Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Județul Brașov, destinație de top în România

Județul Brașov este cea mai atractivă destinație turistică din România, înregistrând în anul 2018 peste 1,36 milioane de vizitatori. Legenda Contelui Dracula și priveliștile de poveste sunt doar două din elementele care îi cuceresc pentru totdeauna pe turiști. Dar nu numai acestea: Munții Carpați, asemeni unor fortificații naturale, peisajul natural complex și localitățile sale fermecătoare cu aer medieval rămân adevărate cărți de vizită.

Brașovul e pentru orice anotimp!

Fie că alegeți drumețiile montane, sporturile de iarnă sau luați la pas străduțele medievale pentru a descoperi arhitectura urbană sau vă bucurați de aromele bucătăriei locale, orice mod de a descoperi Brașovul e un mare câștig. Brașovul fascinează prin cetățile medievale și bisericile sale fortificate, prin autenticitatea peisajelor pastorale și potențialul său ecoturistic, prin multiculturalismul său, prin sălbăticia și bogăția naturii. Arhitectura medievală transilvăneană predomină în majoritatea localităților brașovene, de la impozanta Biserică Neagră din cetatea străveche a municipiului Brașov, la bisericile fortificate bine conservate, precum cele din Prejmer și Viscri, adevărate bijuterii ale istoriei, înscrise în patrimoniul universal UNESCO. Singurul munte rezervație naturală din țară situat în inima unui oraș se află tot la Brașov, este vorba despre Muntele Tâmpa. Oricine ajunge în Brașov rămâne fascinat de acest loc.

BeLiveIt!

Județul Brașov este o atracție turistică importantă a României și prin cetățile țărănești, bisericile fortificate și castelele care impresionează. Dincolo de latura spectaculară și de valoarea lor istorică, aceste elemente valoroase pentru patrimoniul cultural spun povestea celor care au locuit acest ținut, aflat la răscrucea drumurilor comerciale dintre Apus și Orient. Acestea sunt dovada unui popor puternic, gata să-și apere cea mai mare valoare – pământul moștenit.

Castelul Bran, situat la 22 km de Predeal şi 35 km de Braşov, este unul din cele mai cunoscute monumente arhitectonice și istorice din România care atrage milioane de vizitatori. În anul 2018 au venit să-l vadă 1 milion de turiști din toată lumea. Castelul Bran este asociat cu celebra legendă a vampirului Dracula.

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Prejmer a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, iar catalogul Michelin, prin acordarea a 3 stele, îi atestă statutul de cel mai bine cotat obiectiv românesc.

Biserica evanghelică fortificată din Viscri, construită în secolul al XIII-lea pe locul unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. În ultimii ani, faima acestui monument și a satului Viscri a depășit granițele țării grație Prințului Charles al Marii Britanii, care și-a cumpărat aici o locuință și vine în vacanță în fiecare an.

Cetatea Râşnov este unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate monumente din județul Brașov. Astăzi, Cetatea poate fi vizitată și prin accesarea liftului cu cremalieră pe plan înclinat inaugurat în anul 2015, unic în România.

Cetatea Feldioarei (Marienburg), Cetatea Rupea, Cetatea Făgărașului, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus, Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche etc. completează lista obiectivelor unice din județul Brașov.

Gastronomia Brașovului

Tradiția gastronomică a județul Brașov se remarcă prin elementele româneşti specifice, dar şi prin influenţe din bucătăria maghiară şi săsească. Brânzeturile se remarcă într-un mod aparte în județul Brașov, reflectând mai ales ocupaţia tradiţională a păstoritului.

Caşul proaspăt, brânza frământată, caşcavalul afumat sau brânza dulce se regăsesc din belşug pe masa ardeleanului, pentru care păstoritul este mai mult decât o ocupaţie sau o tradiţie. Preparatele din carne de porc, dar şi de oaie domină bucătăria specifică pentru Ţara Făgăraşului, cu influenţe şi din gastronomia minorităţilor. Bunăoară, toba de porc afumată este specifică sud-estului Transilvaniei.

Bucătăria sașilor este una dintre moștenirile transmise în Transilvania de la o generație la alta, iar în ultimele decenii, rețetele au fost împrumutate de românii rămași în fostele sate săsești. Mâncărurile sașilor surprind prin ingrediente mai puțin cunoscute în restul țării, precum rabarbura sau chervarul, prin combinații inedite de fructe și carne, preferința pentru gustul dulce-acrișor și deserturile delicioase.

Supa de mere, ciorba de miel cu chervar servită de Paști, găluștele din cartofi (knodel), lebărvurstul fin condimentat, ciorba cu găluște de ficat, sosurile de mere, vișine și agrișe servite cu fripturi, hetschumpetsch-ul, prăjitura Hildenburg, cremșnitul sau gogoșile aburinde, prăjitura răcoritoare cu rabarbură sunt câteva dintre mâncărurile delicioase ale săsoaicelor.

Zile și nopți de festivaluri urbane

Brașovul este, de ani buni, scena unor importante festivaluri. Turiștii vin să vadă Fasching, Împușcatul Cocoșului, Focul lui Sumedru, Nedeia munților, iar matorii de artă contemporană pot participa anual la Amural Festival Vizual, C’art Fest, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Brașov Jazz & Blues Festival, Anima-est, Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Festivalul Vibrate, Rockstadt Extreme Festival, Chamber Jazz și altele. Obosiți de energia urbană, turiștii pot alege Poiana Brașov – cea mai vizitată stațiune de schi din România care se află la doar 14 kilometri de oraș.

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – May/June 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: DAW Bența produce cu grijă față de mediu ­și investe­ște constant în inovație ­și cercetare

Articolul următor

Orădeanul Mihai Jurca, director Visit Oradea, a fost ales președinte al FAPT

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share