Analize Constructii Real Estate Slider Ultimele stiri

Deloitte: Locuințele noi s-au scumpit în majoritatea statelor europene în 2019

Locuințele nou construite s-au scumpit în majoritatea statelor europene în ultimii ani, inclusiv în 2019. Din 23 de țări analizate în cadrul studiului Deloitte property Index, 20 au consemnat creșteri de prețuri pe piața rezidențială și doar în trei s-au înregistrat ieftiniri. Reprezentanții pieței imobiliare se așteptau ca trendul de creștere să continue și în 2020 însă, din cauza pandemiei de COVID-19, optimismul s-a temperat semnificativ. Astfel, în aproape jumătate din țările analizate, se estimează o stagnare a prețurilor și doar în șase țări este prognozată o creștere a acestora.

Alexandra Smedoiu

Piața locuințelor este influențată, în general, de condițiile macroeconomice, dar și de raportul cerere-ofertă. Chiar dacă prognozele pentru economiile europene sunt de scădere, măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană și de alte bănci centrale din Uniunea Europeană au drept scop menținerea dobânzilor la niveluri reduse, sprijinind, astfel, indirect, piața imobiliară. În România, în primul trimestru din acest an, prețurile locuințelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar până la finalul anului estimăm că trendul va continua, susținut de schimbările legislative avute în vedere pentru programul Prima Casă și de modificările anunțate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vânzarea locuințelor, care ar urma să fie adoptate”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Top scumpiri

Pe primul loc în privința creșterii prețurilor la locuințe, în 2019, s-a plasat Luxemburg, țară aflată la prima prezență în studiu, cu un avans de aproape 13% față de 2018, locurile următoare fiind ocupate de Franța (+12,6%) și Spania (+12,4%). La polul opus, cu o scădere de 7,4% a prețurilor în perioada analizată, s-a aflat Serbia. Dintre țările din Europa Centrală și de Est (ECE), cel mai mult s-au scumpit locuințele în Ungaria (11,5%), Slovacia (11%) și Polonia (9,7%).

În ECE, în țări precum Slovacia, Croația, Polonia, Ungaria și Serbia, prețurile variază între 1.000 și 2.000 de euro/mp. În această regiune, doar prețurile din Cehia depășesc limita superioară a intervalului menționat, ajungând la 2.602 euro/mp, în special datorită proporției ridicate pe care o are capitala Praga în media națională.

În clasamentul celor mai scumpe orașe conduce Parisul, cu 12.863 de euro/mp pentru o locuință nouă, în ușoară scădere (de 0,4%) față de 2018. Prin comparație, un metru pătrat nou construit în orașul Nis din Serbia a costat 790 de euro în 2019, cel mai puțin dintre orașele analizate. Prețul mediu pentru un metru pătrat nou construit în cele 67 de orașe menționate în studiu a fost de 3.758 de euro.

Studiul Deloitte Property Index, Overview of European Residential Markets, aflat la a noua ediție, analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 23 de țări europene și 67 de orașe pe parcursul anului 2019.

Sursa: Deloitte

Related posts

Veste bună de la Bursă

Ligia Voro

Angajații din construcții au avut cele mai mari creșteri salariale în ultimul an

Papuc Irina

Planurile Paralela 45: Creştere a afacerilor de 20%, deschiderea a cinci agenţii și pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu Mureş

Stefana Muresan

Businessmenii din Maramureș vor să schimbe legislația privind telemunca

Nora Dumitrescu

Electrogrup Cluj, proiecte de 50 mil. euro în Germania şi Polonia

Stefana Muresan

EXPO REAL Hybrid Summit: What impact is the corona pandemic having on the real estate industry?

Papuc Irina

SmartDreamers, investiție de 1,2 milioane de euro, în urma unei noi runde de finanțare

redactia

MedLife a finalizat achiziţia Ghencea Medical Center

Stefana Muresan

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Donație a patronului Unicarm pentru Spitalul Judeţean Satu Mare

Traian Dan

Paza automatizată reduce substanțial cheltuielile firmelor. Soluția oferită de Gombos Security

redactia

Scaunul care va fi folosit de Papa Francisc, construit la Reghin

Stefana Muresan

Producătorul de scaune Antares mizează pe afaceri de 10 mil. de euro pentru acest an

Stefana Muresan

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

Global Vision începe lucrările pentru extinderea fabricii Huf Group de la Arad

Ionut Oprea

Elevii din Baia Mare învață antreprenoriat și inovație în IT

Ligia Voro

Parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii

redactia

E.ON Energie România a finalizat „Autostrada electrică” Iași-Târgu Mureș  

Ligia Voro

Banca Transilvania vrea să preia restul de 33,23% din acţiunile Victoriabank

Stefana Muresan

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

„Am avut de ales: mergem în șomaj tehnic sau căutăm soluții”. Compania din automotive Moveos va produce săptămânal până la 18.000 de combinezoane

Papuc Irina

Premiul The COTERIE Best Handbag, câștigat de Atribut la New York

Ligia Voro

Dejul își face un centru recreativ de 3,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

De Sărbători, cu cardul Up Cadou oferi ceva nou

A. I.

Leave a Comment