Bistrița-Năsăud Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Judete Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Pentru cei care se întreabă unde este tărâmul celebrului conte Dracula, răspunsul vine repede – în Borgo Pass. Este un loc plin de mistere şi înțesat de poveşti  despre vampiri, strigoi, zâne şi fiinţe supranaturale care mișună prin pădurile aflate în stăpânirea contelui-Vampir.

În Borgo Pass şi-a imaginat scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul celebrului roman Dracula, întunecatul castel al sângerosului conte, în care noaptea nu se sfârșește niciodată și de unde nimeni nu mai iese viu.

Așadar, ca să pășim cu imaginația pe acel teribil teritoriu să încercăm a reface traseul parcurs în Bistriţa-Năsăud de personajul principal al romanulului, avocatul Jonathan Harker, care a venit de la Londra până la castelul din Carpaţi al temutului vampir. Pornim în călătoria noastră de la Hotelul ,,Coroana de Aur”, primul obiectiv descris în roman. Astăzi, hotelul adăposteşte salonul ,,Jonathan Harker”, unic în lume, deschis pentru a marca centenarul apariţiei romanului ,,Dracula”.

După ce s-a odihnit în centrul Bistriţei, avocatul a luat poştalionul şi a pornit spre castelul din munţi al contelui Dracula în data de 4 mai 1873, pentru a se întâlni la miezul nopţii cu renumitul vampir.

Misteriosul tărâm al contelui Dracula începe la Prundu Bârgăului. Aici, la intrarea în Borgo Pass, poştalionul a oprit, avocatul Jonathan Harker fiind aşteptat de caleaşca contelui pentru a-l duce la castel. Cum ar putea fi marcată mai bine intrarea pe tărâmul misterios decât printr-o biserică ce adăposteşte în pod o colonie de 1.000 de lilieci? Construită în 1837 din piatră de râu, Biserica din Prundu Bârgăului adăposteşte în timpul verii o colonie de 1000 de lilieci, formată doar din femele cu puii lor…

Dar să continuăm drumul avocatului mai departe. La castel se ajungea pe un singur drum care pornea din Pasul Bârgăului, un drum întortocheat care urca prin pădurea întunecoasă sub ameninţarea stâncăriilor şi hăurilor de pe margine. Pasul Bârgăului este situat în Munţii Bârgăului, la hotarul dintre Valea Bârgăului şi Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 1.200 m. Este plin de peisaje de vis şi păduri neatinse de piciorul omului, aici existând şi Pădurea Interzisă. Legenda spune că sus, pe muntele Răchiţaua, ar fi o uşă către răsărit. Uşa este o deschizătură în timp şi spaţiu şi numai cine va avea cheia o va putea deschide. Acolo, conform legendei, ar fi îngropată o comoară.

Încet, încet ajungem şi la castel. Situat la 1.116 m altitudine la Piatra Fântânele, Hotel Castel Dracula este singurul de pe glob care poartă numele Contelui Vampir şi care domină larga panoramă a Munţilor Bârgăului. Este singurul hotel tip-castel din România şi singurul care are amplasat un cimitir în faţa lui. La subsolul hotelului este amenajat “Cavoul lui Dracula” care poate fi vizitat de turiştii curajoşi. Construcţia lui a durat 7 ani şi a fost realizat după detaliile din celebra carte. La construcţia hotelului au cărat cărămizi cu mâinile şi cu roaba cei 21 de membri ai Societăţii “Dracula” din Londra, care au lăsat un document cu iscăliturile lor închise ermetic într-o sticlă goală de whisky scoţian. Locul unde se află documentul îl ştie numai proprietarul castelului “Dracula”, care vă invită să descoperiţi misterele din Borgo Pass.

Paşii ne poartă şi spre Colibiţa – locul de vânătoare al contelui Dracula şi tărâmul zânelor… Legenda spune că după ce a ajuns în Munţii Bârgăului şi şi-a construit castelul, Dracula a ieşit la vânătoare într-o noapte cu lună plină şi a dat peste nişte zâne de o frumuseţe nemaivăzută, care se scăldau linişite într-un lac ferit de ochii muritorilor, ascuns bine în munţi… Le-a pândit, a dat buzna asupra lor şi a reuşit să prindă pe trei dintre ele. Zânele au fost duse la castel şi au devenit însoţitoarele contelui. Speriate, celelate zâne au abandonat Tăul în care se scăldau de când e lumea şi au fugit în Munţii Rodnei. Astăzi Tăul Zânelor este unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale. Deşi este de dimensiuni reduse, lacul oferă un peisaj deosebit de pitoresc, fiind înconjurat de o pădure de molid, cu excepţia părţii de nord unde se află Poiana Zânelor.

Şi acolo, în Munții Rodnei, la Pârăul Zânelor, Dracula le-a luat urma. Astăzi aici poate fi văzută şi Grota Zânelor, considerată o adevărată minune a naturii, cu cel mai complex sistem de ramificaţii din România, iar legenda spune că aici zânele îşi ascundeau podoabele. Colibiţa este azi staţiune de interes regional şi una dintre cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud, cu un lac de acumulare de 270 de hectare şi cel mai pur şi ozonat aer din Europa. O concentraţie comparabilă de ozon mai există doar în Munţii Alpi.

Dacă veniți la vale pe Valea Bistriţei Ardelene, nu uitați, de asemenea, de Castelul Olarului…

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Related posts

Enel X România va instala 2.500 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice

redactia

Milionarul Ștefan Gadola a adus o delegație din Kazahstan la Cluj

Nora Dumitrescu

Primul sat românesc din America, creat de un director din cadrul Cupru Min Abrud

redactia

PRIA Fire Safety in Buildings, joi – 28 mai, LIVE, începând cu 11: 30

Papuc Irina

BT și Fondul European de Investiții, finanțări cu garanții europene pentru IMM-uri în valoare de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Bilka, la un pas de 100 mil. euro, afaceri mai mari cu 45%

Stefana Muresan

FOTO: Prezență record la Simpozionul DAFCOCHIM Agro

Ligia Voro

Finanțare de peste 5 milioane de lei, din fonduri europene, pentru o arie protejată din Bihor

Stefana Muresan

Măsuri suplimentare pentru siguranța resursei umane și a mărfurilor în parcul logistic Urbano Cluj Vest pentru a finaliza lucrările la termen

Ligia Voro

Investiție de 24 milioane de euro la Vălenii de Munte, în noua fabrică a companiei Maspex, care produce Tymbark și Salatini

Papuc Irina

Femeile care lucrează în UE câștigă în medie cu 16% mai puțin decât bărbații. România are cea mai mică diferență

Papuc Irina

Signature Brașov: Parterul unui bloc, montat în opt ore

Stefana Muresan

La Casa începe să își redeschidă magazinele din Cluj

Nora Dumitrescu

Britanicii de la Castrol donează echipament medical în Transilvania

Nora Dumitrescu

Timișul și Aradul, fruntașe la vânzarea de terenuri agricole în 2017

Stefana Muresan

Licitație pentru proiectarea și execuția Drumului Apusenilor, contract de 118 mil lei

Stefana Muresan

Informații în plicuri verzi despre pensiile private – Pilonul II și Pilonul III

Traian Dan

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

Produsele de Cluj, din nou în aer liber

Nora Dumitrescu

Subway va dona mii de sandvișuri bătrânilor și copiilor din Cluj

Nora Dumitrescu

THE MARK office building successfully let

redactia

Austriecii de la Voestalpine au activat o fabrică la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Startup-ul Neurolabs primește o investiție de 1 milion de Euro

Papuc Irina

Leave a Comment