Analize Comert Ultimele stiri

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

   Nivelurile prețurilor de consum în 2019 între statele uniunii europene au fost eșalonate într-o proporție de circa unu la trei. Adică raportul mediu al prețurilor dintre România (una din țările cu cele mai mici prețuri) și Danemarca (țara cu prețurile cele mai ridicate) este de 55/141, dacă se consideră că 100 este media europeană. Deci în România totalitatea prețurilor de pe piață depășește cu puțin jumătate din media prețurilor din țările membre UE. Cele mai multe abateri au fost marcate pentru domeniile „Restaurante și hoteluri” și „Alcool și tutun” în 2019. Cu un an înainte de măsurile de retenție COVID- 19 încep să fie introduse pe scară largă de către statele membre, nivelurile prețurilor bunurilor și serviciilor de consum au arătat disparități mari în Uniunea Europeană în cadrul celor 27 de state membre (UE). Danemarca (141% din media UE) a avut cel mai ridicat nivel al prețurilor din UE, urmat de Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) și Suedia (121%). Cele mai mici niveluri de preț s-au găsit în Bulgaria (53%) și România (55%).

1. Prețurile produselor alimentare (pâine si cereale, carne, pește, lapte, brânză, ouă, ulei și grăsimi, fructe, legume, cartofi, alte alimente) în România sunt cu 34,9% mai mici decât media UE27.

2. Prețurile băuturilor alcoolice și tutunului (alcool, vin, bere, tutun și narcotice) în România sunt cu 25,5% mai mici decât media UE 27.

3. Prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei (materiale de îmbrăcăminte (bărbați, femei, copii, sugari) și încălțăminte (inclusiv curățarea, repararea și închirierea) din România sunt cu 18,4% mai mici decât media UE27.

4. Prețurile costurilor locuinței (închirieri pentru locuințe, întreținere și reparații, furnizare cu apă, electricitate, gaz și alte resurse de uz casnic) în România sunt cu 57,3% mai mici decât media UE 27.

5. Prețurile pentru mobilă și covoare (Mobilierul din bucătărie, dormitor, living și sufragerie; alt mobilier și accesorii, covoare și pardoseli (inclusiv reparații) în România sunt cu 30% mai mici decât media UE27.

    6. Prețurile echipamentelor de transport personal (autoturisme, motociclete si biciclete, inclusiv întreținere și reparații, piese de schimb și combustibili) în România sunt cu 14,3% mai mici decât media UE27.

 7. Prețurile serviciilor de transport (Transport personal feroviar, rutier, aerian, maritim și pe căi navale și alte servicii de transport achiziționate) în România sunt cu 46,7% mai mici decât media UE27.    8. Prețurile comunicațiilor (servicii poștale, telefonie, echipamente și servicii de telefax, inclusiv conexiunea la Internet) în România sunt cu 47,9% mai mici decât media UE27.    9. Prețurile de agrement și cultură (audio-visual, fotografie și echipamente de prelucrare a informațiilor, alte echipamente și servicii recreative și culturale, grădini și animale de companie, ziare, carți și pachete de servicii turistice) în România sunt cu 41,9% mai mici decât media UE 27.     10. Prețurile la restaurante și hoteluri (Restaurante, cafenele, pub-uri, baruri, cantine, hoteluri, pensiuni etc.) din România sunt cu 46% mai mici decât media UE27.

N.A. – Indicii de nivel de preț oferă o comparație între nivelurile de preț ale țărilor în raport cu media Uniunii Europene. Dacă indicele nivelului prețurilor unei țări este mai mare de 100 (media UE 27), țara în cauză este relativ scumpă comparativ cu media UE27, în timp ce indicele nivelului prețurilor este mai mic decât 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE27. Sursa informațiilor: Eurostat (site-ul oficial de statistică al UE)

Related posts

Teraplast Bistriţa şi-a dublat afacerile în primele nouă luni din 2018

redactia

Licitaţie de aproape 36 milioane euro pentru procurarea a 17 tramvaie

Papuc Irina

Rețeaua Marty și-a redeschis terasele, însă restaurantele mai așteaptă

Nora Dumitrescu

România aşteaptă investiţii străine în valoare de 2,5 mld. euro care vor genera 24.000 de noi locuri de muncă

redactia

CTP l-a numit pe Daniel Paraschiv în funcția de Business Development Manager pentru Transilvania

Stefana Muresan

Primăria Oradea va dota școlile cu lămpi UV, printr-un proiect cu finanțare UE

Traian Dan

CA Immo aduce arta stradală și în Orhideea Towers

Papuc Irina

La Marghita se va construi o nouă Piață Agroalimentară din fonduri europene

Traian Dan

EXPO MODĂ – Design Vestimentar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Papuc Irina

Clujenii de la Accesa își consolidează poziția printr-un joint-venture cu germanii de la Ratiodata

Nora Dumitrescu

Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Sondaj online: CNIPMMR cheamă șefii de întreprinderi mici și mijlocii să dezbată eficiența măsurilor propuse de Guvern

Ion Surdu

Lansarea regională a Romanian Building Awards (RBA) 2017

Ionut Oprea

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Stefana Muresan

Călătorie de afaceri pentru antreprenori în Nepal

Ligia Voro

Bistrițeanul Cristian Bodnar a câștigat Premiul Nobel pentru Informatică

redactia

Hotelul Hilton DoubleTree, sediu de campanie anticonoravirus

Nora Dumitrescu

Canadienii de la Maple Bear deschid grădinițe în serie în Ardeal

Nora Dumitrescu

BVB a premiat persoane şi companii marcante în 2017 pe piaţa de capital: Banca Transilvania – cea mai tranzacţionată acţiune

Stefana Muresan

Aquapark de 25 de milioane de euro, blocat între ministere

Nora Dumitrescu

Donație de 47.100 euro pentru secția de neonatologie și pediatrie a Maternității Oradea

Traian Dan

Producătorul german Varta va investi 50 mil. lei pentru a produce la Braşov baterii pentru aparate auditive

redactia

Austriecii de la Voestalpine au activat o fabrică la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Start-up Nation 2018: S-a publicat lista aplicanților

redactia

Leave a Comment