts

Veniturile producătorului de componente auto Compa Sibiu au fost în 2019 cu 5 milioane de lei mai mari decât în 2018

Papuc Irina

Coresi – 5 ani la Brașov: Cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Papuc Irina

iFlow – Soluția completă pentru digitalizarea pontajului din compania ta

Stefana Muresan

Compania Creative Concept din Mureș, afaceri de peste 400.000 de euro din obiecte de mobilier

Stefana Muresan

ExxonMobil a confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Stefana Muresan

Growthpoint Properties launches Growthpoint’s Central and Eastern European

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] Sovata – a Tourist Resort of Over 140 Years

Transilvania Business

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

O nouă aplicație pentru clujeni: CTP Cluj

Stefana Muresan

Arhitectura rurală de calitate, promovată la nivel județean în Cluj

Nora Dumitrescu

Cu un an înainte de Centenar, toate unitățile de cazare din Alba Iulia, rezervate în totalitate!

Stefana Muresan

Consulul onorific al Republicii Italiene în România, Massimo Novali: „Acțiunile noastre sunt cartea noastră de vizită”

Stefana Muresan

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

Veniturile din vânzări ale Antibiotice Iași au depășit 70 de milioane lei în primele 3 luni: mai mult cu 8 milioane de lei față de T1 din 2019

Papuc Irina

Autoliv atrage tot mai mulţi ingineri în Tech Center-ul său de la Braşov

redactia

CFR: Licitatie pentru servicii de consultanta pentru reabilitarea tronsonului Brasov-Simeria; se va circula cu 160 km/h

Stefana Muresan

Drumurile din Sălaj vor fi modernizate cu 11 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Nora Dumitrescu

Element Industrial diversifies its portfolio with new division focused on smaller, incity projects

Ionut Oprea

Ale cui sunt primele certificate montane pentru cașcaval, smântână și urdă din România

Stefana Muresan

Anca Moldovan, Product Marketing Manager NTT DATA Romania: „Clarvision susține dorința de diferențiere a companiilor și va contribui în continuare la reușita și creșterea lor”

redactia

Big Brother la Oradea. Primăria a instalat 314 camere video pentru siguranța cetățenilor

Traian Dan

Fabrica Sortilemn își suspendă activitatea temporar

Nora Dumitrescu

Parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean Oradea

Traian Dan

Leave a Comment