Fonduri Europene Ultimele stiri

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Proiectul Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC), cu o valoare de 53 de milioane de euro, depus spre finanțare europeană, a trecut de etapa de preselecție, primind în urma evaluării 94 de puncte din maximul posibil de 100.

Unic în țară, proiectul urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj de zonă inovativă. Acesta asigură componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

Printre cei care și-au manifestat interesul și susținerea pentru această inițiativă se numără o serie de entități clujene ce activează în domeniul cercetării precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Robert Bosch și Porsche Engineering România.

„Marele merit al proiectului este legat de faptul că va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării.

Va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

CITPC va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului.

Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare și dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune. La nivel regional și național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este acum inexistentă.

Deși în regiune există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri.

Alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare.

Proiectul urmărește trei obiective: infrastructură de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, smart city, tehnologie 5G; infrastructuă care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea de dotări și echipamente, sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare; infrastructură care să găzduiască prezentări, conferințe, seminarii.

Related posts

London Festival of Architecture 2018 programme launch

Ionut Oprea

Compania Națională de Investiții, peste 550 de obiective în lucru

redactia

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor: „pandemia de Covid-19 va opri globalizarea”

Papuc Irina

Datacor vrea să investească 1,35 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Stefana Muresan

Denisson Energy din Sibiu primește finanțare pentru construcția primei rețele de stații de Gaz Natural Comprimat din România

redactia

O comună din Timiș pregătește un proiect de utilizare a energiei geotermale, în valoare de șase milioane de euro

Robert Bloancă

Doi șefi ai Băncii Transilvania și-au vândut acțiunile pe bursă

Stefana Muresan

Turiștii cazați la hotelurile și pensiunile din Alba Iulia vor plăti o taxa de promovare turistică

Stefana Muresan

Noutățile Allview la MWC Barcelona 2018: shopping, entertainment și smart home, controlate prin intermediul asistentului vocal AVI, în care pot fi integrate până la 100 de limbi

Stefana Muresan

Silvian Cențiu, fondatorul companiei Transiris, din Silicon Valley la GoTech World

Ligia Voro

Aeroportul Iasi, proiect ce are ca obiectiv diminuarea impactului produs de zgomotul din aviatie

Stefana Muresan

UVT și ATCCE 2021 au dat startul Școlii de vară de leadership cultural

Stefana Muresan

MIRA Rehab, aplicația ce transformă exercițiile de kinetoterapie într-o joacă

Stefana Muresan

Organizația Mondială a Turismului: „Aveți răbdare. Stați astăzi acasă, ca să putem călători mâine”. Organizația își suspendă toate evenimentele până la 30 aprilie

Papuc Irina

Synevo, 14 centre de recoltare amplasate în vestul țării

redactia

HyperSurfaces și Artiness câștigă cea de-a XI-a ediție a Open Innovation Contest a NTT DATA

Nicolae Pop

Achizițiile de echipamente la Spitalul Clujana, recuperate din fonduri UE

Nora Dumitrescu

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

POZITIV TB: Adrian Farcaș – „Aceste crize eu le văd ca pe niște oportunități în dezvoltarea de produse și acapararea de piețe noi”

Traian Dan

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Turcii care produc frigidere în România, credit de 178 mil. euro de la BERD

Stefana Muresan

Startup de inteligență artificială din Cluj, finanțat de EIT Health

Nora Dumitrescu

Investitorii din agricultură și silvicultură, chemați să dezbată Ghidul pentru finanțarea infrastructurii de irigații

Ion Surdu

Afacerile din industria jocurilor video din România au depășit pragul de 200 de milioane de dolari. Cele mai importante studiouri din Transilvania și Banat sunt în Cluj, Timișoara și Brașov

Ion Surdu

Leave a Comment