Agricultura Timiș

Blocarea programului Laptele şi Cornul din cauza coronavirusului a umplut depozitele unui producător din Timiş cu 600 de tone de produse

Societatea Simultan, din Timiş, specializată în domeniul produselor lactate, se confruntă cu o problemă cauzată de pandemia de coronavirus. Implicată în programul Cornul şi Laptele, compania situată în localitatea Orţişoara, aceasta a ajuns să aibă în stoc peste 600 de tone de lactate pe care nu a putut să le distribuie la şcolile din Timiş, dar şi din alte judeţe, după ce unităţile de învăţământ au rămas închise.

Deşi reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au cerut să se permită ca laptele respectiv să fie redistribuit către unităţile medicale şi sociale din judeţ, în caz contrar lactatele atingând termenul maxim de garanţie. În aceste condiţii, produsele ar trebui distruse, ceea ce ar presupune cheltuieli în plus, pe lângă cele deja efectuate cu depozitarea lor.

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, se întreabă de ce guvernul nu aprobă redistribuirea produselor aferente programului Laptele şi Cornul, rămase nefolosite din cauza pandemiei de coronavirus, către alte destinaţii. Acestea vor atinge termenul de garanţie şi vor fi pur şi simplu aruncate, presupunând şi costuri de distrugere. Societatea Simulztan, implicată în program, deţine la acest moment 600 de tone de lactate, peste trei milioane de produse, aflate în depozite. Acestea vor expira şi, în loc să fie transmise către cămine de bătrâni, case de copii sau spitale ele vor trebui distruse.

Ele sunt deja plătite, de Uniunea Europeană, se pare că instituţia şi-a dat deja acordul pentru redistribuirea produselor, dar actualul Guvern Orban, refuză să dea o soluţie la problemă, în ciuda insistenţelor celor de la CJ Timiş şi de la alte instituţii similare. Situaţia este una generalizată, afectată este nu doar societatea Simultan din Orţişoara, care gestionează programul Laptele şi Cornul în Timiş, dar şi în alte zone.

O altă cantitate importantă de asemenea produse se află deja la şcoli, ele fiind stocate acolo şi producând alte cheltuieli.

„Am expus problemele pe care le avem, în sensul că sunt stocuri foarte mari la nivelul școlilor și la nivelul companiei, care au rămas blocate câînd s-a declarat starea de urgență.  De trei luni de zile, Guvernul României caută soluții. Nu știu ce soluții, din moment ce finanțatorul Comisia Europeană, , și-a dat acordul pentru direcţiona aceste produse achiziționate din bani UE spre alte categorii. Avem soluții concrete, dar producătorul va ajunge în situația în care va arunca aceste produse, le va distruge, vor fi alte costuri suplimentare. Primăriile, unităţile şcolare, au costuri cu aceste produse. Producătorul are un stoc de 3 milioane de produse pentru programul „Laptele în școli”, gestionează acestă activitate în mai multe județe din țară, inclusiv Timiș. Suntem încet, încet, în apropierea perioadei de expirare a termenului de garanție, când aceste produse vor trebui distruse”, a anunţat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

După apariţia informaţiilor în mediul public, ca urmare a semnalului de alarmă tras, Prefectua Timiş a emis un comunicat în care anunţa că o mare parte din produsele existente în şcoli ar fi fost deja redistribuite, primăriile oferind liste cu beneficiarii sociali în acest sens.

Related posts

Pallas™ și Floramix™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu  

Ligia Voro

Timișoara: 2.000 de angajaţi vor lucra sub sigla Ericsson

Stefana Muresan

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Zilele OncoHelp – eveniment științific adresat specialiștilor în oncologie medicală

Nicolae Pop

Gala PRIA Women in Agriculture: 22 martie 2018

Stefana Muresan

Constructorul a scos peste o sută de oameni şi 80 de utilaje pe şantierul Centurii Sud de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

Weinfest Medias 2019. Turrepitz – paznicul cetății – te cheamă în vechea metropolă de vin a Transilvaniei

Nicolae Pop

Berliner Wine Trophy: Medalie de aur și alte cinci premii pentru vinurile de Cotnari

Stefana Muresan

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri agricole din acest an a fost semnată în Timiş

Robert Bloancă

Aeroportul Internațional Timișoara, trafic în creștere; destinații preferate: București și Londra

Stefana Muresan

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Bursa de la București va promova piața de capital în Transilvania

Nora Dumitrescu

FOTO: Fermele de excepție ale Ardealului, testate de europeni  

Ligia Voro

ROMPAN: Cozonacii şi pasca tradiţională românească au ajuns în SUA și Canada

Stefana Muresan

Ministrul Adrian Oros anunţă: În acest an vom avea destul grâu pentru consumul intern

Robert Bloancă

Clujul domină piața regională a birourilor

Nora Dumitrescu

Facultatea de Chimie a Universității Politehnica Timișoara se extinde cu două noi corpuri de clădire și va fi modernizată cu bani europeni

Stefana Muresan

Dachim din Turda produce uleiuri presate la rece de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Un tânăr din Brașov investește 1,7 milioane de euro într-o fermă de bovine. A doua

Papuc Irina

Restricţiile de tonaj de pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, eliminate

Robert Bloancă

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

Brașov: Fundația 'Prințul de Wales' va lansa un nou program de susținere a micilor fermieri și producători locali

Stefana Muresan

Moment aniversar pentru Asociația OncoHelp, care împlinește 15 ani de existență

Nicolae Pop

Au fost stabilite cele mai de succes afaceri din judeţul Timiş. Se organizează o nouă ediţie a Topului Firmelor

Robert Bloancă

Leave a Comment