Digitalizare Eveniment Sanatate Ultimele stiri

Digitalizarea – prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Concluzii după Bucharest Smart Health Conference

Digitalizarea este o prioritate pentru sistemul de sănătate din România, este concluzia primei ediții a Bucharest Smart Health Conference organizată de jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions, Roche România, XVision și European Mentoring and Coaching Council (EMCC), la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Filipescu-Cesianu din București.

„Digitalizarea în domeniul medical se regăsește în toate segmentele lanțului de îngrijiri: de la prevenție, la medicina primară, la medicina de spital și telemedicina. […] prescripția electronică, dosarul electronic de sănătate, […] robotică chirurgicală și diagnosticare, toate acestea fiind foarte importante, deoarece vin în beneficiul pacientului. […] “, a declarat dr. Diana-Loreta PĂUN, consilier prezidențial Departamentul de sănătate publică.

În acest sens, reprezentantul Administrației Prezidențiale a reamintit programul european EU4Health, care este o oportunitate pentru România, având în vedere că, pentru perioada 2021-2027, bugetul acestui program se va ridica la 9.4 de miliarde de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș GAROFIL, a subliniat, la rândul său, că ministerul face din digitalizare “o prioritate absolută. […] Trebuie să începem să ne bazăm pe date atât în management, cât și în elaborarea de politici publice, în elaborarea unei strategii de sănătate publică” , a spus Dragoș GAROFIL.

CP Diana Paun, SS Dragos Garofil, P Florin Buicu, CEO PAS Codrin Scutaru

Secretarul de stat a prezentat și deficiențele descoperite în sistemul medical, în timpul pandemiei. “Ne-am trezit că avem niște instituții importante încremenite în timp. Am fost șocat să văd că anchetele epidemiologice se făceau pe hârtie, cu pixul, cu creionul, nici măcar EXCEL nu era utilizat, și a trebuit să informatizam rapid DSP-urile, să implementăm niște aplicații de colectare de date și, în acest sens, au fost dezvoltate, cu ajutorul STS, 2 aplicații.”

De asemenea, el a vorbit și despre instrumente digitale implementate în trecut, dar rămase în urmă, din punct de vedere tehnologic: “sistemul CAS, care creează probleme și disfuncționalități și îngreunează activitatea, mai ales în medicina primară; cardul de sănătate, care a fost o idee bună, a adus multe economii în sistem, dar acum îngreunează activitatea medicală; colecția de date – este fabulos ce se întâmplă în acest domeniu: instituțiile din sistemul medical colectează disparat date, nu sunt interoperabile, foarte puține sunt analizate, iar deciziile par că se iau arbitrar.”

In plus, el a amintit că în perioada 2021-2023 ar trebui finalizate proiecte cum ar fi “Registrele de boli”, “Registrul de transplant”, “Registrul de resurse umane din sănătate”, precum și un alt proiect legat de finanțarea spitalelor, care vizează trecerea la un nou sistem de raportare ICD-11 cu modificarea sistemului DRG de finanțare și de realizare unor standarde de cost în îngrijirea intraspitalicească.

Europarlamentarul Cristian BUȘOI, a atras atenția că, din 2014, nu s-au mai implementat proiecte majore în domeniul digital în sănătate: “Cred că avem nevoie în viitor să turăm motoarele. Apoi, desigur pe următoarele programe de la Bruxelles sau din România și alte unități de stat, spitale, IMM-uri și alte entități din sistemul de sănătate să folosească acest nou proiect ca să își crească nevoia de digitalizare, cu aceasta vor deveni mai eficienți, mai transparenți, mai aproape de pacienți, mai aproape de cetățeni.”

Întrebat despre viziunea la nivelul Parlamentului, asupra situației actuale, când digitalizarea are un rol din ce în ce mai important, Florin BUICU, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, a amintit că “în Parlament este depusă o inițiativă care să reglementeze temporar tot ce înseamnă telemedicina, teleconsultațiile, adică vine, practic, să reglementeze definițiile, tipurile de servicii care pot fi acordate prin această modalitate.” El a făcut apel către entitățile interesate să transmită către comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților propuneri de modificare a legii, inclusiv în domeniul telemedicinei.

La rândul său, senatorul Adrian WIENER, membru în Comisia pentru sănătate publică, consideră că “din păcate, soluțiile concrete și soluțiile hard care sunt puse la dispoziția spitalelor sunt greu de atins din partea spitalelor publice, greu de populat, greu de implementat.[…]Ceea ce am vrut să spun este că o situație în care acest imperativ al debirocratizării, al digitalizării, al eficienței pentru accesul la resursa medicală dinspre pacienți este una radicală și că ceea ce s-a făcut până acum este oarecum impropriu”, a afirmat Adrian WIENER.

