Analize Comert Ultimele stiri

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

   Nivelurile prețurilor de consum în 2019 între statele uniunii europene au fost eșalonate într-o proporție de circa unu la trei. Adică raportul mediu al prețurilor dintre România (una din țările cu cele mai mici prețuri) și Danemarca (țara cu prețurile cele mai ridicate) este de 55/141, dacă se consideră că 100 este media europeană. Deci în România totalitatea prețurilor de pe piață depășește cu puțin jumătate din media prețurilor din țările membre UE. Cele mai multe abateri au fost marcate pentru domeniile „Restaurante și hoteluri” și „Alcool și tutun” în 2019. Cu un an înainte de măsurile de retenție COVID- 19 încep să fie introduse pe scară largă de către statele membre, nivelurile prețurilor bunurilor și serviciilor de consum au arătat disparități mari în Uniunea Europeană în cadrul celor 27 de state membre (UE). Danemarca (141% din media UE) a avut cel mai ridicat nivel al prețurilor din UE, urmat de Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) și Suedia (121%). Cele mai mici niveluri de preț s-au găsit în Bulgaria (53%) și România (55%).

1. Prețurile produselor alimentare (pâine si cereale, carne, pește, lapte, brânză, ouă, ulei și grăsimi, fructe, legume, cartofi, alte alimente) în România sunt cu 34,9% mai mici decât media UE27.

2. Prețurile băuturilor alcoolice și tutunului (alcool, vin, bere, tutun și narcotice) în România sunt cu 25,5% mai mici decât media UE 27.

3. Prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei (materiale de îmbrăcăminte (bărbați, femei, copii, sugari) și încălțăminte (inclusiv curățarea, repararea și închirierea) din România sunt cu 18,4% mai mici decât media UE27.

4. Prețurile costurilor locuinței (închirieri pentru locuințe, întreținere și reparații, furnizare cu apă, electricitate, gaz și alte resurse de uz casnic) în România sunt cu 57,3% mai mici decât media UE 27.

5. Prețurile pentru mobilă și covoare (Mobilierul din bucătărie, dormitor, living și sufragerie; alt mobilier și accesorii, covoare și pardoseli (inclusiv reparații) în România sunt cu 30% mai mici decât media UE27.

    6. Prețurile echipamentelor de transport personal (autoturisme, motociclete si biciclete, inclusiv întreținere și reparații, piese de schimb și combustibili) în România sunt cu 14,3% mai mici decât media UE27.

 7. Prețurile serviciilor de transport (Transport personal feroviar, rutier, aerian, maritim și pe căi navale și alte servicii de transport achiziționate) în România sunt cu 46,7% mai mici decât media UE27.    8. Prețurile comunicațiilor (servicii poștale, telefonie, echipamente și servicii de telefax, inclusiv conexiunea la Internet) în România sunt cu 47,9% mai mici decât media UE27.    9. Prețurile de agrement și cultură (audio-visual, fotografie și echipamente de prelucrare a informațiilor, alte echipamente și servicii recreative și culturale, grădini și animale de companie, ziare, carți și pachete de servicii turistice) în România sunt cu 41,9% mai mici decât media UE 27.     10. Prețurile la restaurante și hoteluri (Restaurante, cafenele, pub-uri, baruri, cantine, hoteluri, pensiuni etc.) din România sunt cu 46% mai mici decât media UE27.

N.A. – Indicii de nivel de preț oferă o comparație între nivelurile de preț ale țărilor în raport cu media Uniunii Europene. Dacă indicele nivelului prețurilor unei țări este mai mare de 100 (media UE 27), țara în cauză este relativ scumpă comparativ cu media UE27, în timp ce indicele nivelului prețurilor este mai mic decât 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE27. Sursa informațiilor: Eurostat (site-ul oficial de statistică al UE)

Related posts

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

Traian Dan

Floria.ro vine în ajutorul florăriilor din țară prin extinderea rețelei de parteneri

Ligia Voro

Comisia Europeană a aprobat recapitalizarea CEC Bank

Papuc Irina

Germanii de la Ertex Internațional vor să construiască o fabrică la Codlea

Stefana Muresan

Proiectul de creare a unui parc pe o fostă groapă de gunoi în Sibiu, scos la licitație

Papuc Irina

Teraplast a inaugurat fabrica de producţie de panouri sandwich din Serbia, singura deţinută de o firmă românească în afara graniţelor ţării

Stefana Muresan

ASF a lansat proiectul FinTech Hub

Ligia Voro

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Robert Bloancă

Cercetarea: Flexibilitate la Birou

Ionut Oprea

Sală polivalentă la Blaj, investiţie de 2 milioane de euro

Stefana Muresan

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără compania Maier Com din Arad

redactia

Patronul Multicom, Gavril Iepure, vres să ridice un complex rezidențial-comercial în Zalău

redactia

AFI extinde proiectele din Romania

Ionut Oprea

ADD Bihor va organiza licitație pentru autogările din Marghita și Beiuș

Traian Dan

Direcția de drumuri a demarat lucrări de estetică pe arterele din Cluj

Nora Dumitrescu

Se scumpește apa în trei județe din Transilvania

Nora Dumitrescu

Planul Aeroportului Internațional Sibiu pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020

Ion Surdu

CBRE: Dezvoltatorii se concentrează pe marile orașe regionale

Ligia Voro

AFI Europe și Dedeman au convenit să anuleze tranzacția clădirilor de birouri

Ionut Oprea

Falcă: Investițiile reprezintă 39% din bugetul municipiului Arad, accentul cade pe dezvoltare

Stefana Muresan

Părinții din Cluj își fac cumpărăturile în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Apel către bănci, din Maramureș: faceți culoare separate la ghișee!

Nora Dumitrescu

Sonimpex Topoloveni a lansat un nou produs

Ligia Voro

Lotul patru al Autostrăzii Lugoj- Deva va putea fi dat în circulaţie în octombrie, dau asigurări antreprenorii spanioli

Stefana Muresan

Leave a Comment