Digitalizare Eveniment Sanatate Ultimele stiri

Digitalizarea – prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Concluzii după Bucharest Smart Health Conference

Digitalizarea este o prioritate pentru sistemul de sănătate din România, este concluzia primei ediții a Bucharest Smart Health Conference organizată de jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions, Roche România, XVision și European Mentoring and Coaching Council (EMCC), la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Filipescu-Cesianu din București.

„Digitalizarea în domeniul medical se regăsește în toate segmentele lanțului de îngrijiri: de la prevenție, la medicina primară, la medicina de spital și telemedicina. […] prescripția electronică, dosarul electronic de sănătate, […] robotică chirurgicală și diagnosticare, toate acestea fiind foarte importante, deoarece vin în beneficiul pacientului. […] “, a declarat dr. Diana-Loreta PĂUN, consilier prezidențial Departamentul de sănătate publică.

În acest sens, reprezentantul Administrației Prezidențiale a reamintit programul european EU4Health, care este o oportunitate pentru România, având în vedere că, pentru perioada 2021-2027, bugetul acestui program se va ridica la 9.4 de miliarde de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș GAROFIL, a subliniat, la rândul său, că ministerul face din digitalizare “o prioritate absolută. […] Trebuie să începem să ne bazăm pe date atât în management, cât și în elaborarea de politici publice, în elaborarea unei strategii de sănătate publică” , a spus Dragoș GAROFIL.

CP Diana Paun, SS Dragos Garofil, P Florin Buicu, CEO PAS Codrin Scutaru

Secretarul de stat a prezentat și deficiențele descoperite în sistemul medical, în timpul pandemiei. “Ne-am trezit că avem niște instituții importante încremenite în timp. Am fost șocat să văd că anchetele epidemiologice se făceau pe hârtie, cu pixul, cu creionul, nici măcar EXCEL nu era utilizat, și a trebuit să informatizam rapid DSP-urile, să implementăm niște aplicații de colectare de date și, în acest sens, au fost dezvoltate, cu ajutorul STS, 2 aplicații.”

De asemenea, el a vorbit și despre instrumente digitale implementate în trecut, dar rămase în urmă, din punct de vedere tehnologic: “sistemul CAS, care creează probleme și disfuncționalități și îngreunează activitatea, mai ales în medicina primară; cardul de sănătate, care a fost o idee bună, a adus multe economii în sistem, dar acum îngreunează activitatea medicală; colecția de date – este fabulos ce se întâmplă în acest domeniu: instituțiile din sistemul medical colectează disparat date, nu sunt interoperabile, foarte puține sunt analizate, iar deciziile par că se iau arbitrar.”

In plus, el a amintit că în perioada 2021-2023 ar trebui finalizate proiecte cum ar fi “Registrele de boli”, “Registrul de transplant”, “Registrul de resurse umane din sănătate”, precum și un alt proiect legat de finanțarea spitalelor, care vizează trecerea la un nou sistem de raportare ICD-11 cu modificarea sistemului DRG de finanțare și de realizare unor standarde de cost în îngrijirea intraspitalicească.

Europarlamentarul Cristian BUȘOI, a atras atenția că, din 2014, nu s-au mai implementat proiecte majore în domeniul digital în sănătate: “Cred că avem nevoie în viitor să turăm motoarele. Apoi, desigur pe următoarele programe de la Bruxelles sau din România și alte unități de stat, spitale, IMM-uri și alte entități din sistemul de sănătate să folosească acest nou proiect ca să își crească nevoia de digitalizare, cu aceasta vor deveni mai eficienți, mai transparenți, mai aproape de pacienți, mai aproape de cetățeni.”

Întrebat despre viziunea la nivelul Parlamentului, asupra situației actuale, când digitalizarea are un rol din ce în ce mai important, Florin BUICU, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, a amintit că “în Parlament este depusă o inițiativă care să reglementeze temporar tot ce înseamnă telemedicina, teleconsultațiile, adică vine, practic, să reglementeze definițiile, tipurile de servicii care pot fi acordate prin această modalitate.” El a făcut apel către entitățile interesate să transmită către comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților propuneri de modificare a legii, inclusiv în domeniul telemedicinei.

La rândul său, senatorul Adrian WIENER, membru în Comisia pentru sănătate publică, consideră că “din păcate, soluțiile concrete și soluțiile hard care sunt puse la dispoziția spitalelor sunt greu de atins din partea spitalelor publice, greu de populat, greu de implementat.[…]Ceea ce am vrut să spun este că o situație în care acest imperativ al debirocratizării, al digitalizării, al eficienței pentru accesul la resursa medicală dinspre pacienți este una radicală și că ceea ce s-a făcut până acum este oarecum impropriu”, a afirmat Adrian WIENER.

