Brașov Investitii Judete Mediu Ultimele stiri

Brașovul pregătește terenul pentru construcția celui mai mare parc din municipiu – o investiție de peste 2 milioane lei și reconversia unei zone abandonate

Un proiect de regenerare urbană va fi dezbătut de consilierii locali din Brașov, care prevede transformarea foste platforme industriale Rulmentul în zonă verde și de agrement. Adoptarea acestei hotărâri este necesară pentru ca municipiul Brașov să poată beneficia de o finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentației tehnice necesară implementării proiectului Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul.

Primăria Brașov intențioenază să aplice în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific ”Îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității, a infrastructurii verzi în special în mediul urban și reducerea poluării”, pentru elaborarea documentației tehnice care va conține: studiul de fezabilitate, studii geotehnice, expertize tehnice, studii pentru obținerea acordurilor/ avizelor de mediu, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, după caz. Valoarea estimată a acestei finanțări este de 434.350 euro, respectiv 2.103.775 lei, calculat la cursul pentru luna mai 2020.

Zona vizată are o suprafață de aproape 20 de hectare, la care se vor adăuga funcțiuni de agrement, educative și sport, depășind suprafața totală de 30 ha, și ar urma să devină cel mai mare parc din Brașov.

„Specialiștii Băncii Mondiale, cu care noi colaborăm, ne-au prezentat mai multe scenarii, și cred că aceasta este ce mai bună soluție nu doar pentru brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, ci și pentru ceilalți brașoveni, care vor să se relaxeze într-un parc care dispune de toate facilitățile de agrement. Putem beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 2 milioane de lei, pentru pregătirea documentației necesare realizării acestui parc și cred că ar trebui să accesăm aceste fonduri, pentru a mai scădea din presiunea de pe bugetul local. Cred că acest proiect de regenerare urbană va contribui semnificativ la creșterea calității vieții în orașul nostru și la un mediu mai curat. În paralel, continuăm și cu proiectul de amenajare a unui parc de agrement în locul fostelor platforme de deșeuri din Timiș-Triaj. Odată cu finalizarea acestor lucrări, putem spune că zona de est a orașului devine una dintre cele mai verzi zone ale Brașovului“, a declarat primarul George Scripcaru.

Unul dintre cele trei scenarii prevede menținerea a 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha să se amenajeze parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

În prezent, terenul vizat este un teren de tip brown field, rezultat din încetarea activităţii companiei Rulmentul, finalizată în anul 2011 prin darea în plată a jumătate din activele companiei către creditorii bugetari: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a Municipiului Braşov.

Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936). Vecinătăţile zonei au în prezent destinaţie industrială, aici desfăşurându-şi activitatea o serie de firme private, comercială (Coresi Shopping Resort – cea mai mare dezvoltare de retail – 45.000 mp mall si 13.500 mp retail park) şi rezidenţială (cartierul nou construit în zona Coresi).

Related posts

FOTO: TAGRO made by IRUM, primul tractor agricol românesc, prezentat oficial

redactia

Delgaz Grid investeşte peste 7 mil. lei în echipamente moderne de detectare a eventualelor scăpări de gaze

Stefana Muresan

Au avansat lucrările la bazinele de înot didactice din Bihor

Traian Dan

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Construcții Sibiu va construi terminalul Aeroportului Brașov – Ghimbav

Stefana Muresan

Cel mai mare magazin Mömax din România a fost deschis la Oradea

Traian Dan

La Cluj, s-a dat startul luptei împotriva risipei de pâine, prin campania „nu arunca pâinea”

redactia

Vinurile de Carastelec, promovate de un restaurant Michelin

Nora Dumitrescu

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

redactia

Combinatul Chimcomplex va fabrica un igienizant anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Centrul de management al deșeurilor Clujului este operațional

Nora Dumitrescu

Media lunară a venitului brut al angajaților Lidl ajunge la 4.400 lei din martie

Traian Dan

Electrica Transilvania Nord, investiție în zona turistică Vârtop

Nora Dumitrescu

Hirschmann România – investiții și noi dotări tehnologice de top

Transilvania Business

Noile apartamente ANL din Cluj vor avea loc de parcare inclus

Nora Dumitrescu

A început construcția autostrăzii Sibiu – Pitești

Ligia Voro

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Firmele clujene au primit 5 milioane de lei pentru șomajul tehnic

Nora Dumitrescu

Rata de adopție a soluțiilor și a aplicațiilor de online banking este în plină crește în Europa

Ion Surdu

Antreprenoriat fără birocrație: noul ministru al Economiei spune că va folosi tehnologia blockchain pentru securizarea informațiilor

Ion Surdu

Stațiunea Borșa va avea pârtie olimpică și telegondolă de 100 milioane lei

Nora Dumitrescu

Companiile românești, capitalizare de peste 20 de miliarde de euro pentru prima dată în 9 ani

Stefana Muresan

Muzeul Țării Crișurilor fuzionează cu Muzeul Orașului Oradea

Traian Dan

Leave a Comment