Bistrița-Năsăud Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Judete Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Pentru cei care se întreabă unde este tărâmul celebrului conte Dracula, răspunsul vine repede – în Borgo Pass. Este un loc plin de mistere şi înțesat de poveşti  despre vampiri, strigoi, zâne şi fiinţe supranaturale care mișună prin pădurile aflate în stăpânirea contelui-Vampir.

În Borgo Pass şi-a imaginat scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul celebrului roman Dracula, întunecatul castel al sângerosului conte, în care noaptea nu se sfârșește niciodată și de unde nimeni nu mai iese viu.

Așadar, ca să pășim cu imaginația pe acel teribil teritoriu să încercăm a reface traseul parcurs în Bistriţa-Năsăud de personajul principal al romanulului, avocatul Jonathan Harker, care a venit de la Londra până la castelul din Carpaţi al temutului vampir. Pornim în călătoria noastră de la Hotelul ,,Coroana de Aur”, primul obiectiv descris în roman. Astăzi, hotelul adăposteşte salonul ,,Jonathan Harker”, unic în lume, deschis pentru a marca centenarul apariţiei romanului ,,Dracula”.

După ce s-a odihnit în centrul Bistriţei, avocatul a luat poştalionul şi a pornit spre castelul din munţi al contelui Dracula în data de 4 mai 1873, pentru a se întâlni la miezul nopţii cu renumitul vampir.

Misteriosul tărâm al contelui Dracula începe la Prundu Bârgăului. Aici, la intrarea în Borgo Pass, poştalionul a oprit, avocatul Jonathan Harker fiind aşteptat de caleaşca contelui pentru a-l duce la castel. Cum ar putea fi marcată mai bine intrarea pe tărâmul misterios decât printr-o biserică ce adăposteşte în pod o colonie de 1.000 de lilieci? Construită în 1837 din piatră de râu, Biserica din Prundu Bârgăului adăposteşte în timpul verii o colonie de 1000 de lilieci, formată doar din femele cu puii lor…

Dar să continuăm drumul avocatului mai departe. La castel se ajungea pe un singur drum care pornea din Pasul Bârgăului, un drum întortocheat care urca prin pădurea întunecoasă sub ameninţarea stâncăriilor şi hăurilor de pe margine. Pasul Bârgăului este situat în Munţii Bârgăului, la hotarul dintre Valea Bârgăului şi Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 1.200 m. Este plin de peisaje de vis şi păduri neatinse de piciorul omului, aici existând şi Pădurea Interzisă. Legenda spune că sus, pe muntele Răchiţaua, ar fi o uşă către răsărit. Uşa este o deschizătură în timp şi spaţiu şi numai cine va avea cheia o va putea deschide. Acolo, conform legendei, ar fi îngropată o comoară.

Încet, încet ajungem şi la castel. Situat la 1.116 m altitudine la Piatra Fântânele, Hotel Castel Dracula este singurul de pe glob care poartă numele Contelui Vampir şi care domină larga panoramă a Munţilor Bârgăului. Este singurul hotel tip-castel din România şi singurul care are amplasat un cimitir în faţa lui. La subsolul hotelului este amenajat “Cavoul lui Dracula” care poate fi vizitat de turiştii curajoşi. Construcţia lui a durat 7 ani şi a fost realizat după detaliile din celebra carte. La construcţia hotelului au cărat cărămizi cu mâinile şi cu roaba cei 21 de membri ai Societăţii “Dracula” din Londra, care au lăsat un document cu iscăliturile lor închise ermetic într-o sticlă goală de whisky scoţian. Locul unde se află documentul îl ştie numai proprietarul castelului “Dracula”, care vă invită să descoperiţi misterele din Borgo Pass.

Paşii ne poartă şi spre Colibiţa – locul de vânătoare al contelui Dracula şi tărâmul zânelor… Legenda spune că după ce a ajuns în Munţii Bârgăului şi şi-a construit castelul, Dracula a ieşit la vânătoare într-o noapte cu lună plină şi a dat peste nişte zâne de o frumuseţe nemaivăzută, care se scăldau linişite într-un lac ferit de ochii muritorilor, ascuns bine în munţi… Le-a pândit, a dat buzna asupra lor şi a reuşit să prindă pe trei dintre ele. Zânele au fost duse la castel şi au devenit însoţitoarele contelui. Speriate, celelate zâne au abandonat Tăul în care se scăldau de când e lumea şi au fugit în Munţii Rodnei. Astăzi Tăul Zânelor este unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale. Deşi este de dimensiuni reduse, lacul oferă un peisaj deosebit de pitoresc, fiind înconjurat de o pădure de molid, cu excepţia părţii de nord unde se află Poiana Zânelor.

Şi acolo, în Munții Rodnei, la Pârăul Zânelor, Dracula le-a luat urma. Astăzi aici poate fi văzută şi Grota Zânelor, considerată o adevărată minune a naturii, cu cel mai complex sistem de ramificaţii din România, iar legenda spune că aici zânele îşi ascundeau podoabele. Colibiţa este azi staţiune de interes regional şi una dintre cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud, cu un lac de acumulare de 270 de hectare şi cel mai pur şi ozonat aer din Europa. O concentraţie comparabilă de ozon mai există doar în Munţii Alpi.

Dacă veniți la vale pe Valea Bistriţei Ardelene, nu uitați, de asemenea, de Castelul Olarului…

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Related posts

CNAIR semnează, la un an de zile de la stabilirea constructorului, contractul pentru supervizarea proiectului centurii sud a Timişoarei

Robert Bloancă

ADR Centru: Aproape 2,9 milioane, investite pentru imbunatatirea gestionarii energiei la Spitalul Municipal Targu Secuiesc

Stefana Muresan

Probleme legate de mediu în aviație, dezbătute la Iași

Stefana Muresan

Britanicii de la DS Smith au finalizat achiziția EcoPack Ghimbav şi Ecopaper Zărneşti, tranzacție de 208 mil. euro

Stefana Muresan

Drumul Nordului, în ritm de criză. “Mobilizarea nu este mulțumitoare”

Nora Dumitrescu

Bucharest – skyline transformation 2025 | Nusco City, at home, near the office?

Ionut Oprea

“Produsele electronice cu funcții inteligente vor deveni o necesitate”

Nora Dumitrescu

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

Construcții SA și Sfera Con SRL vor reabilita o secție a Spitalului Județean Sibiu, contract de peste 9 mil. lei

redactia

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Ion Surdu

Angajezi elevi și studenți, primești 250 de lei

Ligia Voro

Germanii deschid supermarketuri în lanț, pe final de an, în Transilvania

Nora Dumitrescu

Management nou la Global Business Services și resurse umane la Groupe Renault România

Nicolae Pop

Forumul de Afaceri România – Vietnam

Ligia Voro

Băutură produsă în Satu Mare, vândută cu 2000 de euro în străinătate. Este ambalată cu fir din aur

redactia

Street Food Festival revine la Oradea în perioada 9 – 11 octombrie 2020

Traian Dan

Noul SUMAL a devenit operațional: cel mai important sistem de urmărire a materialului lemnos

Ion Surdu

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Ecomatrix din Satu Mare, afaceri de 8,4 mil. lei din producţia de mobilier pentru export

redactia

Finanţare de 13 milioane de lei pentru noua secție de Oncologie din Arad

Stefana Muresan

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Stefana Muresan

Transformarea digitală – de la „nice to have” la „singurul mod în care se poate dezvolta un business”

Transilvania Business

Academia Micilor Developeri oferă o soluție completă de business pentru investitorii în educația IT

Ligia Voro

Leave a Comment