SGA Codrin Lungu, Founding Partner XVision Stefan IARCA, CEO PAS Codrin Scutaru, CEO Vegacomp Consulting Cornel Barbut

 

Oana MATEI, Personalized Healthcare Lead, Roche România, partener al primei ediții Bucharest Smart Health Conference, a prezentat viziunea companiei despre medicina personalizată, cu accent pe zona oncologică.
Pentru Roche, conceptul de medicină personalizată este în centrul activității de cercetare, atât din punct de vedere al medicamentelor, al testelor de diagnostic, cât și al tehnologiilor care oferă suport pentru deciziile clinice. În prezent, tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe puterea datelor. Prin analiza informațiilor din surse diferite, precum registre electronice de pacienți, platforme avansate de diagnostic și alte instrumente digitale, se pot extrage informații relevante ce pot influența pozitiv modul în care sunt gestionate şi tratate diferite afecțiuni. Epoca tratamentelor care se administrau tuturor pacienților cu aceeași afecțiune, indiferent de specificul genetic, a apus și a făcut loc tratamentelor personalizate, respectiv tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, în momentul potrivit. Aceste tratamente pot oferi un beneficiu real pacienților, îmbunătățind starea acestora de sănătate sau prelungind supraviețuirea în cazul unor boli aflate în stadii avansate.

Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Codrin LUNGU, vorbind despre telemedicină, a anunțat că ministerul e în curs de adaptare a legislației la cea a UE în privința acestui domeniu. “Se va modifica legea sănătății și va fi reglementată activitatea de telemedicină. Apoi, prin hotărâre de guvern și ordin de ministru, va fi stabilit modul de decontare al serviciilor de telemedicină“, a spus oficialul.

Ștefan IARCA, Founding Partner, XVision, unul dintre partenerii conferinței, a prezentat soluțiile găsite de companie, cu ajutorul Inteligenței artificiale. “În opinia noastră medicina și tehnologia sunt două domenii complementare la intersecția cărora se află soluții inovative ce pot veni atât în ajutorul pacienților, cât și al medicilor. Noi ne propunem să fim un liant între aceste domenii, dorind să ajutăm sistemul medical să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială.”, a declarat Ștefan Iarca.

Ceilalți speakeri care au prezentat idei și soluții în domeniul eHealth au fost: Wargha ENAYATI, Founder, Enayati Medical City, Carmen Orban, Director General, Monza Group, George T.HABER, AI Expert, Fondator și Managing Partner, CrestaFund, Matei DUMITRESCU, Fondator, Smart Impact Capital și Vicepreședinte, Techangels, Ana-Maria STANCU, CEO, Bucharest Promo Robots și Board Member of EU Robotics, Cornel Bărbuț, CEO Vegacomp Consulting.

Partenerii Conferinței au fost Roche Romania, XVision, 5 To Go, iar partenerii media saptamanamedicala.ro, revistamedicalmarket.ro și 360medical.ro.

Foto principală: DG Monza Carmen Orban, PHC Lead Roche Oana Matei, CEO PAS Codrin Scutaru

Related posts

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Romgaz a afişat un profit net în creştere cu 82,4% în 2017

Stefana Muresan

Reprezentanții industriei turismului cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming și construirea de noi hoteluri

Papuc Irina

Cristina Pardi, Head of New Business: “Filosofia NTT DATA Romania are în centrul său clientul, viziunea și echipa”

redactia

Ştefan-Radu Oprea prezidează Reuniunea informală a Miniștrilor Comerțului din țările membre UE

redactia

Primul centru de formare profesională integrată din România, la Oradea; investiție de 3 mil. euro, din fonduri comunitare

Stefana Muresan

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu va finanța în jur de 75 de antreprenori cu câte 40.000 de euro

Stefana Muresan

SmartDreamers, investiție de 1,2 milioane de euro, în urma unei noi runde de finanțare

redactia

Tată și fiu – Doru Aurelian Borsan și Doru Borsan jr., implicați activ în transformarea digitală a lumii. Smart Cities Technologies SE

Ligia Voro

Românii au subscris titluri de stat în lei și în valută de peste 2 miliarde lei

Traian Dan

Register now for BACK 2 BUSINESS Bucharest

Stefana Muresan

Festivalul Industriilor Creative, ediția a IX-a

Ligia Voro

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Ion Surdu

Roma, destinația favorită a românilor în 2017

Stefana Muresan

Cerc de calculatoare la UTCN pentru pasionații de IT din licee

redactia

Juriul Future Makers a ales 55 de idei de afaceri ale tinerilor

Ligia Voro

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia trimite peste 90% din producţie la export

redactia

AFROJACK SI HARDWELL – headlineri la UNTOLD

Transilvania Business

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

Descoperiri arheologice din prima epocă a fierului, pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Stefana Muresan

Austriecii de la Austrotherm – a treia fabrică de polistiren din România, la Arad

Stefana Muresan

TAROM, aeronavă destinată segmentului ultra-premium

Stefana Muresan

Leave a Comment