Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect european derulat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru diminuarea bolii canceroase din România

Dr. Florian Alexandru Nicula, Managerul de proiect

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) derulează două proiecte, cu finanțare europeană, de peste 45 milioane lei, atât în ceea ce privește screeningul cancerului de col uterin cât și screeningul cancerului de sân.

În luna mai 2018, IOCN a semnat două contracte cu finanțare europeană, cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, respectiv ”Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”, în valoare totală de 22.811.228,48 lei și ”Creșterea capacității instituționale și a competențelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân”, în valoare totală de 22.760.659,06 lei.

”Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost nominalizat de către Ministerul Sănătății ca pe fonduri europene să elaboreze aceste metodologii, strategii, să adauge niște programe de formare și informare în programul de screening datorită capacității și expertizei sale, dar și a faptului că în toți acești ani, de când ne ocupăm de screening, sunt peste 20 de ani de screening organizat, consolidăm la Cluj-Napoca o echipă extrem de importantă, multidisciplinară, capabilă să ducă în spate astfel de programe de screening, de la echipa de management la echipa de experți, oameni formați în străinătate, care lucrează de mulți ani aici”, a declarat Dr. Florian Alexandru Nicula, Managerul de proiect (foto principală).

Prof. Dr. Patriciu Achimaș, Director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca

Metodologiile și strategiile sunt elaborate și vor fi înaintate spre avizare Ministerului Sănătății, dezbaterea pe aceste metodologii având loc în cadrul unor conferințe de consens, organizate în luna octombrie la Cluj-Napoca, unde au participat specialiști din domeniu, reprezentanți ai societăților profesionale, organismelor profesionale din sistemul de sănătate, comisii consultative ale Ministerului Sănătății etc. ”Este unul dintre momentele în care reușim să concentrăm tot ce are mai bun România, într-un efort comun, gândindu-ne la femeile din țara noastră, la evitarea unor suferințe inutile și, nu în ultimul rând, la a face ca îngrijirea lor să fie sustenabilă”, a spus Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Directorul medical al IOCN, în deschiderea conferinței de consens a Proiectului ”Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”.

”Acesta este rolul conferințelor de consens, să consultăm toată lumea care poate avea un cuvânt de spus în organizarea unui astfel de program, după care finalizăm metodologiile și strategiile și începem elaborarea curiculelor de formare și a programelor propriu-zise de formare. În paralel cu asta a început campania de informare națională care are un calendar de desfășurare pe patru ani de zile, cu intervenții intense în media, pe radio, televiziune, presă scrisă, până la informarea directă din ușă în ușă și stratificată pe grupe de vârstă”, a adăugat Managerul de proiect.

”Partea aceasta de investiții în sănătate reprezintă componenta principală a proiectelor care se află în monitorizare la noi și de aceea considerăm că printre cele mai importante proiecte se regăsesc și cele pe care le aveți dumneavoastră în implementare”, s-a adresat participanților la conferința de consens Dragoș Iorga, Director executiv Organismul Intermediar Regional pentru POS DRU Regiunea București Ilfov.

Dragoș Iorga, Director executiv Organismul Intermediar Regional pentru POS DRU Regiunea București Ilfov

Integrarea screening-ului primar HPV în programul național

Programul Național de screening al cancerului de col uterin se derulează în România din anul 2012 și presupune testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine în vederea depistării precoce active a cancerului de col uterin.

În România a început să scadă incidența cancerului de col uterin, însă la capitolul mortalitate prin această afecțiune stăm încă prost, rata de supraviețuire este mică, iar calitatea vieții extrem de precară. Dacă, în anul 2013, incidența cazurilor noi la 100.000 de locuitori era de 38,8 cazuri, în 2017 a scăzut la 31,9 cazuri. În schimb, rata de internare a pacientelor cu cancer de col uterin în România a crescut de la 89,8 paciente la 100.000 de locuitori în 2014 la 95,2 paciente la 100.000 de locuitori în 2018. În ceea ce privește decesele, în 2016 se înregistrau 15,8 decese la 100.000 de locuitori. Zilnic sunt descoperite aproximativ 9 cazuri noi de cancer de col uterin, zilnic 300 de femei ajung la spital pentru monitorizarea sau tratamentul cancerului de col uterin și zilnic mor aproape 5 femei răpuse de această afecțiune.

