Antreprenori IT&C Judete Lideri si afaceri Sibiu Ultimele stiri

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Trei tineri au construit în Sibiu o echipă cu care vor să schimbe modul în care va funcționa economia la nivel global într-un viitor foarte apropiat. Astfel, fondat în Transilvania, ambițiosul startup tinde să redefinească la nivel mondial conceptul tranzacțiilor, transformându-le prin viteză uimitoare de operare, costuri scăzute și accesibilitate, mutând accentele către mass-market. Elrond, fondată de Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea, este compania care va lansa în curând un nou sistem blockchain, care își propune „să dea oricui, de oriunde ar fi în lume, acces la această economie digitală”.

„Există două direcții prin care ne-am propus să facem acest lucru: prima este să construim un blockchain de la zero, complet nou, care aduce o îmbunătățire de 1.000 de ori în capacitatea de procesare, viteză de procesare și cost. Comparația e în mod deosebit făcută cu Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH). Dacă BTC poate procesa aproximativ șapte tranzacții pe secundă și ETH – 15, atunci Elrond (ERD) procesează în momentul de față 10.000 de tranzacții pe secundă cu o viteză de 5 secunde și practic la un cost de 100 de ori mai mic. Noi considerăm că acest salt este foarte similar cu tranziția de la dial-up la broadband în era internetului, doar că aplicat pe partea de Blockchain”, a explicat Beniamin Mincu într-un interviu pentru revista Transilvania Business.

Deși pare complicat de înțeles, Elrond afirmă că lucrurile vor fi mult mai simple chiar și pentru cei care nu au cunoștințe temeinice de tehnologie. Cu alte cuvinte, noua tehnologie va putea fi folosită ca orice altă aplicație, cu o interfață intuitivă pentru ce va face posibile tranzacții globale, aproape instantanee, și la un preț foarte mic. Principal domeniu în care noua tehnologie va urma să fie utilizată în primul rând va fi cel al plăților.

„Pe lângă partea de infrastructură, construim și o aplicație, o interfață, care încearcă să ia cele mai utile features ale blockchainului, să le integreze într-o aplicație și să facă tehnologia invizibilă. Tot la fel cum omul, în momentul de față, trimite un e-mail fară știe că în spate este protocolul SMTP, tot așa va trimite bani oriunde în lume, aproape instantaneu cu niște costuri neglijabile, fără să știe că în spate se află un protocol blockchain super-eficient.Tot ce va vedea el e că beneficiile sunt disproporționate și extrem de interesante în comparație cu toate alternativele”, ne spune Beniamin Mincu, CEO Elrond.

Elrond a fost fondată în Sibiu, în anul 2018. Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea, împreună cu 9 membri core, au format o echipă de antreprenori, ingineri și cercetători, cu experiențe valoroase și backgrounduri la companii mari din Occident, și au început să lucreze la această idee la sfârșitul anului 2017. Recent, Elrond a fost inclus în top 10 cele mai promițătoare startup-uri de blockchain din Europa de către publicația  EU-Startups.com.

„Pe scurt: încercăm să deschidem această economie digitală spre mass-market. Oricine, indiferent de unde s-ar afla, atât timp cât va avea internet și un telefon, va putea accesa această noua economie, care deschide oportunități enorme. Impactul acestei tehnologii va aduce o multiplicare semnificativa a PIB-ului global, probabil chiar mai mare decât orice alta tehnologie pe care am văzut-o în afara internetului”.

Beniamin Mincu spune că echipa Elrond a muncit la această tehnologie aproape 3 ani, primul mare pas fiind publicarea unei lucrări științifice, iar acum se află la câteva săptămâni de lansare. „Încă discutăm dacă lansarea o vom face în România sau undeva internațional. Suntem extrem de entuziasmați și la această lansare, practic, vom prezenta diferitele produse la care am lucrat și felurile în care ele vor fi utilizate și vor redefini felul în care interacționăm cu banii în mod deosebit”, spune Beniamin, precizând că evenimentul ar putea avea loc în următoarele 6-8 săptămâni. Totul depinde de perioada în care sistemul va funcționa fără probleme – 15 zile consecutiv. În prezent, Elrond i-a invitat pe cei interesați să testeze rețeaua, să o atace, pentru ca eventualele „bug-uri” (defecte) să fie rezolvate înainte ca aceasta să devină publică. „Încă nu am descoperit bug-uri critice, dar am avut patru atacuri foarte interesante, demonstrate de oamenii din comunitate, însă rețeaua și-a revenit imediat. De fapt, ne-am dori să descoperim cât mai multe bug-uri posibile, pentru că dacă nu le descoperim acum, ulterior va fi mult mai dificil”.

