Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O vacă bio din Sălaj dă 54 de litri de lapte pe zi

Vaca bio cu cea mai mare producție de lapte se află în ferma lui Dacian Badea, fermierul care conduce Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania.

Ferma Tera Moiad, din comuna Măeriște, este membră în Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania, conform Agro Inteligența. Organizația operează ferme zootehnice în regim bio, populate cu Bălțată și cu Holstein și dispune de un proces integrat între sectoarele vegetal bio și zootehnic bio, cu investiții importante pe partea de procesare vegetală și animală.

Ferma are un efectiv de 315 vaci matcă și 295 capete de tineret. Producția medie de lapte bio pe cap de animal muls este de 28 l/zi. Față de cealaltă fermă a cooperativei, Farm Ecolact, populată cu 600 de capete de Holstein bio, la Măeriște Badea a optat pentru Bălțată. ”Avem Bălțată de tip Simmental – românească, ungurească și cehă”, explică Badea.

Cea mai productivă vacă la Tera Moiad este o Bălțată cehă (Fleckvieh). În vârf de producție a dat 54 l de lapte într-o zi. În lactația a doua, a avut o producție de 10.705 l, într-un interval de 305 zile. 

Vaca din Moiad nu e și cea mai productivă la nivel de cooperative. ”Avem producții mai bune  pe Holstein bio în Farm Ecolact, dar acolo evidențele nu sunt ținute cu mare acuratețe și nu putem proba la fix”, explică Badea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premieră în România: producție de material filtrant pentru măști

Articolul următor

Uniunea Europeană alocă 28 de milioane de lei spitalelor clujene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share