Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Proiectul Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC), cu o valoare de 53 de milioane de euro, depus spre finanțare europeană, a trecut de etapa de preselecție, primind în urma evaluării 94 de puncte din maximul posibil de 100.

Unic în țară, proiectul urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj de zonă inovativă. Acesta asigură componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

Printre cei care și-au manifestat interesul și susținerea pentru această inițiativă se numără o serie de entități clujene ce activează în domeniul cercetării precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Robert Bosch și Porsche Engineering România.

„Marele merit al proiectului este legat de faptul că va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării.

Va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

CITPC va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului.

Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare și dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune. La nivel regional și național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este acum inexistentă.

Deși în regiune există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri.

Alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare.

Proiectul urmărește trei obiective: infrastructură de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, smart city, tehnologie 5G; infrastructuă care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea de dotări și echipamente, sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare; infrastructură care să găzduiască prezentări, conferințe, seminarii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rețea de cinematografe în aer liber

Articolul următor

Banat Business Park - attractive opportunities

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share