Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

Târgu Mureș: Primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Cu o abordare multidisciplinară a accidentului vascular cerebral (AVC) și utilizarea unui Soft Rapid pentru detectarea zonelor din creier afectate de AVC, pus la dispoziție de către unul dintre liderii mondiali  în tehnologie medicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a devenit primul Centru de Excelență în Stroke din România, deservind pacienți din opt județe.

Prezentarea în timp util la serviciile de specialitate, de la debutul primelor simptome ale AVC-ului, crește șansa de supraviețuire și recuperare a pacienților. În funcție de gravitate este indicată manevra terapeutică necesară. Tromboliza este manopera medicală prin care se injectează o substanță capabilă să dizolve cheagul ce blochează un anumit vas de sânge, însă în cazul unei ocluzii de vas mare de sânge eficiența sa este mai scăzută, indicația în acest sens fiind de trombectomie mecanică, manevră medicală utilizată în puține centre din țară, printre care și SCJU Târgu Mureș. Pocedura presupune ca prin abord femural să se navigheze printr-un sistem coaxial, triaxial până în vasele creierului și printr-un sistem de agățare să fie scos cheagul de sânge ce ocluzează acel vas. Potrivit unor ghiduri de tratament pacienții ce au suferit un AVC sunt eligibili pentru a fi tratați până la șase ore de la debutul simptomelor, după acest interval indicația de tratament scade deoarece leziunile neuronale sunt prea mari.

Diagnostic precis cu Softul Rapid

Cu ajutorul Softului Rapid, pus la dispoziția SCJU Târgu Mureș de către compania Medtronic, în varianta demo, se poate interveni și la pacienții la care perioada de la debutul simptomelor AVC este mai mare de șase ore. Softul Rapid este o platformă standardizată și complet automatizată cu ajutorul căreia se poate stabili în maxim 2 minute diagnosticul și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului.

”Acest soft analizează imaginile preluate dintr-un  centru de urgență unde pacientul beneficiază de un CT, le prelucrează de la câteva secunde până la 2 minute astfel încât nouă ne arată printr-o grafică deosebită, pe culori, cât la sută din creier este afectat total și cât parțial, cât poate fi recuperat prin trombectomie. Dăm șansa pacienților care chiar dacă sunt ieșiți din fereastra terapeutică normală, dacă au o circulație colaterală și creier ce poate fi salvat, zonă din creier ce este doar amorțită, să beneficieze de reperfuzie prin trombectomie. În același timp, există și cazuri în care pacienți cu un timp mai scurt de la debutul simptomelor prezintă leziuni neuronale mari și nu mai putem face nimic”, a explicat Dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu Mureș.

Cu ajutorul Softului se va da o șansă pacienților care altă dată nu erau considerați eligibili pentru trombectomie, deoarece imaginile CT ale creierului erau interpretate de medici în baza unor scoruri, iar calculul lor putea să difere. În schimb, softul calculează fără echivoc, oferind o situație reală a stării creierului.

Program de instruire a personalului de pe ambulanță

Din punctul de vedere al tratării pacienților cu AVC de către personal medical supraspecializat, aparatură performantă de ultimă generație, echipă multidisciplinară ce va prelua pacienții și îi va îngriji post operator, SCJU Târgu Mureș va deveni unic în România.

La baza succesului terapeutic stă prezentarea în timp util a pacientului la un serviciu specializat, recunoașterea simptomelor de către acesta – probleme de vorbire, amorțirea feței, disfuncționalitate motorie sau paralizie a membrului inferior ori superior -, dar și recunoașterea gravității simptomelor de către personalul de pe ambulanță, în acest sens dorindu-se instruirea acestuia.

”Dorim să implementăm niște scoruri stabilite de către cei din Barcelona, Spania. Ei au o scală de evaluare mult mai eficientă prin care să se recunoască pacientul cu ocluzie de vas mare astfel încât acesta să fie transportat direct la un serviciu de specialitate, să nu se mai piardă timpul. Suntem în discuții cu Dr. Raed Arafat pentru a se implementa acest sistem la nivel național în serviciile de ambulanță”, a mai spus Dr. Lucian Mărginean.

La nivelul zonei geografice acoperite de SCJU Târgu Mureș, anual, aproximativ 5.000 de pacienți suferă de AVC, dintre care aproape 2.000 ajung la spital, iar 400 dintre aceștia suferă de ocluzie de vas mare.

Prin creșterea numărului de personal medical supraspecializat se dorește acoperirea serviciului 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

”Este ceea ce facem de mai bine de patru ani în condiții de voluntariat, prin marea bunăvoință  a personalului medical existent, dedicat, care a pus  interesul pacientului înaintea celui personal”, a adăugat Dr Mărginean.

Totodată, se dorește achiziționarea a încă unui angiograf astfel încât, pe lângă activitățile zilnice de radiologie și neuroradiologie intervențională programate, să fie mereu liber un angiograf pentru cazurile de urgență.

Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB nr. 88 – iulie/august 2019)

Related posts

Cei mai buni angajatori în topul undelucram.ro

Ligia Voro

Încep lucrările la Drumul Bistriței. Investiții de peste 23 mil. lei din fonduri europene

Stefana Muresan

The Economist, în suplimentul „Lumea în 2019”: România va avea a doua cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană în 2019, de 3,7%

redactia

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

Tudor Ionescu, noul Head of Advisory & Transaction Services, Office – CBRE

Ionut Oprea

Avans ”foarte bun” pe şantierul celui mai dificil tronson (între nod Chețani – Luduș și nod Iernut) al Autostrăzii Transilvania

Stefana Muresan

Tren de lux pus în circulație de Astra Vagoane Călători Arad, cu bilet la preț de CFR, pe relația Baia Mare – Timișoara. Valer Blidar investește 20 mil. euro

redactia

Igloo Village a înlocuit Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac

Papuc Irina

Aerogara din Cluj a primit acreditarea internațională de sănătate

Nora Dumitrescu

Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Preda” din Sibiu va fi modernizat și extins

Ligia Voro

Partenerii germani Systec cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Stefana Muresan

Autostrada Oradea – Lugoj și Lugoj – Calafat ar putea fi făcută de americani

Traian Dan

OKOSH –  un nou concept de Smart Home se lansează pe piața din România

redactia

Echipa băimăreană Robocorns a dat roboții pe viziere

Nora Dumitrescu

Proiectarea şi execuţia a aproape 70 de km din autostrada Sibiu – Piteşti, scoase la licitaţie

Stefana Muresan

Schimbare la vârful Consulatului general al Germaniei la Timișoara

Stefana Muresan

NEPI Rockcastle a lansat platforma de donații online pentru lupta împotriva Covid-19

Ligia Voro

Produsele de Cluj, din nou în aer liber

Nora Dumitrescu

Cercetătorii clujeni vor să-și facă parc de energie regenerabilă cu fonduri europene

Stefana Muresan

Şeful BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a inflaţiei până la Paşte

Traian Dan

Viziere gratuite pentru medici, produse în România de comunitatea de makeri

Traian Dan

Câmpia Turzii va încuraja transportul public și alternativ cu 10 milioane €

Nora Dumitrescu

SIXENSE: The digital 6th sense in construction

Ionut Oprea

Construcții SA Sibiu și PORR Construct SRL, oferte pentru a treia etapă a construirii Aeroportului Brașov-Ghimbav; contract de peste 28 mil. lei

redactia

Leave a Comment