Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 61: CIS GAZ. Proiecte istorice în întâmpinarea primelor trei decenii

Activă de aproape trei decenii în piață, compania CIS GAZ a fost clădită pe cinci valori: familie, onoare, integritate, respect și siguranță. Valori pe care regretatul Ioan Călugăr, fondatorul afacerii de familie CIS GAZ, 100% românească, le-a transmis și actualului proprietar și administrator al companiei, Horațiu Sebastian Călugăr.

 

Unii nu ne trezisem încă bine din aburii libertății aduse de Revoluția din decembrie 1989, când Ioan Călugăr înființa CIS GAZ, o companie care activa, la începuturi, în sectorul serviciilor de construcții-montaj conducte gaze naturale. După cooptarea fiului Sebastian în companie, CIS GAZ și-a diversificat, în cei aproape 30 de ani de existență, direcțiile de business.

În 2005, CIS GAZ a obținut licența de furnizor de gaze naturale, devenind o alternativă la marii furnizori din România pentru clienţii industriali cât şi pentru clienții casnici.

Anul 2008 reprezintă un punct de cotitură pentru CIS GAZ, momentul când managementul companiei a înțeles că poate visa mai sus. Mai sus cel puțin de județul Mureș.
Astfel, în 2008, compania face un pas important și devine distribuitor exclusiv în România și Moldova a produselor și serviciilor companiei americane TD Williamson și ai unei companii globale din Olanda, Stopaq, pentru protecţie anticorozive pentru conducte.

“Prin 2009-2010 am reușit să propunem un nou concept de reabilitare conducte în România, și anume reabilitare conducte prin metoda relining, cu un produs tot din Statele Unite, Thermoflex”, a completat Sebastian Călugăr, directorul general CIS GAZ SA din 2012. Tehnologia este deținută astăzi de colosul Baker Hughes.
A urmat în 2012-2014 o perioadă de extindere a portofoliului, CIS Gaz devenind, prin încheierea unui parteneriat cu Soventix din Germania, dezvoltator al unui parc fotovoltaic la Cuci, lângă Iernut, un parc care produce 2.1 MWh de energie electrică.
În 2016, CIS GAZ a aniversat 25 de ani de la înființare, iar proprietarii CIS GAZ au celebrat primul sfert de veac alături de toți cei care au contribuit la dezvoltarea companiei. “Un moment fantastic”, cum recunoștea Horațiu Sebastian Călugăr, un moment în care partenerii CIS GAZ au fost asigurați că planurile companiei târgumureșene erau de lungă durată.

Iar așa cum vom arăta în continuare, într-adevăr afacerile CIS GAZ erau și sunt de perspectivă.

După 25 ani

Din 2016, CIS GAZ a reușit să dezvolte şi să consolideze foarte mult proiectele contractate cu OMV Petrom, Romgaz şi Transgaz, a lucrat foarte bine pe proiectele de mare infrastructură, la relocarea de conducte din zona şantierelor de autostrăzi în special, cum sunt tronsoanele Lugoj-Deva, Ungheni-Câmpia Turzii, a continuat proiectele de mentenanţă şi întreţinere şi curăţări şi inspecţii de conducte cu PIG inteligent.

Și nu doar atât. “La sfârşitul anului 2018, lucrurile au luat o direcţie foarte interesantă în dezvoltare. Am adăugat în portofoliul de distribuitor exclusiv pe România un partener din Germania – Primus Line. Compania noastră a executat o lucrare de relining pentru o conductă de țiței pentru OMV Petrom cu tehnologie Primus Line, lucrare premiată de revista internațională Trenchless ca proiectul anului. Cu acest parteneriat am acoperit toată gama de diametre de conducte pe metodologia noastră”, a subliniat Horațiu Sebastian Călugăr.

E important să amintim de ce sunt atât de importante aceste parteneriate. Toate tehnologiile pentru care CIS GAZ a devenit distribuitor sunt soluţii pentru prelungirea vieții conductelor de oţel din ţara noastră. Sistemul românesc de conducte e vechi, e depăşit ca durată de viaţă, el nu poate fi înlocuit în totalitate, ci doar reparat, întreţinut cât mai bine prin aceste tehnologii.

 

Proiecte istorice

Însă, poate cele mai importante și complexe proiecte din ultimii cinci ani sunt cele încheiate pentru realizarea a patru conducte de transport gaze naturale, trei în țară și unul în străinătate.

 „La sfârșitul lui 2018 am câştigat două licitaţii la TRANSGAZ, și anume realizarea a două proiecte mari de infrastructură de transport gaze naturale: conducta de 40 km şi DN500 Craiova-Segarcea, şi conducta de 35 km şi DN300 Mintia-Brad. Proiectele sunt istorice, până la acea dată, pentru compania noastră, din punct de vedere al mărimii, pe lungime şi diametru, și al complexității”, a accentuat directorul general CIS GAZ.

Al treilea proiect istoric a fost cel semnat în februarie 2019, în Republica Moldova pentru construcţia conductei de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău, cel mai mare proiect al companiei de până atunci, în lungime de 62 km și DN600 diametru, cu termene foarte stricte și condiții comerciale destul de dificile.

