Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

Echipamente de top în dotarea Clinicii de Pneumologie a Spitalului Județean Mureș

Cancerul bronhopulmonar, fibroza pulmonară sunt afecțiuni greu de diagnosticat, iar diagnosticarea timpurie sporește șansele de supraviețuire ale pacienților. În Clinica de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș expertiza medicilor dublată de existența unor echipamente performante, noi, aduce mai aproape de pacient posibilitățile unui diagnostic corect și în cazul acestor afecțiuni.

Diagnosticul de precizie al afecțiunilor pulmonare pentru instituirea unui tratament corect ține nu numai de expertiza medicilor, ci și de performanța echipamentelor medicale folosite pentru eliminarea suspiciunii anumitor simptome atunci când etiologia lor nu poate fi identificată. Prin finanțare alocată de Consiliul Județean Mureș, Clinica de Pneumologie a beneficiat în acest an de dotare cu echipamente medicale performante, care va aduce beneficii pe termen lung, pentru pacient dar și pentru personalul medical pentru eliminarea îndoielilor privind diagnosticarea cât mai corectă a unei afecțiuni ce ridică multe suspiciuni.

Pletismograful, ajutor în diagnosticarea fibrozei pulmonare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică rară, ce afectează plămânii. Este subdiagnosticată și confundată deseori cu alte afecțiuni. În aceste cazuri tratamentul primit nu este corect și netratată duce la deces în câțiva ani. Chiar dacă este diagnosticată la timp, fibroza nu se vindecă, duce în timp la modificări clinico-funcționale și biologice foarte complexe. Ea evoluează lent, iar tratamentul medicamentos corect doar încetinește progresia bolii, sporind șansele de supraviețuire. Fibroza pulmonară idiopatică începe cu tuse seacă și lipsă de aer, la început la eforturi mari, apoi se agravează și în timp apare lipsa de aer și la eforturi mici. Afectează în special persoanele în vârstă, fumătorii sau foștii fumători.

În diagnosticarea acestei afecțiuni de un mare ajutor este pletismograful, care a intrat de curând în dotarea Clinicii de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, fiind puține la nivel de țară. Pletismograful este un aparat complex, care determină starea respiratorie a pacientului și permite vizualizarea unei priviri de ansamblu a stării funcționale a acestuia. Cu o singură respirație a pacientului se poate determina întreaga sa capacitate respiratorie, inclusiv capacitățile pulmonare în repaos. Se poate determina capacitatea pulmonară reziduală, volumul rezidual, capacitatea pulmonară totală, rezistența la nivelul căilor aeriene, conductanța.

”Pletismograful ne ajută la determinarea transferului gazos de la nivelul membranei alveolo-capilare, adică transferul monoxidului de carbon la nivelul acestei membrane și ne dă o informație foarte importantă: cum se face schimbul gazos la nivelul celulei pulmonare. Practic, ne dă informații asupra modului de oxigenare al organismului. De asemenea, ne ajută să determinăm capacitatea pulmonară totală, volumul rezidual pulmonar, capacitatea reziduală funcțională pulmonară, rezistența și conductanța la nivelul căilor respiratorii.

Transferul gazos este un barometru al schimbului de gaze și a ceea ce se întâmplă în bolile de tip fibroze interstițiale pulmonare și, dacă acest transfer este scăzut, ajută la susținerea diagnosticului. Fibroza se definește prin modificări degenerative la nivelul interstițiului pulmonar, care apar în foarte multe afecțiuni cu etiologie cunoscută și necunoscută. Pletismograful ne ajută să vedem nivelul de scădere al factorului de transfer și să stadializăm fibrozele pulmonare din punct de vedere clinico-funcțional pentru a administra acestor pacienți un tratament cât mai complex”, a explicat Șef de lucrări dr. Edith Simona Ianoși, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

Pe viitor, având în vedere dotarea Clinicii cu acest pletismograf, se vor face demersuri pentru accesarea Programului național de tratament pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, susținut de Casa de Asigurări de Sănătate. În acest fel, pacienții diagnosticați în Clinica de Pneumologie din Târgu Mureș vor putea fi introduși în Program pentru a beneficia de tratament de ultimă generație.

Bronhoscopia cu autofluorescență, metodă de elecție

Depistarea precoce a leziunilor premaligne în cancerul bronhopulmonar crește șansele de supraviețuire ale pacientului, un stadiu incipient însemnând un stadiu operabil în care poate beneficia de un tratament eficient cu un prognostic bun al bolii din toate punctele de vedere. Endoscopia bronșică este o metodă de investigație uzitată des în patologia respiratorie, iar bronhoscopia cu autofluorescență ajută la evidențierea leziunilor premaligne.

