Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Viitorul sună bine la Oradea

Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale din Oradea, până în prezent, este de 345 milioane de euro, din care 99 milioane de euro fiind atrase în anul 2018, acestea urmând a genera un număr total de 7.500 locuri de muncă până în anul 2020.

Investițiile făcute în ultimii ani la Oradea au făcut din orașul de pe Crișul Repede unul dintre cele mai atractive orașe din Vestul României pentru investitori. Numeroase companii de renume internațional au ales să investească în ultima vreme în parcurile industriale din Oradea, beneficiind de numeroase facilități din partea primăriei.

Parcuri industriale

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA deține trei titluri de parc industrial, pentru cele trei amplasamente situate pe Calea Borșului (130,02 ha) – Parcul Industrial Oradea I, pe strada Ogorului (83,5 ha) – Parcul Industrial Oradea II, respectiv pe strada Uzinelor – Parcul Industrial Oradea III (17 ha). La începutul anului 2019 au fost depuse documentele în vederea obținerii titlului pentru Parcul Industrial Oradea IV (6,5 ha) – pe strada Corneliu Baba. Parcurile industriale oferă toate utilitățile necesare, la prețuri competitive, Oradea fiind și licențiată în distribuția de energie electrică.

Proiecte noi de dezvoltare și oferirea de noi facilități, printre care amintim: International School of Oradea; Eurobusiness Vocational School – dual system schooling; Creșă și grădiniță în EBP I (Parcul industrial I); Complex de servicii integrate în EBP I – spații de cazare, restaurant, sală de fitness, punct farmaceutic, punct de curierat, bancomat multifuncțional; stație de încărcare electrică pentru autoturisme, Parteneriat singurul liceu cu predare în limba germană din județul Bihor Friedrich Schiller, Centrul pentru tineret The Spot – învățământ integrat, Centrul de Transfer Tehnologic Universitatea din Oradea.

Terminalul Intermodal

Prin Master Planul General de Transport, România își propune realizarea de terminale intermodale pentru asigurarea unui transfer rutier/feroviar, program finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), axa prioritară 2.

Principalul rezultat obţinut ca urmare a investiţiilor în infrastructura terminalelor intermodale, constă în creşterea atractivităţii transportului intermodal, transpus printr-un: volum majorat de mărfuri containerizate manipulat în unităţi intermodale; eficientizarea transportului de marfă și îmbunătățirea impactului transportului asupra mediului și a siguranței traficului; decongestionarea transportului rutier reducându-se numărul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule și a pragului de zgomot în oraș; dezvoltarea socio-economică a zonei atât prin veniturile la bugetul local cât și prin crearea de noi locuri de muncă.

Incubator de afaceri – „Cresc Oradea Mare”

Primăria Municipiului Oradea împreună cu ADLO a câștigat un proiect pentru construirea unui incubator care să devină un „Centru al creativității și inovației” pentru antreprenorii creativi. Va fi locul în care creația acestor antreprenori să fie pusă sub lumina reflectoarelor prin organizarea de acțiuni (traininguri, conferințe, zile dedicate/sub-domenii, târguri etc.) care să atragă din ce în ce mai mulți membri și followeri (bloggeri, presă locală și internațională, creativi internaționali, schimburi de experiență etc.).

“Misiunea noastră este de a susține cu toate eforturile impulsionarea și dezvoltarea domeniului industriilor culturale și creative din Regiunea Nord-Vest, activitate complementară, reală și viabilă la inerția de industrializare a regiunii. Ne punem în slujba acestui țel împreună cu Fondatorul inițiativei, Municipiul Oradea, cu toate resursele de care dispunem, mai întâi expertiza noastră de sprijinire a afacerilor și organizații cu care am mai colaborat și care pot deveni parteneri oficiali ai acestei inițiative și, nu în ultimul rând, resursele financiare publice și private pe care le vom atrage în acest scop. Dorim să contribuim astfel la dezvoltarea Regiunii de Nord-Vest într-un cadru larg, la nivelul Regiunii Europei Centrale și de Sud-Est”, susține Alina Silaghi, directorul general al ADLO.

“MakeIT in Oradea”

În sectorul IT, Regiunea Nord-Vest este dominată de cei doi poli: Cluj-Napoca și Timișoara, centre universitare recunoscute pentru numărul mare de absolvenți de profile IT&C și numeroase companii de outsourcing sau de cercetare în acest domeniu.

Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.

Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT au elaborat un program de măsuri intitulat ”Realizează-te în Oradea!”/„MakeIT in Oradea” care va crește gradul de interacțiune între municipalitate, licee orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor de a rămâne sau (re)veni în Oradea.

Pachetul de măsuri propus în acest sens cuprinde: constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT; reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT; susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă); organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale; încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).

Companiile locale din domeniul IT vor beneficia de susținerea financiară printr-un fond de investiții administrat de Municipiul Oradea și principalele firme locale din domeniul IT. De asemenea, vor avea facilități fiscale (precum reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.

Agenția își urmărește scopul pentru care a fost înființată acum 11 ani, și anume acela de a contribui și susține proiecte de dezvoltare, de a fi liantul dintre mediul public, mediul privat și instituțiile de învățământ.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Total
11
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Articolul următor

ADLO: Responsibility can bring new opportunities

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
11
Share