Bistrița-Năsăud Investitii Judete Sanatate Ultimele stiri

„Mai mult casă, mai puțin spital”. Un motto real al managementului Spitalului Județean de Urgență Bistrița

Până în primăvara anului trecut, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița se lăuda deja cu câteva investiții majore. De atunci însă, managementul unității medicale și conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud care are subordine spitalul nu s-au culcat pe o ureche, ci au continuat să întocmească proiecte și să atragă finanțări, să dezvolte și să implementeze proiecte. Câteva le prezentăm mai jos.

„Mai mult casă, mai puțin spital” este motto-ul care îl ghidează pe Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, iar acesta nu înseamnă doar niște cuvinte, ci este unul susținut de proiectele de reabilitare, extindere, modernizare a unității medicale.

Până în primăvara lui 2019, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost finalizată construcția celui mai modern Bloc Operator Centralizat din România, a fost modernizată Secția de Oncologie și Secția de Obstetrică și Neonatologie, precum și construcția și dotarea noii Secții de chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. De asemenea, alături de o echipă performantă s-a reușit modernizarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație a Policlinicii Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

De atunci, unul din proiectele majore pe care conducerea spitalului le-a finalizat este proiectul “Extindere, modernizare și dotare a secției ATI”, un proiect dezvoltat din fonduri asigurate din bugetul Ministerului Sănătății și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Spre exemplu, Ministerul Sănătății a susținut proiectul cu 4 milioane de euro, destinați achiziționării a 48 de tipuri de echipamente și tehnică medicală de ultimă generație.

“Dintre echipamente, vreau să amintesc de un nou Computer Tomograf, Microscop operator și neuronavigație pentru secția de Neurochirurgie, defibrilatoare, sterilizatoare, aparate de anestezie, diferite tipuri de ecografe moderne, aparate radiologice digitale, cu ultrasunete sau sisteme de laparoscopie”, puncta la momentul virării fondurilor Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, sub tutela căruia se află unitatea medicală. Consiliul Județean, de altfel, a atras investiții și a alocat de la bugetul județului peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sistemului sanitar din județul Bistrița-Năsăud.

Proiectul a fost finalizat în a doua jumătate a lunii august și este datorat unei echipe alcătuită din Szekely Paul – director administrativ, Ionuț Precup – șef serviciu administrativ, Deak Gabriela – director medical, Gabriela Remeș, director îngrijiri, Mirela Pop – director financiar-contabil, Mihaela Moruțan – șef serviciu managementul calității, sub coordonarea managerului Gabriel Lazany.

Dotări de ultimă generație

În luna septembrie, Gabriel Lazany anunța aprobarea unui proiect ambițios de de dotare a spitalului, în valoare de 18 milioane de lei.

“Aceasta este valoarea aprobată și alocată de către Ministerul Sănătății – 90% și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud – 10% pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în vederea achiziționării de aparatură medicală. Pentru o mare parte din aceste echipamente au fost semnate contractele de furnizare în urma finalizării procedurilor de achiziție publică și a început livrarea acestora”, preciza managerul SJU Bistrița.

Nu au fost uitate, astfel, nici secția de neonatologie care a fost dotată cu alte 𝟲 𝗶𝗻𝗰𝘂𝗯𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 și cu un ecograf, nici camerele de spital care au fost dotate cu paturi și noptiere noi, nici secția de recuperare unde se aplică cea mai modernă terapie cu radiofrecvență, cu rezultate imediate, secția de neurologie, dotată cu un nou aparat utilizat în diagnosticul și monitorizarea epilepsiei, aparat care beneficiază și de sistemul de telemedicină, secția de Pneumologie, dotată cu un bronhoscop de ultimă generație, în valoare de 500.000 lei,

În luna decembrie, achizițiile la spital au continuat. Astfel, managementul unității medicale a cumpărat un aparat de ultrasonografie Doppler cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervicocerebrale și un aparat sistem Doppler transcranian pentru examenul transcranian al arterelor cerebral, în valoare de aproximativ 157.000 de euro.

”Aceste noi achiziții permit identificarea cauzei AVC, evaluarea corespunzătoare a pacienților, dar și tratamentul țintit pentru a preveni reapariția bolii. De asemenea, pot fi evaluate persoane care suferă de o boală care crește riscul apariției AVC, dar și persoanele care manifestă simptome precum tinitus, tulburări de vedere, vertij sau amorțeli ale membrelor. Cât despre programul național în care a fost inclus și spitalul nostru, coordonat de d-na dr. Oana Toma, medic specialist neurolog, acesta își dovedește eficiența, mulți pacienți care au beneficiat de tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați”, spune dr. Gabriela Deak, director medical la SJU Bistrița.

