Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

   Nivelurile prețurilor de consum în 2019 între statele uniunii europene au fost eșalonate într-o proporție de circa unu la trei. Adică raportul mediu al prețurilor dintre România (una din țările cu cele mai mici prețuri) și Danemarca (țara cu prețurile cele mai ridicate) este de 55/141, dacă se consideră că 100 este media europeană. Deci în România totalitatea prețurilor de pe piață depășește cu puțin jumătate din media prețurilor din țările membre UE. Cele mai multe abateri au fost marcate pentru domeniile „Restaurante și hoteluri” și „Alcool și tutun” în 2019. Cu un an înainte de măsurile de retenție COVID- 19 încep să fie introduse pe scară largă de către statele membre, nivelurile prețurilor bunurilor și serviciilor de consum au arătat disparități mari în Uniunea Europeană în cadrul celor 27 de state membre (UE). Danemarca (141% din media UE) a avut cel mai ridicat nivel al prețurilor din UE, urmat de Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) și Suedia (121%). Cele mai mici niveluri de preț s-au găsit în Bulgaria (53%) și România (55%).

1. Prețurile produselor alimentare (pâine si cereale, carne, pește, lapte, brânză, ouă, ulei și grăsimi, fructe, legume, cartofi, alte alimente) în România sunt cu 34,9% mai mici decât media UE27.

2. Prețurile băuturilor alcoolice și tutunului (alcool, vin, bere, tutun și narcotice) în România sunt cu 25,5% mai mici decât media UE 27.

3. Prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei (materiale de îmbrăcăminte (bărbați, femei, copii, sugari) și încălțăminte (inclusiv curățarea, repararea și închirierea) din România sunt cu 18,4% mai mici decât media UE27.

4. Prețurile costurilor locuinței (închirieri pentru locuințe, întreținere și reparații, furnizare cu apă, electricitate, gaz și alte resurse de uz casnic) în România sunt cu 57,3% mai mici decât media UE 27.

5. Prețurile pentru mobilă și covoare (Mobilierul din bucătărie, dormitor, living și sufragerie; alt mobilier și accesorii, covoare și pardoseli (inclusiv reparații) în România sunt cu 30% mai mici decât media UE27.

    6. Prețurile echipamentelor de transport personal (autoturisme, motociclete si biciclete, inclusiv întreținere și reparații, piese de schimb și combustibili) în România sunt cu 14,3% mai mici decât media UE27.

 7. Prețurile serviciilor de transport (Transport personal feroviar, rutier, aerian, maritim și pe căi navale și alte servicii de transport achiziționate) în România sunt cu 46,7% mai mici decât media UE27.    8. Prețurile comunicațiilor (servicii poștale, telefonie, echipamente și servicii de telefax, inclusiv conexiunea la Internet) în România sunt cu 47,9% mai mici decât media UE27.    9. Prețurile de agrement și cultură (audio-visual, fotografie și echipamente de prelucrare a informațiilor, alte echipamente și servicii recreative și culturale, grădini și animale de companie, ziare, carți și pachete de servicii turistice) în România sunt cu 41,9% mai mici decât media UE 27.     10. Prețurile la restaurante și hoteluri (Restaurante, cafenele, pub-uri, baruri, cantine, hoteluri, pensiuni etc.) din România sunt cu 46% mai mici decât media UE27.

N.A. – Indicii de nivel de preț oferă o comparație între nivelurile de preț ale țărilor în raport cu media Uniunii Europene. Dacă indicele nivelului prețurilor unei țări este mai mare de 100 (media UE 27), țara în cauză este relativ scumpă comparativ cu media UE27, în timp ce indicele nivelului prețurilor este mai mic decât 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE27. Sursa informațiilor: Eurostat (site-ul oficial de statistică al UE)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] De la El Camino, trecând prin Via Maria Theresia, spre Via Transilvanica

Articolul următor

Angajatori din Transilvania, în topul celor mai doriți din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share