Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție de aproape 177 milioane de lei pentru modernizarea CET Oradea

Grupul energetic G1 din CET Oradea va fi înlocuit cu motoare termice pe gaze naturale și două cazane de apă fierbinte.

Valoarea totală a investiției este de 167.781.838, 61 lei (cu TVA), iar investiția va fi eșalonată pe doi ani. Durata de execuție a lucrărilor pe șantier este de 24 de luni. Proiectul a fost aprobat în ultima ședință a Consiliului Local Oradea.

Astfel, se va înlocui grupul energetic G1 din CET Oradea cu motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte. Această unitate de cogenerare de înaltă eficiență este o alternativă fezabilă care poate să asigure producția de energie utilă după scoaterea din funcțiune a Grupului de cogenerare existent, care se află la sfârșitul perioadei de viață.

Acest bloc 1 este singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului. La momentul de față, blocul este depășit fizic și moral, prin urmare se impune înlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic către orădeni. Practic se vor achiziționa patru motoare termice cu funcționare pe gaze naturale, cu capacitate electrică totală de 25 MW și două cazane de apă fierbinte cu capacitatea de 25 MW fiecare. De-a lungul timpului am avut multe pierderi în rețea, dar mare parte din ele au fost înlăturate prin investițiile pe care le-am făcut. Atunci când capacitatea de producție va fi în întregime reabilitată, se vor reduce semnificativ și pierderile în sistem”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Centrala electrică de termoficare (CET) Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare. Prin urmare, echipamentele blocului 1 prezintă o uzură avansată care nu mai asigură siguranță în exploatare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Refugiu turistic la Zece Hotare, printr-un proiect implementat de „Don Orione”

Articolul următor

Primul bazin acoperit din Zalău va fi construit cu 2,5 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share