Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Brașovul, atractiv pentru investiții naționale și internaționale

Cu o suprafață de 5.363 km² și o densitate a populației de 111 locuitori/km², cu patru municipii (Braşov, Făgăraş, Codlea și Săcele), șase orașe, 48 de comune și 149 de sate, Brașovul este județul cu cel mai mare grad de urbanizare la nivelul Regiunii Centru și al doilea la nivel național.

În ultimii 10 ani s-a profilat conceptul de „zonă metropolitană”, ceea ce a dus la o dezvoltare economică fără precedent a județului Brașov, cu mari posibilități de captare a fondurilor europene. De asemenea, prin poziționarea sa la întretăierea rutelor comerciale dintre toate zonele țării, județul Brașov a devenit cel mai puternic centru comercial din regiune, fiind declarat Pol de creștere economică, benefic pentru investiții.

Brașovul se dezvoltă cu fonduri europene

Județul Brașov este campion în Regiunea de Dezvoltare Centru la accesarea fondurilor europene. În privința proiectelor de infrastructură, Consiliul Județean Brașov are în derulare patru proiecte de modernizare și reabilitare a drumurilor județene, în valoare totală de aproximativ 306.650.000 lei și două proiecte de reabilitare a clădirilor și dotării unităților spitalicești din județ în valoare de aproximativ 35.000.000 lei.

Atractiv pentru investitorii externi și naționali

Județul Brașov este atractiv nu doar pentru turiști, ci și pentru investitori. Multinaționalele care au venit în locul marilor fabrici din perioada comunistă au făcut investiții importante. Conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză, județul Brașov are un Produs Intern Brut pe locuitor de 11.164 de euro, aferent anului 2018, fiind una dintre cele mai mari valori din țară.

Investițiile din Brașov s-au concentrat în domenii diverse, ceea ce a permis dezvoltarea concomitentă a mai multor laturi ale economiei: industria construcțiilor de mașini, prelucrării metalelor, industria farmaceutică, industria construcțiilor, transporturilor și serviciilor logistică.

Investitorii străini au găsit în Brașov un potențial enorm de dezvoltare. În afară de poziția geografică și potențialul turistic, firmele din domeniile tehnice sunt atrase de prezența în Brașov a numeroși vorbitori de limba germană și engleză, dar și de forța de muncă calificată, cu pregătire în tehnologie, IT și inginerie. Implementarea învățământului profesional și tehnic dual sunt modele de bună practică la nivel național care le permite oamenilor de afaceri să-și crească propriii specialiști. De asemenea, Universitatea Transilvania Brașov are 18 facultăți și peste 19.000 de studenți, iar Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității oferă servicii de cercetare-dezvoltare-inovare, cursuri de formare profesională și specializare în domenii și tematici ce răspund nevoilor organizațiilor.

Alte avantaje pentru investițiile străine în Brașov sunt:

Incubatorul tehnologic și de afaceri care promovează inițierea și dezvoltarea de afaceri inovative, bazate pe tehnologii avansate, pentru a facilita transferul rezultatelor cercetărilor științifice către mediul de afaceri;

  • Asistența în afaceri pentru inovare și transfer tehnologic;
  • Serviciile de cercetare-dezvoltare;
  • Serviciile de informare tehnologică, audit tehnologic, prognoză tehnologică;
  • Asistența și consultanța pentru realizarea de modele experimentale și prototipuri;
  • Asistența și consultanța pentru exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală.

De asemenea, în Brașov funcționează opt parcuri industriale, iar suprafața de spații industriale moderne din Brașov este una dintre cele mai ridicate din țară, depășind 170.000 de metri pătrați, potrivit datelor Colliers International Romania.

Partenerii Brașovului

Topul principalilor parteneri comerciali ai județului Brașov la import sunt Germania (40,8%), Italia (8,8%), Franţa (8,6%), China (4,6%) și Ungaria (3,9%), iar la export – Germania (38,4%), Italia (7,7%), Franţa (6,3%), Spania (5,5%), Polonia (5,6%).

Brașovul rămâne un adevărat motor de dezvoltare economică în domeniul producției industriale, iar două din sectoarele de producție se află într-o continuă creștere: domeniul automotive și cel al industriei aeronautice.

Într-un top al celor mai puternice branduri active din județul Brașov, realizat în decembrie 2018 de către revista de business Forward Brașov împreună cu Agenția BrandBerry, au fost menționate Schaeffler România, grupul auto suedez Autoliv, Bilka, Dacia Plant, Sergiana, Continental Powertrain România, Premium Aerotec, Allview, Electroprecizia, Stabilus România, IAR Ghimbav, Quin România, Elmas Braşov, Preh România, Kronospan, Miele Tehnica etc.

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – May/June 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ASA Cons a pus grinzile pe noua fabrică de textile din Baia Mare

Articolul următor

Micropigmentarea Scalpului, o soluție nouă la o problemă veche

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share