Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Sibiu, oraș atractiv pentru investitori

Sibiul este unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania unde investitorii străini, cu precădere germani și austrieci, motivați deopotrivă de o puternică legătură istorică și de climatul investițional favorabil, au ales să deschidă și să dezvolte afaceri. Investițiile constante din ultimii 20 de ani au propulsat Sibiul în lista celor mai bune orașe pentru afaceri din România, iar datorită industrializării au cunoscut o puternică transformare și localitățile limitrofe.

În contextul deschiderii tot mai mari către Europa a Sibiului, Consiliul Județean și Primăria Sibiu au decis să reabiliteze Aeroportul Sibiu și să îl transforme într-un aeroport internațional. Aceasta, cuplat cu poziția geografică a Sibiului ca nod rutier situat în centrul țării și cu construirea șoselei de centură, ca parte a Coridorului Pan-European IV al TEN-Transport, Sibiul a beneficiat de condiții excelente pentru a favoriza dezvoltarea economică vizibilă. Planificarea coordonată a dus în timp relativ scurt la un număr considerabil de firme stabilite aici, precum şi la extinderi ale unităților de producție existente.

Infrastructura aeriană și dezvoltarea Zonei Industriale Vest

Aeroportul Internațional Sibiu, situat în zona de vest a orașului, în imediata apropiere a DN1, respectiv a Autostrăzii A1, este un aeroport de tip origine destinație, de pe care se operează curse constante spre Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Austria și Israel. Este un important punct de trafic aerian nu doar la nivelul județului, ci mai ales în centrul geografic al României, cu un nivel de trafic de pasageri şi o bază tehnico-materială modernă şi performantă care îl situează pe o poziție favorabilă dezvoltării unor legături aeriene internaționale cu România. Este amplasat într-o excelentă poziție geo-climatică şi deservește pe o rază de 150 km trei milioane de locuitori. Pe termen mediu și lung, Aeroportul Internațional Sibiu are în vedere și dezvoltarea unei infrastructuri de tip cargo.

Dezvoltarea unui terminal cargo ar permite aeroportului să își consolideze poziția pe piața traficului aerian intern și internațional de marfă, valorificând totodată potențialul de dezvoltare a zonei, în contextul poziției sale centrale şi a premiselor comerciale. Principalele puncte de atracție pentru transportul de marfă sunt reprezentate de către Zona Industrială Vest, Zona Industrială Est şi centrele comerciale majore. Amplasarea zonelor industriale în estul și în vestul orașului asigură legătura acestora cu centura ocolitoare și ușurează centrul orașului de tranzitul nedorit al vehiculelor de mare capacitate care, pe lângă uzura infrastructurii, creează și timpi suplimentari de tranzit.

În acest context, Zona Industrială Vest a Municipiului Sibiu, amplasată în vecinătatea aeroportului, a devenit în mai bine de un deceniu un adevărat motor de dezvoltare economică. Inaugurată în anul 2003, aceasta a contribuit la creșterea competitivității municipiului la nivel regional, prin atragerea unui număr important de investitori străini din domeniul industriei auto sau domenii conexe acesteia. Numai în primii 5 ani au fost făcute investiții directe de aproximativ 250 de milioane de euro, conform Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu 2015 – 2023.

În Zona Industrială Vest își găsesc sediul unele dintre cele mai mari companii cu capital românesc, dar și firme importante din străinătate: 12 cele mai mari multinaționale din zonă au peste 12.000 de angajați, iar în anul 2017 au avut un rulaj de peste 5,5 miliarde de lei. O mare parte dintre ele pot fi găsite pe lista celor mai importanți contribuabili la bugetul de stat.

În total, firmele din județul Sibiu au înregistrat în anul 2017 o cifră de afaceri de peste 6,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 236 de milioane de euro, în comparație cu anul fiscal 2016. Profitul brut înregistrat de companiile din județ a atins 1,1 miliarde de euro și reprezintă o creștere dublă față de anul 2007, ceea ce denotă și o creștere a competitivității, cele mai mari companii fiind situate în Municipiile Sibiu și Mediaș. Profilul economic este determinat de activitățile industriale din domeniul echipamentelor electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, susținute în special de firme cu capital străin.

Predictibilitate fiscală locală

În condițiile unei lipse de predictibilitate fiscală în ceea ce privește politicile la nivel național, Municipiul Sibiu a respectat principiul predictibilității, menținând taxele locale la nivelul anului 2003.

„Codul Fiscal oferă posibilitatea Consiliilor locale să majoreze impozitele și taxele locale cu 50 la sută. Însă Consiliul Local al Municipiului Sibiu a venit întotdeauna în sprijinul investitorilor și nu a a majorat impozitele și taxele locale din anul 2003”, a explicat Mariana Hașu, director executiv al Direcției Fiscale Locale Sibiu.

Numărul companiilor private, în creștere

Datele statistice confirmă că Sibiu este o opțiune atractivă pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor. Dacă în anul 2017 erau active 15.700 de companii (fără persoane fizice autorizate), într-un singur an cifra a crescut cu peste 1.300, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului. Conform aceleiași surse, în județul Sibiu sunt înregistrate 5.000 de societăți cu participare străină la capitalul social subscris, cu o valoare a capitalului social subscris de 580.000.000 de euro, în perioada 1991 – 2018, ceea ce clasează județul pe locul 9 la nivel național, după numărul societăților străine și locul 14 după valoarea capitalului social subscris.

