Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Digitalizarea României începe să se descentralizeze”. Prima discuție despre crearea centrelor de inovare digitală

„Digitalizarea în România începe să se descentralizeze, iar centrele de inovare digitală sunt probabil cel mai important pas concret pe care țara noastră îl va face în acest sens”, a fost concluzia lui Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), după prima discuție privind modul în care România poate atrage fondurile europene în cadrul programului „Europa Digitală”.

ADR a organizat astăzi o masă rotundă cu participarea reprezentanților Comisie Europene, a organizațiilor din domeniul IT, a mediului privat și a autorităților publice locale și centrale privind crearea viitoarelor centre de inovare digitală (CID) sau Digital Innnovation Hubs (DIH).

Evenimentul a fost organizat în contextul în care în următorul exercițiu bugetar multianual România va avea acces la peste 42 de milioane de euro în cadrul programului „Europa Digitală”. Scopul programului este crearea de CID/DIH – în cazul României va fi vorba între șase și 12 centre – care, datorită parteneriatului între mediul universitar, clustere și mediul privat, sub coordonarea Guvernului, autoritățile locale vor avea în final șansa reală de a se digitaliza.

„În acest mod creăm adevărate punți între mediul privat și sectorul public, iar România își crește capacitatea de a atrage finanțări europene, de a contribui la evoluția unui mediu de business competitiv și de a face transfer tehnologic în adevăratul sens al cuvântului”, a menționat Sabin Sărmaș (foto principală).

Potrivit lui Sărmaș, odată cu crearea acestor CID-uri/DIH-uri, „vom intra într-o eră în care vom împărți responsabilitățile”, iar principiul de bază este că niciuna dintre regiunile României nu trebuie lăsată în urmă.

În cadrul mesei rotunde Elena Angiolini din cadrul Directoratului general pentru tehnologie a avut o prezentare privind situația actuală a Europei la capitolul digitalizare. Aceasta a menționat că cel mai mare număr de companii digitalizate se află în Danemarca – 53%, iar cel mai mic, în Grecia – 6%. În România acest procent este de 10,5%. În ceea ce privește domeniile care sunt cel mai mult digitalizate, acestea țin de programare, consultanță și servicii informaționale – 70%, iar cel mai puțin digitalizat este sectorul Construcțiilor – 11%. În România, cea mai mare rată o are sectorul reparației de computere și echipamente tehnice – 51,2%, iar 2,3% din companiile de Construcții sunt digitalizate.

Potrivit lui Angiolini, bugetul total al programului „Europa Digitală” este de 6,7 miliarde de euro, cu 17% mai puțin decât estimarea inițială de 9,2 miliarde de euro. Cei mai mulți bani sunt destinați domeniilor High performance computing și Inteligența Artificială – peste 2 mlrd. euro, precum și pentru Securitate cibernetică.

În România procesul de alegere a DIH-urilor va începe pe 7 august, când se vor deschide aplicațiile, perioada de depunere a documentelor fiind de o lună. Până pe 30 octombrie ADR își propune să anunțe rezultatele finale ale selecției naționale a DIH-urilor. Acestea vor participa în perioada 9-11 noiembrie 2020 la evenimentul european organizat de Comisia Europeană în vederea întâlnirii reprezentnaților centrelor selectate pentru prezentarea Programului Europa Digitală și procesul pentru contractare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] The tourist attractions of Băile Figa and Sîngeorz-Băi (Figa and Sîngeorz Baths)

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (1)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share