Bistrița-Năsăud Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Judete Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Pentru cei care se întreabă unde este tărâmul celebrului conte Dracula, răspunsul vine repede – în Borgo Pass. Este un loc plin de mistere şi înțesat de poveşti  despre vampiri, strigoi, zâne şi fiinţe supranaturale care mișună prin pădurile aflate în stăpânirea contelui-Vampir.

În Borgo Pass şi-a imaginat scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul celebrului roman Dracula, întunecatul castel al sângerosului conte, în care noaptea nu se sfârșește niciodată și de unde nimeni nu mai iese viu.

Așadar, ca să pășim cu imaginația pe acel teribil teritoriu să încercăm a reface traseul parcurs în Bistriţa-Năsăud de personajul principal al romanulului, avocatul Jonathan Harker, care a venit de la Londra până la castelul din Carpaţi al temutului vampir. Pornim în călătoria noastră de la Hotelul ,,Coroana de Aur”, primul obiectiv descris în roman. Astăzi, hotelul adăposteşte salonul ,,Jonathan Harker”, unic în lume, deschis pentru a marca centenarul apariţiei romanului ,,Dracula”.

După ce s-a odihnit în centrul Bistriţei, avocatul a luat poştalionul şi a pornit spre castelul din munţi al contelui Dracula în data de 4 mai 1873, pentru a se întâlni la miezul nopţii cu renumitul vampir.

Misteriosul tărâm al contelui Dracula începe la Prundu Bârgăului. Aici, la intrarea în Borgo Pass, poştalionul a oprit, avocatul Jonathan Harker fiind aşteptat de caleaşca contelui pentru a-l duce la castel. Cum ar putea fi marcată mai bine intrarea pe tărâmul misterios decât printr-o biserică ce adăposteşte în pod o colonie de 1.000 de lilieci? Construită în 1837 din piatră de râu, Biserica din Prundu Bârgăului adăposteşte în timpul verii o colonie de 1000 de lilieci, formată doar din femele cu puii lor…

Dar să continuăm drumul avocatului mai departe. La castel se ajungea pe un singur drum care pornea din Pasul Bârgăului, un drum întortocheat care urca prin pădurea întunecoasă sub ameninţarea stâncăriilor şi hăurilor de pe margine. Pasul Bârgăului este situat în Munţii Bârgăului, la hotarul dintre Valea Bârgăului şi Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 1.200 m. Este plin de peisaje de vis şi păduri neatinse de piciorul omului, aici existând şi Pădurea Interzisă. Legenda spune că sus, pe muntele Răchiţaua, ar fi o uşă către răsărit. Uşa este o deschizătură în timp şi spaţiu şi numai cine va avea cheia o va putea deschide. Acolo, conform legendei, ar fi îngropată o comoară.

Încet, încet ajungem şi la castel. Situat la 1.116 m altitudine la Piatra Fântânele, Hotel Castel Dracula este singurul de pe glob care poartă numele Contelui Vampir şi care domină larga panoramă a Munţilor Bârgăului. Este singurul hotel tip-castel din România şi singurul care are amplasat un cimitir în faţa lui. La subsolul hotelului este amenajat “Cavoul lui Dracula” care poate fi vizitat de turiştii curajoşi. Construcţia lui a durat 7 ani şi a fost realizat după detaliile din celebra carte. La construcţia hotelului au cărat cărămizi cu mâinile şi cu roaba cei 21 de membri ai Societăţii “Dracula” din Londra, care au lăsat un document cu iscăliturile lor închise ermetic într-o sticlă goală de whisky scoţian. Locul unde se află documentul îl ştie numai proprietarul castelului “Dracula”, care vă invită să descoperiţi misterele din Borgo Pass.

Paşii ne poartă şi spre Colibiţa – locul de vânătoare al contelui Dracula şi tărâmul zânelor… Legenda spune că după ce a ajuns în Munţii Bârgăului şi şi-a construit castelul, Dracula a ieşit la vânătoare într-o noapte cu lună plină şi a dat peste nişte zâne de o frumuseţe nemaivăzută, care se scăldau linişite într-un lac ferit de ochii muritorilor, ascuns bine în munţi… Le-a pândit, a dat buzna asupra lor şi a reuşit să prindă pe trei dintre ele. Zânele au fost duse la castel şi au devenit însoţitoarele contelui. Speriate, celelate zâne au abandonat Tăul în care se scăldau de când e lumea şi au fugit în Munţii Rodnei. Astăzi Tăul Zânelor este unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale. Deşi este de dimensiuni reduse, lacul oferă un peisaj deosebit de pitoresc, fiind înconjurat de o pădure de molid, cu excepţia părţii de nord unde se află Poiana Zânelor.

Şi acolo, în Munții Rodnei, la Pârăul Zânelor, Dracula le-a luat urma. Astăzi aici poate fi văzută şi Grota Zânelor, considerată o adevărată minune a naturii, cu cel mai complex sistem de ramificaţii din România, iar legenda spune că aici zânele îşi ascundeau podoabele. Colibiţa este azi staţiune de interes regional şi una dintre cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud, cu un lac de acumulare de 270 de hectare şi cel mai pur şi ozonat aer din Europa. O concentraţie comparabilă de ozon mai există doar în Munţii Alpi.

Dacă veniți la vale pe Valea Bistriţei Ardelene, nu uitați, de asemenea, de Castelul Olarului…

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Related posts

Combinatul Chimcomplex va fabrica un igienizant anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Bosch a investit 7 milioane de euro într-o şcoală duală în Cluj

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Unirii (Union) Square and the Oradea Citadel

Traian Dan

Un miliard de euro acordat drept sprijin pentru IMM-urile din România

Traian Dan

The 4th edition of the ABSL Awards will be delivered during the 2019 Gala on April 10th, at Le Château Bucharest

redactia

Organizatorii de evenimente, librăriile și editurile primesc bani de la Guvern

Traian Dan

Cea mai mare investiție în monitorizarea calității aerului din ultimii 10 ani: 81 de milioane de lei pentru un sistem național de prognoză

Ion Surdu

Mobilitatea urbană sustenabilă, dezbătută la Iași în cadrul PRIA Urban Mobility Conference 

Ligia Voro

Afacerile AdePlast au crescut cu 10% în primul trimestru

Stefana Muresan

Stadionul Arcul de Triumf, monitorizat printr-o soluție tehnologică digitală marca SIXENSE România

Papuc Irina

Autostrada cu tunelul Meseș va costa 1 miliard de euro

Nora Dumitrescu

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

Final call for nominations at the 15th annual EuropaProperty SEE Real Estate Awards Gala & Forum

Papuc Irina

Credit de 14 milioane de euro pentru viitorul Radisson Blu Cluj

Nora Dumitrescu

Transgaz, asociere cu o companie spaniolă pentru achiziția a 66% din DESFA, companie cu active de 1,3 miliarde de euro

Stefana Muresan

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Depozitul ecologic de deșeuri al Maramureșului, gata până în vară

Nora Dumitrescu

Primăria Deva a lansat un portal dedicat potențialilor investitori

Stefana Muresan

Fără la cozi la ANCPI. Extrasul de plan cadastral se poate obţine online

Traian Dan

UMF Cluj intră într-un proiect de 25 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Proiecte europene de 40 de milioane de euro într-un oraș clujean

Nora Dumitrescu

Bianca Muntean, în boardul Consiliului pentru Transformare Digitală

Nora Dumitrescu

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria încheie anul cu o nouă tranzacţie, a şaptea din 2018

redactia

Leave a Comment