De asemenea, Sibiul este printre județele cu cele mai mici rate ale șomajului – pe tot parcursul anului de raportare 2018 rata șomajului s-a situat sub nivelul de 2,5%, mult sub media pe țară, iar în primele luni ale acestui an a înregistrat un minim istoric de 1,87 %.

Investiții coordonate în cercetare și inovare

Județul Sibiu, devenit deja unul din cele mai importante județe din România pe plan economic, are un potențial de creștere datorită și administrației care susține dezvoltarea.

„În județele Regiunii Centru (Brașov, Mureș, Sibiu și parțial Alba) avantajele unei administrații care se concentrează deja de câțiva ani pe creșterea economică sunt evident vizibile sub forma susținerii directe a dezvoltării clusterelor, a capacităților de cercetare şi inovare aflate în legătură cu acestea, cu obiectiv clar al creșterii potențialului economic, al susținerii unei legături coordonate între cercetare, inovare şi economie, precum și a unei politici favorabile investițiilor la nivel județean şi local. Aici, forțele individuale ale administrației locale se implică în mod conștient în dezvoltarea de parcuri industriale, de centre de științe și competențe, iar în ultimii 3- 4 ani ele dovedesc un real entuziasm în eforturile lor de a realiza o pregătire profesională de înaltă calitate, pentru a asigura necesarul de forță de muncă cu specializări relevante pentru piața muncii. Acestea sunt motive de bază care justifică atractivitatea zonei”, confirmă Studiul privind potențialul de dezvoltare şi perspectivele economice ale Regiunii Centru, realizat de ADR Centru.

Investiții străine și Cluburile Economice Germane

Într-o analiză a Consiliului Investitorilor Străini din România, județul Sibiu este menționat ca unul dintre cele mai atractive pentru investitorii europeni, alături de Cluj, Brașov, Alba sau Timișoara. În totalitate, investițiile străine în România au ajuns la 75 de miliarde de euro, între anii 2003 și 2017, iar Germania și Austria, alături de Olanda, sunt statele europene care au făcut de-a lungul anilor cele mai multe investiții.

Pentru Sibiu, ca și pentru întreaga Transilvanie, investițiile companiilor germane constituie un aport foarte important. În Sibiu, la fel ca în Brașov și Târgu Mureș, există un Club Economic German. Aceste cluburi economice sunt asociații de interese ale investitorilor din spațiul de limbă germană din România. Cluburile economice doresc să dezvolte economia și să promoveze schimbul de experiență între firmele membre. Ele inițiază activități la impulsul membrilor lor în domenii de pregătire profesională, marketing, asigurarea forței de muncă specializată, călătoriilor de afaceri în căutarea unor parteneri de colaborare sau în domeniul consilierii şi informării asupra schimbărilor legislative.

De asemenea, în Sibiu este activ din anul 2015 și Clubul Francofon de Afaceri care are rolul de a apăra interesele întreprinderilor francofone, de a crea sinergii între diferiți actori economici, dar și de a reprezenta un forum în dialogul cu autoritățile publice. Relațiile de afaceri dintre companiile franceze și Municipiul Sibiu sunt consolidate prin ani buni de colaborare, prima mare investiție în Zona Industrială Vest venind din partea unei companii franceze. Investitorii francezi se numără printre cei mai mari angajatori din Sibiu, de aceea și sistemul de învățământ se racordează pieței muncii. În acest an două școli din Sibiu vor înființa clase cu predare intensivă în limba franceză.

Dezvoltare prin prisma nevoilor mediului de afaceri

Promotorii și responsabilii de politici publice sunt conștienți că, pentru a se dezvolta, mediul de afaceri are câteva necesități-cheie: forță de muncă calificată, infrastructură de bază, conectivitate, clustere, dar și de o administrație eficientă și transparentă. Pentru următorii ani administrația locală și-a propus următoarele obiective pentru impulsionarea investițiilor în zonă:

Creșterea bazinului de absorbție pentru forța de muncă,

Creșterea nivelului de pregătire a tinerilor absolvenți, cu reducerea timpului și costurilor ce implică formarea lor locul de muncă,

  • Mai bună corelare a specialităților existente cu cerințele pieței,
  • Decongestionarea traficului în Zona de Vest prin amenajarea de noi căi de legătură,
  • Spații de birouri dedicate inițiativelor de tip start-up, respectiv industriilor creative,
  • Creșterea accesibilității orașului în raport cu capitala prin demararea lucrărilor și finalizarea autostrăzii Sibiu – Pitești, o lucrare majoră care face parte din Master Planul național de Transport și care trebuie gestionată de ministerul de resort,
  • Creșterea accesibilității pe plan regional,
  • Detalierea viziunii administrației publice privind dezvoltarea economică a orașului, pe domenii de interes și investiții strategice,
  • Realizarea unei platforme on-line care detaliază procedurile necesare deschiderii unei firme (documentele necesare, cadrul legislativ etc.),
  • Corelarea bazelor de date între diverse instituții publice, respectiv introducerea unui sistem integrat de gestionare a acestor baze de date.

(Articol publicat în ediția specială a TB86 – „ENJOY TRANSYLVANIA”! – mai/iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

26 iunie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

Articolul următor

Bazin didactic de înot în Ioşia şi bază sportivă pe Calea Clujului din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share