Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sucuri din mere de Bihor 100% ecologice

Un fermier din Cheresig produce sucuri din mere crescute într-o livadă ecologică. Fermierul dispune și de o baltă de pescuit, lângă livadă, pescarii având inclus în tarif și un suc de mere la ambalaj Bag-in-Box de 3 litri.

Ce poate fi mai bun în această perioadă a anului decât un suc din mere 100% ecologic, cu sau fără gheață? Sau din variantele combinate: mere și vișine sau mere și cătină. Sucurile MeritaBio sunt produse 100% bio ecologic de către Constantin Demian, un fermier bihorean, în cadrul fermei Agromec Cheresig.

Procesul de selectare, fabricare, îmbuteliere și ambalare respectă cu strictețe standardele în domeniu. Livada din Cheresig se întinde pe 20 de hectare, fiind cea mai mare livadă bio din Bihor.

Natural 100%

Sucul de mere este un produs natural, extras în întregime din mere crescute în livada proprie înregistrată în agricultura ecologică.

„Avem 20 de hectare de livadă cu meri crescuți în sistem ecologic. Soiuri speciale pentru suc, mai zemoase și mai acidulate: Remo, Rebela, Freedom, Reglindis, Rewena, ori Pinova, Florina și Relinda. Am început această afacere în anul 2012”, povestește fermierul.

Merele, sucul de mere, sucul de mere și cătină, sucul de mere și vișine, și oțetul de mere sunt produsele – etalon ale mărcii MeritaBio. Acestea se remarcă prin calitățile lor – gust, aromă și compoziție. Sucul și oțetul fiind produse din fructele livezii, au toate calitățile acestora, ieșind în evidență prin aroma deosebită, gustul dulce-acrișor și culoarea naturală specifică unor fructe crescute într-un mediu ecologic.

Livada produce anual 500 – 600 de tone de mere. Producția de suc depinde de comenzi, putând ajunge la 30.000 de cutii de 3 litri/an, fermierul spunând că, dacă ar avea comenzi, ar putea produce o cantitate mai mare.

În perioada de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. Pe partea de procesare, firma operează o linie de suc de fructe și o linie pentru producerea oțetului de mere ecologic.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză.

Recoltare și procesare

Merele se recoltează de la începutul lunii august și până la sfârșitul lunii octombrie. Sunt folosite îndeosebi în procesul de fabricare a sucului și oțetului MeritaBio, dar și pentru comercializare, industrie și consum.

Merele sunt renumite pentru gustul dulce-acrișor, consistența suculentă, cât și pentru aroma și culoarea deosebită.

„La sucul pe care îl producem nu se folosește niciun fel de adaos. Sucul se obține prin măcinarea și stoarcerea fructelor. Se pasteurizează timp de 15 minute la 85 de grade Celsius. După pasteurizare se ambalează în sistemul Bag-in-Box, un sistem cu robinet ce nu lasă să intre aerul. Acest sistem de ambalare ajută la păstrarea sucului timp de un an de la producere și la o lună de la desfacere”, precizează Constantin Demian.

Oțetul de mere este produs din suc de mere dublu fermentat. Prima fermentație este alcoolică, adică se transformă sucul de mere în vin de mere, a doua fermentație este acetică – se transformă vinul de mere în oțet de mere. „Nefolosind nici un fel de adaos sau ameliorator, în oțet vom găsi toate proprietățile sucului de măr și, implicit, a merelor, oferindu-i o calitate deosebită”, explică fermierul.

Recomandări

Sucurile MeritaBio, pe lângă faptul că au un gust unic, delicios, sunt bogate în vitamine (A, C, E, K, B1, B2, B6 si B9), blochează asimilarea grăsimilor, reduc nivelul colesterolului din sânge, protejează sănătatea gingiilor și a venelor, reglează nivelul insulinei din sânge, fortifică sistemul nervos și, nu în ultimul rând, sunt recomandate pentru diete și cure de slăbire.

Sucul de mere este considerat un prim pas pentru obținerea unei danturi de invidiat. De asemenea, previne apariția bolii Alzheimer, oferă protecție împotriva maladiei Parkinson, scade riscul de diabet şi asigură doza zilnică de vitamine necesară organismului pentru o bună funcționare a acestuia.

