Bistrița-Năsăud Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Judete Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Atracțiile turistice Băile Figa și Sîngeorz-Băi

Situat în aval de confluența Someșului Mare cu râul Șieu, în zona de separare a Câmpiei Transilvaniei și Podișului Someșan, nu departe de M-ții Țibleș, Rodnei și Călimani, Becleanul este al doilea oraș ca mărime din județul Bistrița-Năsăud, devenind prin stațiunea Figa, parte componentă a teritoriului orașului, principala atracție turistică a zonei.

După un drum de aproximativ 5 km, aceasta este distanța din centrul orașului Beclean până la Figa, turistul va ajunge într-o superbă amenajare balneară cu multe spații verzi, locuri de joacă pentru copii, plaje de nisip și cu iarbă, un centru spa, piscină acoperită, jacuzzi, saună, două piscine exterioare cu apă dulce și două cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, o cascadă, un lac sărat și un râu leneș pe care turiștii se pot da cu colace și bărcuțe gonflabile.

„În anul 2018, 172.000 de turiști au vizitat Stațiunea Balneară Băile Figa, iar numărul tinde să crească de la un an la altul. Știu că acest lucru ne obligă să păstrăm un standard ridicat și vom continua să facem acest lucru ca și până acum. Mai mult, deja este în lucru pentru viitorul apropiat construcția unor tobogane noi, care vor fi cele mai spectaculoase”, consideră Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean.

De când s-au deschis Băile Figa, acum 9 ani, 1,6 milioane de oameni au intrat pe porțile complexului balnear. În sezonul trecut, noutățile au fost bazinul mare cu apă încălzită și un bazin cu apă caldă creat special pentru copii.

Persoanele cu afecțiuni reumatice pot încerca bazinul cu apă sărată sau bazinul rustic, amenajat cu împletituri de lemn, de unde pot lua un nămol perfect pentru a începe un tratament pentru ameliorarea afecțiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor și chiar a afecțiunilor ginecologice. De menționat că proprietățiile apei sărate și ale nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol (jud. Constanța).

Pentru cei care vor să facă mișcare, stațiunea pune la dispoziție trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de de fotbal și două de tenis, iar în interiorul centrului SPA se poate folosi sala de fitness.

Turiștii au asigurate peste 1.000 de locuri de cazare, în cabane turistice, pensiuni și căsuțe de vacanță, ceea ce le permite să facă și sejururi mai lungi, de o săptămână.

Dacă vorbim despre turismul balnear, nu avem cum să nu menționăm faptul că în acest județ se află și stațiunea Sîngeorz-Băi.

Situată la poalele Munţilor Rodnei, într-un peisaj de basm, staţiunea Sîngeorz-Băi este renumită pentru apele minerale vindecătoare care vin din numeroasele izvoare aflate în zonă, fiind desemnată staţiune balneoclimaterică încă din secolul XVII.

Apele de aici vindecă boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipaţie cronică), colicistite, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, hepatită cronică şi chiar guta cu manifestări la nivelul articulaţiilor.

Mai mult, se spune că apele minerale de acolo au efect tămăduitor, asemenea celor de la Vichy şi Karlovy Vary.

“Balerinii” din Beclean

Să ne întoarcem puțin la Beclean.

Pe lângă activitățile pe care le oferă stațiunea, turiştii mai pot vizita şi Herghelia Beclean, aflată la trei kilometri de oraşul Beclean, herghelie care se întinde pe aproape 220 de hectare și adăposteşte cai din rasele Lipiţan şi Semigreu Românesc. La herghelie se pot lua lecţii de călărie şi se pot face plimbări cu trăsura sau drumeţii călare pe dealurile din jurul staţiunii.

În fiecare an aici are loc, în cadrul Cupei Romsilva, o etapă de anduranță și campionatul de atelaje cu unul, doi și patru cai.

Rasa Lipiţan este originară din Lipica, Slovenia, aceste cabaline fiind considerate balerinii din lumea cailor datorită graţiei cu care execută mişcări complicate de dresaj. Lipiţanii pot fi văzuţi în acţiune şi la celebra Şcoală de călărie spaniolă din Viena, Austria.

Nu ne ajung colile de hârtie pe cât am avea de scris despre acest județ surprinzător. Ar trebui să amintim de Valea Vinului, Parcul Național Munții Rodnei, al doilea parc național din țară, despre spectaculozitate peisagistică a Parcului Național Munții Călimani, despre biodiversitate și laleaua pestriță, despre cetatea medievală din Rodna, atestată în 1235 în cronicile rusești care o valorificau datorită complexului minier de o mare importanță, despre…

Despre oameni și locuri!

Dar știți ce!? Vizitați Bistrița-Năsăud să descoperiți chiar voi ce oază de tradiție, cultură, istorie și frumusețe se ascunde între munți și văi, în județul acesta spectaculos!

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Related posts

Cei mai doriți angajatori din România

Stefana Muresan

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Ligia Voro

15 firme bistrițene și-au luat licență să producă energie electrică

Stefana Muresan

MPR Partners este membru al Consiliului Național de Transformare Digitală

Ionut Oprea

Pallas™ și Floramix™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu  

Ligia Voro

ELITE ÎN BUSINESS: Top 20 companii românești din Județul Bistrița-Năsăud

Nora Dumitrescu

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Net Brinel de către francezii de la SNEF

redactia

Transilvania „Best in travel 2016” pentru piaţa britanică

Transilvania Business

Compania belgiană Warehouses De Pauw sprijină municipiul Deva în lupta cu Covid-19: donație de echipamente și dezinfectanți medicali

Ion Surdu

Cei mai buni angajatori în topul undelucram.ro

Ligia Voro

„Digitalizarea României începe să se descentralizeze”. Prima discuție despre crearea centrelor de inovare digitală

Ion Surdu

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 start up-uri

redactia

Primele zece autobuze electrice din România, puse în circulaţie

Stefana Muresan

Clujul își montează panouri fotovoltaice pe șapte clădiri publice

Nora Dumitrescu

Drumul de legătură între Oradea şi viitoarea autostradă Transilvania prinde contur. Investiţie de 150 milioane euro

redactia

Județul Cluj își primenește legăturile auto cu Sălaj, Alba și Bistrița

Nora Dumitrescu

RADET este oficial în faliment. Ce urmează

Papuc Irina

IPEC Alba Iulia, compania cu cel mai ridicat grad de automatizare din țară, al treilea producător mondial de farfurii

Stefana Muresan

Segmentul de autostradă A3 dintre Biharia și Borș va fi gata la 30 iunie

Traian Dan

Cine administrează Mendeleev Office 5

Ion Surdu

Cadrele didactice din Bihor, cele mai active la cursul „Profesor în Online”

Traian Dan

Leasingul auto al Băncii Transilvania, mutat în Moldova

Nora Dumitrescu

Studiu Siemens: 532 milioane de euro, valoarea potenţială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba lulia

Stefana Muresan

Leave a Comment