Investitii Mediu POZITIV TB Ultimele stiri

16 proiecte promovate de ANAR la Ministerul Fondurilor Europene

În prezent, ANAR are în promovare la Ministerul Fondurilor Europene un număr total de 16 proiecte ce vizează lucrări de protecție împotriva inundațiilor, care includ și soluții verzi, pentru protecția și reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversității în valoare de 426 de milioane de euro.

 

Potrivit statisticilor realizate până în prezent de către specialiștii Administrației Naționale „Apele Române”, peste 60% din inundațiile care se produc, în prezent, în România, sunt provocate de scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie.

„Este vorba despre inundații de tip flash-flood (inundații abundente care se înregistrează într-un timp foarte scurt, pe un areal restrâns) și care au o frecvență tot mai mare în ultimii ani, inclusiv pe cursurile mari de apă”, a declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”. 

Având în vedere evenimentele hidrologice petrecute în ultimele săptămâni, Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, a inițiat, în premieră, o întâlnire dintre reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai ONG-urilor, respectiv cei ai World Wide Fund for Nature (WWF România).

În urma inundațiilor petrecute în bazinul hidrografic Jiu, specialiștii Apelor Române au propus, în cadrul întâlnirii, măsuri suplimentare de apărare a populației riverane care trăiește de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins între localitățile Câmpul lui Neag și confluența râului Jiul de Vest cu râul Jiul de Est. Mai exact, este vorba despre apărarea localităților: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni.

În urma discuțiilor dintre ANAR și WWF, specialiștii Apelor Române vor completa măsurile structurale, de consolidare a apărărilor de mal pentru zonele locuite, cu măsuri de renaturare și de  reactivare a unui braț vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest și Jiul de Est în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane – obiectul I: Punerea în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”, proiect care este propus spre finanțare europeană prin AXA 5- POIM.

“Specialiștii Apelor Române au prezentat reprezentanților WWF și celor ministeriali și alte proiecte de anvergură, cum ar fi „Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, județul Satu Mare” de la nivelul bazinului hdirografic Someș-Tisa. Acest proiect presupune, pe de o parte punerea în siguranță a barajului, iar, pe de altă parte, își propune măsuri prietenoase cu mediul, cum ar fi îndepărtarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european „mai mult spațiu pentru râuri”, în care râurile trebuie lăsate să curgă neîncorsetate. Un alt exemplu, respectiv proiectul „Reconectarea și restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apă Jijia”, de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad, este un proiect care integrează măsuri 100% prietenoase cu mediul.

Măsurile incluse în cadrul portofoliului de proiecte propuse spre finanțare vizează înainte de toate reducerea riscului la inundații și protecția populației, astfel încât oamenii să ajungă la un nivel acceptabil al riscului la inundații, având în vedere că „nu există risc zero la inundații”, a mai declarat Ervin Molnar, director general al A.N. „Apele Române”.

Related posts

Doctorul Vlad Cristian Deac, noul președinte al Federației Patronilor Bihor

Traian Dan

Oradea va avea un stadion de 12.000 de locuri aproape de Sala Polivalentă

Traian Dan

Incidentele cibernetice, în topul riscurilor de care companiile se tem, arată studiul anual Allianz Risk Barometer

Papuc Irina

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) – director de inovaţie la Continental

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

Producatorul brânzeturilor Torockoi din Alba a obținut rezultate mai bune cu ajutorul unui pachet de softuri pentru managementul integrat al afacerii

Papuc Irina

Deloitte: Locuințele noi s-au scumpit în majoritatea statelor europene în 2019

Traian Dan

Cities of Tomorrow #8:New Waves of Urban Migration | Prima Conferință hibrid din România dedicată dezvoltării orașelor

Ionut Oprea

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Summit Agro. Experiență și tehnologie japoneză  

Ligia Voro

Situația investițiilor publice din Sibiu: Peste 20 de șantiere deschise

Ion Surdu

Corteva Agriscience™ creează un sistem de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea agriculturii cu impact pozitiv asupra climei   

Ligia Voro

Ministerul Turismului introduce localităţi din Maramureş, Sibiu şi Sălaj în lista zonelor cu prioritate la investiţii

Stefana Muresan

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Stefana Muresan

Clujul va avea platformă de elicoptere SMURD lângă complexul Hasdeu

Nora Dumitrescu

„Via Transilvanica”, turism la pas prin judeţul Mureş

Stefana Muresan

Bilanțul pieței de imobiliare în 2020: Vârf pentru investiții – aproape 10% din volumul regiunii, fluctuații în restul sectoarelor. 2021, anul revenirii

Ion Surdu

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

Stefana Muresan

Transgaz a început lucrări de 335 milioane de euro pentru BRUA

Stefana Muresan

Colaborare între sediile Continental din România în lupta cu pandemia și pe proiecte de responsabilitate socială

Nicolae Pop

Din 15 martie se vor acorda finanțări pentru panouri fotovoltaice

Stefana Muresan

Cel mai mare aquapark din estul Europei, investiție de peste 15 milioane de euro, în proiect la Timișoara

Stefana Muresan

Afacerea unei clujence, apreciată de Prințul de Wales

Stefana Muresan

Târgul Meşterilor Populari, ediția a XXVII-a, în weekend, la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment