Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a inaugurat prima arteră “smart” din țară

Strada Molnar Piuariu, cea dintâi arteră inteligentă din România, a fost realizată cu finanțare europeană și dispune de facilități adaptate la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale.

Aici există 551 mp suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați (cei 16 existenți au fost păstrați) și sistem de irigare cu senzori; culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate (2.662 mp spațiu exclusiv pietonal și 1.253 mp suprafață carosabilă).

Au fost amenajate 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor / trotinetelor electrice, 22 de parcare pentru biciclete, 15 pentru autovehicule; 4 pentru încărcarea automobilelor electrice. Mobilierul urban cuprinde bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele. 

Strada are iluminat public inteligent – eficient energetic, festiv și arhitectural, sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale și de irigare cu senzori; internet Wi-Fi gratuit pentru localnici și turiști; prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

Pe lângă reorganizarea spațială – inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și cel carosabil – și dotările urbane, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare. Spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Proiectul a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având ca obiectiv specific reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea investiției este de 5,9 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată. Municipalitatea are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele, în concordanță cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Piețele Zalăului impun reguli stricte de protecție sanitară

Articolul următor

Blue Air reia zborurile pe ruta București - Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share