”Bronhoscopul cu autofluorescență este un bronhoscop care ne ajută foarte mult în diagnosticarea unor leziuni premaligne ”in situ”, care nu sunt vizibile cu ochiul liber în cadrul bronhoscopiei flexibile. Funcționarea acestui bronhoscop cu autofluorescență este pe principiul luminii autofluorescente. La efectuarea bronhoscopiei cu autofluorescență leziunile maligne vor fi colorate într-o culoare mai maronie, iar dacă nu sunt leziuni maligne, vizibile, atunci zona examinată se va colora într-o culoare verde pentru că funcționează pe principiul de absorbție și răspândire a luminii la nivelul zonei examinate. Această bronhoscopie cu autofluorescență nu o uzităm în toate cazurile, ci doar în suspiciunile mari de tumori bronhopulmonare, care nu sunt vizualizate la bronhoscopia flexibilă deși simptomatologia clinică a pacientului pledează pentru suspiciunea diagnostică de cancer”, a adăugat medicul pneumolog.

Un videobronhoscop cu autofluorescență a intrat de curând în dotarea Clinicii de Pneumologie, pacienții cei mai eligibili pentru această investigație fiind cei cu factori de risc precum fumatul, expunerea profesională la anumite substanțe, poluarea atmosferică, consumul de alcool, de droguri, de alte substanțe toxice, la care nu se găsește etiologia de care pacientul se plânge.

Incidența cancerului bronhopulmonar este în creștere și afectează pacienți la vârste tot mai tinere.

Echipamente moderne și utile

Al treilea aparat intrat în dotarea Clinicii de Pneumologie este un poligraf folosit la diagnosticarea tulburărilor respiratorii în timpul somnului. Poligrafia constă în efectuarea unei investigații care se desfășoară în timpul somnului. Aparatul este fixat pacientului înainte de culcare, după care se înregistrează modificările ce au loc în timpul somnului. Este o investigație ce a fost introdusă ca examinare obligatorie pentru șoferii profesioniști. Cu ajutorul poligrafului se poate determina dacă există o tulburare respiratorie obstructivă sau centrală, modificările de saturație ale oxigenului în timpul somnului, modificările frecvenței cardiace, sforăitul pacientului, mișcările toracice și abdominale.

”În funcție de această înregistrare care se efectuează la pacienți în cursul nopții, numită poligrafie, și care se descarcă ulterior în cadrul unui soft special destinat interpretării acestei examinări, pe calculator, noi diagnosticăm în urma evaluării raportului poligrafiei dacă pacientul suferă de o tulburare respiratorie în timpul somnului. Cele mai frecvente sunt apneile obstructive în timpul somnului dar se pot diagnostica și alte tipuri de tulburări respiratorii – apnei centrale, apnei de tip mixt, sindrom de hipoventilație-obezitate etc. Diagnosticând această tulburare noi putem să prevenim complicațiile care pot să apară și care sunt complicații multiple: cardiovasculare, metabolice, neurologice etc.”, a explicat Șef de lucrări dr. Edith Simona Ianoși.

Nu în ultimul rând, al patrulea aparat intrat în dotarea Clinicii este un analizor de gaze în sânge folosit în cazul pacienților cu afecțiuni respiratorii ce se adresează în caz de urgență. Rezultatele analizei sunt date pe loc și ajută medicul în diagnosticarea situației clinico-funcționale și hemodinamice a pacientului și în monitorizarea tratamentului administrat.

Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB 92 – ianuarie/februarie 2020)

Related posts

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

FOTO: Premierul Orban, în vizită la unitatea de producție Star Assembly

Transilvania Business

Loteria Română a acordat, în primele zece luni, premii în valoare de peste 185 de milioane de euro

Papuc Irina

Georgică Cornu, reales Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș

Stefana Muresan

Cartierele Zalăului vor fi regenerate cu 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Ioan Lupu, plant manager VCST Alba: Anul 2021 va fi plin de provocări pentru piața automotive, dar trendul ultimelor luni este unul pozitiv

Ion Surdu

Consiliul Județean Sibiu a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Stefana Muresan

Producătorii de mobilier au birou de cercetare în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Lanțul de cafenele Meron, stopat în expansiunea către Viena și Lisabona

Nora Dumitrescu

Industria software din România, în creștere cu 12,5% în 2020

Ion Surdu

Fashiontv Summer Festival debutează în data de 23 iunie la Mamaia

Stefana Muresan

CTP a achiziționat Phoenix Logistics Center

Ionut Oprea

Companiile cu profit de 70.000 euro pot solicita 200.000 euro fonduri europene prin Măsura 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investiții”. Care sunt condițiile

Papuc Irina

Tranzacție pe piața reciclării: Fondul de Investiții Abris a cumpărat afacerea din România a holdingului maghiar Eltex

Ion Surdu

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Licitație de peste 72 milioane euro pentru întreținerea drumurilor din Ardeal

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe au crescut cu 9,74% în primele 10 luni

redactia

Roboții colaborativi, demonstraţii practice la Oradea

Traian Dan

Contribuabilii pot solicita de la ANAF prin SPV fișa de plătitor simplificată

Traian Dan

Tinerii marketeri ai Clujului s-au reorganizat în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Comisia Europeană: se așteaptă o încetinire a economiei românești pentru anii 2020 și 2021

Papuc Irina

Agro Transilvania își va continua activitatea la Dezmir

Nora Dumitrescu

În parteneriat cu UiPath, Druid se extinde în Europa, Middle East, Australasia şi SUA

Traian Dan

Inserția pe piața muncii – vectorul învățământului terțiar

redactia

Leave a Comment