Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

16 proiecte promovate de ANAR la Ministerul Fondurilor Europene

În prezent, ANAR are în promovare la Ministerul Fondurilor Europene un număr total de 16 proiecte ce vizează lucrări de protecție împotriva inundațiilor, care includ și soluții verzi, pentru protecția și reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversității în valoare de 426 de milioane de euro.

 

Potrivit statisticilor realizate până în prezent de către specialiștii Administrației Naționale „Apele Române”, peste 60% din inundațiile care se produc, în prezent, în România, sunt provocate de scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie.

„Este vorba despre inundații de tip flash-flood (inundații abundente care se înregistrează într-un timp foarte scurt, pe un areal restrâns) și care au o frecvență tot mai mare în ultimii ani, inclusiv pe cursurile mari de apă”, a declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”. 

Având în vedere evenimentele hidrologice petrecute în ultimele săptămâni, Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, a inițiat, în premieră, o întâlnire dintre reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai ONG-urilor, respectiv cei ai World Wide Fund for Nature (WWF România).

În urma inundațiilor petrecute în bazinul hidrografic Jiu, specialiștii Apelor Române au propus, în cadrul întâlnirii, măsuri suplimentare de apărare a populației riverane care trăiește de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins între localitățile Câmpul lui Neag și confluența râului Jiul de Vest cu râul Jiul de Est. Mai exact, este vorba despre apărarea localităților: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni.

În urma discuțiilor dintre ANAR și WWF, specialiștii Apelor Române vor completa măsurile structurale, de consolidare a apărărilor de mal pentru zonele locuite, cu măsuri de renaturare și de  reactivare a unui braț vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest și Jiul de Est în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane – obiectul I: Punerea în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”, proiect care este propus spre finanțare europeană prin AXA 5- POIM.

“Specialiștii Apelor Române au prezentat reprezentanților WWF și celor ministeriali și alte proiecte de anvergură, cum ar fi „Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, județul Satu Mare” de la nivelul bazinului hdirografic Someș-Tisa. Acest proiect presupune, pe de o parte punerea în siguranță a barajului, iar, pe de altă parte, își propune măsuri prietenoase cu mediul, cum ar fi îndepărtarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european „mai mult spațiu pentru râuri”, în care râurile trebuie lăsate să curgă neîncorsetate. Un alt exemplu, respectiv proiectul „Reconectarea și restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apă Jijia”, de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad, este un proiect care integrează măsuri 100% prietenoase cu mediul.

Măsurile incluse în cadrul portofoliului de proiecte propuse spre finanțare vizează înainte de toate reducerea riscului la inundații și protecția populației, astfel încât oamenii să ajungă la un nivel acceptabil al riscului la inundații, având în vedere că „nu există risc zero la inundații”, a mai declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Evoluția agriculturii după aderarea României la Uniunea Europeană

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] #TraseulCareUnește un ONG cu Autoritățile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share