Educatie Slider Ultimele stiri

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Introducem admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a selecta cei mai competitivi studenți”

Universitatea Politehnica Timișoara vine în acest an cu o inovație în sistemul de admitere. Candidații care în cei patru ani de liceu au participat la olimpiade, la concursuri naționale de algoritmică sau robotică ori la competiții de tip hackathon, vor fi selectați pe baza unui CV educațional.

Metoda de selecție este asemănănătoare modului în care companiile își recrutează angajații. Practic, aceste competiții vor fi experiența lor, profesorii noștri o vor analiza în detaliu, iar candidații admiși se vor califica pentru un interviu online, unde vor fi notați cu note de la 1 la 10. Candidații respinși pot alege alte două modalități de admitere: examen scris tip grilă la matematică sau admitere pe baza notei de la bacalaureat, la una dintre probele de matematică, informatică sau fizică.

Acest sistem de admitere se aplică la două dintre cele mai căutate facultăți din universitatea noastră: Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. De altfel, cele două facultăți sunt și cele mai căutate de către angajatori. Majoritatea studenților care învață aici sunt recrutați de companii încă din anul doi sau trei, iar această experiență de admitere îi va face să fie mai pregătiți atunci când vor fi față în față cu specialistul în resurse umane.

“Chiar dacă a venit acum, într-o perioadă de criză epidemiologică ce necesită măsuri speciale, ideea este mai veche și vizează atragerea elevilor pasionați de anumite domenii. Premiile și mențiunile la olimpiadele județene și la alte competiții de Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C) sau alte realizări deosebite în aceste domenii, arată energia depusă de acești elevi pe o perioadă îndelungată de timp, dar și spiritul de competiție al lor. Toate aceste calități reprezintă premise că vor depune cel puțin aceeași energie și pasiune și ca studenți, ceea ce îi va face să fie candidați redutabili pe piața muncii sau viitori antreprenori. Am fi putut să organizăm și aici admiterea pe bază de dosar, însă acest tip de admitere ar fi dus la o uniformizare a plajei de selecție. Pentru noi contează foarte mult performanța, iar elevii cu performanțe în liceu, trebuie premiați într-un fel”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

De asemenea, și la Facultatea de Arhitectură și Urbanism admiterea se va face pe baza aptitudinilor. Candidații vor prezenta un portofoliu de lucrări, cu care se vor prezenta în fața unei comisii. Specialiștii universității le vor analiza munca și candidații admiși vor susține un interviu online, unde, la fel, vor fi notați. Media finală de admitere va fi calculată cu o pondere a mediei de Bacalaureat de 30%.

La restul facultăților, admiterea se va face în baza unui concurs de dosare.

Universitatea Politehnica Timișoara își dorește ca amfiteatrele să fie pline de studenți competitivi, creativi și cu abilități practice. Toate acestea, împreună cu experiența profesorilor, îi vor duce tot mai aproape de un internship sau de un contract permanent, încă de pe băncile școlii.

“Un studiu al Băncii Mondiale, referitor la orașele-magnet ale României, arată că Timișoara și zona din jurul acesteia are cel mai mare potențial de dezvoltare pe termen lung. Se preconizează că va deveni, în viitor, principala zonă industrială a României, cu o populație de peste 1 milion de locuitori, rolul Politehnicii în dezvoltarea orașului și a zonei fiind definitoriu, din acest punct de vedere. Asta pentru că 35% dintre cei care sunt admiși la Universitatea Politehnica Timișoara provin din județul Timiș. Restul provin din alte județe, din întreaga țară. Iar potrivit statisticilor, 99% dintre aceștia rămân în Timișoara. Putem spune, astfel, că Universitatea Politehnica Timișoara are o contribuție esențială la creșterea populației orașului, iar aceasta este benefică pentru dezvoltarea viitoare, mai ales acum, în condițiile crizei forței calificate de muncă”, a completat Florin Drăgan.

Noul an universitar va fi o adevărată provocare atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice. Tinerii vin la facultate după ce au stat jumătate de an acasă și va trebui să îi reobișnuim cu amfiteatrele și cu studiul. Pentru cei care simt că nu au acumulat suficiente noțiuni în timpul liceului, avem cursuri speciale de pregătire la matematică și fizică, astfel încât aceștia își pot completa eventualele lacune în pregătire. Iar toată această perioadă de izolare are și avantaje: i-a făcut conștienți pe elevi de importanța educației digitale și a digitalizării în general, care are o legătură directă cu profilul universității Politehnica.

Pentru anul universitar 2020-2021, Universitatea Politehnica Timișoara scoate la concurs, la licență, 2250 de locuri la buget și 1025 la taxă.

Related posts

„Săptămâna Pădurii Transilvania”: Asociația Tășuleasa Social organizează cea mai mare împădurire de până acum. Oricine poate participa

Papuc Irina

La Lorraine Romania și-a mărit echipa, la Câmpia Turzii, cu 50 de vietnamezi

Stefana Muresan

Producătorul de carne Transavia- exporturi de 21 mil. euro, 15% din business

Stefana Muresan

Mapping World Urbanity -The Central Theme of MIPIM 2018

Ionut Oprea

Se lucrează la racordarea drumurilor din incinta Aeroportului Oradea la DN 79

Traian Dan

Secțiunea Biharia-Borș a autostrăzii A3 este finalizată în proporție de 84%

Traian Dan

Cluj-Napoca: Cum vor schimba spaniolii malurile Someşului

redactia

Enel ridică o stație de transformare lângă Timișoara, investiție de 10 milioane de euro

redactia

Investiție de 14 mil. euro – Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, cunoscut drept Buftea de Cluj, isi deschide portile

redactia

Dachim din Turda produce uleiuri presate la rece de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Gheorghe Damian, primar

Ligia Voro

New Holland prezintă noul său tractor alimentat cu gaz metan la Farm Progress Show

Ligia Voro

Video – conferință Shanghai – Oradea – Satu Mare – Arad pe tema Covid – 19

Traian Dan

Bani pentru viitorul aeroport de la Ghimbav

redactia

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

MedLife cumpără pachetul integral de acțiuni al Spitalului OncoCard Brașov, unul dintre cele mai mari centre private de tratament oncologic din România

Papuc Irina

Silcotub mizează pe studenți la uzina sa din Sălaj

Nora Dumitrescu

Incepe tIMOn Targul Imobiliar National, prima editie internationala

Stefana Muresan

Câți turiști și câți bani a atras Castelul Bran în anul 2019

Papuc Irina

Producătorul britanic pentru industria aerospațială Teconnex, importantă investiție în județul Cluj

Stefana Muresan

Compania belgiană Sonaca începe anul viitor producţia unei aeronave de 175.000 euro la Cluj

Stefana Muresan

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

Companiile clujene de IT, vânate de o multinațională de marketing

Nora Dumitrescu

5 trilioane de dolari – suma pe care liderii G20 au decis s-o injecteze în economia mondială

Ion Surdu

Leave a Comment