Prin proiectul dezvoltat de IOCN se aduc îmbunătățiri Programului Național de screening pe mai multe paliere, inclusiv introducerea testării primare HPV înaintea testării Babeș-Papanicolau. ”Se folosesc în momentul de față, în mai toate statele din Europa, teste HPV în prima linie. Se testează infecția HPV și numai în cazurile pozitive a femeii infectate cu HPV se face după aceea triaj cu citologie Papanicolau”, a explicat Dr. Florian Alexandru Nicula.

Vaccinarea HPV, o componentă importantă alături de testarea HPV

Testul de genotipare HPV determină prezența virusului la nivel cervical, acesta fiind implicat în apariția leziunilor precursoare a cancerului de col uterin, iar citologia Babeș-Papanicolau depistează modificările celulare induse de virusul HPV. Potrivit studiilor, screeningul primar HPV conferă protecție cu 60-70% mai mare împotriva cancerului invaziv de col uterin, comparativ cu screeningul citologic. Multe țări europene, precum Germania, Finlanda, Olanda etc. au inclus această testare, însă 41% din țările lumii au inclus și vaccinarea HPV în programul național de vaccinare, strategia optimă de profilaxie cu reducere rapidă a cancerului de col uterin fiind asocierea celor două, vaccinarea adolescenților și screening HPV în programe organizate. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății susține că eliminarea infecției cu HPV este posibilă și se continuă recomandarea vaccinării fetelor cu vârste între 9 și 14 ani, dar și a femeilor adulte, în țări care au inclus vaccinarea HPV scăzând numărul de cazuri de cancer de col uterin.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, expertul României la Organizația Mondială a Sănătății

”Putem să cuplăm vaccinarea cu testarea prevenției virusului HPV la femei și acest lucru poate să ducă într-adevăr la accelerarea declinului cancerului cervical. (…) Proiectul HPV Faster este realizat în mai multe țări din lume și presupune vaccinarea fetelor până la 14 ani cu două doze și cu trei doze după vârsta de 14 ani, screeningul între 30-45 ani, fie prin citologie, fie prin detecția HPV, iar acest screening cam de trei ori ar fi recomandat să fie făcut. Proiecția eliminării cancerului de col uterin până la sfârșitul secolului prin acest sistem HPV Faster este de departe cea mai rapidă și eficientă soluție”, a precizat Prof. Dr. Alexandru Rafila, expertul României la Organizația Mondială a Sănătății, Președinte al Societății Române de Microbiologie. Sistemul HPV Faster de vaccinare combinat cu screeningul va fi pilotat în cadrul proiectului în regiunile defavorizate.

”Prevenția primară prin vaccinare nu mai poate fi separată de programul de screening, profesioniștii din domeniul microbiologiei, imunologiei și vaccinologiei trebuie să fie parte din ceea ce sperăm să fie programul național de prevenție a cancerului de col uterin și nu numai de screening”, a spus Dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului Național de screening al cancerului de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică, partener în cadrul proiectului. Aceasta a precizat că riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, cu condiția să fie acoperit un procent de 70% din populația eligibilă, iar riscul de cancer se reduce cu încă 30% până la 50% prin testare periodică.

Dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului Național de screening al cancerului de col uterin

”Se estimează că acolo unde nu există resurse și capacitate, riscul de cancer se reduce dacă femeile între 30-45 de ani acceptă cel puțin trei testări în această perioadă și sunt cu rezultate negative. Screeningul femeilor vaccinate va fi o provocare. Va fi o provocare modul în care integrăm sistemul de informații al primelor fete vaccinate care aveau vârsta 9-14 ani la momentul vaccinării și care vor intra în screening începând cu vârsta de 25 de ani. Screeningul HPV este testul de elecție pentru femeile vaccinate, să integrăm (n. red. vaccinarea) și să vedem care este impactul vaccinării din programul național de vaccinare anti HPV”, a adăugat Dr. Carmen Ungurean. Aceasta a mai precizat și faptul că printre problemele identificate în cadrul programului național de screening al cancerului de col uterin, ce se derulează în prezent, se numără accesul redus la testare al populației din mediile defavorizate, implicit mediul rural, faptul că femeile neasigurate care sunt depistate cu leziuni precanceroase nu pot beneficia de tratament gratuit, doar femeile neasigurate diagnosticate cu cancer intră în Programul Național de Oncologie și beneficiază de tratament, existând cadrul legislativ.

