Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

Echipamente de top în dotarea Clinicii de Pneumologie a Spitalului Județean Mureș

Cancerul bronhopulmonar, fibroza pulmonară sunt afecțiuni greu de diagnosticat, iar diagnosticarea timpurie sporește șansele de supraviețuire ale pacienților. În Clinica de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș expertiza medicilor dublată de existența unor echipamente performante, noi, aduce mai aproape de pacient posibilitățile unui diagnostic corect și în cazul acestor afecțiuni.

Diagnosticul de precizie al afecțiunilor pulmonare pentru instituirea unui tratament corect ține nu numai de expertiza medicilor, ci și de performanța echipamentelor medicale folosite pentru eliminarea suspiciunii anumitor simptome atunci când etiologia lor nu poate fi identificată. Prin finanțare alocată de Consiliul Județean Mureș, Clinica de Pneumologie a beneficiat în acest an de dotare cu echipamente medicale performante, care va aduce beneficii pe termen lung, pentru pacient dar și pentru personalul medical pentru eliminarea îndoielilor privind diagnosticarea cât mai corectă a unei afecțiuni ce ridică multe suspiciuni.

Pletismograful, ajutor în diagnosticarea fibrozei pulmonare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică rară, ce afectează plămânii. Este subdiagnosticată și confundată deseori cu alte afecțiuni. În aceste cazuri tratamentul primit nu este corect și netratată duce la deces în câțiva ani. Chiar dacă este diagnosticată la timp, fibroza nu se vindecă, duce în timp la modificări clinico-funcționale și biologice foarte complexe. Ea evoluează lent, iar tratamentul medicamentos corect doar încetinește progresia bolii, sporind șansele de supraviețuire. Fibroza pulmonară idiopatică începe cu tuse seacă și lipsă de aer, la început la eforturi mari, apoi se agravează și în timp apare lipsa de aer și la eforturi mici. Afectează în special persoanele în vârstă, fumătorii sau foștii fumători.

În diagnosticarea acestei afecțiuni de un mare ajutor este pletismograful, care a intrat de curând în dotarea Clinicii de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, fiind puține la nivel de țară. Pletismograful este un aparat complex, care determină starea respiratorie a pacientului și permite vizualizarea unei priviri de ansamblu a stării funcționale a acestuia. Cu o singură respirație a pacientului se poate determina întreaga sa capacitate respiratorie, inclusiv capacitățile pulmonare în repaos. Se poate determina capacitatea pulmonară reziduală, volumul rezidual, capacitatea pulmonară totală, rezistența la nivelul căilor aeriene, conductanța.

”Pletismograful ne ajută la determinarea transferului gazos de la nivelul membranei alveolo-capilare, adică transferul monoxidului de carbon la nivelul acestei membrane și ne dă o informație foarte importantă: cum se face schimbul gazos la nivelul celulei pulmonare. Practic, ne dă informații asupra modului de oxigenare al organismului. De asemenea, ne ajută să determinăm capacitatea pulmonară totală, volumul rezidual pulmonar, capacitatea reziduală funcțională pulmonară, rezistența și conductanța la nivelul căilor respiratorii.

Transferul gazos este un barometru al schimbului de gaze și a ceea ce se întâmplă în bolile de tip fibroze interstițiale pulmonare și, dacă acest transfer este scăzut, ajută la susținerea diagnosticului. Fibroza se definește prin modificări degenerative la nivelul interstițiului pulmonar, care apar în foarte multe afecțiuni cu etiologie cunoscută și necunoscută. Pletismograful ne ajută să vedem nivelul de scădere al factorului de transfer și să stadializăm fibrozele pulmonare din punct de vedere clinico-funcțional pentru a administra acestor pacienți un tratament cât mai complex”, a explicat Șef de lucrări dr. Edith Simona Ianoși, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

Pe viitor, având în vedere dotarea Clinicii cu acest pletismograf, se vor face demersuri pentru accesarea Programului național de tratament pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, susținut de Casa de Asigurări de Sănătate. În acest fel, pacienții diagnosticați în Clinica de Pneumologie din Târgu Mureș vor putea fi introduși în Program pentru a beneficia de tratament de ultimă generație.

Bronhoscopia cu autofluorescență, metodă de elecție

Depistarea precoce a leziunilor premaligne în cancerul bronhopulmonar crește șansele de supraviețuire ale pacientului, un stadiu incipient însemnând un stadiu operabil în care poate beneficia de un tratament eficient cu un prognostic bun al bolii din toate punctele de vedere. Endoscopia bronșică este o metodă de investigație uzitată des în patologia respiratorie, iar bronhoscopia cu autofluorescență ajută la evidențierea leziunilor premaligne.

”Bronhoscopul cu autofluorescență este un bronhoscop care ne ajută foarte mult în diagnosticarea unor leziuni premaligne ”in situ”, care nu sunt vizibile cu ochiul liber în cadrul bronhoscopiei flexibile. Funcționarea acestui bronhoscop cu autofluorescență este pe principiul luminii autofluorescente. La efectuarea bronhoscopiei cu autofluorescență leziunile maligne vor fi colorate într-o culoare mai maronie, iar dacă nu sunt leziuni maligne, vizibile, atunci zona examinată se va colora într-o culoare verde pentru că funcționează pe principiul de absorbție și răspândire a luminii la nivelul zonei examinate. Această bronhoscopie cu autofluorescență nu o uzităm în toate cazurile, ci doar în suspiciunile mari de tumori bronhopulmonare, care nu sunt vizualizate la bronhoscopia flexibilă deși simptomatologia clinică a pacientului pledează pentru suspiciunea diagnostică de cancer”, a adăugat medicul pneumolog.

