Timp de două săptămâni, orădenii vor putea să trimită sugestii și propuneri către Primărie cu privire la zonele în care locuiesc în ceea ce privește amenajarea spațiilor verzi.
Proiectul „Oradea – Oraș verde 2030” pornește de la principiul unei distribuţii echilibrate a spațiilor verzi, prin care se asigură accesul facil al tuturor orădenilor la spațiul public urban verde în maximum 5 minute de mers pe jos, respectiv cca 300 m distanță de la locuinţă până la spaţiul public verde.
Astfel, programul de regenerare și revitalizare a spațiului urban început de către municipalitate continuă și pentru perioada 2021-2030. Obiectivele urmărite prin acest program sunt următoarele: o distribuţie echilibrată a spațiilor verzi; extinderea suprafeței de spații verzi la nivel de oraș; creșterea indicatorului de spațiu verde/cap de locuitor; creșterea procentului de populație care se află la mai puţin de 5 minute de mers pe jos de suprafetele verzi la peste 90% în 10 ani.
„În ultimii 10 ani, în Oradea suprafața de spaţiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 ha, ajungând până la sfârșitul anului 2019 la 534 ha, lucru care a fost posibil prin realizarea mai multor investiţii publice, respectiv prin transformarea unor terenuri degradate, a unor suprafețe lăsate în paragină, în spații verzi funcționale, care au fost astfel redate cetățenilor orașului. Anul acesta, suplimentar fată de suprafaţa amenajată în perioada 2010-2019, avem în execuție cinci coridoare verzi, în suprafaţă de 12 ha”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Viceprimarul Florin Birta a prezentat stadiul lucrărilor la cele cinci coridoare verzi.
Toate aceste coridoare se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Coridorul Barcăului va fi gata undeva în luna septembrie, la fel ca și coridorul str. Aurel Covaci – Cartierul Soarelui, Veteranilor la finalul lui iulie, în timp ce lucrările pe Ion Bogdan și Grigorescu vor fi finalizate în octombrie – noiembrie.
„Ieri s-au semnat cele trei contracte de lucrări pentru zonele Grigorescu, Ion Bogdan și Soarelui. Astfel aproximativ 7 milioane de euro din fonduri europene vor fi investite în aceste cinci coridoare, prin a căror amenajare orașul câștigă încă 12 hectare de spații verzi”, a precizat, marți, 14 iulie 2020, viceprimarul Florin Birta.
Din toate informațiile prezentate mai sus, corelate cu densitatea populației pe cartierele de locuit, rezultă că un procent de 73.91% din populația municipiului Oradea are acces la un spațiu verde urbanizat/amenajat la mai puțin de 300 m de casă (5 minute de mers pe jos), procent ce va crește până la sfârșitul anului 2020 la 83,8%, ca urmare a finalizării lucrărilor de amenajare a celor 12 ha de spații verzi.