“Ca să facem aceste 3 proiecte aproape în paralel ne-a trebuit o organizare foarte bună, cu grafice de realizare zilnice și specialiști foarte buni pe toate palierele de activitate de șantier. Toate cele trei șantiere erau la distanță mare unul de altul, ceea ce a dus la alte provocări de logistică”, a explicat Horațiu Sebastian Călugăr.

Al patrulea şi cel mai recent proiect important care a început în 24 februarie 2020 este construcţia conductei de transport gaze naturale Oneşti-Gherăieşiti-Leţcani, pentru Transgaz, în lungime de 163 km cu DN700 diametru, cu termen de predare octombrie 2021.

Managementul financiar a fost cealaltă provocare a anului 2019, pentru că firma a avut nevoie de finanțări mari și destul de rapide, de soluții financiare care au dus la creșteri substanțiale ale cifrei de afaceri a companiei. Pe partea de resurse umane, numărul de angajați s-a dublat, de la 80 la 160 de persoane, în aceeași perioadă, şi se estimează o creştere la 250 de angajaţi în cursul anului 2020.

“Ceea ce am câștigat prin organizarea foarte bună din 2019 ne va ajuta să câștigăm alte proiecte similare sau chiar mai mari în următorii ani”, consideră directorul general al CIS GAZ.

De altfel, CIS GAZ a lucrat la un model de parteneriat cu Primus Line şi TD Williamson pentru a deveni parteneri regionali sau globali și continuă să fie activă pe contracte de relocare de utilități pentru construcţia de autostrăzi (gaz, apă, canalizare) pe Centura Timișoarei, București, Craiova-Pitești, Autostrada Transilvania.

Furnizare pentru consumatori casnici

În perioada 2016-2019, nu a fost uitat nici domeniul de nișă reprezentat de furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. Pentru aceștia, compania a dezvoltat un departament separat. Momentan sunt în livrare, pe această nișă, 3.500 de consumatori, care beneficiază de call-center externalizat și de personal dedicat, ceea ce explică nivelul foarte scăzut de renunțare la furnizorul CIS GAZ, nivel care este de sub 0,5%. Pentru consumatorii casnici, CIS GAZ dezvoltă un proiect de digitalizare completă a contractării şi facturării acestor servicii.

 

Audit în premieră

O altă premieră în 2018 pentru CIS GAZ a fost auditarea financiară de către PriceWaterhouseCoopers (PWC). De altfel, compania, una din Big 4 în domeniul auditării, va asigura aceste servicii pe o perioadă de cinci ani și va contribui astfel la desenarea noului model de business al CIS GAZ pentru următorii 5 ani.

Una dintre direcții, deoarece ambele business-uri, atât cel de construcții cât și cel orientat spre piața de gaze naturale, au ajuns la maturitate, s-ar putea să fie restructurarea business-ului începând cu 2021.

Ea nu va fi una doar pe partea juridică, ci organizațională și pe eficientizare şi optimizare de fluxuri şi finanțări.

Anul viitor ar putea să aducă și un nou rebranding, după cel operat în urmă cu alți cinci ani.

 

Inovații locale

CIS GAZ a dezvoltat două inovații locale: una pentru protecția mecanică a conductelor care se foloseşte la subtraversări prin foraj și una protecţia anticorozivă interioară a conductelor. Ambele sunt realizate de specialiștii companiei, au fost testate în piață și sunt folosite în proiecte.

“Am dezvoltat un proiect pilot pentru OMV Petrom  pentru reabilitarea interioară a unei conducte cu rășini epoxidice, primul proiect care s-a realizat în România prin această metodă. A doua tehnologie este tot cu rășini epoxidice şi fibră de sticlă, un sistem de acoperire și protecție mecanică a conductelor care se folosesc la forajele dirijate pe diametre mari, pe sub râuri, drumuri, cale ferată etc”, a explicat Horațiu Sebastian Călugăr.

de Ligia VORO

 

Ranking: 61

CIS GAZ SA

 

Fondată în 1990, CIS GAZ este, în prezent, deținută și administrată de Sebastian Călugăr, reprezentând a treia generație de specialiști în industria gazelor naturale. Compania oferă, de peste 25 de ani, soluții și servicii în industria energetică la cele mai înalte standarde de calitate și performanță.

Compania a înregistrat o creștere de peste 50% a cifrei de afaceri în 2018, până la 66,81 milioane de lei, și un profit net constant, de 1,07 milioane de lei. 56 de persoane activau în cadrul CIS GAZ. Activele imobilizate deținute de companie erau evaluate la 9,41 milioane de lei, iar capitalurile proprii se cifrau la 7,02 milioane de lei.

Scor final (puncte): 41,10

Cifra de afaceri: 82

Active imobilizate: 44

Profit: 23

Nr. angajați: 36

Capitaluri proprii: 32

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 300 de echipamente IT pentru copiii de la țară, prin intermediul IT4Kids

Articolul următor

Banca Transilvania, în indicele internațional Russell din septembrie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share