Comunitate Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Sport Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Golful românesc, în căutarea timpului pierdut

E fascinant să îi urmărești pe golferi cum freamătă a nerăbdare atunci când primele fire de iarbă încolțesc pe terenurile transilvănene ce le sunt casă din primăvară până toamna târziu. Sport recuperat după 1989, golful câștigă, pas cu pas, teren în inima amatorilor de mișcare din țara noastră.

Golful românesc s-a născut în perioada interbelică și a renăscut după cei 50 de ani de socialism și comunism, perioadă în care a fost interzis. Aș spune, profan, că golful este acea axă verticală, spirituală, prin care omul, într-o simbioză perfectă cu natura, leagă pământul de cer. Din punct de vedere sportiv vorbind însă, golful e și în România o lecție matură despre comunicare, etichetă, stil de viață, comportament, strategie.

Istoria golfului românesc se leagă de numele lui Paul Tomița, originar din Pianu de Jos, județul Alba, care a visat să devină jucător de golf și a reușit să participe la 6 campionate mondiale între 1968 și 1973.

Visul său a început să se materializeze în 1929, când avea doar 15 ani și pleca la București unde se angajează băiat de mingi și învățăcel al profesorului francez J. B. Lammaison, care preda golful în cadrul cercului diplomatic “Country Club”.

I se acordă titlul de profesor de golf din partea Asociației Profesioniștilor de Golf de la Londra în 1937. Până în 1975, când s-a pensionat, Paul Tomița a fost profesor titular de golf la Country Club, iar după pensie s-a întors acasă la Pianu de Jos.

“Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalităţi ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomița tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om”, se arată pe site-ul Golf Club Paul Tomița într-un istoric dedicat marelui jucător denumit într-o publicație britanică din 1968 – The most remarkable character of the World Cup.

Sport complex și dificil, care însă te absoarbe odată ce începi a-i cunoaște tainele, golful în România încearcă să recupereze timpul pierdut și să se apropie de potențialii săi practicanți.

Cinci terenuri, de la 9 și până la 18 cupe

Golful nu poate exista fără o infrastructură adecvată care să îi provoace pe jucători, astfel încât să își dorească să revină iar și iar. În prezent, cele mai multe terenuri de golf sunt în Transilvania, unde există cinci terenuri, iar la nivelul României mai sunt alte trei.

GOLF CLUB PAUL TOMIȚA – județul Alba

GOLF CLUB PAUL TOMIȚA a fost deschis în 1995 și este primul teren privat din România, locația acestuia fiind Pianu de Jos. Are 70 hectare de teren din care pe 50 se joacă golf. A fost, de asemenea primul teren din România de 18 cupe. În prima sa fază (1995-2002) terenul avea 9 găuri, iar din 2002 sunt 18 găuri… peste dealuri mici și ondulate cu stejari batrani răsfirați pe tot terenul cu o lungime de 6061 metri pentru domni, 5165 m – doamne.

Terenul dispune și de driving range.
golfclubpaultomita.ro

KINGS LAND COUNTRY CLUB – județul Bihor

Situat în localitatea Ineu, la 15 km de Oradea, terenul de golf este format din 9 cupe cu par 22. Arhitectura terenului și partea de design a fost făcută de profesorul de golf Gabriel Toader în anul 2009 – 2010.

Terenul dispune de driving range.
kingslandineu.com

SUN GARDEN GOLF & SPA RESORT – județul Cluj

Terenul de Golf SunGarden este aşezat în Poiana Cerbului, din faimoasa pădure Baciu, din apropierea municipiului Cluj-Napoca, și este unul dintre cele mai bine întreținute terenuri din România (conform golfinromania.com). Terenul are un traseu interactiv de 9 parcursuri, index de 33 par, şi o aliniere totală de 2211 de metri. Terenul respectă normele USGA.

