Investitii Mediu POZITIV TB Ultimele stiri

16 proiecte promovate de ANAR la Ministerul Fondurilor Europene

În prezent, ANAR are în promovare la Ministerul Fondurilor Europene un număr total de 16 proiecte ce vizează lucrări de protecție împotriva inundațiilor, care includ și soluții verzi, pentru protecția și reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversității în valoare de 426 de milioane de euro.

 

Potrivit statisticilor realizate până în prezent de către specialiștii Administrației Naționale „Apele Române”, peste 60% din inundațiile care se produc, în prezent, în România, sunt provocate de scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie.

„Este vorba despre inundații de tip flash-flood (inundații abundente care se înregistrează într-un timp foarte scurt, pe un areal restrâns) și care au o frecvență tot mai mare în ultimii ani, inclusiv pe cursurile mari de apă”, a declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”. 

Având în vedere evenimentele hidrologice petrecute în ultimele săptămâni, Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, a inițiat, în premieră, o întâlnire dintre reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai ONG-urilor, respectiv cei ai World Wide Fund for Nature (WWF România).

În urma inundațiilor petrecute în bazinul hidrografic Jiu, specialiștii Apelor Române au propus, în cadrul întâlnirii, măsuri suplimentare de apărare a populației riverane care trăiește de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins între localitățile Câmpul lui Neag și confluența râului Jiul de Vest cu râul Jiul de Est. Mai exact, este vorba despre apărarea localităților: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni.

În urma discuțiilor dintre ANAR și WWF, specialiștii Apelor Române vor completa măsurile structurale, de consolidare a apărărilor de mal pentru zonele locuite, cu măsuri de renaturare și de  reactivare a unui braț vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest și Jiul de Est în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane – obiectul I: Punerea în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”, proiect care este propus spre finanțare europeană prin AXA 5- POIM.

“Specialiștii Apelor Române au prezentat reprezentanților WWF și celor ministeriali și alte proiecte de anvergură, cum ar fi „Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, județul Satu Mare” de la nivelul bazinului hdirografic Someș-Tisa. Acest proiect presupune, pe de o parte punerea în siguranță a barajului, iar, pe de altă parte, își propune măsuri prietenoase cu mediul, cum ar fi îndepărtarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european „mai mult spațiu pentru râuri”, în care râurile trebuie lăsate să curgă neîncorsetate. Un alt exemplu, respectiv proiectul „Reconectarea și restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apă Jijia”, de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad, este un proiect care integrează măsuri 100% prietenoase cu mediul.

Măsurile incluse în cadrul portofoliului de proiecte propuse spre finanțare vizează înainte de toate reducerea riscului la inundații și protecția populației, astfel încât oamenii să ajungă la un nivel acceptabil al riscului la inundații, având în vedere că „nu există risc zero la inundații”, a mai declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”.

Related posts

Prețul imobiliarelor în Cluj-Napoca, fără oprire

Stefana Muresan

Rețeaua Lemnul Verde și-a redeschis terasa din Dej

Nora Dumitrescu

Karpaten Meat pregătește un abator și o fabrică în Sibiu

Stefana Muresan

Banca Transilvania vrea să preia restul de 33,23% din acţiunile Victoriabank

Stefana Muresan

Studiu INACO: România nu ține pasul cu digitalizarea serviciilor publice europene. Doar 10% din populație are competențe digitale

Papuc Irina

Selina preia Autostrada Transilvania de unde a părăsit-o Bechtel

Nora Dumitrescu

Portfolio Farm Furculești, primul eveniment în câmp din 2020 pentru Corteva Agriscience

redactia

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

redactia

Balul Operei 2018: spectacol artistic unic, dedicat Centenarului Marii Uniri și susținerii tinerilor artiști

Stefana Muresan

USAMV Cluj va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

redactia

Cum avansează lucrările pe lotul de 17,9 km, între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Techsylvania 2018, între speakeri internaționali, record de participanți și incubatoare anunțate în premieră

redactia

Prima conferinta LIVE Pria Competiton are loc in 7 mai 2020, de la ora 11

Ionut Oprea

Angajații din construcții vor avea, din februarie, un salariu cu 25% mai mare

redactia

Investiție de peste 3 milioane de euro într-o fabrică de ambalaje de carton, în parcul industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

NTT DATA, noul sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj

Stefana Muresan

Târgul de Crăciun Oradea își va deschide porțile în 29 noiembrie

Traian Dan

Antibiotice Iași donează 250.000 de lei Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Ion Surdu

Sondaj BEI: România trebuie să investească în inovație și tehnologii noi

Traian Dan

România a fost mai dinamică decât regiunea în primul semestru din 2019

Ligia Voro

Eximtur se indreapta spre afaceri de 54 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment