Antreprenori Elite în business Mureș POZITIV TB Sanatate Slider Ultimele stiri

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 14: CLINI- LAB, business construit pe încredere și stabilitate  

Pionieră în piața furnizorilor de produse pentru laboratoare medicale din România, firma CLINI-LAB a făcut, în cei 27 de ani de activitate, un salt uriaș. De la o cifră de afaceri de câteva mii de mărci la una de peste 12 milioane de euro și investiții de peste câteva milioane de euro, CLINI-LAB și-a construit reputația punând la fundație încredere și stabilitate, în primul rând. Ce a contat de la emiterea primei facturi în iunie 1993 și până la inaugurarea centrului logistic de la Târgu Mureș am aflat de la directorul general al firmei, ing. Jakab Ștefan.

 

Aveți 27 de ani de când sunteți în această piață. Ce considerați că a fost o constantă, ce v-a determinat să aveți această creștere de la câteva mii de mărci cifră de afaceri la 12 milioane de euro, ce a contat ca, astăzi, CLINI-LAB să fie unul dintre furnizorii de top din domeniu?

Pentru mine foarte importantă este crearea unei afaceri stabile, care să stea pe picioare sigure, să aibă în spate o bază financiară și umană stabilă, în continuă pregătire și la curent tot timpul cu noutățile de la nivel mondial. Au fost și riscuri, și eșecuri, dar niciodată eșecurile noastre nu ne-au depășit posibilitățile și am reușit să revenim. Acesta a fost cel mai important lucru – stabilitatea. Și încrederea, pentru că businessul nostru presupune crearea unor relații de afaceri pe termen lung.

 

„Trebuie să construiești încrederea oamenilor și asta o poți face numai prin produse și servicii de calitate pe care le poți oferi încontinuu”,

Ing. Jakab Ștefan, director general CLINI-LAB Târgu Mureș

 

În toți acești ani, care a fost cea mai mare provocare căreia a trebuit să-i faceți față?

Schimbările le privesc întotdeauna ca pe o provocare. Prima și cea mai mare provocare atunci, în anii 90, a fost privatizarea sănătății. Deci, am fost nevoiți să schimbăm paradigma și să ne pregătim. Atunci, s-a defalcat piața între bugetari și privați. După aceea, o altă provocare a fost apariția lanțurilor de laboratoare. De asemenea, o provocare a fost când unele firme au dispărut, s-au făcut fuziuni. Aceste fuziuni pot avea o finalitate nefastă pentru tine, ca distribuitor în țară. Acum 4 ani o firmă mare și-a oprit producția de aparatură, de automate bio-chimie și am fost nevoiți să găsim o alternativă, fiindcă am fost cunoscuți în piață ca furnizori ai acestor servicii. A fost o provocare să găsim un produs care să corespundă, ca să ne păstrăm încrederea în fața cumpărătorilor.

O altă provocare în viața firmei a fost ca dintr-o companie, să-i zicem, de mono-comandă, să devenim una în care există conducere de vârf, conducere mijlocie și execuție.

Nu demult ați inaugurat un depozit la București, ce proiecte de viitor aveți?

Recent am finalizat construcția unui centru logistic în Târgu Mureș, prin forțe proprii, cu o investiție de aproape un milion de euro.

Un proiect de viitor este unul de reorganizare în management, de reînnoire a managementului intern al firmei.

 

După 27 de ani cum ați defini succesul, al dvs., ca director general, și al companiei?

Succesul? Trebuie să construiești încrederea oamenilor și asta o poți face numai prin produse și servicii pe care să le oferi încontinuu. E foarte important să existe o continuitate – chiar dacă există schimbări, să poți să oferi o alternativă. Businessul nostru nu e creat pe un marketing general, ci pe un marketing de la om la om. Aici intervine relația interumană. Sigur, există și partea de licitație, dar până să ajungi acolo, trebuie să câștigi încrederea celui care dorește să facă acea achiziție, să fie convins că ești un partener serios, cu produse de calitate.

