Fonduri Europene Ultimele stiri

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Proiectul Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC), cu o valoare de 53 de milioane de euro, depus spre finanțare europeană, a trecut de etapa de preselecție, primind în urma evaluării 94 de puncte din maximul posibil de 100.

Unic în țară, proiectul urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj de zonă inovativă. Acesta asigură componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

Printre cei care și-au manifestat interesul și susținerea pentru această inițiativă se numără o serie de entități clujene ce activează în domeniul cercetării precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Robert Bosch și Porsche Engineering România.

„Marele merit al proiectului este legat de faptul că va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării.

Va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

CITPC va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului.

Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare și dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune. La nivel regional și național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este acum inexistentă.

Deși în regiune există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri.

Alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare.

Proiectul urmărește trei obiective: infrastructură de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, smart city, tehnologie 5G; infrastructuă care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea de dotări și echipamente, sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare; infrastructură care să găzduiască prezentări, conferințe, seminarii.

Related posts

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

Start la înscrieri pentru competiția dedicată start-upurilor NTT DATA Open Innovation Contest 2020

Nicolae Pop

Alianţa Vestului (AVE) începe să intre în legalitate

Traian Dan

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Conferințele GastroArt: Identitate gastronomică națională 

Ligia Voro

WDP eyes the next level opportunities

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

PRIA Oncology

Ionut Oprea

Peste 30 de milioane de lei, sprijinul ROMGAZ pentru comunitate

Ligia Voro

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată de Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani

Stefana Muresan

TAROM, licitații publice pentru modernizarea sistemului IT – ”prima investiție de substanță din ultimii 10 ani”

Stefana Muresan

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Stefana Muresan

Trei asocieri de firme, interesate de amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, contract de peste 6 mil. de euro

Stefana Muresan

Trei măsuri de comunicare proactivă cu investitorii

Ion Surdu

Dezvoltarea căii ferate din România, prioritatea ministrului Transporturilor

Stefana Muresan

Fizica de la UVT, în clasificarea Best Global Universities by Subject; locul 2 la nivel național

Stefana Muresan

Artmark propune un refugiu pe timp de criză

Nicolae Pop

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

redactia

Dedeman a ajuns principalul acționar la Cemacon

Stefana Muresan

Oradea și Cluj Napoca, exemple pentru Comisia Europeană

Stefana Muresan

Grupul farmaceutic Dona a recrutat un manager cu experienţă în auto

Stefana Muresan

Go StarTech – provocarea lansată start-up-urilor tech de către GoTech World și Telekom Romania

Ligia Voro

S-au finalizat lucrările la clădirea ambulatoriului Spitalului Militar Oradea

Traian Dan

Fujikura construieşte o nouă fabrică de producere a cablajelor în Moldova

Stefana Muresan

Leave a Comment