Banci Finante-banci Slider Ultimele stiri

CSALB vrea să reducă numărul cererilor clasate nejustificat sub 20% în acest an

Tot mai multe bănci le recomandă propriilor clienți să se adresezze Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). În același context în care BCR, BRD și Banca Transilvania și-au îndemnat clienții să se adreseze CSALB dacă întâmpină greutăți în derularea contractelor, același sfat îl transmit ING, Raiffeisen și CEC Bank.

Măsuri necesare

În acest sens, reprezentanții CSALB recomandă instituțiilor financiar-bancare o serie de măsuri necesare pentru ca negocierile dintre consumatori și bănci să aibă rezultate mai bune.

Una dintre recomandări este analizarea de către instituțiile de credit a cererilor consumatorilor cu flexibilitatea necesară unei împăcări.

Recomandăm ca, până la finalul acestui an, numărul cererilor clasate din motive nejustificate să nu depășească 20% dintre cererile adresate băncii”, spun reprezentanții CSALB.

Aceștia susțin că este nevoie de un echilibru între cererea consumatorului și concesiile făcute de bancă.

O altă recomandare este implicarea mai mare la nivelul departamentelor SAL a responsabililor din departamentele Reclamații, Customer Service, Risc și Comercial. În acest sens, analiza derulării contractelor ar trebui să se facă, în primul rând, din perspectiva capacității consumatorilor de a le duce mai departe (cu dorința ca, prin reechilibrare, să le fie îmbunătățită capacitatea de plată), iar nu din perspectiva legalității lor, pentru că nu asta contesta consumatorii.

CSALB sugerează ca mandatele cu care vin reprezentanții băncilor la negociere să aibă limite flexibile, astfel încât să permită ca oferta pe care o face banca în urma negocierilor în cadrul CSALB să fie superioară ofertei comerciale a băncii.

De asemenea, CSALB recomandă băncilor să rezolve amiabil cât mai multe dintre cererile pe care, altfel, le-ar respinge nejustificat, mai ales în spețele simple.

CSALB susține că este important ca băncile să accepte și cererile venite de la persoanele juridice pentru probleme legate de serviciile de plată. Începând cu 2020 CSALB poate concilia și aceste spețe adresate de persoanele juridice.

Perioada dificilă pe care o traversează consumatorii, băncile și întreaga economie poate fi un bun moment de restart în relațiile dintre părțile aflate în raporturi contractuale sau de afaceri. Îndemnăm băncile să adopte aceste exemple de bune practici pe care le-am obținut în urma activității noastre comune și să le implementeze în activitatea zilnică, pentru a crește calitatea serviciilor pe care le oferă persoanelor fizice și juridice. Așadar, recomandăm băncilor să accepte spre negociere mai multe cereri trimise de consumatori, reprezentanții băncilor să aibă mandate flexibile când participă la negocieri, iar abordarea acestora să se bazeze cât mai mult pe echitate și umanism, în detrimentul analizelor juridice proprii instanțelor de judecată”, spune Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Ce spun bancherii

Atunci când sesizăm că există un miez de dispută în relația directă cu consumatorii le indicăm să se adreseze CSALB și, prin CSALB, să soluționăm cazul respectiv. Am făcut trimitere în toate contractele cu consumatorii la această modalitate de soluționare alternativă. Apoi, în cadrul direcție juridice, am înființat un grup care se ocupă cu prioritate de soluționarea disputelor prin conciliere. Un avantaj important este că toți conciliatorii CSALB sunt profesioniști recunoscuți în domeniul juridic, profesori universitari, avocați de renume, iar metoda de soluționare este rapidă, confidențială și se bazează pe soluții câștig-câștig”, a declarat Mirela Iovu, vicepreședinte CEC Bank.

Ioana Regenbogen, director juridic și Relații instituționale ING

Statistică, consideră că un lucru foarte important este că soluțiile date de conciliatori nu sunt soluții șablon, ci sunt personalizate.

Bogdan Atanasiu, manager Customer Experience Raiffeisen Bank, este de părere că, concilierea reprezintă un mare câștig, iar banca află de problema clientului într-un timp foarte scurt.

În primele șase luni ale anului, CSALB a primit 1.040 cereri adresate băncilor și 290 cereri adresate IFN-urilor. Până în acest moment, peste 260 de cereri au fost acceptate pentru negociere de către bănci și doar 11 de către IFN-uri.

Related posts

În 2019, trei din cinci companii din România ofereau angajaților telefoane de serviciu

Papuc Irina

Chatbotul Ioana îi ajută pe angajaţii Groupama cu informaţii și suport IT

Traian Dan

BT Capital Partners, consultanța exclusivă în tranzacția dintre IT Six Global și gigantul mondial QuEST Global Services

Stefana Muresan

CEE Business Services Awards

Ionut Oprea

Companii românești, la cel mai mare târg agricol din lume

Stefana Muresan

eMag, comenzi de aproape 500 de milioane de lei, de Black Friday

Papuc Irina

Eliminarea CASS pe pensii şi a impozitului pe venit pentru pensii sub 2000 lei, adoptate de Cameră

Stefana Muresan

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Ligia Voro

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

Premieră națională: Clujul digitalizează integral plata taxelor și impozitelor

Nora Dumitrescu

Centura Dejului, scoasă la licitaţie. Contract de 22 milioane de euro

redactia

Zitec, parteneriat cu VTEX, furnizor global al platformei unificate de comerț pentru companii mari 

Ligia Voro

Sibiul a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, în cadrul unei ceremonii cu sute de kilograme de mâncare

redactia

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Retail: breathing life into city centers | Expo Real 2019

Ionut Oprea

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Manageri de top participă la conferința „Putere prin oameni”. 4 octombrie, Cluj-Napoca

redactia

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, în scădere: primele date INS pentru aprilie 2020

Ion Surdu

Hattrick Office Building in Sibiu

Ionut Oprea

Weerts Group a finalizat Unirii View, cea mai inalta cladire de birouri din centrul Bucurestiului

redactia

Atenție, ardeleni! Parcarea în Iulius Mall Cluj, taxată din 17 februarie

Nora Dumitrescu

Camera de Comerț și Industrie a României inițiază un chestionar în sprijinul antreprenorilor români

redactia

Sponsorizările, din nou pe agenda modificărilor fiscale

Ligia Voro

Invata ce inseamna designul de interior pe 6-7 octombrie, la Bucuresti

redactia

Leave a Comment