Bihor Enjoy Transylvania Investitii Judete Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Viitorul sună bine la Oradea

Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale din Oradea, până în prezent, este de 345 milioane de euro, din care 99 milioane de euro fiind atrase în anul 2018, acestea urmând a genera un număr total de 7.500 locuri de muncă până în anul 2020.

Investițiile făcute în ultimii ani la Oradea au făcut din orașul de pe Crișul Repede unul dintre cele mai atractive orașe din Vestul României pentru investitori. Numeroase companii de renume internațional au ales să investească în ultima vreme în parcurile industriale din Oradea, beneficiind de numeroase facilități din partea primăriei.

Parcuri industriale

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA deține trei titluri de parc industrial, pentru cele trei amplasamente situate pe Calea Borșului (130,02 ha) – Parcul Industrial Oradea I, pe strada Ogorului (83,5 ha) – Parcul Industrial Oradea II, respectiv pe strada Uzinelor – Parcul Industrial Oradea III (17 ha). La începutul anului 2019 au fost depuse documentele în vederea obținerii titlului pentru Parcul Industrial Oradea IV (6,5 ha) – pe strada Corneliu Baba. Parcurile industriale oferă toate utilitățile necesare, la prețuri competitive, Oradea fiind și licențiată în distribuția de energie electrică.

Proiecte noi de dezvoltare și oferirea de noi facilități, printre care amintim: International School of Oradea; Eurobusiness Vocational School – dual system schooling; Creșă și grădiniță în EBP I (Parcul industrial I); Complex de servicii integrate în EBP I – spații de cazare, restaurant, sală de fitness, punct farmaceutic, punct de curierat, bancomat multifuncțional; stație de încărcare electrică pentru autoturisme, Parteneriat singurul liceu cu predare în limba germană din județul Bihor Friedrich Schiller, Centrul pentru tineret The Spot – învățământ integrat, Centrul de Transfer Tehnologic Universitatea din Oradea.

Terminalul Intermodal

Prin Master Planul General de Transport, România își propune realizarea de terminale intermodale pentru asigurarea unui transfer rutier/feroviar, program finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), axa prioritară 2.

Principalul rezultat obţinut ca urmare a investiţiilor în infrastructura terminalelor intermodale, constă în creşterea atractivităţii transportului intermodal, transpus printr-un: volum majorat de mărfuri containerizate manipulat în unităţi intermodale; eficientizarea transportului de marfă și îmbunătățirea impactului transportului asupra mediului și a siguranței traficului; decongestionarea transportului rutier reducându-se numărul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule și a pragului de zgomot în oraș; dezvoltarea socio-economică a zonei atât prin veniturile la bugetul local cât și prin crearea de noi locuri de muncă.

Incubator de afaceri – „Cresc Oradea Mare”

Primăria Municipiului Oradea împreună cu ADLO a câștigat un proiect pentru construirea unui incubator care să devină un „Centru al creativității și inovației” pentru antreprenorii creativi. Va fi locul în care creația acestor antreprenori să fie pusă sub lumina reflectoarelor prin organizarea de acțiuni (traininguri, conferințe, zile dedicate/sub-domenii, târguri etc.) care să atragă din ce în ce mai mulți membri și followeri (bloggeri, presă locală și internațională, creativi internaționali, schimburi de experiență etc.).

“Misiunea noastră este de a susține cu toate eforturile impulsionarea și dezvoltarea domeniului industriilor culturale și creative din Regiunea Nord-Vest, activitate complementară, reală și viabilă la inerția de industrializare a regiunii. Ne punem în slujba acestui țel împreună cu Fondatorul inițiativei, Municipiul Oradea, cu toate resursele de care dispunem, mai întâi expertiza noastră de sprijinire a afacerilor și organizații cu care am mai colaborat și care pot deveni parteneri oficiali ai acestei inițiative și, nu în ultimul rând, resursele financiare publice și private pe care le vom atrage în acest scop. Dorim să contribuim astfel la dezvoltarea Regiunii de Nord-Vest într-un cadru larg, la nivelul Regiunii Europei Centrale și de Sud-Est”, susține Alina Silaghi, directorul general al ADLO.

