Brașov Industrie Ultimele stiri

EIT Manufacturing are un nou hub de reprezentare în România

Din iunie 2020, noua comunitate de cunoaștere și inovare EIT Manufacturing este reprezentată oficial în România de un nou hub, gestionat de Iceberg, în consorțiu cu Universitatea Transilvania din Brașov.

Sectorul de industriei manufacturiere al UE angajează aproape 30 de milioane de oameni în 2,1 milioane de întreprinderi și reprezintă aproape 20% din PIB-ul total al Uniunii. În România industria are chiar un rol mai important în economie, realizând în mod constant peste 22% din PIB în ultimii ani. Sectorul este supus unor transformari rapide, atât datorită avansului tehnologic accelerat cât și datorită nevoii unor fluxuri economice mai circulare. Pentru a raspunde acestor provocări, EIT Manufacturing își propune să susțină crearea de competențe și talente excelente în domeniul industriei manfuacturiere, lucrând către digitalizarea completă a proceselor industriale și încurajând producția sustenabilă. EIT Manufacturing este cea mai mare rețea de inovare în domeniul industriei manufacturiere din Europa și dezvoltă in permanență noi oportunități pentru inovatori. Până în 2030, rețeaua va susține peste 1.000 de proiecte în întreaga Europa, creând astfel noi oportunități de muncă.

Noul hub EIT Manufacturing din România va fi coordonat de Iceberg – o companie de consultanță in inovare și transfer tehnologic cu o experiență extensivă în proiecte europene și naționale focalizate pe inovare și transformare digitală. Iceberg administreaza CITT-I4T – singurul centru de transfer tehnologic specializat în domeniul industrie 4.0 din România și este fondatoare a Centrului de Inovare Digitala FIT. Din septembrie 2019 Iceberg administrează și hub-ul din Romania al EIT InnoEnergy – o altă inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie EIT, poziționată ca cel mai mare accelerator de eco-tehnologii din lume.

„România este un actor important în ecosistemul european al industriei manufacturiere și prin activitățile pe care le vom implementa pentru EIT Manufacturing căutăm să aducem la un loc companiile industriale, universitățile, ONG-urile, incubatoarele, start-up-urile, centrele de cercetare și autoritățile publice pentru a le susține cu know how, networking și finanțare.” spune Ionuț Țața, CEO Iceberg si manager al Hub-ului EIT Manufacturing Romania.

Universitatea Transilvania din Brașov participă la managementul EIT Manufacturing Hub România. Aceasta este cea mai mare universitate din Regiunea Centru a României, 9 din cele 18 facultăți ale sale se concentrează pe studii de inginerie: Inginerie Mecanică, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Electrică și Știința Calculatoarealor, Design de Produs și Mediu, Silvicultură și Exploatări Forestiere, Ingineria lemnului, Alimentație și Turism, Inginerie Tehnologică și Management Industrial, Construcții. De asemenea, o parte semnificativă din activitatea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității este dedicată cercetării aplicative în domeniul proceselor de fabricație.

Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial este parte din nucleul hubului alături de Iceberg. Este una dintre cele mai importante instituții de învățământ și cercetare din România în domeniile ingineriei și managementului calității, ingineriei aerospațiale, ingineriei în economie industrială, ingineriei în tehnologii neconvenționale, design industrial, inginerie și management de afaceri, sisteme de producție digitale și procese avansate de fabricație.

Pornind de la aceste premise, EIT Manufacturing Hub România își propune să acționeze ca un punct de interacțiune între EIT Manufacturing și actorii locali din ecosistemul românesc, sporind, de asemenea, implicarea și participarea părților interesate locale prin organizarea de evenimente de informare si promovarea apelurilor de proiecte și oportunități ale EIT Manufacturing.

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizații, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA), Siemens, Universitatea Slovacă de Tehnologie și Whirlpool Europe. Această rețea are sprijin și susținere din partea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a susține inovatorii să transforme cele mai bune idei în produse, servicii și locuri de muncă pentru Europa.

EIT a fost creat în 2008 pentru a impulsiona capacitatea inovatoare a Europei. Ca parte integrantă a Horizon 2020, Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2014-2020, este o inițiativă unică a UE, singura care integrează pe deplin domenii precum business, educație și cercetare. Acest institut susține dezvoltarea parteneriatelor paneuropene dinamice între universități, laboratoare de cercetare și companii – comunități de inovare. Fiecare se focusează pe o provocare globală specifică și, până în prezent, opt dintre ele au fost deja create: EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing, EIT Raw Materials, EIT Urban Mobility.

Related posts

RER Vest va colecta deşeurile din 25 de comune din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

Mii de timișeni vor avea o legătură mai bună cu Timișoara

Ligia Voro

Un drum de legatură cu autostrada Timișoara – Arad, modernizat cu bani europeni

Stefana Muresan

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

Proiecte pe fonduri europene de 39 miliarde de euro, contractate aproape 21 de miliarde, la nivel național

Stefana Muresan

Renault, parteneriat cu învățământul clujean

Stefana Muresan

FOTOREPORTAJ TB – Ziua în care Sibiul a primit Europa la el acasă

Stefana Muresan

UVT, prima universitate din sud-estul Europei parte a unei rețele care promovează colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior și orașele din care fac parte

redactia

Digitalizare și Eficiență energetică: de unde pornești, cu cine vorbești – conferință ONLINE

Ligia Voro

Oradea a doborât recordul mondial la Kangoo Jumps

Traian Dan

Universitarii clujeni au scos prima producție de cireșe

Nora Dumitrescu

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Concernul Universal Alloy a dotat cu ventilatoare două spitale băimărene

Nora Dumitrescu

Viitorii manageri ai Bosch, instruiți în unitățile de producție din Ardeal

Nora Dumitrescu

Poziția industriei de protecția plantelor din România cu privire la aprovizionarea cu produse de protecția plantelor

Ligia Voro

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: Îngheţarea salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului 2019

redactia

Tibi Uşeriu, scos din cursa extremă Yukon Arctic Ultra din cauza unor degerături

redactia

Banca Transilvania şi PTP Online lansează în Cluj-Napoca facilitatea de plată cu telefonul a călătoriilor cu transportul public

redactia

Modernizări finalizate la Maternitatea Oradea

Traian Dan

APMGR anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de director executiv

Stefana Muresan

Hexagon Offices & Apartments – Lucrările de finalizare ale primei investiții KÉSZ Group în România au început

redactia

Cupru Min SA Abrud vinde 80.000 de tone de concentrat de cupru, contract de peste 60 de milioane de euro

Stefana Muresan

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

Itinera S.p.A începe lucrările la centura Sătmarului

Stefana Muresan

Leave a Comment