Elemente de inovație în cadrul proiectului

Prin proiectul ”Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin” se urmărește asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului la nivel național prin elaborarea unor metodologii pentru programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. Ca și element de inovare este integrarea testării HPV în programul național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, realizarea unui standard unic, conform cerințelor europene ale programelor de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, dezvoltarea unor intervenții inovative în domeniul mobilizării populației, adaptate particularităților din România, centrarea intervențiilor pe nevoile particulare ale grupurilor vulnerabile, integrarea programului de screening dezvoltat în cadrul proiectului în sistemul de sănătate din România.

Un număr de 440 de persoane implicate în furnizarea de servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor pre-canceroase ale colului uterin – medici, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/suport, alt personal medical vor beneficia de formare în cadrul proiectului.

”Prin contractul pe care îl avem trebuie să tratăm, să testăm cel puțin 50% din populația la risc, cu vârsta 25-64 de ani din mediul rural. Asta înseamnă o orientare a întregilor activități, o deplasare a lor către rural, mergând de la informarea specializată, accesul pe unități mobile cu testul până la dotarea și trainarea ambulatoriilor ginecologice din proximitatea acestor comunități pentru a fi capabile să absoarbă, trateze și să urmărească în timp leziunile depistate”, a precizat Dr. Florian Alexandru Nicula.

Program pilot de screening pentru cancerul de sân

În România, în 2017, incidența cancerului de sân era de 94,2 cazuri noi la 100.000 de locuitori, în timp ce rata de internare în anul 2018 a ajuns la 341,2 paciente la 100.000 de locuitori. În 2016, statisticile arătau că rata de deces cauzată de această afecțiune era de 34,8 decese la 100.000 de locuitori. În fiecare zi sunt descoperite 26 de cazuri noi de cancer de sân, zilnic 1290 de femei se prezintă la spital pentru diagnosticul, monitorizarea sau tratamentul cancerului de sân și, în medie, la fiecare 3 ore o femeie moare, răpusă de cancerul de sân.

În prezent, în România nu se desfășoară un Program Național de screening pentru cancerul de sân, însă prin Proiectul ”Creșterea capacității instituționale și a competențelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân”, derulat de IOCN în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică se va dezvolta un program pilot de depistare precoce a cancerului de sân, ce va acoperi patru regiuni de dezvoltare: Nord Vest și Vest și Nord Est și Sud Est. La final, se vor furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, iar după ce se va pregăti personalul medical și se va dezvolta infrastructura acest program pilot se va extinde la nivel național.

”Implementarea acestui proiect la nivelul Institutului Oncologic și la nivel național consider că este un pas extrem de important pentru pacientele cu patologie mamară, mai ales că vorbim despre cancerul cu cea mai mare incidență în rândul populației de sex feminin. Institutul are, prin specialiștii săi, personalul implicat, experiența și expertiza în implementarea acestor programe de screening. (…) Consider că și acest proiect în implementarea sa va constitui încă o piatră de temelie la eforturile noastre de a reuși să îmbunătățim rezultatele oncologice ale pacientelor cu patologie mamară”, a afirmat Asist. Univ. Dr. Cătălin Vlad, Directorul General al IOCN, în cadrul deschiderii conferinței de consens a proiectului.

