Gastronomie Lideri si afaceri Targuri

Cele mai bune vinuri din Transilvania și Banat, pe alese: Faza regională a concursului BASF România – „Povești cu vinuri românești”

Câștigătorii fazei regionale Transilvania și Banat ai concursului ”Povești cu vinuri românești”, organizat pentru a a cincea oară de BASF România, au fost desemnați și anunțați în 4 martie la Hotel Plaza din Târgu Mureș. Evenimentul este menit să identifice, să premieze și să promoveze vinurile create de micii viticultori din întreaga ţară.

Concursul național ”Povești cu vinuri românești” se desfășoară în trei faze regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei faze regionale, membrii comisiei de jurizare desemnează câte trei vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri albe, roze și roșii). În total, după terminarea etapelor regionale, sunt desemnate 27 de vinuri calificate în marea finală națională. Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul ”Povești cu vinuri românești” este asigurată de degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).

„În 2020 punem din nou în lumină viticultorii care continuă tradiția îndelungată a vinului. Prin eforturile noastre continue de cercetare ne dorim să susținem viticultura din România oferind soluții inovatoare și eficiente de protecție a viței de vie, pentru ca fermierii să-și poată valorifica munca în domeniul viniviticol. Sperăm ca și ediția din acest an a concursului „Povești cu vinuri românești” să ne ajute să descoperim vinuri valoroase care să ne trezească senzații incomparabile pe care doar un vin bun le poate trezi”, a precizat Ionuţ Lăpădătescu, Sales and Commercial Manager Agricultural Solutions, BASF România.

Ionuţ Lăpădătescu, Sales and Commercial Manager Agricultural Solutions, BASF România

În prima parte a evenimentului, cei prezenți au aflat informații legate de produsele BASF împotriva bolilor și dăunătorilor la cultura de viță de vie, respectiv făinarea (produsele Sercadis, Vivando), mana viței de vie (Polyram, Soriale), putregai cenușiu (Acrobat, Cantus). Informațiile au fost oferite de către reprezentanții BASF Agricultural Solutions România, Georgiana Bebeșelea, Mihai Manolache și Marius Magopăț, responsabil marketing culturi horticole.

Diplome de Excelență

Prezentarea câștigătorilor etapei regionale de la Târgu Mureș a avut parte de un oaspete special – Zeița Cleopatra, care a animat prezentările oferite de către reprezentanții BASF și care a oferit Diplome de Excelență viticultorilor destoinici din regiunea Trabsilvaniei, Banatului și Crișanei, respectiv cramelor Harșian (Dumitra, Bistrița-Năsăud), Ur (Sântireu, județul Bihor) și Vignadoro (Pâncota, Arad).

„Mulțumesc companiei BASF pentru această recunoaștere a muncii depuse de către noi. Este o încununare a unei activități de 60 de ani. Glumind puțin, pot spune că sunt în acest domeniu de pe vremea Cleopatrei, prezentă la acest eveniment, o apariție extrem de instructivă. Pentru noi, viticultorii, rămâne ca în continuare să fim recunoscători celor de la BASF pentru produsele pe care ni le oferă, așa cum este extrem de important să se țină cont de o țârucă de chimie de substanță activă. După cum îi văd pe cei din jur, sunt convins că se ține cont de acest aspect. De asemenea, este foarte important să citim cu atenție materialele de prezentare. Am avut o discuție profesională de câteva minute cu domnul inginer Manolache în urmă cu câteva zile. Dacă toată conducerea BASF România este la fel, putem să ne bazăm pe această firmă, să ne menținem viile curate, și vinul foarte, foarte bun”, a precizat ing. Octavian Harșian, proprietarul Cramei Harșian.

Octavian Harșian, administratorul Cramei Harșian, Dumitra, Bistrița-Năsăud

Laude aduse vinurilor din Transilvania

Momentul mult așteptat a fost cel al anunțării câștigătorilor, prefațat de președintele comisiei de jurizare, Dorin Popa, cu o laudă adusă vinurilor prezente în concurs.

„Nu a fost ușor să evaluăm 120 de vinuri în două zile, mai ales atunci când vinurile sunt bune. Când sunt proaste, lucrurile merg mult mai repede, ai stabilit câștigătorii și pleci acasă. Trist este faptul că nu pot fi toți câștigători, când avem în concurs vinuri bune, de aceea spun că majoritatea care au trimis probe sunt considerați câștigători. Nu știu dacă visteria BASF ar fi avut atâta bronz, argint și aur încât să-i premieze pe toți, așa cum au meritat. În concluzie, la acest concurs a câștigat VINUL, în special vinul din Transilvania. Pot spune că această regiune va merge în competiția națională cu niște vinuri de excepție”, a precizat Dorin Popa (foto principală).