SGA Codrin Lungu, Founding Partner XVision Stefan IARCA, CEO PAS Codrin Scutaru, CEO Vegacomp Consulting Cornel Barbut

 

Oana MATEI, Personalized Healthcare Lead, Roche România, partener al primei ediții Bucharest Smart Health Conference, a prezentat viziunea companiei despre medicina personalizată, cu accent pe zona oncologică.
Pentru Roche, conceptul de medicină personalizată este în centrul activității de cercetare, atât din punct de vedere al medicamentelor, al testelor de diagnostic, cât și al tehnologiilor care oferă suport pentru deciziile clinice. În prezent, tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe puterea datelor. Prin analiza informațiilor din surse diferite, precum registre electronice de pacienți, platforme avansate de diagnostic și alte instrumente digitale, se pot extrage informații relevante ce pot influența pozitiv modul în care sunt gestionate şi tratate diferite afecțiuni. Epoca tratamentelor care se administrau tuturor pacienților cu aceeași afecțiune, indiferent de specificul genetic, a apus și a făcut loc tratamentelor personalizate, respectiv tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, în momentul potrivit. Aceste tratamente pot oferi un beneficiu real pacienților, îmbunătățind starea acestora de sănătate sau prelungind supraviețuirea în cazul unor boli aflate în stadii avansate.

Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Codrin LUNGU, vorbind despre telemedicină, a anunțat că ministerul e în curs de adaptare a legislației la cea a UE în privința acestui domeniu. “Se va modifica legea sănătății și va fi reglementată activitatea de telemedicină. Apoi, prin hotărâre de guvern și ordin de ministru, va fi stabilit modul de decontare al serviciilor de telemedicină“, a spus oficialul.

Ștefan IARCA, Founding Partner, XVision, unul dintre partenerii conferinței, a prezentat soluțiile găsite de companie, cu ajutorul Inteligenței artificiale. “În opinia noastră medicina și tehnologia sunt două domenii complementare la intersecția cărora se află soluții inovative ce pot veni atât în ajutorul pacienților, cât și al medicilor. Noi ne propunem să fim un liant între aceste domenii, dorind să ajutăm sistemul medical să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială.”, a declarat Ștefan Iarca.

Ceilalți speakeri care au prezentat idei și soluții în domeniul eHealth au fost: Wargha ENAYATI, Founder, Enayati Medical City, Carmen Orban, Director General, Monza Group, George T.HABER, AI Expert, Fondator și Managing Partner, CrestaFund, Matei DUMITRESCU, Fondator, Smart Impact Capital și Vicepreședinte, Techangels, Ana-Maria STANCU, CEO, Bucharest Promo Robots și Board Member of EU Robotics, Cornel Bărbuț, CEO Vegacomp Consulting.

Partenerii Conferinței au fost Roche Romania, XVision, 5 To Go, iar partenerii media saptamanamedicala.ro, revistamedicalmarket.ro și 360medical.ro.

Foto principală: DG Monza Carmen Orban, PHC Lead Roche Oana Matei, CEO PAS Codrin Scutaru

Related posts

Companii din Banat și Transilvania, partenere într-un proiect de inovare

Nora Dumitrescu

Life Is Hard va ieși pe bursă cu obligațiuni de 1,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Șase localități din Transilvania și Banat vor avea legături cu autostrăzile A1 și A3. Lucrările, planificate pentru 2021

Ion Surdu

Autostrada Sebeș-Turda, între datele de pe hârtie și realitatea de pe teren la începutul anului

Papuc Irina

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

Traian Dan

Proiectarea și execuția Drumului Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 3, scoase la licitație

Ligia Voro

Parlamentul obligă Guvernul să facă ”Autostrada Unirii”

Stefana Muresan

Dedeman a ajuns principalul acționar la Cemacon

Stefana Muresan

Semne bune în piața rezidențială: mai multe autorizații de construire

Nora Dumitrescu

Crama Liliac a lansat noua etichetă young.LILIAC

Stefana Muresan

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 51-75

Ion Surdu

Patronatul PRIMER: România, pe ultimul loc în UE în privinţa consumului de medicamente

Stefana Muresan

Investiție de 21 de milioane de lei la Zărnești. Două firme proiectează noua bază sportivă a orașului

Ion Surdu

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

Unique Smile, de la zero la o poveste cu multe zâmbete

Nicolae Pop

Techtex își va recicla deșeurile industriale

Nora Dumitrescu

Digitalizarea – efecte

Ionut Oprea

Sălajul își face parc industrial și complex turistic

Nora Dumitrescu

GAL Timişoara a atras fonduri europene de aproape 7 mil. euro, pentru dezvoltarea durabilă a cartierelor

redactia

Pentru fiecare euro cu care România a contribuit la bugetul UE a primit 3 înapoi. În total – 54,4 miliarde de euro în 13 ani

Ion Surdu

Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” – prima asociație de producători de fructe de pădure din Cluj

redactia

Început în forță pe Autostrada Târgu-Mureș – Ungheni

Nora Dumitrescu

Leave a Comment