Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții de milioane de euro la Spitalul Municipal din Timișoara

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a reușit să atragă în perioada 2012-2019 suma de 25 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pe diferite proiecte, unele finalizate, altele aflate în curs de implementare.

Printr-un proiect de cooperare transfrontalieră pentru tratamentul infertilității feminine, derulat în parteneriat cu Universitatea din Szeged, medici de specialitate obstetrică-ginecologie au beneficiat de instruire în domeniul endoscopiei ca metodă de diagnostic și tratament al infertilității feminine, s-au achiziționat echipamente medicale moderne. Prin alt proiect s-a reabilitat și modernizat ambulatorul de obstetrică-ginecologie unde în prezent se desfășoară programul de screening de cancer de col uterin și s-au achiziționat o serie de echipamente medicale.

Prin proiectul de cooperare transfrontalieră România-Serbia pentru îmbunătățirea diagnosticului antenatal al malformațiilor fetale s-a realizat un centru de excelență în diagnosticul acestei afecțiuni prin modernizarea și echiparea unei clădiri din cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie unde femeile se pot programa telefonic și pot beneficia gratuit de ecografie de morfologie fetală.

Un alt proiect a vizat crearea unui Centru de cercetare medicală transnațională privind impactul terapeutic și de prevenire a cancerului și a bolilor congenitale în perioada perinatală, s-au achiziționat echipamente printre care un RMN, mamograf digital, videocolposcop etc. și s-a reabilitat o clădire ce aparține maternității.

Proiecte în derulare, noi investiții

În faza de implementare se află un proiect derulat printr-un program România-Serbia, care se adresează screeningului cancerului de tiroidă, prin care se vor face ecografii gratuite, iar cazurile depistate vor fi investigate și tratate în spital. Vor fi achiziționate și echipamente medicale, în premieră pentru România, precum sistem de detectare în spectru infraroșu a glandelor paratiroide sau sistem de neuromonitorizare intraoperatorie.

Prin programul transfrontalier România-Ungaria se află în derulare un proiect ce vizează achiziționarea unui angiograf și alte echipamente și derularea activităților de screening cardiovascular, alături de activități de informare. Tot prin acest program există și un proiect ce se adresează cancerului de col uterin și cancerului colorectal, prin care se vor achiziționa aparatură medicală precum un computer tomograf, dar și un turn complet 3D Full HD pentru chirurgie endoscopică laparoscopică, fiind primul de acest gen din țară. 400 de persoane din Timiș vor beneficia de colonoscopii gratuite pentru screeningul cancerului colorectal.

Prin Programul Operațional Capital Uman, un proiect aflat în implementare, ce se adresează neonatologiei și ginecologiei, 400 de medici și asistente medicale au participat la cursuri de formare și vor participa și anul viitor. Proiectul este derulat în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Oradea, Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea și vizează dezvoltarea unui model modern și adaptat provocărilor actuale din sectorul sănătății pentru managementul afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile.

Alte două proiecte cu finanțere europeană vizează reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii ambulatorului ORL și extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie din cadrul spitalului.

Proiecte de viitor

Cu ajutorul Primăriei Timișoara se va construi o nouă maternitate, o clădire cu 5 niveluri, cu parcare subterană, saloane cu un pat cu baie proprie, saloane cu 2 sau trei paturi, șase săli de nașteri. Clădirea va găzdui spălătoria pentru toate secțiile spitalului, bucătăria. Studiul de fezabilitate este finalizat urmând să aibă loc licitația pentru contractarea lucrărilor.

Tot cu ajutorul Primăriei se va extinde clădirea principală a spitalului, unde se află majoritatea secțiilor.

Pe viitor se dorește construirea unei clădiri noi și înființarea unei secții de îngrijiri paliative de 50 de paturi, pentru care s-a obținut deja terenul de la Primăria Timișoara și urmează să fie depus proiectul spre finanțare pe fonduri norvegiene.

„Au fost foarte multe sacrificii, este foarte multă muncă, dar se poate. (…) Este suficient să își dorească cineva foarte mult ca lucrurile să se realizeze”, a declarat Dr. Maria Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara în cadrul prezentării sale la cea de a VI-a ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, care a avut loc în perioada 10-13 octombrie 2019, la Poiana Brașov.

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara este un spital de urgență, clasificat în categoria a II-a pe criterii de competență, în sistem pavilionar, care își desfășoară activitatea în 13 clădiri din Timișoara. Unitatea sanitară are în structura sa 23 de secții clinice, 1.018 paturi și 2.500 de angajați.

Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB nr. 92 – ianuarie/februarie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
AFIR

Fonduri europene pentru Republica Moldova: Un ONG a dezvoltat un program de care ar putea beneficia 17% din populație, 50% din primării și 2.000 de tineri

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share