Un videobronhoscop cu autofluorescență a intrat de curând în dotarea Clinicii de Pneumologie, pacienții cei mai eligibili pentru această investigație fiind cei cu factori de risc precum fumatul, expunerea profesională la anumite substanțe, poluarea atmosferică, consumul de alcool, de droguri, de alte substanțe toxice, la care nu se găsește etiologia de care pacientul se plânge.

Incidența cancerului bronhopulmonar este în creștere și afectează pacienți la vârste tot mai tinere.

Echipamente moderne și utile

Al treilea aparat intrat în dotarea Clinicii de Pneumologie este un poligraf folosit la diagnosticarea tulburărilor respiratorii în timpul somnului. Poligrafia constă în efectuarea unei investigații care se desfășoară în timpul somnului. Aparatul este fixat pacientului înainte de culcare, după care se înregistrează modificările ce au loc în timpul somnului. Este o investigație ce a fost introdusă ca examinare obligatorie pentru șoferii profesioniști. Cu ajutorul poligrafului se poate determina dacă există o tulburare respiratorie obstructivă sau centrală, modificările de saturație ale oxigenului în timpul somnului, modificările frecvenței cardiace, sforăitul pacientului, mișcările toracice și abdominale.

”În funcție de această înregistrare care se efectuează la pacienți în cursul nopții, numită poligrafie, și care se descarcă ulterior în cadrul unui soft special destinat interpretării acestei examinări, pe calculator, noi diagnosticăm în urma evaluării raportului poligrafiei dacă pacientul suferă de o tulburare respiratorie în timpul somnului. Cele mai frecvente sunt apneile obstructive în timpul somnului dar se pot diagnostica și alte tipuri de tulburări respiratorii – apnei centrale, apnei de tip mixt, sindrom de hipoventilație-obezitate etc. Diagnosticând această tulburare noi putem să prevenim complicațiile care pot să apară și care sunt complicații multiple: cardiovasculare, metabolice, neurologice etc.”, a explicat Șef de lucrări dr. Edith Simona Ianoși.

Nu în ultimul rând, al patrulea aparat intrat în dotarea Clinicii este un analizor de gaze în sânge folosit în cazul pacienților cu afecțiuni respiratorii ce se adresează în caz de urgență. Rezultatele analizei sunt date pe loc și ajută medicul în diagnosticarea situației clinico-funcționale și hemodinamice a pacientului și în monitorizarea tratamentului administrat.

Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB 92 – ianuarie/februarie 2020)

Related posts

PACK EXPO şi EXPO SHOP: Două expoziţii B2B şi un regal de evenimente între 16 şi 19 mai la ROMEXPO

Ionel Albu

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Nora Dumitrescu

Palatul Cultural din Câmpia Turzii va fi reabilitat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Castelul Karolyi din Carei – magia turismului sătmărean

Gruita Ienasoiu

Secțiune dedicată Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 pe site-ul www.sibiu.ro

redactia

Transgaz, profit net de peste 602 milioane de lei, la 31 decembrie 2017

Stefana Muresan

România cumpără 20 de noi trenuri electrice, investiție de 120 milioane euro din fonduri europene

redactia

Reuniunea Ambasadorilor IMM: Propuneri pentru adaptarea la economia digitală

Ligia Voro

A doua ediție a Târgului naţional dedicat micilor producători și artizani

Ligia Voro

Omul de afaceri elvețian care a dezvoltat proiectul Coresi din Braşov, investiţie de 5 mil. euro într-un centru de radioterapie în Constanţa, primul dintr-un lanţ de zece programate

Stefana Muresan

Bunele practici de management, dezbătute la o degustare de vin

Nora Dumitrescu

Onix Park livreaza primele 600 de locuinte in 2019 in urma unei investitii de 32 mil. euro

redactia

Iustina Pavel a câștigat a unsprezecea ediție a Cupei Academiei de Golf „Demis Papillon”  

Ligia Voro

Ministrul Finanțelor: Firmele și instituțiile publice vor comunica de la distanță cu Trezoreria Statului

Ion Surdu

CTP:  12 mil. de euro investitie pentru extinderea DSV

Ionut Oprea

Dotări de 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Alexandru Toth

Nouă oferte pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița; valoarea estimată a proiectului, 765,84 milioane de lei

Stefana Muresan

Proiect european de 11 mil. lei pentru reabilitarea străzilor din Băile Tuşnad, Harghita

redactia

Transilvania Construcţii vrea să plătească dividende de 1,5 mil.lei pentru T3

redactia

Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia trimite peste 90% din producţie la export

redactia

Timiș: Dumbrăviţa, comuna cu incubator de afaceri cu 20 de firme, transport în comun şi sală polivalentă

Stefana Muresan

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

10 oferte pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești

Ligia Voro

Leave a Comment