Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Municipiul Reghin (în germană Sächsisch-Regen, în maghiară Szászrégen, Nagyrégen), județul Mureș, are un farmec aparte, binecuvântat de natură, de istorie, dar mai ales de oamenii care și-au pus amprenta asupra micii, dar inimoasei localități aflate la confluența Văii Mureșului cu Valea Gurghiului.

Atestat documentar la 1228, Reghinul a cunoscut o dezvoltare continuă, fiind recunoscut în istorie ca zona care a deschis drumul spre meșteșugul lemnului, grație binecuvântării naturii, generoasă în păduri, care înconjoară, precum un părinte, frumoasa localitate de pe malul Mureșului.

Etnicii sași și-au pus amprenta asupra urbei, la loc de cinste fiind Biserica Săsească, veche de aproape șapte secole, alături de celelalte etnii care au conviețuit în Reghin, maghiari, evrei, și români, cu toții contribuind la dezvoltarea orașului, concretizată în 1863, când  Reghinul a fost ridicat la rangul de oraș liber regesc.

Martor al istoriei, Reghinul a continut mereu să prospere, de la meșteșugarii de odinioară care făceau cinste orașului, la marea industrie care a fructificat atât materia primă din belșug existentă aici, dar mai ales strădania celor care au pus-o în valoare. Fie că vorbim de lemn, prima vioară, articolelele sportive, fie că vorbim de industria grea, metalurgia, fabricarea de utilaje forestiere, Reghinul a fost mereu în prim plan, statut pe care și-l respectă și azi, fiind singurul oraș unde vioara și tractorul își găsesc o casă sută la sută românească.

Reghinul nu înseamnă doar industrie, fabrici și uzine, înseamnă și cultură, pusă în valoare de personalități precum Josef Haltrich, Petru Maior, Augustin Maior, Eugen Nicoară, Alexandru Todea și Ovidiu Bojor, ca să dăm doar câteva nume din lunga și frumoasa listă a personalităților reghinene.

Dar cei care și-au pus în permanență amprenta asupra orașului au fost oamenii, indiferent de etnie, cu toții au reușit să găsească numitorul comun în dezvoltarea Reghinului, fără să-și renege tradițiile proprii, dovadă în acest sens sunt manifestările tradiționale românești, ungurești și săsești ale Reghinului.

Reghin CityApp, poartă deschisă viitorului

Istoria Reghinului continuă să fie scrisă de generațiile prezentului, prin pricepere și forme noi de exprimare, dovadă că Reghinul nu rămâne ancorat în trecut, respiră frumos și aerul nou al tehnologiei,

Așa se face că în 2018, an în care Reghinul și-a serbat 790 de ani de existență, a fost lansată cu success aplicația Reghin CityApp, premiată în cadrul Galei Smart Cities of Romania.

“Proiectul pentru care am fost nominalizată și premiată, chiar dacă nu cu premiul cel mare, a fost un proiect, spun eu, curajos al tinerilor mei din echipă. Nu e meritul meu, eu doar am acceptat, este meritul echipei tinere din Primărie care a avut curajul să îl promoveze. Nu am crezut că poate avea un așa efect mare asupra cetățeanului care comunică permanent cu toți salariații din Primărie și ce efect are asupra angajaților municipalității. Dacă o sesizare este făcută noaptea, dimineața răspund ce măsuri s-au luat. Toată lumea este conectată la acest proiect, se iau măsuri și suntem conștientizați atât în ceea ce privește reclamațiile, cu accidentele, cu tot ce se întâmplă, pentru că operatorii au nevoie de informații corecte, dar și cu promovarea turistică și antreprenorială. Toți agenții noștri economici sunt conectați și își promovează fără niciun ban produsele, serviciile pe care le oferă și tot ceea ce fac. Din punct de vedere economic, municipiul Reghin este foarte dezvoltat, avem probleme doar cu forța de muncă”, declară Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Reghin City App este o aplicație creată să răspundă la două mari nevoi ale comunității: cea de promovare, atât pe parte turistică cât și antreprenorială, și cea de facilitare a comunicării directe dintre cetățean și autoritatea locală, ambele componente esențiale în strategia de e-guvernare.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Electrogrup va extinde monitorizarea video a străzilor Clujului

Articolul următor

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 14: CLINI- LAB, business construit pe încredere și stabilitate  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share