Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Racul bihorean, subiectul unui proiect derulat de C.A.P.D.D. Bihor

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (C.A.P.D.D.) face eforturi pentru protejarea racului bihorean. Specie endemică, Austropotamobius bihariensis, a fost identificat, recent, în apele din zona de nord-vest a României. Cu acest prilej, specialiştii au descoperit şi faptul că racul bihorean este ameninţat de proliferarea unei alte specii invazive de crustaceu. Este vorba de racul marmorat, Faxonius limosus, originar din America de Nord şi adus în Europa de acvarişti. Ajuns în apele continentului nostru, racul marmorat pune presiune pe specia autohtonă.

Racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Specia populează râurile de munte din județul Bihor. Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, racul de ponoare care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României. Timp de mai bine de zece ani, în colaborare cu dr. Lucian Pârvulescu, C.A.P.D.D. Bihor a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului. În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au conluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte.

Proiectul „Conservarea racului bihorean” urmăreşte introducerea acestuia pe lista speciilor protejate din România.

În acest scop, urmează a fi stabilit arealul în care trăieşte racul bihorean şi vor fi realizate hărţile de distribuţie a speciei. Se va face și o analiză a calității habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun. Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean. Şi, nu în ultimul rând, pe baza acestor demersuri ştiinţifice, vor fi realizate materiale și campanii de informare a factorilor interesaţi”, explică Andrei Acs, managerul acestui proiect.
Racul bihorean

La mijlocul lunii iulie, a avut loc o primă ieşire în teren a specialiştilor implicaţi în derularea acestui proiect. Cu acest prilej, au fost evaluate efectivele de rac bihorean din zona de nord a munţilor Pădurea Craiului.

Proiectul „Conservarea racului bihorean” are o durată de 12 luni şi este finanțat de Fondul Mohamed bin Zayed pentru conservarea speciilor (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniel Metz, NTT DATA: “Răspunsul la pandemie: afaceri mai mari cu 20%”

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (1): Arhitectura urbană - arhitectura rurală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share