“MakeIT in Oradea”

În sectorul IT, Regiunea Nord-Vest este dominată de cei doi poli: Cluj-Napoca și Timișoara, centre universitare recunoscute pentru numărul mare de absolvenți de profile IT&C și numeroase companii de outsourcing sau de cercetare în acest domeniu.

Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.

Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT au elaborat un program de măsuri intitulat ”Realizează-te în Oradea!”/„MakeIT in Oradea” care va crește gradul de interacțiune între municipalitate, licee orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor de a rămâne sau (re)veni în Oradea.

Pachetul de măsuri propus în acest sens cuprinde: constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT; reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT; susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă); organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale; încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).

Companiile locale din domeniul IT vor beneficia de susținerea financiară printr-un fond de investiții administrat de Municipiul Oradea și principalele firme locale din domeniul IT. De asemenea, vor avea facilități fiscale (precum reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.

Agenția își urmărește scopul pentru care a fost înființată acum 11 ani, și anume acela de a contribui și susține proiecte de dezvoltare, de a fi liantul dintre mediul public, mediul privat și instituțiile de învățământ.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Related posts

Festivalul Internațional de Film Transilvania va fi amânat

Nora Dumitrescu

România faptelor bune – performerii CSR ai României

Ligia Voro

66.500 de euro: primul credit „Noua Casă” acordat de Banca Transilvania pentru un apartament în București

Ion Surdu

Consiliul Județean Sibiu va numi un administrator neexecutiv provizoriu la Aeroport

Papuc Irina

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

Fab Lab Iasi: Raport privind spatiile de Coworking din Europa Centrala si de Est

Stefana Muresan

FIC: Companiile straine angajeaza in Romania 1,3 milioane de oameni si produc jumatate din cifra de afaceri

redactia

Aeroportul Oradea: Investitii pentru orizonturi largi si senine

Ionut Oprea

Aprobat de Senat: Pe site-ul INSP trebuie să apară o hartă interactivă cu date despre calitatea apei

Ion Surdu

Mai multi bani in industria hoteliera din CEE

Ionut Oprea

CNIPMMR solicită sprijin economic pentru impactul COVID-19

Traian Dan

Cum vrea Primăria Sibiu să modernizeze transportul public din oraș: aproape 100 de milioane de lei pentru reînnoirea flotei de autobuze

Papuc Irina

Farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii

Stefana Muresan

Multinaționalele sunt supuse unor controale fiscale mai riguroase

Ligia Voro

Complexul Wellness Termal Nymphaea din Oradea, încasări de peste 1 mil. euro în august

redactia

Producţiile de porumb şi floarea soarelui din România, pe primul loc în Uniunea Europeană

redactia

Centura municipiului Satu Mare, finanţată din fonduri europene; investiție de peste 400 de milioane de lei

redactia

Transgaz a început lucrări de 335 milioane de euro pentru BRUA

Stefana Muresan

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

EAD Group, lider portughez în soluții de digitalizare a arhivelor, intră pe piața din România

Ion Surdu

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Nora Dumitrescu

Primul magazin de tip mall din Brașov se închide de astăzi. Angajații își vor primi salariile

Papuc Irina

Marquardt donează peste 22.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu

Ion Surdu

1 comment

28 Iulie: Sinteza (pozitiva) in constructii - Idei Arhispec 28 July 2020 at 17:36

[…] ! BIHOR: Viitorul suna bine la Oradea. Totalul investitiilor private atrase in parcurile industriale din Oradea, pana in prezent, este de 345 milioane de euro, din care 99 milioane de euro fiind atrase in anul 2018, acestea urmand a genera un numar total de 7.500 locuri de munca pana in anul 2020. Sursa: transilvaniabusiness.ro […]

Reply

Leave a Comment