Câștigătorii etapei regionale

Vinuri albe: Locul 1: Podgoriile Halmeu Vii, Halmeu, Satu Mare (Fetească regală sec 2019); Locul 2: Crama La Salina, Turda, Cluj (Sauvignon Blanc dulce 2018); Locul 3: SC Vinifera Eco Zem, Casa de vinuri Zaig, Teaca, Bistrița-Năsăud (Chardonnay sec 2019).

„Suntem foarte bucuroși de acest premiu, de faptul că vinurile noastre sunt apreciate. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de acest premiu și, nu în ultimul rând, să ne bucurăm de vin”, a spus Cristina Carazan, eonolog la Casa de vinuri Zaig.

Cristina Carazan, eonolog la Casa de vinuri Zaig, Teaca, Bistrița-Năsăud

Vinuri rose: Locul 1: Crama Corbuț, Diosig, Bihor (Rose din Cabernet Sauvignon + Merlot 2018); Locul 1: Valea Ascunsă, Teaca, Bistrița-Năsăud (Fetească Neagră sec 2019); Locul 3: Crama Aramic, Silagiu, Timiș (Pinot Noir sec 2019).

„Mulțumim celor de la BASF pentru acest premiu și sperăm ca în fiecare an să ne vedem cu bine la acest concurs”, a mulțumit Cristian Muntean, administratorul Cramei Valea Ascunsă.

Cristian Muntean, administratorul Cramei Valea Ascunsă, comuna Teaca, Bistrița-Năsăud

Vinuri roșii: Locul 1: Crama Daiconi, Miniș, Arad (Cabernet Sauvignon sec 2018); Locul 2: Crama Izvor, Baia, Arad (Cabernet Sauvignon sec 2018); Locul 2: Crama Corbuț, Diosig, Bihor (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon sec 2017).

Faza națională a competiției va avea loc în data de 6 mai, la Poiana Brașov, unde cele 27 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze).

Alin ZAHARIE

(Articol din ediția print a revistei Transilvania Business cu numărul 93 – martie/aprilie 2020)

Related posts

11 startup-uri, dintre care trei din Transilvania, selectate de Techcelerator pentru un program de accelerare dedicat industriei FinTech

Ion Surdu

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

redactia

Electrogrup se pregătește de listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Stefana Muresan

Cel mai bun restaurant al Clujului, redeschis după o jumătate de an

Nora Dumitrescu

ABSL a premiat cele mai importante proiecte ale industriei de business services

Stefana Muresan

CEL.ro – Bilanțul semestrului I din 2018

redactia

Volkswagen-Audi şi Enercon, interesate să demareze afaceri în România

Stefana Muresan

Automobile Bavaria a vândut în 25 de ani de activitate peste 45.000 de autovehicule

redactia

POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII o cooptează pe Raluca Rusu Asociat în PNSA Tax

Papuc Irina

Consiliul Investitorilor Străini și-a ales un nou președinte

Ligia Voro

Neamțul Ludger Thol continuă în România cu LMT Ingenieure

Stefana Muresan

Horia Buhan vă propune Șuiorul pentru vara/toamna aceasta: „Perfect Family Holiday este oferta ideală!”

Gruita Ienasoiu

Aniversare: rebranding pentru Grupul Tester

Ionut Oprea

Zece firme vor ocupa o treime din Parcul Industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Produse din Bihor pentru bihoreni! – se încearcă promovarea produselor locale

Traian Dan

Huawei Consumer Business Group România îl numește pe Călin Clej în funcția de Director de Marketing

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Transilvania Business

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin – noi planuri de dezvoltare, pe fondul creșterii cu 20% a capacităţii de producţie

Stefana Muresan

Andrei Trifan: ”În 2018, ne propunem să deschidem încă 10 restaurante Subway în țară”

Stefana Muresan

Craciun Fericit & La multi ani!

Ionut Oprea

Numar record de firme participante la Zilele Carierei din Timișoara

Stefana Muresan

Producătorul de mezeluri Agra’s din Alba intră din februarie pe piaţa de „ready meal“

redactia

S&T România va fuziona cu Cronus eBusiness

Papuc Irina

Silviana Petre Badea, numită la conducerea JLL în România

Stefana Muresan

Leave a Comment