Antreprenori Elite în business Mureș POZITIV TB Sanatate Slider Ultimele stiri

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 14: CLINI- LAB, business construit pe încredere și stabilitate  

Pionieră în piața furnizorilor de produse pentru laboratoare medicale din România, firma CLINI-LAB a făcut, în cei 27 de ani de activitate, un salt uriaș. De la o cifră de afaceri de câteva mii de mărci la una de peste 12 milioane de euro și investiții de peste câteva milioane de euro, CLINI-LAB și-a construit reputația punând la fundație încredere și stabilitate, în primul rând. Ce a contat de la emiterea primei facturi în iunie 1993 și până la inaugurarea centrului logistic de la Târgu Mureș am aflat de la directorul general al firmei, ing. Jakab Ștefan.

 

Aveți 27 de ani de când sunteți în această piață. Ce considerați că a fost o constantă, ce v-a determinat să aveți această creștere de la câteva mii de mărci cifră de afaceri la 12 milioane de euro, ce a contat ca, astăzi, CLINI-LAB să fie unul dintre furnizorii de top din domeniu?

Pentru mine foarte importantă este crearea unei afaceri stabile, care să stea pe picioare sigure, să aibă în spate o bază financiară și umană stabilă, în continuă pregătire și la curent tot timpul cu noutățile de la nivel mondial. Au fost și riscuri, și eșecuri, dar niciodată eșecurile noastre nu ne-au depășit posibilitățile și am reușit să revenim. Acesta a fost cel mai important lucru – stabilitatea. Și încrederea, pentru că businessul nostru presupune crearea unor relații de afaceri pe termen lung.

 

„Trebuie să construiești încrederea oamenilor și asta o poți face numai prin produse și servicii de calitate pe care le poți oferi încontinuu”,

Ing. Jakab Ștefan, director general CLINI-LAB Târgu Mureș

 

În toți acești ani, care a fost cea mai mare provocare căreia a trebuit să-i faceți față?

Schimbările le privesc întotdeauna ca pe o provocare. Prima și cea mai mare provocare atunci, în anii 90, a fost privatizarea sănătății. Deci, am fost nevoiți să schimbăm paradigma și să ne pregătim. Atunci, s-a defalcat piața între bugetari și privați. După aceea, o altă provocare a fost apariția lanțurilor de laboratoare. De asemenea, o provocare a fost când unele firme au dispărut, s-au făcut fuziuni. Aceste fuziuni pot avea o finalitate nefastă pentru tine, ca distribuitor în țară. Acum 4 ani o firmă mare și-a oprit producția de aparatură, de automate bio-chimie și am fost nevoiți să găsim o alternativă, fiindcă am fost cunoscuți în piață ca furnizori ai acestor servicii. A fost o provocare să găsim un produs care să corespundă, ca să ne păstrăm încrederea în fața cumpărătorilor.

O altă provocare în viața firmei a fost ca dintr-o companie, să-i zicem, de mono-comandă, să devenim una în care există conducere de vârf, conducere mijlocie și execuție.

Nu demult ați inaugurat un depozit la București, ce proiecte de viitor aveți?

Recent am finalizat construcția unui centru logistic în Târgu Mureș, prin forțe proprii, cu o investiție de aproape un milion de euro.

Un proiect de viitor este unul de reorganizare în management, de reînnoire a managementului intern al firmei.

 

După 27 de ani cum ați defini succesul, al dvs., ca director general, și al companiei?

Succesul? Trebuie să construiești încrederea oamenilor și asta o poți face numai prin produse și servicii pe care să le oferi încontinuu. E foarte important să existe o continuitate – chiar dacă există schimbări, să poți să oferi o alternativă. Businessul nostru nu e creat pe un marketing general, ci pe un marketing de la om la om. Aici intervine relația interumană. Sigur, există și partea de licitație, dar până să ajungi acolo, trebuie să câștigi încrederea celui care dorește să facă acea achiziție, să fie convins că ești un partener serios, cu produse de calitate.

