Comunitate Enjoy Transylvania Investitii Judete Mureș Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Municipiul Reghin (în germană Sächsisch-Regen, în maghiară Szászrégen, Nagyrégen), județul Mureș, are un farmec aparte, binecuvântat de natură, de istorie, dar mai ales de oamenii care și-au pus amprenta asupra micii, dar inimoasei localități aflate la confluența Văii Mureșului cu Valea Gurghiului.

Atestat documentar la 1228, Reghinul a cunoscut o dezvoltare continuă, fiind recunoscut în istorie ca zona care a deschis drumul spre meșteșugul lemnului, grație binecuvântării naturii, generoasă în păduri, care înconjoară, precum un părinte, frumoasa localitate de pe malul Mureșului.

Etnicii sași și-au pus amprenta asupra urbei, la loc de cinste fiind Biserica Săsească, veche de aproape șapte secole, alături de celelalte etnii care au conviețuit în Reghin, maghiari, evrei, și români, cu toții contribuind la dezvoltarea orașului, concretizată în 1863, când  Reghinul a fost ridicat la rangul de oraș liber regesc.

Martor al istoriei, Reghinul a continut mereu să prospere, de la meșteșugarii de odinioară care făceau cinste orașului, la marea industrie care a fructificat atât materia primă din belșug existentă aici, dar mai ales strădania celor care au pus-o în valoare. Fie că vorbim de lemn, prima vioară, articolelele sportive, fie că vorbim de industria grea, metalurgia, fabricarea de utilaje forestiere, Reghinul a fost mereu în prim plan, statut pe care și-l respectă și azi, fiind singurul oraș unde vioara și tractorul își găsesc o casă sută la sută românească.

Reghinul nu înseamnă doar industrie, fabrici și uzine, înseamnă și cultură, pusă în valoare de personalități precum Josef Haltrich, Petru Maior, Augustin Maior, Eugen Nicoară, Alexandru Todea și Ovidiu Bojor, ca să dăm doar câteva nume din lunga și frumoasa listă a personalităților reghinene.

Dar cei care și-au pus în permanență amprenta asupra orașului au fost oamenii, indiferent de etnie, cu toții au reușit să găsească numitorul comun în dezvoltarea Reghinului, fără să-și renege tradițiile proprii, dovadă în acest sens sunt manifestările tradiționale românești, ungurești și săsești ale Reghinului.

Reghin CityApp, poartă deschisă viitorului

Istoria Reghinului continuă să fie scrisă de generațiile prezentului, prin pricepere și forme noi de exprimare, dovadă că Reghinul nu rămâne ancorat în trecut, respiră frumos și aerul nou al tehnologiei,

Așa se face că în 2018, an în care Reghinul și-a serbat 790 de ani de existență, a fost lansată cu success aplicația Reghin CityApp, premiată în cadrul Galei Smart Cities of Romania.

“Proiectul pentru care am fost nominalizată și premiată, chiar dacă nu cu premiul cel mare, a fost un proiect, spun eu, curajos al tinerilor mei din echipă. Nu e meritul meu, eu doar am acceptat, este meritul echipei tinere din Primărie care a avut curajul să îl promoveze. Nu am crezut că poate avea un așa efect mare asupra cetățeanului care comunică permanent cu toți salariații din Primărie și ce efect are asupra angajaților municipalității. Dacă o sesizare este făcută noaptea, dimineața răspund ce măsuri s-au luat. Toată lumea este conectată la acest proiect, se iau măsuri și suntem conștientizați atât în ceea ce privește reclamațiile, cu accidentele, cu tot ce se întâmplă, pentru că operatorii au nevoie de informații corecte, dar și cu promovarea turistică și antreprenorială. Toți agenții noștri economici sunt conectați și își promovează fără niciun ban produsele, serviciile pe care le oferă și tot ceea ce fac. Din punct de vedere economic, municipiul Reghin este foarte dezvoltat, avem probleme doar cu forța de muncă”, declară Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Reghin City App este o aplicație creată să răspundă la două mari nevoi ale comunității: cea de promovare, atât pe parte turistică cât și antreprenorială, și cea de facilitare a comunicării directe dintre cetățean și autoritatea locală, ambele componente esențiale în strategia de e-guvernare.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Related posts

Ardelenii vor zbura pe litoralul românesc din iulie

Nora Dumitrescu

Studiu: Mai mult de două treimi dintre manageri folosesc inteligența artificială în afaceri

Papuc Irina

Benchmark Electronics, afaceri de 330 mil. lei cu fabrica din judeţul Braşov

Stefana Muresan

Spitalele regionale, construite cu bani europeni

redactia

Bistriţa-Năsăud: Investiţie de 14,5 mil. euro pentru modernizarea a peste 40 km de drumuri judeţene

Stefana Muresan

Rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC ”Nu am făcut destul!” 2018

redactia

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

Administrația clujeană vrea să dezvolte parteneriate economice cu China. Sunt vizate trenul de mare viteză Cluj-Budapesta și centrala de la Tarnița

Stefana Muresan

Activitatea Consiliului Județean Brașov va fi digitalizată de o firmă din Pitești cu 1,8 milioane lei

Ion Surdu

Aerogara din Someșeni, reconectată la destinațiile turistice

Nora Dumitrescu

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

ADR Nord-Vest: Finanțare pentru 200 contracte în valoare de 2 miliarde de lei

Stefana Muresan

Iordăchescu&Asociații: COVID-19 și Cybersecurity – sfaturi pentru păstrarea securității datelor

Nicolae Pop

[Enjoy Transylvania!] Arad, the city of Vienna style palaces

Transilvania Business

Mayor of Sibiu, Mrs. Astrid Fodor: “We have proven that we have the courage and resources to open paths, to accomplish projects with a European impact”

Stefana Muresan

Platforme modulare de colectare selectivă a deșeurilor la Oradea

Traian Dan

Europa Digitală: Cinci din 12 centre de inovare digitală selectate în România vor activa în Transilvania și Banat

Ion Surdu

3 milioane de pasageri pe Aeroportul din Cluj

Nora Dumitrescu

Producătorii de mobilier au birou de cercetare în Baia Mare

Nora Dumitrescu

CTP: peste 150 milioane de euro investitie in CTPark Bucharest West

Ionut Oprea

Sibianul Vasile Bulboacă (CON-A), inițiatorul unui program de învăţământ profesional dual: Cei mai mulți absolvenți au preferat șomajul

Stefana Muresan

Farmaciile partenere Benefica, și mai aproape de pacienți

Nicolae Pop

FOTO – Transformarea Romexpo cu 3 miliarde euro, proiect CCIR & Iulius

Papuc Irina

Metrou și blocuri cu 40-50 de etaje, propunerile lui Daniel Metz pentru dezvoltarea Clujului

Stefana Muresan

Leave a Comment