Timiș Transport Turism

Ministerul Transporturilor vrea să construiască la Aeroportului Internaţional un nou terminal de plecări externe, în valoare de 184 de milioane de lei

Aeroportul din Timișoara

Aeroportul Internaţional Timişoara a primit, alături de o conducere mai în ton cu actuala guvernare şi promisiunea unui nou terminal plecări curse externe. Acesta s-ar adăuga celui nou, pentru sosiri curse externe, care este în acest moment aproape finalizat.

Deocamdată, viitorul terminal pentru plecări este în stadiul de dezbatere publică a proiectului de act normativ de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. Una care, conform dorinţelor din proiect s-ar realiza din fonduri europene, prin Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020, în cea mai mare parte.

„ Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ‘Terminal plecări curse externe’, din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 2-‘Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient’, Obiectivul specific 2.3.-‘Cresterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor’, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în limită sumelor prevăzute anual cu această destinație, precum și din venituri proprii, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în proiectul prezentat de Ministerul Transporturilor pentru dezbatere publică.

Execuția proiectului este estimată a se realiza în perioada de eligibilitate a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, care asigură finanțarea până în anul 2023 a proiectelor de investiții aprobate până la data de 31 decembrie 2020.
Conform documentului, pentru acest proiect ar urma să fie alocate 184 de milioane de lei: „Valoarea obiectivului de investiţii ‘Terminal plecări curse externe’ este 184,5 milioane lei, inclusiv TVA, echivalentul a 38,84 milioane euro”, arata proiectul.

Noul terminal ar urma să aibp 8000 de metri pătraţi.

„Investitia constă în realizarea următoarelor capacități: suprafața construită / desfășurată la sol propusă: 8.000 mp; suprafața construită desfășurată propusă: 12.000 mp; regim de înălțime propus: 12,92 m; un sistem control de securitate pasageri și bagaje; șapte lifturi persoane și bagaje: 18 ghișee de check-în; cabine pentru poliția de frontieră, șase posturi; șase porți automate de scanare documente. Construirea terminalului plecări curse externe presupune asigurarea condițiilor de procesare a pasagerilor care pleacă spre destinații externe, a celor care se află în tranzit / transfer, dar realizează și interconexiunea terminalelor noi cu cele aflate în exploatare. De asemenea, prin dotările propuse, se vor asigura și condițiile de procesare care să îndeplinească atât standardele de securitate, cât și pe cele privind nivelul serviciilor oferite pasagerilor. (…) Creează și premisele prin care se va asigura dezvoltarea aeroportului în următorii 10-35 ani (în conformitate cu rezultatele analizei cost-beneficiu efectuate)”, se mai spune în proiect.
Noul terminal ar putea asigura condiţiile necesare pentru operarea unui număr de 900 de pasageri, pentru cinci fluxuri de plecări externe pentru tot atâtea avioane, simultan.

Related posts

Varianta de ocolire Timișoara Sud, în licitație

Stefana Muresan

Cinci localități din Transilvania devin stațiuni turistice

Nora Dumitrescu

Business to more Business s-a încheiat la Timisoara

Ionut Oprea

Facultatea de Drept a UVT aniversează 25 de ani de activitate

Stefana Muresan

Tarom, transportator oficial pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

redactia

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Compania CBA Nord Vest, 63 de magazine sub brandul Privat

Stefana Muresan

ADR Vest prelungește termenul de depunere proiecte de către microîntreprinderi

Nicolae Pop

Noi reguli pentru care companiile de transport rutier trebuie să se pregătească din acest an

Ion Surdu

Prima participare a României la Campionatul Mondial de degustare a vinurilor

Ligia Voro

Parteneriat pentru centura Marghitei

Traian Dan

Românii ajung înaintea ungurilor cu Autostrada la graniţă

Traian Dan

Casa Savri, pensiunea-muzeu din Sighișoara

Stefana Muresan

Investiţie de peste 8,4 milioane de euro în Ocna Mureş

Stefana Muresan

Orașul Tășnad și comuna Vama din Satu Mare, stațiuni turistice

Traian Dan

Americanii de la Varroc Lighting Systems, acord cu compania timișoreană Elba

redactia

Un simbol al Timișoarei întră în reabilitare, la 62 de ani de la construire

redactia

Ministrul Mediului, la Timişoara: Oraşul e exemplu pentru alte patru, aflate sub procedura de Infringement pe probleme de mediu

Robert Bloancă

Anvelopa cu numarul 200 de milioane, produsă de Continental Anvelope Timisoara

Stefana Muresan

Grupul Eurolines, vânzări de 125 milioane euro

Stefana Muresan

Se reiau zborurile de pe Aeroportul din Sibiu: primele destinații – Stuttgart, Viena și München

Ion Surdu

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

Localitatea Jimbolia din Timiş va oferi locuitorilor transport public gratuit cu microbuze electrice, din bani europeni

Robert Bloancă

Recaş a ajuns la afaceri de 50 mil. euro şi continuă să crească

redactia

Leave a Comment