Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brașovul pregătește terenul pentru construcția celui mai mare parc din municipiu – o investiție de peste 2 milioane lei și reconversia unei zone abandonate

Un proiect de regenerare urbană va fi dezbătut de consilierii locali din Brașov, care prevede transformarea foste platforme industriale Rulmentul în zonă verde și de agrement. Adoptarea acestei hotărâri este necesară pentru ca municipiul Brașov să poată beneficia de o finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentației tehnice necesară implementării proiectului Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul.

Primăria Brașov intențioenază să aplice în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific ”Îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității, a infrastructurii verzi în special în mediul urban și reducerea poluării”, pentru elaborarea documentației tehnice care va conține: studiul de fezabilitate, studii geotehnice, expertize tehnice, studii pentru obținerea acordurilor/ avizelor de mediu, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, după caz. Valoarea estimată a acestei finanțări este de 434.350 euro, respectiv 2.103.775 lei, calculat la cursul pentru luna mai 2020.

Zona vizată are o suprafață de aproape 20 de hectare, la care se vor adăuga funcțiuni de agrement, educative și sport, depășind suprafața totală de 30 ha, și ar urma să devină cel mai mare parc din Brașov.

„Specialiștii Băncii Mondiale, cu care noi colaborăm, ne-au prezentat mai multe scenarii, și cred că aceasta este ce mai bună soluție nu doar pentru brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, ci și pentru ceilalți brașoveni, care vor să se relaxeze într-un parc care dispune de toate facilitățile de agrement. Putem beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 2 milioane de lei, pentru pregătirea documentației necesare realizării acestui parc și cred că ar trebui să accesăm aceste fonduri, pentru a mai scădea din presiunea de pe bugetul local. Cred că acest proiect de regenerare urbană va contribui semnificativ la creșterea calității vieții în orașul nostru și la un mediu mai curat. În paralel, continuăm și cu proiectul de amenajare a unui parc de agrement în locul fostelor platforme de deșeuri din Timiș-Triaj. Odată cu finalizarea acestor lucrări, putem spune că zona de est a orașului devine una dintre cele mai verzi zone ale Brașovului“, a declarat primarul George Scripcaru.

Unul dintre cele trei scenarii prevede menținerea a 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha să se amenajeze parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

În prezent, terenul vizat este un teren de tip brown field, rezultat din încetarea activităţii companiei Rulmentul, finalizată în anul 2011 prin darea în plată a jumătate din activele companiei către creditorii bugetari: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a Municipiului Braşov.

Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936). Vecinătăţile zonei au în prezent destinaţie industrială, aici desfăşurându-şi activitatea o serie de firme private, comercială (Coresi Shopping Resort – cea mai mare dezvoltare de retail – 45.000 mp mall si 13.500 mp retail park) şi rezidenţială (cartierul nou construit în zona Coresi).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] Bistrița-Năsăud a county with traditions worthy of the Book of Records

Articolul următor

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share