Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova a propus autorităților de la Chișinău și Bruxelles un program de susținere tehnică focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori, care să poată accesa fonduri europene direct și simplu, printr-o platformă online. Potrivit ONG-ului, de acești bani ar beneficiat 17% din populația țării, 50% dintre primării și 2.000 de tineri care ar dori să-și deschidă propria afacere.
„Dacă cetățenii vor avea Europa în casa lor, întreprinderile mici și localitatea, unde locuiesc cetățenii, vor resimți în mod personal beneficiile directe ale susținerii din partea Uniunii Europene, aceasta va îmbunătăți esențial calitatea vieții oamenilor”, transmite Iurie Calestru, directorul de programe din cadrul IDEP Moldova.
Programul dezvoltat se numește ECIPES (Coeziune Europeană prin programe de susținere pentru cetățeni, primării și tineri). Acesta ar fi un pas important în accesarea directă a fondurilor europene de către cetățeni, fără intervenția politicienilor.
Într-un comunicat de presă, reprezentnații ONG-ului spun că IDEP Moldova s-a adersat în data de 1 iulie către Cancelarul German, Dr. Angela Merkel, care a preluat președinția Consiliului UE, cu scopul de a favoriza aprobarea programului ECIPES, program de care vor beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% primării și 2.000 tineri. Totodată, IDEP Moldova s-a adresat repetat autorităților din UE cu scopul de a informa despre programul ECIPES, solicitând respectuos facilitarea aprobării programului ECIPES, prin reprezentanții pe care fiecare țară a delegat în instituțiile Europene.
Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):
1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje);
2. primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE;
3. cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.
„După această pandemie: cetățenii vor rămâne fără muncă, IMM-urile vor fi afectate, municipalitățile și tinerii se vor confrunta cu provocări foarte mari. Astfel, programul poate contribui la eficientizarea efectului sumelor alocate în cadrul Parteneriatului Estic. Cetățenii vor avea nevoie de programe de sprijin concrete prin utilizarea tehnologiilor online, pentru a deveni beneficiari direcți, rapizi, concreți și cu impactul necesar – sprijin european în locuință, afaceri și localitatea în care locuiesc cetățenii. Această platformă dezvoltată de Comisia Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE”, mai transmite IDEP Moldova.
Programul ECIPES propune mai multe inovații, congruente cu cele 6 priorități ale Comsiiei Europene:
– Digitalizare (platforma online – eu4ecipes.eu, care va reduce birocrația),
– Politică socială (prin reducerea costurilor administrative la maximum 3-5% Monitorizare și Evaluare),
– Acord Verde European (reducerea consumului de energie electrică), comportamentul de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic),
– Diminuarea frustrării cetățenilor (prin sprijin european în casa cetățeanului, afacerea cetățeanului și localitatea în care locuiește cetățeanul),
– Reducerea migrației (sprijin pentru tineri pentru a lansa start-up), cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice;
– Lupta cu corupția (în procesul de utilizare a fondurilor UE).
Potrivit IDEP Moldova, programul ECIPES a fost prezentat în cadrul a 60 de întrevederi cu eurodeputați; a fost organizată o dezbatere în Parlamentul European, cu participarea a peste 60 de invitați; au avut loc întrevederi și consultări cu Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor Europene, Organizațiile societății civile din Moldova și UE, Think-Tank-uri din Moldova și UE, Ambasadele Georgiei și Ucrainei din Bruxelles. De asemenea, 11 eurodeputați au înregistrat întrebări scrise către Comisia Europeană și a fost obținută o scrisoare de susținere pentru programul ECIPES de la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
În data de 10 iunie 2020, o scrisoare semnată de 9 eurodeputați a fost transmisă în atenția Comisiei Europene pentru a cere validarea programului. Iar pe 22 iunie 2020 o scrisoare semnată de 5 deputați din Parlamentul Republicii Moldova a fost transmisă în atenția Comsiei Europene pentru a cere validarea programului etc.
Printre europarlamentarii care s-au pronunțat în favoarea acestui program se numără Traian Băsescu, Lukas Mandl, Siegfried Muresan, Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Vladimir Bilcik, Gheorghe Falca, Maria Grapini, Clotilde Armand și Maximilian Krah. În prezent, IDEP Moldova, împreună cu mai mulți europarlamentari, coordonează o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel, cu prezentarea programului.