Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Atracțiile turistice Băile Figa și Sîngeorz-Băi

Situat în aval de confluența Someșului Mare cu râul Șieu, în zona de separare a Câmpiei Transilvaniei și Podișului Someșan, nu departe de M-ții Țibleș, Rodnei și Călimani, Becleanul este al doilea oraș ca mărime din județul Bistrița-Năsăud, devenind prin stațiunea Figa, parte componentă a teritoriului orașului, principala atracție turistică a zonei.

După un drum de aproximativ 5 km, aceasta este distanța din centrul orașului Beclean până la Figa, turistul va ajunge într-o superbă amenajare balneară cu multe spații verzi, locuri de joacă pentru copii, plaje de nisip și cu iarbă, un centru spa, piscină acoperită, jacuzzi, saună, două piscine exterioare cu apă dulce și două cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, o cascadă, un lac sărat și un râu leneș pe care turiștii se pot da cu colace și bărcuțe gonflabile.

„În anul 2018, 172.000 de turiști au vizitat Stațiunea Balneară Băile Figa, iar numărul tinde să crească de la un an la altul. Știu că acest lucru ne obligă să păstrăm un standard ridicat și vom continua să facem acest lucru ca și până acum. Mai mult, deja este în lucru pentru viitorul apropiat construcția unor tobogane noi, care vor fi cele mai spectaculoase”, consideră Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean.

De când s-au deschis Băile Figa, acum 9 ani, 1,6 milioane de oameni au intrat pe porțile complexului balnear. În sezonul trecut, noutățile au fost bazinul mare cu apă încălzită și un bazin cu apă caldă creat special pentru copii.

Persoanele cu afecțiuni reumatice pot încerca bazinul cu apă sărată sau bazinul rustic, amenajat cu împletituri de lemn, de unde pot lua un nămol perfect pentru a începe un tratament pentru ameliorarea afecțiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor și chiar a afecțiunilor ginecologice. De menționat că proprietățiile apei sărate și ale nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol (jud. Constanța).

Pentru cei care vor să facă mișcare, stațiunea pune la dispoziție trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de de fotbal și două de tenis, iar în interiorul centrului SPA se poate folosi sala de fitness.

Turiștii au asigurate peste 1.000 de locuri de cazare, în cabane turistice, pensiuni și căsuțe de vacanță, ceea ce le permite să facă și sejururi mai lungi, de o săptămână.

Dacă vorbim despre turismul balnear, nu avem cum să nu menționăm faptul că în acest județ se află și stațiunea Sîngeorz-Băi.

Situată la poalele Munţilor Rodnei, într-un peisaj de basm, staţiunea Sîngeorz-Băi este renumită pentru apele minerale vindecătoare care vin din numeroasele izvoare aflate în zonă, fiind desemnată staţiune balneoclimaterică încă din secolul XVII.

Apele de aici vindecă boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipaţie cronică), colicistite, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, hepatită cronică şi chiar guta cu manifestări la nivelul articulaţiilor.

Mai mult, se spune că apele minerale de acolo au efect tămăduitor, asemenea celor de la Vichy şi Karlovy Vary.

“Balerinii” din Beclean

Să ne întoarcem puțin la Beclean.

Pe lângă activitățile pe care le oferă stațiunea, turiştii mai pot vizita şi Herghelia Beclean, aflată la trei kilometri de oraşul Beclean, herghelie care se întinde pe aproape 220 de hectare și adăposteşte cai din rasele Lipiţan şi Semigreu Românesc. La herghelie se pot lua lecţii de călărie şi se pot face plimbări cu trăsura sau drumeţii călare pe dealurile din jurul staţiunii.

În fiecare an aici are loc, în cadrul Cupei Romsilva, o etapă de anduranță și campionatul de atelaje cu unul, doi și patru cai.

Rasa Lipiţan este originară din Lipica, Slovenia, aceste cabaline fiind considerate balerinii din lumea cailor datorită graţiei cu care execută mişcări complicate de dresaj. Lipiţanii pot fi văzuţi în acţiune şi la celebra Şcoală de călărie spaniolă din Viena, Austria.

Nu ne ajung colile de hârtie pe cât am avea de scris despre acest județ surprinzător. Ar trebui să amintim de Valea Vinului, Parcul Național Munții Rodnei, al doilea parc național din țară, despre spectaculozitate peisagistică a Parcului Național Munții Călimani, despre biodiversitate și laleaua pestriță, despre cetatea medievală din Rodna, atestată în 1235 în cronicile rusești care o valorificau datorită complexului minier de o mare importanță, despre…

Despre oameni și locuri!

Dar știți ce!? Vizitați Bistrița-Năsăud să descoperiți chiar voi ce oază de tradiție, cultură, istorie și frumusețe se ascunde între munți și văi, în județul acesta spectaculos!

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Endava România a avut un profit mai mare cu 24% în 2019

Articolul următor

Piața de real estate, oportună în orice criză

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share