Pe de altă parte, un sfat ar fi ca niciodată să nu cheltui mai mult decât îți poți permite.

 

Ce calități ar trebui să aibă un tânăr antreprenor?

Primul lucru – să știe limba engleză. În ziua de azi cunoașterea unei limbi străine, în orice domeniu, este importantă. Trebuie să înveți puțin management, leadership. Nu se poate crea o afacere fără oameni de încredere. Mai multă sau mai puțină încredere înseamnă între 5 și 15% cheltuieli în plus sau în minus.

O altă calitate este să fii deschis – cumva să prevezi schimbările. Nu înseamnă că mergi la prezicători, dar schimbările viitorului să te găsească pregătit.

 

Ranking: 14

CLINI-LAB

 

Cea mai veche companie din domeniu, societatea CLINI-LAB s-a constituit în Târgu Mureş în anul 1993 cu participarea firmei Diagnosticum din Ungaria. Gama de produse comercializate la debut avea în componenţă analizoare de biochimie și urini, cu reactivii aferenţi și completarea s-a făcut cu cele de hematologie și ioni.

În 2018, CLINI-LAB a raportat o cifră de afaceri de 52,5 milioane de lei și un profit de 9,05 milioane de lei. Ca număr de angajați, CLINI-LAB a înregistrat o cifră medie de 69. Compania deținea active imobilizate în valoare de 27,36 milioane de lei, în timp ce capitalurile proprii se cifrau la 57,8 milioane de lei.

 

Scor final (puncte): 82,85

Cifra de afaceri: 74

Active imobilizate: 85

Profit: 90

Nr. angajați: 40

Capitaluri proprii: 95

 

de Ligia VORO

Related posts

Rectorul Universității Transilvania din Brașov: Punem la dispoziția studenților 1 milion de euro

Ion Surdu

Top județelor din Regiunea Centru la comerț: exporturi de 8 miliarde de euro, importuri de 7,5 miliarde de euro în 9 luni

Papuc Irina

Banii europeni vin să salveze comorile de la ansamblul daco-roman Tirighina – Barboși

redactia

Analiză REI Finance Advisors: România obține 100 mld. EUR fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027, de 3 ori mai mult decât în perioada 2014-2020. Ce programe vor primi finanțare?

Transilvania Business

S-a semnat contractul pentru modernizarea drumului Prinţului Charles

redactia

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni, în două comune din Alba

Stefana Muresan

Polonezii de la Impro vor moderniza fabricile din Timiș și Cluj

Nora Dumitrescu

Primăria Sibiu vrea să extindă zonele de parcări cu plată

Papuc Irina

Biofarm: Activitatea companiei continuă pentru a putea acoperi solicitările clienților noștri

Ion Surdu

Real Estate & Management Solutions, the trends for Cluj

redactia

Încă 10.000 de metri pătrați închiriați în faza a doua la ELI PARK 1

Papuc Irina

Finanțare de 60 milioane lei pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Dana Ababei, ANEVAR: Piata de apartamente din Cluj-Napoca este “suprasaturata”

redactia

Robotul SAM va înrola abonații Medicover

Ligia Voro

ROMBAT prezintă la Bistrița prima Dacia LOGAN 100% electrică

Stefana Muresan

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără compania Maier Com din Arad

redactia

ADR Centru: Peste 200 milioane de lei pentru reabilitarea patrimoniului cultural

Stefana Muresan

Boc vrea să reformeze zonele metropolitane

Nora Dumitrescu

Emerson recrutează 200 de oameni la Cluj

Stefana Muresan

Redeschiderea centrelor comerciale de mari dimensiuni: În prima săptămână, orașele regionale câștigă teren în fața Bucureștiului

Papuc Irina

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

1,9 milion de dolari, investiție la rafinăria Vega Ploiești

Ligia Voro

Managerii NTT, BT și MOL îl vor consilia pe rectorul UBB

Nora Dumitrescu

Leave a Comment