De asemenea, sălile de operație de la Spitalul Județean au fost dotate cu 6 noi aparate de anestezie, care dispun, pe lângă un monitor de înaltă rezoluție care afișează parametrii vitali, de ventilație de înaltă performanță, care oferă acuratețe. Mai mult, sunt dotate cu un sistem de respirație compact cu încălzitor. Investiția s-a cifrat la aproximativ 106.000 de euro.

Proiectele continuă

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va derula alte proiecte pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Primul proiect este cel de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Prin acest proiect, una dintre cele mai aglomerate secții ale Spitalului Județean va ajunge de la 280 mp în prezent la 1.414 mp după modernizare. Cel de al doilea proiect, în valoare de 1,6 milioane de euro, vizează reabilitarea termică și modernizarea Secțiilor de boli infecțioase, recuperare, oncologie și dermato-venerice de pe strada Alba Iulia. Printre lucrările prevăzute sunt consolidarea clădirilor, restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, refacerea finisajelor interioare și exterioare și repararea elementelor de construcţie ale faţadei, lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii și a sistemului de încălzire, a instalațiilor electrice și a tâmplăriei interioare, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Consiliul Judeţean, din bugetul propriu, pe lângă cofinanţările prevăzute de lege la cele două proiecte finanţate prin POR, va finanţa integral, cu 1,5 milioane de euro, construcţia heliportului. E un proiect care vine în completarea extinderii şi modernizării UPU. Cu construcţia acestui heliport, vom reduce consistent timpul de transfer al bolnavilor aflaţi într-o situaţie gravă către clinici de specialitate”, a precizat preşedintele CJ Radu Moldovan.

Este al doilea proiect de acest gen din România, contractul de proiectare și execuție fiind semnat în luna septembrie, cu termen de finalizare a lucrărilor de 20 de luni.

De asemenea, managerul Gabriel Lazany are un îndrăzneț proiect de investiţie, în valoare de aproximativ 60 milioane de euro, prin care se dorește construirea și dotarea cu aparatură medicală a unui nou corp de clădire în incinta spitalului, care să cuprindă partea de cardiologie intervenţională şi gastroenterologie intervențională.

(Articol publicat în ediția print TB 92 – ianuarie/februarie 2020)

Related posts

Zece firme vor ocupa o treime din Parcul Industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Forumul Marilor Dezvoltatori DEVO

Ionut Oprea

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

Sisteme de ventilație pe bani europeni implementate în două școli orădene

Traian Dan

Fundația Orange donează 32.000 de euro către „Fondul pentru Vârstnici”

Papuc Irina

PNDL: 175 milioane de lei pentru reabilitarea a 60 km de drumuri din Maramureș

Stefana Muresan

Bugetul UNTOLD 2017, 10 mil. euro

Stefana Muresan

From superyachts to tailor-made luxury cars at the 2018 Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Peste 930.000 de numere portate în anul 2018

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Alexandru Toth

Grupul Financiar Banca Transilvania investeşte în Ebriza, start-up care digitalizează administrarea afacerii

Stefana Muresan

Proiectele majore ale Clujului: metroul, centura și trenul metropolitan

Nora Dumitrescu

Producătorii de mobilă, reuniți în Clusterul Mobilier Transilvan, ”atacă” piața statelor din afara UE

Stefana Muresan

Tunelurile pentru urşi de pe autostrada Lugoj-Deva, estimate la 1,11 miliarde lei

redactia

Pandemia crește producția la Friesland. Angajări mari la fabricile din Ardeal

Nora Dumitrescu

CNAIR va concesiona spațiile de servicii de pe A1 Sibiu-Deva. Stații de încărcare pentru vehicule electrice și alte facilități

Papuc Irina

Iașul propune extinderea “Alianţei Vestului” peste Carpați

redactia

Bistrița-Năsăud: Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare

Stefana Muresan

Primăria Hunedoara, încasări de peste 1 milion de euro din Castelul Corvinilor

Stefana Muresan

Hotelurile Clujului își revin la viață. Transilvania face primul pas

Nora Dumitrescu

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Stefana Muresan

TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri în primul trimestru al anului 2018

Stefana Muresan

AFIR: 112 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole

Stefana Muresan

Reparații în cel mai mare parc natural din estul Europei

Stefana Muresan

Leave a Comment