Pe de altă parte, un sfat ar fi ca niciodată să nu cheltui mai mult decât îți poți permite.

 

Ce calități ar trebui să aibă un tânăr antreprenor?

Primul lucru – să știe limba engleză. În ziua de azi cunoașterea unei limbi străine, în orice domeniu, este importantă. Trebuie să înveți puțin management, leadership. Nu se poate crea o afacere fără oameni de încredere. Mai multă sau mai puțină încredere înseamnă între 5 și 15% cheltuieli în plus sau în minus.

O altă calitate este să fii deschis – cumva să prevezi schimbările. Nu înseamnă că mergi la prezicători, dar schimbările viitorului să te găsească pregătit.

 

Ranking: 14

CLINI-LAB

 

Cea mai veche companie din domeniu, societatea CLINI-LAB s-a constituit în Târgu Mureş în anul 1993 cu participarea firmei Diagnosticum din Ungaria. Gama de produse comercializate la debut avea în componenţă analizoare de biochimie și urini, cu reactivii aferenţi și completarea s-a făcut cu cele de hematologie și ioni.

În 2018, CLINI-LAB a raportat o cifră de afaceri de 52,5 milioane de lei și un profit de 9,05 milioane de lei. Ca număr de angajați, CLINI-LAB a înregistrat o cifră medie de 69. Compania deținea active imobilizate în valoare de 27,36 milioane de lei, în timp ce capitalurile proprii se cifrau la 57,8 milioane de lei.

 

Scor final (puncte): 82,85

Cifra de afaceri: 74

Active imobilizate: 85

Profit: 90

Nr. angajați: 40

Capitaluri proprii: 95

 

de Ligia VORO

Related posts

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

Barajele din zona Transilvaniei vor fi evaluate

Nora Dumitrescu

Avocatul și rolul său în real estate

Ligia Voro

Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii să amâne ratele doar dacă e nevoie

Traian Dan

Technovation Girls 2020 – o competiție de tehnologie dedicată fetelor

Traian Dan

Clujul pregăteşte terenul la Bruxelles pentru finanţări în domeniul inovării şi mobilităţii urbane

redactia

Olandezii vor să se ocupe de proiectele Park & Ride din Cluj

Nora Dumitrescu

Sistemul bancar acordă sprijin pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 în plan economic și social

Papuc Irina

Portland, bilant la 20 de ani

Ionut Oprea

Cercetare medicală de vârf la Centrul de Medicină Genomică din Timișoara

Transilvania Business

Businessmenii germani sărbătoresc 10 ani în ritm simfonic

Nora Dumitrescu

Rezultate AFI Europa Romania

Ionut Oprea

Guvernul majorează suma alocată subvenţiei acordate pentru motorina folosită în agricultură

redactia

Viitor incubator de afaceri la Târgu Secuiesc, realizat prin fonduri Regio

Ligia Voro

Alpin57Lux din Sebeş produce zilnic 100 de tone de îngheţată

Stefana Muresan

Poșta va primi 40 milioane euro ca să îi concureze pe privați

Nora Dumitrescu

Învățământ medical stomatologic la standarde europene la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Fabricile de mobilă din Ardeal și-au făcut strategia la Colibița

Nora Dumitrescu

Primaria Cluj-Napoca va achizitiona 22 de tramvaie noi, contract de 190 mil. lei – 85% fonduri europene

Stefana Muresan

Veniturile Sunimprof Rottaprint în 2018 se apropie de 100 milioane de lei

Stefana Muresan

Teraplast devine singurul proprietar al producătorului de ţevi Politub

Stefana Muresan

Bratislava Property Forum 2020

Ionut Oprea

Clinica de Fertilitate Polisano, singurul centru integrat de medicină materno-fetală din Transilvania

Ligia Voro

Leave a Comment