Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Sovata – o identitate turistică de peste 140 de ani

În perioada interbelică, Sovata era o stațiune renumită nu numai în România, ci și peste hotare, iar administrațiile publice locale după 1990 au dezvoltat numeroase proiecte pentru ca localitatea să își redobândească strălucirea și locul de altădată. Iar în foarte mare parte au reușit.

Situată la circa 54 de kilometri de municipiul Târgu Mureş, staţiunea Sovata şi-a câştigat, de-a lungul anilor, reputaţia de centru balnear cu renume european, datorită în principal Lacului Ursu. Format prin prăbuşirea terenului, la data de 27 mai 1875, ora 11.00, Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume (40.235 de metri pătraţi), unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului de seră produs de stratul subţire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă a lacului este de 17,5 metri, iar apa acestuia este indicată în tratarea unor afecţiuni ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice şi neurologice.

Sovata este atestată ca Staţiune Turistică de Interes  Naţional, iar oraşul  figurează ca unitate administrativ – teritorială cu resurse naturale antropice mari şi foarte mari. Prin H.G. nr. 2151/2004, Lacul Ursu şi arboretele  de pe sărături – în suprafaţa de 79 ha – au fost incluse în categoria  rezervaţii şi monumente ale naturii.

Administrația locală a orașului Sovata a știut să exploateze acest avantaj natural, iar turismul a devenit specificul principal al stațiunii și a atras și investitori locali, astfel că nu există șomaj la Sovata, de fapt este chiar greu de găsit forță de muncă.

Însă a contat, de asemenea, și proiectele ambițioase dezvoltate, astfel încât infrastructura de turism să fie susținută și de investiții serioase în infrastructura de drumuri și reabilitarea și modernizarea unor obiective turistice, mare parte realizate cu sprijinul fondurilor europene de preaderare și post-aderare.

Investiţii ambiţioase

Începând din anul 2006, municipalitatea a realizat reabilitarea drumurilor urbane din staţiune şi a aleilor din jurul lacurilor sărate, reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare, modernizarea uzinelor de apă şi a staţiei de epurare.

Dacă ar fi să amintim două proiecte din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, acestea ar fi “Modernizarea drumului forestier Sebeș”, un proiect finanțat prin SAPARD cu 4,264 de milioane de lei, care a presupus reabilitarea şi modernizarea drumului forestier Sebeş în lungime totală de 7 km în perioada 2007-2009, respectiv proiectul Phare în valoare de 26,04 milioane de lei, în urma căruia au fost reabilitate drumurile urbane ale staţiunii balneoclimaterice Sovata, și anume reabilitarea a 14 străzi şi 3 poduri pe o lungime totală de 14,34 km. Proiectul a fost implementat între 2008-2010.

Aceste proiecte majore au schimbat complet aspectul stațiunii, iar modernizarea orașului Sovata a continuat și cu alte proiecte. Unul dintre acestea este Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, dezvoltat printr-un proiect atras prin POR 2007-2013, Axa prioritară – 5.3, care a presupus construirea si dotarea centrului. Proiectul a fost finalizat în 2015 și a costat 506.212 lei.

Reabilitarea și extinderea infrastructurii de vizitare a rezervației naturale „Lacul Ursu și arboretele de pe sărături”, Amenajarea lacului Tineretului pentru activități de agrement, construirea Turnului de observare din zona lacurilor etc. a fost un alt proiect important derulat în primul ciclu bugetar după aderarea României la Uniunea Europeană.

Reabilitarea si extinderea infrastructurii de vizitare a rezervaţiei naturale „Lacul Ursu si arboretele de pe sărături” a fost realizată printr-un proiect finanțat prin POR 2007-2013 – 5.2, în cuantum de 5.060.796,56 lei și care a fost implementat în perioada 2011-2015.

Aproximativ în aceeași perioadă a fost continuată dezvoltarea infrastructurii rutiere din stațiune. Printr-un proiect cu finanțare europeană prin PNDR 2007- 2013 – 125b, au fost modernizați 18,770 km drumuri forestiere. Valoarea proiectului s-a cifrat la 5 milioane de lei și a fost realizat în perioada 2012-2016.