Asist. Univ. Dr. Cătălin Vlad, Directorul General al Institutului Oncologic Cluj-Napoca

Proiectul vizează informarea, educarea și conștientizarea populației în general și a grupurilor vulnerabile în special cu privire la activitatea de screening a cancerului de sân, dar și înființarea unui centru de referință pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, dotat cu laboratoare pentru screening. ”Pentru programul mamar în etapa aceasta elaborăm metodologii, strategii și facem un program de formare de personal. Va fi urmat în etapa a doua de organizare a unui centru de referință de screening la noi, în Institutul Oncologic, care conform normelor și criteriilor trebuie să aibă o anumită structură, să desfășoare un anumit număr de teste. O să încercăm să facem la nivel de Cluj, cum am făcut și cu screeningul de col, o pilotare populațională la nivelul întregului județ și să dezvoltăm încă în patru regiuni din țară centre loco-regionale de screening, asta vizează Iași cu două regiuni, NE și SE și Cluj cu două regiuni NV și V”, a explicat Dr. Florian Alexandru Nicula, Manager de proiect.

Centrul, care este un centru comunitar atât pentru cancer de sân cât și cancer de col uterin, este o anexă a IOCN, realizat în localitatea Gilău din județul Cluj. Va fi dotat cu echipamente și mobilier astfel încât să poată asigura și funcționarea unității privind formarea practică pentru personalul implicat în activități de screening mamar din întreaga țară.

”Centrul comunitar este un centru de referință. Este propus ca model pentru toate unitățile de management regionale pentru screening ale țării și, în opinia noastră, el ar putea fi replicat cel puțin la un centru la nivel de județ, în organizarea spitalelor județene din fiecare județ”, a propus Dr. Nicula. Mai mult, în cadrul conferinței de consens, Dr. Nicula a propus ca în cadrul activităților de informare privind cancerul de sân și de col uterin, populația să beneficieze de informare și pe zona de diabet și boli cardiovasculare, factorii de risc pentru toate aceste afecțiuni fiind comuni, în principal factori legați de dietă, efort fizic, stil de viață, iar în cadrul centrului comunitar pacientul să beneficieze de o evaluare personalizată și individualizată și să i se facă o recomandare multidisciplinară pentru un stil de viață sănătos, existând modele în acest sens în Europa.

Formarea personalului prin învățământ la distanță

Personalul medical va fi format prin intermediul învățământului la distanță. ”Toate programele de formare și de educație medicală continuă vor avea la bază principiul învățământului la distanță. Vom face, pe modelul Statelor Unite, niște centre care vor forma niște programe specifice, specialiștii implicați vor fi formați fără a-i aduce la Institutul Oncologic din Cluj sau fără ca specialiștii de aici să se deplaseze la sediul acestora. Fiind vorba de un program național, formatorii și din alte zone vor putea forma la rândul lor oameni din rețelele lor pe același principiu”, a explicat Dr. Nicula. Totodată, vor fi făcute rețele fiind invitate instituții publice și private să se alăture pentru realizarea testelor. ”Se va face un set de criterii și orice unitate sanitară privată sau publică care vrea să își organizeze un astfel de centru e binevenită să vină în sistem, cu condiția să îndeplinească niște criterii, să respecte circuitele, protocoalele, formarea de personal”, a adăugat Dr. Nicula.

Servicii de screening pentru cancerul de sân

În cadrul centrului vor fi oferite și servicii de screening pentru beneficiare, consultațiile urmând să aibă loc pe bază de invitație a acestora. La programul de screening pentru cancerul de sân vor participa femeile din grupa de vârstă 50-69 de ani, iar testul efectuat va fi mamografia digitală cu dublă citire care se va face atât în centrele de screening fixe cât și cele mobile. Funcționarea programului se bazează pe o platformă informatică integrată, ce va adăposti registrul de screening, și un call center ce va asigura comunicarea directă cu femeile incluse în program și va centraliza informațiile legate de programări.

”Se vor invita femei la centre de mamografie, vor fi testate, confirmate ca diagnostic pozitiv după care vor fi legate aceste centre de screening mamografic de centrele tumori mamare acreditate conform unei scheme de acreditare europeană care vor face tratamentul cazului”, a explicat Mangerul de proiect.

Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB 92 – ianuarie/februarie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Mai mult casă, mai puțin spital”. Un motto real al managementului Spitalului Județean de Urgență Bistrița

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] Szeklerland. Traditions and crafts - Heritage from bygone times

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share