La SunGarden există driving range și a fost dezvoltată o academie de golf.
sungardenresort.ro

TRANSILVANIA GOLF CLUB – Județul Cluj

TRANSILVANIA GOLF CLUB este situat în comuna Sanpaul la o distanță de 30 de kilometri față de orașul Cluj-Napoca, are un relief spectaculos din care nu lipsesc dealuri, văi și păduri. Din cele 18 cupe proiectate au fost deschise doar primele 9 (TGC front nine). Dacă luăm în considerare și cele 6 cupe pe care TRANSILVANIA GOLF CLUB le are pentru academia de golf atunci putem spune că este al treilea teren din România după numărul de cupe (total 15), potrivit golfinromania.com.

Clubul dispune de driving range, academie de golf cu 6 cupe, magazin de golf – Golfstore.
www.transilvaniagolf.ro

Theodora Golf Club – Județul Alba

Inaugurat în octombrie 2017, în localitatea Teleac, comuna Ciugud, județul Alba, Theodora Golf Club este un teren de golf care dispune de cel mai lung traseu din Europa – par 6 – 735 m. Terenul de golf se întinde pe 56 ha cu 18 parcursuri în lungime totală de 6518 m și numără 4 parcursuri par 3, 10 parcursuri par 4, 3 parcursuri par 5 și 1 parcurs par 6.

Lacul unic de 5 ha cu insulă și 2 green-uri unde pasionații golfului au posibilitatea să își exerseze măiestria completează tabloul acestui practice customizat, unic.

Ca facilități, clubul dispune de simulator indoor, driving range acoperit, cu sistem audio integrat, cu 20 de locuri disponibile pe tot parcursul anului.

Sursa informații: site-urile cluburilor de golf și golfinromania.com
Sursa foto: Laurențiu Coman (arhiva personală)

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Related posts

Horia Ciorcilă, de 16 ani președinte al Băncii Transilvania: creștere a cotei de piață de la 1,8 la 14%

Stefana Muresan

Radu Ștefan Oprea, ministrul MMACA: „Ne dorim o dezvoltare și dăm un impuls firmelor ca să revenim pe anumite piețe tradiționale”

redactia

Zboruri noi de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Stefana Muresan

Gara Brașov va fi modernizată cu fonduri proprii ale CFR. Investiții necesare de peste 10 ani

Ion Surdu

Consultare pentru instalarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice pe A1 și A2

Ligia Voro

I, Robot

Ionut Oprea

Concernul Bosch va construi în Simeria o fabrică de maşini de spălat

redactia

B. Braun începe lucrările la cea mai mare investiție greenfield a grupului din România, în Timiș. Investiția totală este de 120 de milioane de euro și va genera 250 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Via Tranilvanica – Drumul care unește – continuă până la Putna

Stefana Muresan

Consiliul Județean aprobă finanțarea pentru construirea primei Săli Polivalente din Alba

Stefana Muresan

Afacerile furnizorului de soluţii IT Net Brinel au ajuns la 34 mil. euro

Stefana Muresan

Managerii și contabilii clujeni, învățați cum să se păzească de fisc

Nora Dumitrescu

Cursele charter spre destinaţii turistice, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, au fost folosite de 65.000 de clienţi

Robert Bloancă

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Ionut Oprea

Date BNR: cum a evoluat indicele ROBOR la trei luni

Papuc Irina

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Stefana Muresan

Investiție de aproape 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea Complexului Olimpia din Brașov. Muzeul de Istorie a lansat licitația

Papuc Irina

Legea „Split TVA”, promulgată de președinte

Stefana Muresan

Compania belgiană Warehouses De Pauw sprijină municipiul Deva în lupta cu Covid-19: donație de echipamente și dezinfectanți medicali

Ion Surdu

UAMT Golf Cup 3’rd Edition

Ligia Voro

Fostul Centru Militar Zonal din Cluj Napoca se transformă în Centrul Cultural Transilvania

redactia

Timiș: Aquapark în Buziaş, investiție de 10 milioane de euro

Stefana Muresan

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii le promite tinerilor fermieri terenuri concesionate de la ADS în suprafață de 50 de hectare

Papuc Irina

Leave a Comment