Proiectele continuă

Pe actuala perioadă de finanțare, orașul Sovata va implementa două proiecte a căror valoare trece de 15 milioane de lei și care vor da un plus de atractivitate stațiunii.

În 5 noiembrie 2018, primarul Oraşului Sovata Fülöp László Zsolt a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul cinema Doina”, a cărui valoare totală este de circa 6,4 milioane de lei. Proiectul prevede modernizarea unui spațiu public de aproape un hectar și crearea unei zone publice de recreere în orașul care a devenit sinonim cu relaxarea și procedurile balneare în județul Mureș. În noua zonă de agrement de la cinematograful Doina, Primăria oraşului Sovata doreşte să realizeze o oază verde, naturală, cu intervenții minime asupra spațiului public, dar cu un efect mare pentru locuitori şi turişti.

Astfel, până la finalul lunii septembrie 2021 vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei publice de agrement și recreere într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și cu dizabilități, prin următoarele construcții și amenajări de alei pietonale, mobilier specific pentru parc, zone verzi complet reamenajate, corpuri noi de iluminat și supraveghere și racorduri la toate utilitățile necesare. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7.

Prin reamenajarea acestui spațiu, zona va fi valorificată și transformată într-un areal de agrement multifuncțional în aer liber, unde, în cadrul întâlnirii avute cu potențialii beneficiari ai proiectului, s-a exprimat dorința de a fi realizate șase investiții în zonă, care vor genera în mod direct un număr de 34 noi locuri de muncă. Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință, inclusiv datorită acestui proiect.

Contractul de finanţare pentru cel de-al doilea proiect a fost semnat în acest an. Proiectul finanţat prin programul REGIO 2014-2020 presupune reabilitarea unei rețele stradale de peste 5,4 km, prin proiectul ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”. Valoarea totală a proiectului este de aproape 9,27 milioane de lei, din care valoarea eligibilă se cifrează la 9,194 milioane de lei. Finanțarea FEDR se ridică la 7,815 milioane de lei, contribuția de la bugetul de stat este de 1,195 milioane de lei, iar diferența este reprezentată de contribuția Primăriei Oraşului Sovata. Prin acest proiect vor fi amenajate – în termen de doi ani și jumătate – 16 străzi din oraș.

În afară de aceste proiecte, primăria locală îşi doreşte înființarea unui Aquapark. „Noi am depus solicitare la Ministerul Turismului. Aquapark-ul ar presupune bazine atât în aer liber, cât și în interior. Principala motivație ar fi să preluăm astfel o parte din solicitarea Lacului Ursu fiindcă numărul de persoane care îl folosesc este limitat pentru a proteja astfel calitatea apei“, a explicat primarul orașului Sovata.

Investițiile administrației locale, începute de fostul primar Péter Ferenc, actualmente președinte la Consiliului Județean Mureș și continuate, din 2016, de actualul primar Fülöp László Zsolt, la care s-au alăturat investiții private în turism, au ridicat mult standardele de cazare, masă și agrement. Astfel, acum, Sovata este una dintre cele mai atractive stațiuni din România.

“Sovata este o stațiune turistică unică în lume, prin lacul sărat, helioterm, înconjurat de o vegetație abundentă. Datorită acestor aspecte, dar și frumuseții zonei, investițiilor majore, Sovata este un brand al județului Mureș, dar și un brand național. Cu posibilitățile curative ale apei și nămolului sapropelic, putem să ne considerăm un exponent de marcă al turismului românesc.
La ceea ce este astăzi Sovata au avut un aport major toți cei care au lucrat și lucrează în administrația locală. În special în ultimii 15 ani, cu banii atrași din fonduri structurale, la care se adaugă aportul local, am reușit să transformăm orașul-stațiune într-o atracție turistică de calibru. Este un mare câștig atât pentru oraș, cât și pentru turismul zonal și național.
Nu ne vom opri aici cu investițiile. Vom dezvolta și mai mult orașul și activitatea turistică, mai ales prin deschiderea unor noi perspective în zona agrementului.” – Fülöp László Zsolt, primarul Orașului Sovata

Ligia VORO & Marcel SANDOR

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Agricultură după reţetă nemţească la Husasău de Tinca

Articolul următor

Târgu Mureș: Primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share