Brașov Industrie Ultimele stiri

EIT Manufacturing are un nou hub de reprezentare în România

Din iunie 2020, noua comunitate de cunoaștere și inovare EIT Manufacturing este reprezentată oficial în România de un nou hub, gestionat de Iceberg, în consorțiu cu Universitatea Transilvania din Brașov.

Sectorul de industriei manufacturiere al UE angajează aproape 30 de milioane de oameni în 2,1 milioane de întreprinderi și reprezintă aproape 20% din PIB-ul total al Uniunii. În România industria are chiar un rol mai important în economie, realizând în mod constant peste 22% din PIB în ultimii ani. Sectorul este supus unor transformari rapide, atât datorită avansului tehnologic accelerat cât și datorită nevoii unor fluxuri economice mai circulare. Pentru a raspunde acestor provocări, EIT Manufacturing își propune să susțină crearea de competențe și talente excelente în domeniul industriei manfuacturiere, lucrând către digitalizarea completă a proceselor industriale și încurajând producția sustenabilă. EIT Manufacturing este cea mai mare rețea de inovare în domeniul industriei manufacturiere din Europa și dezvoltă in permanență noi oportunități pentru inovatori. Până în 2030, rețeaua va susține peste 1.000 de proiecte în întreaga Europa, creând astfel noi oportunități de muncă.

Noul hub EIT Manufacturing din România va fi coordonat de Iceberg – o companie de consultanță in inovare și transfer tehnologic cu o experiență extensivă în proiecte europene și naționale focalizate pe inovare și transformare digitală. Iceberg administreaza CITT-I4T – singurul centru de transfer tehnologic specializat în domeniul industrie 4.0 din România și este fondatoare a Centrului de Inovare Digitala FIT. Din septembrie 2019 Iceberg administrează și hub-ul din Romania al EIT InnoEnergy – o altă inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie EIT, poziționată ca cel mai mare accelerator de eco-tehnologii din lume.

„România este un actor important în ecosistemul european al industriei manufacturiere și prin activitățile pe care le vom implementa pentru EIT Manufacturing căutăm să aducem la un loc companiile industriale, universitățile, ONG-urile, incubatoarele, start-up-urile, centrele de cercetare și autoritățile publice pentru a le susține cu know how, networking și finanțare.” spune Ionuț Țața, CEO Iceberg si manager al Hub-ului EIT Manufacturing Romania.

Universitatea Transilvania din Brașov participă la managementul EIT Manufacturing Hub România. Aceasta este cea mai mare universitate din Regiunea Centru a României, 9 din cele 18 facultăți ale sale se concentrează pe studii de inginerie: Inginerie Mecanică, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Electrică și Știința Calculatoarealor, Design de Produs și Mediu, Silvicultură și Exploatări Forestiere, Ingineria lemnului, Alimentație și Turism, Inginerie Tehnologică și Management Industrial, Construcții. De asemenea, o parte semnificativă din activitatea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității este dedicată cercetării aplicative în domeniul proceselor de fabricație.

Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial este parte din nucleul hubului alături de Iceberg. Este una dintre cele mai importante instituții de învățământ și cercetare din România în domeniile ingineriei și managementului calității, ingineriei aerospațiale, ingineriei în economie industrială, ingineriei în tehnologii neconvenționale, design industrial, inginerie și management de afaceri, sisteme de producție digitale și procese avansate de fabricație.

Pornind de la aceste premise, EIT Manufacturing Hub România își propune să acționeze ca un punct de interacțiune între EIT Manufacturing și actorii locali din ecosistemul românesc, sporind, de asemenea, implicarea și participarea părților interesate locale prin organizarea de evenimente de informare si promovarea apelurilor de proiecte și oportunități ale EIT Manufacturing.

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizații, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA), Siemens, Universitatea Slovacă de Tehnologie și Whirlpool Europe. Această rețea are sprijin și susținere din partea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a susține inovatorii să transforme cele mai bune idei în produse, servicii și locuri de muncă pentru Europa.

EIT a fost creat în 2008 pentru a impulsiona capacitatea inovatoare a Europei. Ca parte integrantă a Horizon 2020, Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2014-2020, este o inițiativă unică a UE, singura care integrează pe deplin domenii precum business, educație și cercetare. Acest institut susține dezvoltarea parteneriatelor paneuropene dinamice între universități, laboratoare de cercetare și companii – comunități de inovare. Fiecare se focusează pe o provocare globală specifică și, până în prezent, opt dintre ele au fost deja create: EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing, EIT Raw Materials, EIT Urban Mobility.

Related posts

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Nora Dumitrescu

Profitabilitatea Grupului TeraPlast a crescut cu 26%  

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Drinking Waters of Transylvania

Transilvania Business

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Condiții civilizate pentru comercianți și cumpărători în Piața Mare din Satu Mare

Traian Dan

Dacia Plant continuă investițiile cu un nou depozit de produse finite de 1.300 mp

Papuc Irina

Continental Sibiu are un nou director general

Stefana Muresan

Finanțări de 1,6 milioane de euro pentru șapte orașe și municipii din Bihor

Traian Dan

Apel la respect pentru libertatea de presă și independența jurnalistică în Europa

Ligia Voro

OMV Petrom își extinde prezența Upstream în regiunea Mării Negre

Papuc Irina

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Guvernul de la Chişinău, măsuri pentru a facilita intrarea pe piaţa locală a investitorilor străini

redactia

Delgaz Grid, investiții de peste 450 milioane lei în rețelele de gaze naturale și energie electrică în 2017

Stefana Muresan

Demo Metal, Smart Industry 2018

redactia

EXPO REAL: Hybrid Summit enables new start for the real estate industry

Papuc Irina

„Te Răcorești și Reîmpădurești” cu încă 50.000 de brazi plantați de Bergenbier anul acesta

Stefana Muresan

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Preţul unei acţiuni Transgaz a crescut cu 50% peste cel de la listare, cu dividendele, randamentul depășește 140%

Stefana Muresan

Clase cu profil aeronautic la Brașov, proiect susținut de Airbus Helicopters, Transylvania Aerospace Cluster și Ambasada Franței

Stefana Muresan

Oportunitatea unor investiții, discutată la Primăria Hunedoara cu consulul onorific al Spaniei

Stefana Muresan

Creștere de peste 70% ale conturilor de economii ale persoanelor fizice la BCR

Traian Dan

Taxele şi impozitele locale din Oradea vor fi majotare cu rata inflaţiei

Traian Dan

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

Google susține mediul întreprinzător românesc. Proiect educaţional gratuit în Cluj-Napoca şi Timişoara

Stefana Muresan

Leave a Comment