Digitalizare Investitii IT&C Ultimele stiri

„Digitalizarea României începe să se descentralizeze”. Prima discuție despre crearea centrelor de inovare digitală

„Digitalizarea în România începe să se descentralizeze, iar centrele de inovare digitală sunt probabil cel mai important pas concret pe care țara noastră îl va face în acest sens”, a fost concluzia lui Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), după prima discuție privind modul în care România poate atrage fondurile europene în cadrul programului „Europa Digitală”.

ADR a organizat astăzi o masă rotundă cu participarea reprezentanților Comisie Europene, a organizațiilor din domeniul IT, a mediului privat și a autorităților publice locale și centrale privind crearea viitoarelor centre de inovare digitală (CID) sau Digital Innnovation Hubs (DIH).

Evenimentul a fost organizat în contextul în care în următorul exercițiu bugetar multianual România va avea acces la peste 42 de milioane de euro în cadrul programului „Europa Digitală”. Scopul programului este crearea de CID/DIH – în cazul României va fi vorba între șase și 12 centre – care, datorită parteneriatului între mediul universitar, clustere și mediul privat, sub coordonarea Guvernului, autoritățile locale vor avea în final șansa reală de a se digitaliza.

„În acest mod creăm adevărate punți între mediul privat și sectorul public, iar România își crește capacitatea de a atrage finanțări europene, de a contribui la evoluția unui mediu de business competitiv și de a face transfer tehnologic în adevăratul sens al cuvântului”, a menționat Sabin Sărmaș (foto principală).

Potrivit lui Sărmaș, odată cu crearea acestor CID-uri/DIH-uri, „vom intra într-o eră în care vom împărți responsabilitățile”, iar principiul de bază este că niciuna dintre regiunile României nu trebuie lăsată în urmă.

În cadrul mesei rotunde Elena Angiolini din cadrul Directoratului general pentru tehnologie a avut o prezentare privind situația actuală a Europei la capitolul digitalizare. Aceasta a menționat că cel mai mare număr de companii digitalizate se află în Danemarca – 53%, iar cel mai mic, în Grecia – 6%. În România acest procent este de 10,5%. În ceea ce privește domeniile care sunt cel mai mult digitalizate, acestea țin de programare, consultanță și servicii informaționale – 70%, iar cel mai puțin digitalizat este sectorul Construcțiilor – 11%. În România, cea mai mare rată o are sectorul reparației de computere și echipamente tehnice – 51,2%, iar 2,3% din companiile de Construcții sunt digitalizate.

Potrivit lui Angiolini, bugetul total al programului „Europa Digitală” este de 6,7 miliarde de euro, cu 17% mai puțin decât estimarea inițială de 9,2 miliarde de euro. Cei mai mulți bani sunt destinați domeniilor High performance computing și Inteligența Artificială – peste 2 mlrd. euro, precum și pentru Securitate cibernetică.

În România procesul de alegere a DIH-urilor va începe pe 7 august, când se vor deschide aplicațiile, perioada de depunere a documentelor fiind de o lună. Până pe 30 octombrie ADR își propune să anunțe rezultatele finale ale selecției naționale a DIH-urilor. Acestea vor participa în perioada 9-11 noiembrie 2020 la evenimentul european organizat de Comisia Europeană în vederea întâlnirii reprezentnaților centrelor selectate pentru prezentarea Programului Europa Digitală și procesul pentru contractare.

Related posts

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria încheie anul cu o nouă tranzacţie, a şaptea din 2018

redactia

Afacerile Stabilus au trecut de 130 de milioane de euro în România

Stefana Muresan

Debirocratizare și simplificare la nivelul Ministerului Fondurilor Europene

Traian Dan

Mai multe imobile din Cluj devin verzi, cu bani europeni

Stefana Muresan

CJ Alba a obținut finanțare pentru redeschiderea policlinicii Spitalului Județean Alba

Ligia Voro

Viitorul va fi electric sau nu va fi deloc

Ligia Voro

Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

redactia

Zitec este oficial singura companie românească partener Magento

Ligia Voro

Cluj: Alocare de 23 mil. lei pentru infrastrutura Tetarom V

Stefana Muresan

Șoselele de mare viteză ale Transilvaniei, subfinanțate în 2020

Nora Dumitrescu

Primăria Oradea va investi într-o echipă de fotbal

Traian Dan

Vodafone, Top Employer 2020

Ligia Voro

Ubisoft închiriază 30.000 mp în J8 Office Park al Portland

Ionut Oprea

AROBS Transilvania Software a achiziționat o companie specializată în managementul resurselor umane

Stefana Muresan

Situația investițiilor publice din Sibiu: Peste 20 de șantiere deschise

Ion Surdu

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Stefana Muresan

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

The MIPIM 2020 finalists

Ionut Oprea

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Noul drum de legatura intre Oradea si Santandrei, inaugurat duminica, cu 2 luni inainte de termen

redactia

CLINI-LAB. 25 de ani în spiritul laboratoarelor

Stefana Muresan

Compania Samax din Maramureș, cu acționariat canadian, va exploata zăcămintele de aur-cupru de la Rovina (Hunedoara), estimate la peste 5 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Ceaiurile produse de Fares la Orăştie ajung în Norvegia, Cipru, Ungaria şi Marea Britanie

redactia

PRIA Fire Safety in Buildings, joi – 28 mai, LIVE, începând cu 11: 30

Papuc Irina

Leave a Comment