Banci Finante-banci Slider Ultimele stiri

Încă un credit record, de 43.000 de CHF, șters cu ajutorul negocierii CSALB

Băncile continuă să facă importante concesii consumatorilor care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Chiar dacă starea de urgență a îngreunat activitatea și a prelungit timpul de negociere și de soluționare a unor cazuri, în această perioadă au fost și vești bune pentru consumatori.

Cazul unei familii din București exemplifică atât soluțiile care pot fi obținute în cadrul CSALB, cât și contribuția conciliatorilor în procesul de negociere, precum și activitatea propriu-zisă în concilierea online, care a devenit o obișnuință în perioada restricțiilor sanitare. Astfel, o familie cu trei copii, care își achita cu greutate ratele la două credite denominate în CHF, la două bănci diferite, a obținut în cadrul Centrului ștergerea completă a unei datorii și reducerea cu 30% a unui alt împrumut. Toate acestea s-au întâmplat în mai puțin de jumătate de an din momentul depunerii primei cereri.

Când am primit soluția nu-mi venea să cred, am zis că nu este real. În sensul că banca mi-a șters absolut tot creditul! Au fost puțin peste 43.000 de franci elvețieni, deși inițial ne doream măcar o reducere. Procedura de depunere a cererii este simplă, documentele se atașează foarte ușor în aplicația de pe site. Am descris și condiția familiei, am pus și fotografii ale documentelor justificative pentru situația noastră dificilă. În trecut am încercat și cu procese colective, individuale, însă nu am obținut niciun rezultat”, a declarat Irina, consumatorul căruia i s-a șters creditul.

Băncile mai receptive ca IFN-urile

De la începutul anului și până pe 23 iunie 2020, CSALB a primit 972 cereri adresate băncilor și 255 cereri adresate IFN-urilor. Până în acest moment, 247 de cereri au fost acceptate pentru negociere de către bănci și doar 11 de către IFN-uri.

La acestea se adaugă 120 de cereri soluționate amiabil (bănci și IFN-uri), după sesizarea CSALB (aceste cereri nu au mai intrat în procedură de negociere, înțelegerea dintre cele două părți s-a realizat direct). Restul cererilor sunt în faza de analiză sau au fost respinse de către bănci/IFN-uri din cauze obiective sau în mod nejustificat. În ultimii patru ani, beneficiile obținute de consumatori în urma negocierilor depășesc 3 milioane de euro.

Aproximativ 20% dintre cazurile soluționate de CSALB au beneficii ce depășesc 5.000 de Euro și au fost obținute prin reduceri sau ștergeri integrale de sold, scăderea comisioanelor sau a dobânzilor și/sau restituirea unor sume încasate în trecut.

Anul trecut, CSALB a înregistrat cel mai mare număr de cereri și dosare (cereri acceptate pentru negociere) din cei patru ani de activitate: 2.117 de cereri, 664 de dosare (cereri acceptate pentru negociere) și 244 înțelegeri amiabile (înțelegeri directe între părți, după sesizarea CSALB).

2020 pare a fi anul recordurilor în materie de valoare a beneficiilor obținute de consumatori: recordul valoric în lei (298.000 Lei șterși din datoria unui bucureștean) și recordul în CHF (52.000 CHF șterși din datoria unui consumator din Oradea) – ambele obținute în luna ianuarie.

Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB subliniază deschiderea mai mare din partea băncilor în negocierea creditelor, comparativ cu IFN-urile.

Sprijinul oferit de bănci consumatorilor aflați în situații dificile nu poate decât să ne bucure. Sunt aproape 250 de cazuri încheiate deja cu împăcarea dintre consumatori și bănci de la începutul anului, în condițiile în care am trecut și încă trecem printr-o perioadă dificilă, în care instituțiile financiar-bancare au fost asaltate cu sute de mii de cereri de suspendare a ratelor. Vedem și o lipsă de mobilizare greu de înțeles din partea IFN-urilor. Deși consumatorii au trimis peste 240 de cereri adresate IFN-urilor de la începutul anului, doar 11 cereri au fost acceptate pentru negociere”, a precizat Alexandru Păunescu.

Related posts

„Ambulanța pentru monumente”, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu: „O inițiativă puternică ce poate fi adaptată pentru alte țări din Europa”

Ion Surdu

Claudiu Damian, director SDEE Mureș: Aproape 40 de milioane de lei investiți în județ în 2019

Ligia Voro

Topul salariilor pe judeţe

Stefana Muresan

Un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu aproape 3 milioane de euro

Stefana Muresan

Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, un documentar de excepţie

Traian Dan

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

O nouă sondă în județul Satu Mare, energie electrică din apă termală

Stefana Muresan

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac – „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Traian Dan

Tehnologia informaţiei, proiecte de tip smart-city şi magistrala M6, de interes pentru investitori japonezi

Stefana Muresan

Oradea și zona metropolitană Oradea vor fi conectate la autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

redactia

Dumitru Blaga: “Din mobilă putem câștiga 6.000 euro/mc”

Nora Dumitrescu

Cegedim: Topul celor mai mari companii din piaţa de medicamente: AbbVie, Sanofi și Novartis

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Provocare la reciclare

Ionut Oprea

Secretar de stat: Programul Start-Up Nation va avea un buget de aproape un miliard de lei în 2020

Papuc Irina

Orange sprijină clienţii pentru a rămâne conectaţi la tot ceea ce este important pentru ei

Ligia Voro

Prețurile la gaze naturale scad datorită E.ON și ENGIE

Ligia Voro

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

Regina Maria preia Biostandard Oradea şi Clinica Gastro Center Craiova

Traian Dan

Tranzacțiile amânate în România vor duce la o reducere a volumului investițional pe plan local

Papuc Irina

Cum arată în interior trenul direct Cluj – Viena

redactia

Leave a Comment