Desfacerea este problema

Desfacerea, aceasta este marea problemă a lui Constantin Demian, și, în general, a fermierilor mici. Bihoreanul este de părere că sucurile bio eco pe care le produce nu sunt apreciate la adevărata lor valoare. În urmă cu câțiva ani aproviziona periodic lanțul de magazine Kaufland, dar, schimbându-se conducerea, sucurile din fructe nu au mai fost acceptate la raionul de legume-fructe, iar la sectorul de băuturi nu a reușit să-și facă intrarea. În schimb, spune că a văzut pe rafturile marilor magazine sucuri similare cu MeritaBio, la flacon de 1 litru, din Franța, care se vând cu 5-6 lei, comparativ cu 12 lei/3 litri de MeritaBio.

În prezent își comercializează sucurile prin magazinele Real și prin magazinele de produse bio eco și de produse tradiționale. Mai participă la diferite târguri de profil și mai are comenzi de la diferite evenimente. Sucurile MeritaBio au ajuns și în Spania, Germania, Franța, Italia și Ungaria.

La ferma din Cheresig totul se produce astfel încât să fie potrivit metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului.

Baltă de pescuit lângă livadă

Ferma din Cheresig este renumită nu doar pentru sucurile MeritaBio, cât și pentru balta de pescuit de lângă livada de meri, care poartă același nume. Populată cu o mare varietate de pești, Balta MeritaBio este alegerea ideală atât pentru o partidă reușită de pescuit, cât și pentru relaxare. Mai nou, cei care vin la pescuit, au inclus în tariful de pescuit și un suc MeritaBio la 3 litri.

Balta de la Cheresig oferă toate condițiile pentru o recreere liniștită și plină de capturi. Crap, crap koi, caras, lin, oblete, plătică, roșioară, știucă, biban, amur, novac, șalău, somn sunt doar câteva dintre speciile care pot fi capturate pe Balta MeritaBio. „Balta de pescuit sportiv MeritaBio, din localitatea Cheresig a fost concepută și amenajată cât mai natural ca o oază de verdeață și liniște în jurul luciului de apă lin curgătoare în anul 2012, pe locul bălții din localitate, care era părăsită și colmatată. În urma săpăturilor și amenajărilor făcute a rezultat balta actuală cu o adâncime de 2,5 m, care se întinde pe circa 5 hectare. Drumurile din jurul bălții sunt mărginite de arbuști și arbori, malurile sunt înierbate și toate acestea sunt înconjurate de cultură ecologică de lucernă și de o perdea de tei. Dezvoltându-se vegetația s-a dezvoltat și fauna și se pot întâlni animale și păsări de apă. Apa din baltă este curgătoare. Alimentarea este din Canalul Colector iar vărsarea se face în Crișul Repede”, precizează Constantin Demian.

Compartimentare

Balta MeritBio este compusă din trei zone: prima zonă este zona canalelor (2 ha) și este formată dintr-un canal drept și îngust (5 m) și un canal mai lat (40 m) cu trei insule și mai multe curburi unde speciile de pești dominante sunt știuca, carasul, bibanul și roșioara. A doua zonă este balta principală (3 ha) cu două insule și o porțiune cu stuf. Aici sunt amenajate 13 locuri de pescuit cu loc de acces la apă și masă cu acoperiș, iar speciile de pești dominante sunt crapul, carasul, amurul, novacul, șalăul, crapul koi, plătica și știuca.

Cea de-a treia zonă este o baltă mică (0,2 ha) care este populată cu amur, roșioară și caras. „Prima populare cu pești s-a făcut în anul 2013 când s-au introdus crapi de două veri, crapi reproducători, amuri, novac, lin și șalău. În anii următori balta s-a mai populat cu crap de două și trei veri, iar în anul 2018 s-a populat cu 1.000 kg de crap, 1.000 kg de caras în balta mică”, spune administratorul bălții. Tariful perceput pentru fiecare pescar este de 50 de lei.

(Articol publicat în ediția print TB 88 – iulie/august 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Educația pacienților și a personalului medical privind fibroza idiopatică, necesară

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share