Agricultura Timiș

Blocarea programului Laptele şi Cornul din cauza coronavirusului a umplut depozitele unui producător din Timiş cu 600 de tone de produse

Societatea Simultan, din Timiş, specializată în domeniul produselor lactate, se confruntă cu o problemă cauzată de pandemia de coronavirus. Implicată în programul Cornul şi Laptele, compania situată în localitatea Orţişoara, aceasta a ajuns să aibă în stoc peste 600 de tone de lactate pe care nu a putut să le distribuie la şcolile din Timiş, dar şi din alte judeţe, după ce unităţile de învăţământ au rămas închise.

Deşi reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au cerut să se permită ca laptele respectiv să fie redistribuit către unităţile medicale şi sociale din judeţ, în caz contrar lactatele atingând termenul maxim de garanţie. În aceste condiţii, produsele ar trebui distruse, ceea ce ar presupune cheltuieli în plus, pe lângă cele deja efectuate cu depozitarea lor.

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, se întreabă de ce guvernul nu aprobă redistribuirea produselor aferente programului Laptele şi Cornul, rămase nefolosite din cauza pandemiei de coronavirus, către alte destinaţii. Acestea vor atinge termenul de garanţie şi vor fi pur şi simplu aruncate, presupunând şi costuri de distrugere. Societatea Simulztan, implicată în program, deţine la acest moment 600 de tone de lactate, peste trei milioane de produse, aflate în depozite. Acestea vor expira şi, în loc să fie transmise către cămine de bătrâni, case de copii sau spitale ele vor trebui distruse.

Ele sunt deja plătite, de Uniunea Europeană, se pare că instituţia şi-a dat deja acordul pentru redistribuirea produselor, dar actualul Guvern Orban, refuză să dea o soluţie la problemă, în ciuda insistenţelor celor de la CJ Timiş şi de la alte instituţii similare. Situaţia este una generalizată, afectată este nu doar societatea Simultan din Orţişoara, care gestionează programul Laptele şi Cornul în Timiş, dar şi în alte zone.

O altă cantitate importantă de asemenea produse se află deja la şcoli, ele fiind stocate acolo şi producând alte cheltuieli.

„Am expus problemele pe care le avem, în sensul că sunt stocuri foarte mari la nivelul școlilor și la nivelul companiei, care au rămas blocate câînd s-a declarat starea de urgență.  De trei luni de zile, Guvernul României caută soluții. Nu știu ce soluții, din moment ce finanțatorul Comisia Europeană, , și-a dat acordul pentru direcţiona aceste produse achiziționate din bani UE spre alte categorii. Avem soluții concrete, dar producătorul va ajunge în situația în care va arunca aceste produse, le va distruge, vor fi alte costuri suplimentare. Primăriile, unităţile şcolare, au costuri cu aceste produse. Producătorul are un stoc de 3 milioane de produse pentru programul „Laptele în școli”, gestionează acestă activitate în mai multe județe din țară, inclusiv Timiș. Suntem încet, încet, în apropierea perioadei de expirare a termenului de garanție, când aceste produse vor trebui distruse”, a anunţat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

După apariţia informaţiilor în mediul public, ca urmare a semnalului de alarmă tras, Prefectua Timiş a emis un comunicat în care anunţa că o mare parte din produsele existente în şcoli ar fi fost deja redistribuite, primăriile oferind liste cu beneficiarii sociali în acest sens.

Related posts

Programul Naţional Strategic de susţinere a agriculturii, lansat de ministrul Oros, la Timişoara: sprijin pentru fermierii locali şi pentru irigaţii

Robert Bloancă

Ministerul Transporturilor vrea să construiască la Aeroportului Internaţional un nou terminal de plecări externe, în valoare de 184 de milioane de lei

Robert Bloancă

Mai multe companii timişorene, premiate pentru succesul în domeniul eficienței energetice

Robert Bloancă

România trebuie să devină mai serioasă în accesarea fondurilor europene

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

Germanii de la Kathrein vor produce la Timişoara antene 5G pentru operatori din Europa şi America

redactia

Turismul și patrimoniul cultural în regiunea transfrontalieră Banat, în dezbatere la UVT

Stefana Muresan

Fără reduceri sau facilități pentru industria ospitalităţii. Timişoara a stabilit taxele locale pe 2020

Robert Bloancă

Doi comisari europeni şi un ministru, în dialog cu cetățenii la Cluj

redactia

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

Clujul, în strânsă concurență cu Bucureștiul la chirii

Stefana Muresan

Terenuri gratuite oferite de Primăria Lugoj

redactia

Gala PRIA Women in Agriculture 2017

Stefana Muresan

Blocuri reabilitate termic cu finanțare europeană la Timișoara

Stefana Muresan

,,Produs de Cluj” ajunge în Timișoara

Stefana Muresan

Grupul Cramele Recaș a cumpărat acțiuni la o firmă vinicolă înființată de investitori italieni

Stefana Muresan

Corteva Agriscience™ creează un sistem de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea agriculturii cu impact pozitiv asupra climei   

Ligia Voro

Carmangeria Moldovan cu afaceri de 15 mil. de euro va folosi doar carne din România

Stefana Muresan

Producţia de struguri de masă a crescut cu 74% faţă de anul 2017

redactia

Universitarii de la Cluj se implică în agricultura inteligentă

Nora Dumitrescu

AHK avertizează că România poate pierde investiții

Ligia Voro

Iulian Dascălu a mai cumpărat o bucată din Carbochim

Nora Dumitrescu

Amar pentru mierea românească

Traian Dan

Finanțări de aproape 421 de milioane de euro pentru tinerii fermieri

redactia

Leave a Comment