L-am întrebat pe Beniamin Mincu de ce s-au apucat de toată această poveste. „Ideea este că blockchainul va redefini economia la nivel global și va avea cel mai probabil unul dintre cele mai puternice efecte asupra creșterii PIB-ului global de la internet încoace. Nicio tehnologie nu va avea un efect comparabil cu ce urmează să aducă blockchainul. Asta este ideea de bază pentru care încercăm să aducem tehnologia aceasta în piață cât mai rapid”, ne-a răspuns el.

Dacă sistemul bancar va fi primul care va simți impactul noii tehnologii, l-am întrebat pe fondatorul Elrond cum se va răsfrânge aceasta asupra mediului de afaceri.

„Foarte pozitiv. E o chestiune care e aproape indiscutabilă – odată ce dispunem o tehnologie ce va redefinii felul in care ultizăm banii și schimbăm bunuri, vom avea niște beneficii enorme. Iar aceste beneficii se vor simții cel mai puternic în diferitele țări care adoptă tehnologia. Oportunitățile vor fi enorme, foarte similare cu cele din prima fază a internetului. Oamenii care au înțeles acele oportunitatea, au avut foarte mult de câștigat și, per ansamblul, și noi cu toții am avut de câștigat de pe urma schimbarii aduse de internet”.

În prezent, valoarea Elrond este de 46 de milioane de dolari, potrivit lui Beniamin Mincu.

Related posts

Încă un pas pentru realizarea drumului expres Oradea – Arad

Traian Dan

Digi Mobil, cei mai mulți clienţi noi

Stefana Muresan

Înmatriculările și producția de autoturisme în România a scăzut cu peste 50% în aprilie față de anul trecut

Papuc Irina

Şteiul, inclus în Ruta Culturală ATRIUM, a oraşelor europene cu arhitectură de tip totalitarist

redactia

Reabilitarea Parcului Unirii din Alba Iulia intră în licitație; contract de 3 mil. euro

Stefana Muresan

Prințul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

Cifră de afaceri record pentru Grupul Marquardt

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

2 ore de educație altfel – timpul potrivit pentru a te pregăti de viitor

Ligia Voro

Investiţie de 3,6 mil. euro pentru realizarea unui incubator de afaceri destinat industriei creative la Oradea

Stefana Muresan

„Evenimentele organizate în Sibiu sunt un brand pentru oraș”. Agenda Comunității și Agenda Sport nu vor fi anulate, ci adaptate

Ion Surdu

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Medicul Marius Căprar vrea să investească 32 mil. lei într-un spital de recuperare neurologică la Felix

redactia

Creștere de 7% pentru Sunimprof Rottaprint în S1 2019

Ligia Voro

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Ligia Voro

Traficul de internet mobil s-a dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2016

Stefana Muresan

CBRE a asistat Hexagon în vânzarea unui portofoliu de trei clădiri de birouri în Cluj-Napoca

Papuc Irina

Ungaria mai aduce o autostradă la granița cu România

Stefana Muresan

Statele Unite au angajat un român pentru strategia de imagine a Americii în lume

redactia

Reţetele elveţiene, reinventate la „Manufactura de Brânză”

Stefana Muresan

Pasajul Universităţii de pe centura Oradiei va fi gata până la sfârșitul anului

Traian Dan

Cinema City își redeschide sălile din Ardeal

Nora Dumitrescu

Managerii din Industrie, Construcții și Comerțul cu amănuntul sunt optimiști

Traian Dan

Leave a Comment