Comunitate Enjoy Transylvania Investitii Judete Mureș Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Municipiul Reghin (în germană Sächsisch-Regen, în maghiară Szászrégen, Nagyrégen), județul Mureș, are un farmec aparte, binecuvântat de natură, de istorie, dar mai ales de oamenii care și-au pus amprenta asupra micii, dar inimoasei localități aflate la confluența Văii Mureșului cu Valea Gurghiului.

Atestat documentar la 1228, Reghinul a cunoscut o dezvoltare continuă, fiind recunoscut în istorie ca zona care a deschis drumul spre meșteșugul lemnului, grație binecuvântării naturii, generoasă în păduri, care înconjoară, precum un părinte, frumoasa localitate de pe malul Mureșului.

Etnicii sași și-au pus amprenta asupra urbei, la loc de cinste fiind Biserica Săsească, veche de aproape șapte secole, alături de celelalte etnii care au conviețuit în Reghin, maghiari, evrei, și români, cu toții contribuind la dezvoltarea orașului, concretizată în 1863, când  Reghinul a fost ridicat la rangul de oraș liber regesc.

Martor al istoriei, Reghinul a continut mereu să prospere, de la meșteșugarii de odinioară care făceau cinste orașului, la marea industrie care a fructificat atât materia primă din belșug existentă aici, dar mai ales strădania celor care au pus-o în valoare. Fie că vorbim de lemn, prima vioară, articolelele sportive, fie că vorbim de industria grea, metalurgia, fabricarea de utilaje forestiere, Reghinul a fost mereu în prim plan, statut pe care și-l respectă și azi, fiind singurul oraș unde vioara și tractorul își găsesc o casă sută la sută românească.

Reghinul nu înseamnă doar industrie, fabrici și uzine, înseamnă și cultură, pusă în valoare de personalități precum Josef Haltrich, Petru Maior, Augustin Maior, Eugen Nicoară, Alexandru Todea și Ovidiu Bojor, ca să dăm doar câteva nume din lunga și frumoasa listă a personalităților reghinene.

Dar cei care și-au pus în permanență amprenta asupra orașului au fost oamenii, indiferent de etnie, cu toții au reușit să găsească numitorul comun în dezvoltarea Reghinului, fără să-și renege tradițiile proprii, dovadă în acest sens sunt manifestările tradiționale românești, ungurești și săsești ale Reghinului.

Reghin CityApp, poartă deschisă viitorului

Istoria Reghinului continuă să fie scrisă de generațiile prezentului, prin pricepere și forme noi de exprimare, dovadă că Reghinul nu rămâne ancorat în trecut, respiră frumos și aerul nou al tehnologiei,

Așa se face că în 2018, an în care Reghinul și-a serbat 790 de ani de existență, a fost lansată cu success aplicația Reghin CityApp, premiată în cadrul Galei Smart Cities of Romania.

“Proiectul pentru care am fost nominalizată și premiată, chiar dacă nu cu premiul cel mare, a fost un proiect, spun eu, curajos al tinerilor mei din echipă. Nu e meritul meu, eu doar am acceptat, este meritul echipei tinere din Primărie care a avut curajul să îl promoveze. Nu am crezut că poate avea un așa efect mare asupra cetățeanului care comunică permanent cu toți salariații din Primărie și ce efect are asupra angajaților municipalității. Dacă o sesizare este făcută noaptea, dimineața răspund ce măsuri s-au luat. Toată lumea este conectată la acest proiect, se iau măsuri și suntem conștientizați atât în ceea ce privește reclamațiile, cu accidentele, cu tot ce se întâmplă, pentru că operatorii au nevoie de informații corecte, dar și cu promovarea turistică și antreprenorială. Toți agenții noștri economici sunt conectați și își promovează fără niciun ban produsele, serviciile pe care le oferă și tot ceea ce fac. Din punct de vedere economic, municipiul Reghin este foarte dezvoltat, avem probleme doar cu forța de muncă”, declară Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Reghin City App este o aplicație creată să răspundă la două mari nevoi ale comunității: cea de promovare, atât pe parte turistică cât și antreprenorială, și cea de facilitare a comunicării directe dintre cetățean și autoritatea locală, ambele componente esențiale în strategia de e-guvernare.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Related posts

Palatul Ullmann, unul dintre cele mai frumoase palate din Oradea, intră în reabilitare, investiție de peste 7 mil. lei

redactia

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

Aplicația care te ajută să iei Bacalaureatul cu nota 10, creată de un elev olimpic

redactia

Festivalul Industriilor Creative, ediția a IX-a

Ligia Voro

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2017

Nicolae Pop

Imagini cu fotbaliști renumiți pe aleile Parcul dendrologic din municipiul Carei

Traian Dan

Investiție de 21 de milioane de lei la Zărnești. Două firme proiectează noua bază sportivă a orașului

Ion Surdu

POZITIV TB: Elena Birtoc, CEO Carel Woodworks – „Virusul va fi și el, până la urmă, un profesor bun. Dacă nu vom reuși să învățam nimic de la el, ne-am oprit degeaba!”

Transilvania Business

Tibi Uşeriu, scos din cursa extremă Yukon Arctic Ultra din cauza unor degerături

redactia

11 șoferi au demisionat de la Aeroportul Internațional Sibiu

Papuc Irina

Electrogrup va extinde monitorizarea video a străzilor Clujului

Nora Dumitrescu

Mega Image și-a deschis supermarket în Green Residence

Nora Dumitrescu

150 de copii cu deficiențe, ajutați de Dr. Peștișor prin terapie multisenzorială

redactia

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

La un an după achiziția activelor Oltchim, Chimcomplex anunță finalizarea operațiunilor de integrare și numește o nouă echipă executivă

Ligia Voro

Ansamblul cultural Vulturul Negru din Oradea, reabilitat cu 23 mil. lei

Stefana Muresan

FlorideLux: Începutul anului școlar a triplat vânzările online de flori

Ligia Voro

Centrul IT DRÄXLMAIER Timișoara își mută birourile în ISHO Offices

Papuc Irina

Turkish Airlines Open 2017, jucat pe terenul Carya Golf Club pentru al doilea an consecutiv, câştigat de Justin Rose

Raluca Ursu

TeraPlast primeşte 6,8 milioane euro ajutor de stat

redactia

Finanțarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Stefana Muresan

Clujul va avea un buget de 353 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Mai multe contracte de achiziții publice vor fi deblocate la Satu Mare

Nora Dumitrescu

Finanțări europene de aproape 30 milioane de lei la Satu Mare

Traian Dan

Leave a Comment